Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Κλειδώνουν σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες | Ποια άλλα μέτρα «ψήνονται»

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν σήμερα στο πακέτο μέτρων, στο οποίο θα αναφερθεί αύριο ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τους αγρότες.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες πρόσθετες κινήσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Βέβαια, αυτό που σημειώνεται εμφατικά είναι πως οι όποιες ανακοινώσεις θα είναι κοστολογημένες, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές για τους αγρότες με την προϋποθέση βέβαια ότι και οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί. « Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα»σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα που έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και παραμένουν με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες.

Το μέτρο που φαίνεται πως έχει κλειδώσει είναι η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα θα καταβληθούν σε δόσεις και μάλιστα στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα

Παράλληλα με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το αμέσως προσεχές διάστημα, από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες πως «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%». Για να προσθέσει πως «οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ».

Στο τραπέζι και …εαρινό πακέτο – Ποιους θα αφορά.

Εξετάζονται ήδη κάποια πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να τρέξουν την Άνοιξη με έμφαση να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμανε πως η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει κλειδώσει στο υπουργικό συμβούλιο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, που- όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης– θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Να σημειωθεί πως σήμερα ο κατώτατος μισθός που λαμβάνουν περίπου 580.000 εργαζόμενοι είναι 780 ευρώ και το βασικό σενάριο προβλέπει να δοθεί μια αύξηση της τάξης του 5% με 6 %. Υπενθυμίζεται εδώ πως με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει το 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.

Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάποια έξτρα ενίσχυση για τις ευάλωτες ομάδες μέσα στον Απρίλιο ανάλογα βέβαια και με την πορεία της οικονομίας. «Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, εάν έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης το Πάσχα.

Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης.

Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινάει για το κυβερνών κόμμα, που καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα. Όπως ήδη αναφέρθηκε αύριο είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών και στο Μαξίμου θέλουν να βγει λευκός καπνός προκειμένου να μην κοπεί η χώρα στα δύο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και συνεχίζεται το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές που ακόμα είναι αναποφάσιστοι. Ένα θέμα που θα έχει επίσης ενδιαφέρον είναι πόσοι από τους βουλευτές που διαφωνούν τελικά θα πάρουν το λόγο στην Ολομέλεια για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους (δεδομένο θεωρείται πως θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που έχει πει πως θα καταψηφίσει).

Ένα ακόμα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα αφορά στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο με την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν θα κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους φοιτητές και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί σε ποιες σχολές θα αποφασιστεί συνέχιση των κινητοποιήσεων.

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες | ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι περαστικοί στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, – έναν από τους κεντρικούς και πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης των Σερρών – βλέποντας ΙΧ αυτοκίνητο να “πετάει” και να καταλήγει πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα επί της οδού, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σέρρες: ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης
Η  οδηγός που για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, είναι καλά στην υγεία της.
epiloges.tv

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στάδιο Ανθή Καραγιάννη | Άλλες 100.000 ευρώ απο την Περιφέρεια ΑΜΘ

Η υπογραφή απόφασης από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη για χρηματοδότηση έργων συντήρησης στο γήπεδο αποτελεί θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η χορήγηση πόρων ύψους 70.000 ευρώ από παλιότερη απόφαση του 2023, καθώς και η προοπτική για επιπλέον 100.000 ευρώ, αναδεικνύουν την προσπάθεια των τοπικών αρχών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για το έργο.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση των έργων συντήρησης, καθώς πρώτη προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση του ταρτάν που απαιτεί 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να αναζητά επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, όπως ευρωπαϊκά προγράμματα ή συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Ο υπό προθεσμία Κασσελάκης, τα κέρδη του Παππά, το χαμένο κόμμα του Τσίπρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον τρία στρατόπεδα. Και τίποτα δεν δείχνει πως η μεταξύ τους συνύπαρξη θα είναι αρμονική. Τουναντίον, οι αιχμές, τα ψηφισμένα κείμενα και οι διαφορετικές αναγνώσεις των στελεχών, δείχνουν πως οι ευρωεκλογές παραμένουν η «ημέρα κρίσης» του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Κασσελάκης νοιάζεται μόνο για την εικόνα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σε αυτό το συνέδριο ότι δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις υπάρχουσες κομματικές δομές. Τον απασχολεί μόνο πώς θα υπερισχύσει επικοινωνιακά και πώς θα διατηρήσει την ιδιότυπη επαφή του με τους οπαδούς του. Γι αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε να συμπεριφερθεί περισσότερο ως pop είδωλο παρά ως πολιτικός ηγέτης. Χρησιμοποίησε συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις (αγαπώ, προδίδω, ραγισμένη καρδιά κλπ) ενώ δεν δίστασε στον οίστρο της ομιλίας του να στοχοποιήσει όσους και όσες δεν τον χειροκρότησαν ή δεν σηκώθηκαν όρθιοι να τον «αποθεώσουν». Το εχθρικό (με όλη τη σημασία της λέξης) κλίμα φάνηκε άλλωστε και κατά την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, όταν δεν έλειψαν οι εκδηλώσεις ακραίου εχθρικού οπαδισμού.

Το περιβάλλον του από την άλλη επιχείρησε να αλλάξει την ίδια την πραγματικότητα. Οι Καπνισάκης και Αυγέρη έφτασαν χθες στην αίθουσα των δημοσιογράφων, με σκοπό να τους πείσουν ότι δεν έγινε καμιά ψηφοφορία επειδή απέσυρε την υποψηφιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη. Τα σχετικά ντοκουμέντα και βίντεο διέψευσαν τα περί απουσίας ψηφοφορίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε ότι δεν αποσύρθηκε ποτέ από την μάχη. Κατόπιν στην αίθουσα έφτασε και ο Πάνος Ρήγας, πρόεδρος του συνεδρίου, τον οποίο συνόδευε -διόλου διακριτικά- ο Μανώλης Καπνισάκης.

Όλα αυτά δεν αφορούν το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό του συνεδρίου, άλλωστε στα ψηφισμένα πολιτικά κείμενα του συνεδρίου συμπεριελήφθη η πρόταση των Φάμελλου, Παππά και Γιώργου Τσίπρα. Η βασική έγνοια του Στέφανου Κασσελάκη και του περιβάλλοντός του ήταν να φανεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αλώβητος και με ανανεωμένη εντολή από τη συνεδριακή σύγκρουση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να του δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει «αναβάπτισή» του από τα μέλη και «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές. Φαίνεται ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το πιο σοβαρό τεστ στο οποίο θα κριθεί και η συνέχιση της προεδρίας του.

Η ομάδα των «τριών» θέλει τον έλεγχο των δομών και του Κασσελάκη

Την ώρα που οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν την εικόνα ενός προέδρου που βγήκε πιο ισχυρός από το Συνέδριο, οι Παππάς, Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας σε συνομιλίες τους αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς του προεδρικού περιβάλλοντος, ενώ εμφανίζονταν ενοχλημένοι από τα περί μη υπερψήφισης του κειμένου που κατέθεσαν.

Πριν την ομιλία Κασσελάκη, πληροφορίες έφεραν τον διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, και τον Νίκο Παππά να επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση. Τελικά όμως, η πρότασή των «τριών» στρεφόταν κατά της επιμονής του Στέφανου Κασσελάκη να πάει σε εκλογές. Όταν χθες φάνηκε ότι η πρόταση των «τριών» είχε την ευρύτατη υποστήριξη του συνεδριακού ακροατηρίου, που εμφανέστατα δεν μπορούσε να διακρίνει τους λεπτούς σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες των διαφόρων ομάδων, ο Στέφανος Κασσελάκης παρενέβη και κήρυξε την «λήξη» του ερωτήματος για το αν πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές. Επιχείρησε λοιπόν να εμποδίσει να καλλιεργηθούν εντυπώσεις περί ήττας του.

Ωστόσο, η τελική συμπερίληψη της πρότασης των τριών στα ψηφισμένα ντοκουμέντα, έχει και πρακτικό αποτέλεσμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης υποχρεούται πια να επανενεργοποιήσει το Εκτελεστικό Γραφείο, που θα τον πλαισιώσει για τις ευρωεκλογές. Είναι μια εξέλιξη που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποφύγει, καθώς κάθε όργανο είναι γι αυτόν βραχνάς και μπορεί να επιφέρει έλεγχο και αμφισβήτηση. Παράλληλα, δε, η ομάδα των «τριών» ανάγεται σε ρυθμιστή της διάρκειας και της ευελιξίας της προεδρίας Κασσελάκη.

Ο Τσίπρας πάλεψε σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο θαυμασμός για τον ηγέτη να παραμένει, ωστόσο πλέον λαμβάνει τοξικά χαρακτηριστικά ανοιχτής εχθροπραξίας. Η βάση του κόμματος έχει μεταλλαχθεί, η φρασεολογία έχει εκτραχυνθεί, οι επιθέσεις έχουν ξεφύγει από τα συνήθη πολιτικά όρια. Και οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, τα άτομα που ο ίδιος εννοεί ως βάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις παραδόσεις της Αριστεράς.

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης χθες «έκλεινε» το συνέδριο, οι αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμού χειροκροτήματος. Είχε προηγηθεί σειρά ομιλιών συνεργατών του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ευθείες βολές κατά του προκατόχου του, με κεντρική «γραμμή» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κακώς παρενέβη και απουσίασε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en