Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν σήμερα στο πακέτο μέτρων, στο οποίο θα αναφερθεί αύριο ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τους αγρότες.
«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες πρόσθετες κινήσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Βέβαια, αυτό που σημειώνεται εμφατικά είναι πως οι όποιες ανακοινώσεις θα είναι κοστολογημένες, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές για τους αγρότες με την προϋποθέση βέβαια ότι και οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί. « Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα»σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα που έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και παραμένουν με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες.
Το μέτρο που φαίνεται πως έχει κλειδώσει είναι η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα θα καταβληθούν σε δόσεις και μάλιστα στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα
Επίσης, στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Το τρίτο θέμα που θα μπει στο τραπέζι είναι και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Παράλληλα με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το αμέσως προσεχές διάστημα, από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες πως «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%». Για να προσθέσει πως «οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ».
Στο τραπέζι και …εαρινό πακέτο – Ποιους θα αφορά.
Εξετάζονται ήδη κάποια πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να τρέξουν την Άνοιξη με έμφαση να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμανε πως η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής
Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει κλειδώσει στο υπουργικό συμβούλιο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, που- όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης– θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Να σημειωθεί πως σήμερα ο κατώτατος μισθός που λαμβάνουν περίπου 580.000 εργαζόμενοι είναι 780 ευρώ και το βασικό σενάριο προβλέπει να δοθεί μια αύξηση της τάξης του 5% με 6 %. Υπενθυμίζεται εδώ πως με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει το 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.
Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάποια έξτρα ενίσχυση για τις ευάλωτες ομάδες μέσα στον Απρίλιο ανάλογα βέβαια και με την πορεία της οικονομίας. «Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, εάν έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης το Πάσχα.
Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης.
Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινάει για το κυβερνών κόμμα, που καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα. Όπως ήδη αναφέρθηκε αύριο είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών και στο Μαξίμου θέλουν να βγει λευκός καπνός προκειμένου να μην κοπεί η χώρα στα δύο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και συνεχίζεται το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές που ακόμα είναι αναποφάσιστοι. Ένα θέμα που θα έχει επίσης ενδιαφέρον είναι πόσοι από τους βουλευτές που διαφωνούν τελικά θα πάρουν το λόγο στην Ολομέλεια για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους (δεδομένο θεωρείται πως θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που έχει πει πως θα καταψηφίσει).
Ένα ακόμα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα αφορά στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο με την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν θα κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους φοιτητές και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί σε ποιες σχολές θα αποφασιστεί συνέχιση των κινητοποιήσεων.
ethnos.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...