Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας | Έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι αύριο το πρωί

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από την ΕΜΥ προβλέπεται σήμερα 19/06/2019 από τις μεσημεριανές μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της 20/06/2019 άμεση επιδείνωση του καιρού με έντονα καιρικά φαινόμενα για τις περιοχές της Βορειανατολικής Μακεδονίας καθώς και βόρεια – ανατολικά της νήσου Θάσου.

Παρακαλούμε για τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας από Κυβερνήτες πλοίων και σκαφών καθώς και την έγκαιρη πληροφόρηση σας από τακτικά δελτία καιρού ΕΜΥ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

ΚΚΕ Θάσου | Ζητά ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και έλεγχο σε όσους έρχονται στο νησί

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ανακοίνωσή μας ήδη από τη Δευτέρα 23/03/2020 απαιτούσαμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του νησιού από την πανδημία. Σήμερα ανακοινώθηκε και η δυσάρεστη κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περιοχή της Ξάνθης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους του νησιού μας γιατί πολλοί εργαζόμενοι στο νησί έρχονται από τα χωριά της Ξάνθης που φαίνεται να υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού.

Η τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας στο νησί είναι δεδομένη. Στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΚΥ Πρίνου δεν έχουν διατεθεί από το κράτος καν τα απαραίτητα και κατάλληλα προστατευτικά μέσα για το ίδιο.

Παράλληλα, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε όσους έρχονται στο νησί. Ούτε θερμομέτρηση, ούτε τεστ γίνονται, την ίδια ώρα που δεν τηρείται και κανένα μέτρο προστασίας στα πλοία κατά τη μετακίνησή τους.

Είναι υποκριτικό να μιλάει η κυβέρνηση για μέτρα περιορισμού και την ίδια ώρα να μην παίρνει μέτρα για τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς και γενικότερα στο νησί. Και για την προστασία των εργαζομένων και συνολικά των κατοίκων του νησιού πρέπει να σταματήσει άμεσα κάθε δραστηριότητα που δεν είναι άκρως αναγκαία, που βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Να ενισχυθεί το ΚΥ Πρίνου με το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμες συμβάσεις, εξοπλισμό και τα κατάλληλα μέσα προστασίας για το προσωπικό. Αντίστοιχα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Οι προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν αρκούν.

Να υπάρχουν μέτρα προστασίας στα καράβια, με συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους που κινούνται το πλήρωμα και οι επιβάτες. Να επιβιβάζονται σε κάθε δρομολόγιο το 1/3 των επιβατών που κανονικά επιτρέπεται ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους επιβατών. Να υπάρχουν όλα τα είδη προστασίας, αντισηπτικά μάσκες, γάντια και για τους επιβάτες και για τους ναυτεργάτες.

Να γίνονται μαζικά τα τεστ στο πληθυσμό ιεραρχώντας τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και σε όσους υπάρχει πιθανότητα να έχουν έρθει σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η κυβέρνηση να προστατέψει τους εργαζόμενους, να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία που τόσο καιρό ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και τώρα σε αυτή τη κρίση θέλει κυριολεκτικά να τους πεθάνει. Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι ανεπαρκή. Τώρα άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους που πλήττονται αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που δεν θα δουλέψουν φέτος στον τουρισμό και έχουν μείνει χωρίς καθόλου εισόδημα και καμία πρόβλεψη.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τώρα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Πάμε Μαζί | Να παρθούν μέτρα στήριξης των δημοτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το Δ. Θάσου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ “Πάμε Μαζί” με Δελτίο Τύπου που έστειλε ζητά από τον Δήμαρχο Θάσου να παρθούν μέτρα για την στήριξης των δημοτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων του Δήμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά…

“Ως Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί δηλώνουμε ότι η πανδημία που ζούμε στις μέρες μας, υποχρεώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προστατεύσει τη ζωή των δημοτών, αλλά εξίσου να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που θα έχει η κρίση αυτή στη λαϊκή οικογένεια και την τοπική οικονομία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, καταθέτουμε τις προτάσεις μας που αφορούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα από το Δήμο Θάσου με τη συγκατάθεση και του Δημοτικού Συμβουλίου για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.

 • Λήψη μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, ούτως ώστε ο Δήμος να συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες.
 • Διενέργεια απολυμάνσεων κοινόχρηστων χώρων, δημοτικών υποδομών και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται από τους δημότες (δημοτικά κτίρια, απορριμματοφόρα, κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων κλπ).
 • Ενίσχυση του προσωπικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι δημότες οι οποίοι έχουν άμεση και επείγουσα ανάγκη σε πρακτικά και καθημερινά θέματα διαβίωσης.
 • Αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου με σκοπό να  διευρυνθεί ο αριθμός των δημοτών που λαμβάνουν βοήθεια.
 • Απαλλαγή των δημοτών από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
 • Μείωση των τελών ύδρευσηςκαι αναστολή διακοπής νερού από τη ΔΕΥΑΘ σε καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα.
 • Μείωση των τελών άρδευσηςγια τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
 • Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στο Δήμο Θάσου :

Α) Εξόφληση των υποχρεώσεων του Δήμου  προς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Β) Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο ( κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, κλπ).

Γ) Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για εργαζόμενους και επαγγελματίες που επηρεάστηκε η εργασία και το εισόδημά τους (απόλυση, αρνητική εργασιακή μεταβολή, κλειστό μαγαζί κλπ) από την πανδημία.

Δ) Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου και το τέλος παρεπιδημούντων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Ε) Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (καταστήματα, κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).

 • Σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού με στοχευμένες παρεμβάσεις και
 • Προτεραιότητα στην ωρίμανση και εκτέλεση τεχνικών έργων με σκοπό την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας πάνω στο νησί μας μετά το πέρας της πανδημίας.
 • Συστηματική προετοιμασία του Δήμου για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ως Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τη Διοίκηση του Δήμου στην προσπάθεια διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτής της κρίσης προς όφελος των δημοτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων”.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΟΞΑΤΟ

Η Επανάσταση του 1821 στη Θράκη και τη Μακεδονία

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι τοπικές εξεγέρσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιήθηκαν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απ’ ό,τι στη Ρούμελη και στον Μοριά, αφού η Βόρεια Ελλάδα βρισκόταν σε στενό στρατιωτικό έλεγχο και πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

 Μπορεί η Μακεδονία και η Θράκη, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, να μην απελευθερώθηκαν από τη μεγαλειώδη και παγκόσμιας ακτινοβολίας Ελληνική Επανάσταση του 1821, σίγουρα όμως και τα μέρη αυτά έχουν το δικό τους μερτικό στην εξέλιξη και την τελική έκβαση της Επανάστασης. 

Άλλωστε, ανάλογης αποφασιστικότητας επαναστατικός ξεσηκωμός ήταν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις των υπόδουλων Βορειοελλαδιτών κατά την περίοδο αυτή. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο φαινόμενο του κλεφταρματολισμού, που ήταν ένας συνεχής επαναστατικός ανταρτικός πονοκέφαλος για τους κατακτητές, αλλά κυρίως για τις ηρωικές τοπικές εξεγέρσεις, οι οποίες δεν ήταν άσχετες με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι τοπικές εξεγέρσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιήθηκαν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απ’ ό,τι στη Ρούμελη και στον Μοριά, αφού η Βόρεια Ελλάδα βρισκόταν σε στενό στρατιωτικό έλεγχο και πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οπότε πολύ εύκολα ένας ξεσηκωμός θα καταπνιγόταν στο αίμα. Και αυτό δεν αποφεύχθηκε, αφού οι συνέπειες τόσο για τους αγωνιστές όσο και για τα γυναικόπαιδα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές.

Τα γεγονότα αυτά όμως δεν πέρασαν απαρατήρητα ούτε από τους ξένους, οι οποίοι τα κατέγραψαν και τα πρόβαλαν, ή ακόμη εμπνεύστηκαν από αυτά για να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να καταγγείλουν παράλληλα τις ωμότητες που πραγματοποιήθηκαν. Απόδειξη, ο πίνακας του Αυγούστου Βινσόν που βρίσκεται στο Παρίσι, στο Μουσείο του Λούβρου, και αφορά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης τον Σεπτέμβριο του 1821 και κοσμεί το εξώφυλλο του αφιερώματός μας.

Όσο για τους διασωθέντες επαναστατημένους αγωνιστές της περιόδου αυτής, βρέθηκαν στη συνέχεια στη Νότια Ελλάδα για να συνδράμουν τις εκεί πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ πολλοί θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και για την εθνική μας παλιγγενεσία. Αυτό αποδεικνύει πως οι αγράμματοι και απλοϊκοί αγωνιστές γνώριζαν και είχαν μια γενικότερη συγκρότηση σχετικά με το ποιο ήταν το διακύβευμα για το γένος.

Οι σκλαβωμένοι όμως Βορειοελλαδίτες δεν έπαψαν να ξεσηκώνονται και κατά τη λεγόμενη μεταπαναστατική περίοδο, αφού ήξεραν πως αυτός ήταν ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωσή τους. Συνέχεια όλων αυτών των ξεσηκωμών ήταν και η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908).

Ο ελληνισμός, το γένος, ο κόσμος της πονεμένης ρωμιοσύνης, μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς βρήκε τρόπους για αυτοοργάνωση και δράση για την επίτευξη οικονομικών και εμπορικών στόχων αλλά και για τη μόρφωση και την παιδεία των υποδούλων, το κτίσιμο ναών και άλλων κοινωφελών έργων, όπως και για την ευρύτερη κοινωνική συμπαράσταση και αντίσταση στον κατακτητή. Και προφανώς όλο αυτό το κοινοτικό πνεύμα θέριευε και τον καημό της ρωμιοσύνης για ελευθερία και εθνική ανάταση. Αυτό αποδεικνύει και την ομοψυχία όλων των σκλαβωμένων Ελλήνων για ξεσηκωμό.

Η κεντρική εικόνα του άρθρου είναι πίνακας του Auguste Vinchon, που βρίσκεται στο Λούβρο, και απεικονίζει το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, το οποίο συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου 1821 (περισσότερα εδώ).

Διαβάστε το 8σέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (25/3/2012)

Πατήστε Fullscreen (κάτω δεξιά) για καλύτερη ανάγνωση


Επιμέλεια αφιερώματος – εισαγωγή: Στέλιος Κούκος
Γράφουν: Βαΐα Δραγάτη, Φάνης Μαλκίδης, Όλγα Μπελεγάκη, Ελένη Σταματιάδου
Κείμενο: Pliny Fisk

Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Alexandroupoli Online 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Το νησί της Θάσου δεν θα απομονωθεί»

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ξεκαθαρίζει τι ακριβώς ισχύει για το νησί της Θάσου, όσον αφορά τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών από και προς το νησί.

Ο κ. Λαζαρίδης προχώρησε σε αυτήν την ανάρτηση, καθώς από χθες το απόγευμα έγινε δέκτης παραπόνων και προβληματισμών διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, σύμφωνα με τις οποίες το Λιμεναρχείο τους απαγόρευε την είσοδο και την έξοδο από το νησί.

Παράλληλα, με τον κ. Λαζαρίδη επικοινώνησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κ. Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λ. Κυριακίδης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μ. Δέμπας, μεταφέροντάς του και αυτοί τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών.

Άμεσα ο κ. Λαζαρίδης επικοινώνησε με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη και τη γενική γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάννα Καλογήρου. Ταυτόχρονα, με την κυρία Καλογήρου επικοινώνησαν και οι κ. Αντωνιάδης, Κυριακίδης και Δέμπας, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις προς τον Λιμενάρχη Καβάλας και έτσι πλέον το νησί της Θάσου δεν είναι απομονωμένο.

Η ανάρτηση του κ. Λαζαρίδη έχει ως εξής:

«Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Υγείας κ. Γ. Πλακιωτάκη και Β. Κικίλια, προβλέπεται ο προσωρινός περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών, εκτός των μονίμων κατοίκων των νησιών.

Οι εμπορευματικές μεταφορές, η μετακίνηση προς τα νησιά των φορτηγών οχημάτων και των οδηγών τους, επιτρέπονται κανονικά, με την σχετική έγκριση επιβίβασης να παρέχεται από τις Λιμενικές Αρχές.

Σε κανένα σημείο της Κ.Υ.Α. δεν αναφέρεται απαγόρευση στις προμήθειες και την διακίνηση αγαθών από και προς τα νησιά.

Αντίθετα, υπογραμμίζεται συγκεκριμένα: “Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας”.

Αυτό ισχύει προφανώς και για τη Θάσο και καλώ όλους τους αρμοδίους να τηρήσουν απαρέγκλιτα το νόμο.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία και τις άμεσες διευκρινήσεις, τους: Γ. Πλακιωτάκη, Χρ. Καλογήρου, Κ. Αντωνιάδη, Λ. Κυριακίδη και Μ. Δέμπα.

 

Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τα πάντα γίνονται ευκολότερα!»

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ