ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό Μέρισμα 2019 | Ποιοι είναι δικαιούχοι

Έφτασε -με την επίσημη κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού- η ώρα της… αλήθειας για το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού πρόκειται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου και αναμένεται να ”φέρει” μαζί του -για τελευταία φορά- πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020. Η κυβέρνηση άλλωστε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει σε χαμηλότερα πλεονάσματα χωρίς κοινωνικό μέρισμα αλλά με εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων.

Εκτιμάται ότι το υπερπλεόνασμα το οποίο μπορεί να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα θα διαμορφωθεί σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και με βάση τα οριστικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει το «πράσινο φως» για τη διανομή του μερίσματος.

Τονίζεται ότι αν «ευδοκιμήσει» το σενάριο καταβολής σε οικονομικά ασθενέστερους πολίτες με έμφαση στους δικαιούχους του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), το ποσό δύναται να «αγγίξει» τα 1.500 ευρώ.

Ο βασικός σχεδιασμός θέλει το μέρισμα να δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες:

Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν μέχρι 600 ευρώ
Σε ανέργους και χαμηλόμισθους
Σε δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, «έπειτα από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχθώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version