Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Η VR performance «White Dwarf» στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη

Η διαδραστική VR performance White Dwarf στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη στην Καβάλα
image_print

Η διαδραστική VR performance «White Dwarf – Λευκός Νάνος» ταξιδεύει στην Καβάλα και παρουσιάζεται στο Τζαμί του Χαλίλ Μπέη, γνωστό και ως Παλιά Μουσική, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Μαΐου και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2026, στο πλαίσιο της Β΄ καλλιτεχνικής περιόδου 2025-2026.

Η σκηνοθεσία είναι της Γιολάντας Μαρκοπούλου, ενώ η παραγωγή ανήκει στην Polyplanity Productions.

Μια εμπειρία ανάμεσα σε εικονική και φυσική πραγματικότητα

Το «White Dwarf» παρουσιάζει ένα κομμάτι της ιστορίας της «γέννησης» της πρώτης ατομικής βόμβας από τον φυσικό J. Robert Oppenheimer.

Πρόκειται για μια διαφορετική εμπειρία θέασης, που συνδυάζει performance, εικονική πραγματικότητα και διαδραστική συμμετοχή του κοινού.

Όπως εξηγεί η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, ο θεατής εισέρχεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να βιώσει μια εμπειρία που θολώνει τα όρια ανάμεσα στην εικονική και τη φυσική πραγματικότητα, ακόμη και πριν φορέσει τα ειδικά γυαλιά.

Ο θεατής γίνεται συμμέτοχος σε ένα «επιστημονικό πείραμα» και καλείται να πάρει θέση απέναντι στο φλέγον ζήτημα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Τι είναι ο «Λευκός Νάνος»

Ο «Λευκός Νάνος» είναι ένα αστέρι που, αφού εξαντλήσει όλη του την ενέργεια, πεθαίνει μέσα στην απόλυτη σιωπή, χωρίς να εκραγεί.

Το έργο θέτει το ερώτημα: τι θα συνέβαινε αν η ατομική βόμβα ακολουθούσε τη μοίρα ενός λευκού νάνου; Αν, αντί να σκορπίσει την καταστροφή, έμενε σιωπηλή, κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, μέχρι να γίνει έκθεμα σε ένα μουσείο του μέλλοντος;

Στο έργο, η έρευνα του J. Robert Oppenheimer, του «πατέρα της ατομικής βόμβας», συνδέεται με την ιστορία της Sadako Sasaki, ενός 12χρονου κοριτσιού που υπήρξε θύμα του βομβαρδισμού της Χιροσίμα.

Από τη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο Μπενάκη στην Καβάλα

Το «White Dwarf» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του τμήματος Immersive – All Around Cinema του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Η πρώτη παρουσίασή του στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 2024, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο Μπενάκη.

Πλέον, η διαδραστική performance έρχεται στην Καβάλα, στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Τζαμιού Χαλίλ Μπέη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Παίζουν: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Νίκος Καρδώνης, Ελεάνα Καυκαλά, Χλόη Λιβαθινού, Θάνος Τσακαλίδης
Συμμετέχει: Το Βιωματικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «What if ?? Vol.4»
Σενάριο: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μάρκος Τσούμας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος
Πρωτότυπη μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης
Σχεδιασμός 3D / Animation: Χάρης Λαλούσης
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός παραγωγής: Πάρις Μέξης
Αφήγηση επαυξημένης πραγματικότητας: Slaps, Κώστας Ορδουμποζάνης
Mix / Mastering: Κωνσταντίνος Στυλιανού
Σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Υπεύθυνος post production: Michael Tebinka
Γραφιστική επιμέλεια & social media: Δημήτρης Γκέλμπουρας
Επικοινωνία: Κωνσταντίνα Γεωργίου
Τεχνική διεύθυνση: Νίκος Χαραλαμπίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Μια παραγωγή της Polyplanity Productions.

Η περιοδεία πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ώρες παραστάσεων

Η διαδραστική performance παρουσιάζεται ανά μία ώρα.

Κυριακή 24 Μαΐου 2026
12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Δευτέρα 25 Μαΐου 2026
19:00, 20:00, 21:00

Πληροφορίες

Χώρος: Τζαμί του Χαλίλ Μπέη / Παλιά Μουσική
Διάρκεια εμπειρίας: 30 λεπτά
Η ταινία VR: στα αγγλικά
Η διαδραστική performance: στα ελληνικά
Προτεινόμενη ηλικία: 12+

Τιμές εισιτηρίων:
8 ευρώ γενική είσοδος
5 ευρώ μαθητικό

Η φυσική προπώληση εισιτηρίων γίνεται καθημερινά, 11:00 – 14:00 και 18:00 – 20:00, στο ταμείο του Θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Δωρεάν παγωτό στην Πλατεία Κανάρη για την Παγκόσμια Ημέρα Παγωτού

Καβάλα-δωρεάν παγωτό στην Πλατεία Κανάρη για την Παγκόσμια Ημέρα Παγωτού
image_print

Μια γλυκιά καλοκαιρινή εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει το Σωματείο Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Νομού Καβάλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παγωτού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026, στις 20:00, στην Πλατεία Κανάρη και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Κατά τη διάρκειά της, τα μέλη του Σωματείου θα προσφέρουν δωρεάν παγωτό σε κατοίκους και επισκέπτες της Καβάλας, δίνοντας έναν ακόμη πιο δροσερό και γιορτινό τόνο στο καλοκαιρινό βράδυ.

Η πρωτοβουλία αποτελεί δράση εξωστρέφειας του Σωματείου και έχει στόχο να αναδείξει την τοπική ζαχαροπλαστική, την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και τη διαχρονική σχέση των επαγγελματιών με την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις, το Σωματείο επιδιώκει να προβάλει την αξία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής και να ενισχύσει την επαφή των επαγγελματιών με το καταναλωτικό κοινό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καλεί όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παγωτού.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2026
Ώρα 20:00
Πλατεία Κανάρη

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΑΜΘ: Το μήνυμα του Χρήστου Μέτιου για τον Κώστα Αντωνιάδη

Χρήστος Μέτιος για τον Κώστα Αντωνιάδη και τη διαδρομή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
image_print

Με δημόσια δήλωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», Χρήστος Μέτιος, αναφέρεται στη συνεργασία και τη διαδρομή του Κώστα Αντωνιάδη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που άφησε σημαντικό αποτύπωμα στην Καβάλα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Μέτιος υπενθυμίζει ότι η πρώτη τους συνεργασία ξεκίνησε το 2014, όταν εξελέγησαν μαζί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επί περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, με τον Κώστα Αντωνιάδη να αναλαμβάνει τότε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει, στη συνέχεια συνεργάστηκαν σε όλες τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε ο Κώστας Αντωνιάδης, ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και αναπληρωτής Περιφερειάρχης.

Ο Χρήστος Μέτιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του σε έργα και πρωτοβουλίες που αφορούσαν την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, έργα οδικής ασφάλειας στην Καβάλα και τη Θάσο, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, έργα στο λιμάνι της Καβάλας, στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Καβάλας, καθώς και σε σειρά άλλων έργων και μελετών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο Κώστας Αντωνιάδης ξεχώριζε για την αξιοπιστία, την εντιμότητα, τις γνώσεις, την εργατικότητα και το ενδιαφέρον του για τον τόπο και τους ανθρώπους, αφήνοντας, όπως αναφέρει, σημαντική παρακαταθήκη για την Καβάλα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Χρήστου Μέτιου

«Η διαδρομή του Κώστα Αντωνιάδη στην Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίστηκε από αξιοπιστία, εντιμότητα και σημαντικά έργα για την Καβάλα και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά όταν είχαμε εκλεγεί μαζί το 2014 στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπό τον τότε Περιφερειάρχη, τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη. Ο Κώστας ως Πρόεδρος τότε του Περιφερειακού Συμβουλίου και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.

Από την πρώτη στιγμή ο Κώστας έδειξε την αξία του ως άνθρωπος, συνεργάτης, μέλος μίας ομάδας, εκπρόσωπος μίας περιοχής και μίας Περιφέρειας.

Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τις γνώσεις του, τις ικανότητές του, την τιμιότητά του, το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους και τον τόπο του. Νοιάζονταν για όλα και για τα μικρά και για τα σημαντικά.

Συνεργαστήκαμε ουσιαστικά σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, αρχικά ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, στη συνέχεια ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Καβάλας και ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και αναπληρωτής Περιφερειάρχης.

Συζητούσαμε μαζί με τον Κώστα όλα τα θέματα, όχι μόνο της Καβάλας αλλά και όλης της Περιφέρειας.

Η συμβολή του ήταν καθοριστική στον τομέα του Τουρισμού και στο μεγάλο πρόγραμμα τουριστικής προβολής που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, στις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που πολλές ακόμη συνεχίζονται, σε μία σειρά από έργα οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Καβάλας και της Θάσου, σε αντιπλημμυρικά έργα, σε παρεμβάσεις στο λιμάνι της Καβάλας, στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Καβάλας και σε μία σειρά άλλων έργων και μελετών.

Αφήνει ως παρακαταθήκη ένα σημαντικό έργο για την Καβάλα και την Περιφέρεια ΑΜΘ και είμαι σίγουρος ότι κάθε του βήμα μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει.»

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παρέμβαση Λαζαρίδη για τη στήριξη των αμπελοπαραγωγών του Παγγαίου

Καβάλα-παρέμβαση Μακάριου Λαζαρίδη για τους αμπελοπαραγωγούς του Παγγαίου και τις ζημιές από περονόσπορο
image_print

Την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των αμπελοπαραγωγών του Δήμου Παγγαίου, οι οποίοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τον περονόσπορο κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά, με θέμα τη στήριξη των αμπελοπαραγωγών του Παγγαίου λόγω των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο.

Στην παρέμβασή του επικαλείται τη δημόσια γεωτεχνική τοποθέτηση του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2026 επικράτησαν επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και περιορισμένα ξηρά διαστήματα.

Οι συνθήκες αυτές συνέπεσαν με ιδιαίτερα ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης της αμπέλου, όπως η άνθηση, η γονιμοποίηση, η καρπόδεση και η πρώιμη ανάπτυξη των ραγών, ευνοώντας την ταχεία εξάπλωση του περονόσπορου.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βουλευτής, οι ίδιες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη δυνατότητα έγκαιρων και αποτελεσματικών φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς, η φετινή κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια συνήθης φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά ως εξαιρετική περίπτωση που απαιτεί ειδική επιστημονική και διοικητική αξιολόγηση.

Με την ερώτησή του ζητά να διευκρινιστεί εάν το Υπουργείο προτίθεται να δρομολογήσει άμεσα επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών, καθώς και αν θα εξεταστεί η συσχέτισή τους με τις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες της περιόδου.

Παράλληλα, ζητά να διερευνηθεί η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εθνικού ή ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου για την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να στηριχθούν οι αμπελοπαραγωγοί του Παγγαίου λόγω του περονόσπορου»

Την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών που επλήγησαν την πρόσφατη καλλιεργητική περίοδο από την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση του περονόσπορου ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με θέμα: «Στήριξη των αμπελοπαραγωγών Παγγαίου λόγω των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο».

Επικαλούμενος τη δημόσια γεωτεχνική τοποθέτηση του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει ότι κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2026 επικράτησαν δυσμενείς -για τις καλλιέργειες- καιρικές συνθήκες, σε μια περίοδο που συνέπεσε με τα πλέον ευαίσθητα φαινολογικά στάδια της αμπέλου. 

Συνθήκες, που, όπως εξηγεί, ευνόησαν την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση του περονοσπόρου. Υπογραμμίζει μάλιστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φετινή κατάσταση αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση, που απαιτεί ειδική επιστημονική και διοικητική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον Υπουργό αν υπάρχει η πρόθεση να δρομολογηθεί επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών και εάν θα διερευνηθεί και θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εθνικό ή ενωσιακό χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Θέμα: Στήριξη των αμπελοπαραγωγών Παγγαίου λόγω των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο 

Ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές καταγράφονται κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026 στις αμπελοκαλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου.

Σύμφωνα με τη δημόσια γεωτεχνική τοποθέτηση του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2026, επικράτησαν επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και περιορισμένα ξηρά διαστήματα, σε μια περίοδο που συνέπεσε με τα πλέον ευαίσθητα φαινολογικά στάδια της αμπέλου, όπως η άνθηση, η γονιμοποίηση, η καρπόδεση και η πρώιμη ανάπτυξη των ραγών.

Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση του περονοσπόρου, ενώ παράλληλα περιόρισαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης έγκαιρων και αποτελεσματικών φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων.

Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η φετινή κατάσταση δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως μια συνήθης φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά ως μια εξαιρετική περίπτωση, που απαιτεί ειδική επιστημονική και διοικητική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι εκτεταμένες προσβολές των αμπελώνων δημιουργούν αυξημένο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο για την ευρύτερη αμπελουργική ζώνη.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο να δρομολογήσει την επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι αμπελοκαλλιεργητές; Θα εξεταστεί η συσχέτιση των εκτεταμένων ζημιών με τις εξαιρετικά δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την προαναφερόμενη περίοδο;
  2. Θα διερευνηθεί και θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εθνικό ή ενωσιακό χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών;
DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en