Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Καβαλιώτη πολιτικό Σταύρο Νικολαΐδη

Το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος (Καβάλα), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας, διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2024, στη Μεγάλη Λέσχη, τιμητική εκδήλωση για τον πόντιο Νικοπολίτη και Καβαλιώτη πολιτικό, Σταύρο Νικολαΐδη, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Τσακλίδη.

Ο πρώην υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. αναφέρθηκε ενδελεχώς στην πολιτική παρακαταθήκη του Σταύρου Νικολαΐδη, με αρκετές και εν πολλοίς άγνωστες λεπτομέρειες της μακράς θητείας του στα υπουργεία Προεδρίας και Δημοσίων Έργων, ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία τόσο στην καταγωγή του, όσο και στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια. Για την προσφορά και το έργο του Σταύρου Νικολαΐδη μίλησαν επίσης η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος (Καβάλα), Όλγα Περίτσαλη και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.
Στο αφιέρωμα για τη ζωή και τη δράση του Σταύρου Νικολαΐδη, στο οποίο συνέβαλαν ουσιαστικά συγκεντρώνοντας χρήσιμο ιστορικό υλικό ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας π. θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού -Τουρισμού ΑΜΘ Κωνσταντίνος Παπακοσμάς ο Θανάσης Γενετίδης και το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος, προβλήθηκαν μαρτυρίες και σκιαγραφήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία και πτυχές από την ζωή και την δράση του.
 Μεταξύ άλλων ο λογοτέχνης και κριτικός Λεόντιος Πετμεζάς αφηγείται μέσα από την κάμερα του Γιάννη Κρεβατόπουλου, διηγήσεις του πατέρα του Κωνσταντίνου Πετμεζά που υπήρξε συνεργάτης για αρκετά χρόνια του Σταύρου Νικολαίδη.
Στην εν λόγω εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νίκος Στρατηλάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Καβάλας, Αλέξης Γούλας, Κώστας Χατζηαναστασίου, Χρήστος Τσιτσιλικάκης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Ο Σταύρος Αντ. Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Νικόπολη του Πόντου το 1892 και έφυγε από την ζωή στις 15 Μαΐου του 1967, τρεις εβδομάδες περίπου μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δίδαξε στο Ορντού στην Κριμαία και στην Συμφερούπολη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήλθε στην Αθήνα το 1923 και ανέλαβε την διεύθυνση της Σχολής Μεγαρέως. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Γνωρίστηκε από κοντά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τότε ξεκίνησε την πολιτική πορεία του. Από το 1926 έως το 1964 για πάνω από 40 χρόνια εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής της Καβάλας λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις.
Συγκεκριμένα έξι φορές εξελέγη με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και με την Δημοκρατική Ένωση του Γεωργίου Παπανδρέου και δύο φορές το 1963 και το 1964 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.
Χρημάτισε για μια πενταετία υπουργός Προεδρίας και Δημοσίων Έργων στις κυβερνήσεις Πλαστήρα, Διομήδη και Σοφούλη από το 1945 έως το 1950.
Συνοπτικά στα σημαντικά επιτεύγματα του κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δημοσίων Έργων τα έτη 1949 και 1950, συγκαταλέγονται οι ανακουφιστικές συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων που επιτεύχθηκαν από επιτροπή στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και δύο ακόμη υπουργούς καθώς και η υδροδότηση της Αθήνας που ελπιδοφόρα δημιουργήθηκε από την σύνδεση της λίμνης Υλίκης με την λίμνη του Μαραθώνα λύνοντας καίρια για τα επόμενα σαράντα χρόνια το πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή της Αττικής.
Ως πολιτική προσωπικότητα διακρίθηκε για το ήθος την ευπρέπεια την συνέπεια στην ιδεολογία του την ανωτερότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την αφοσίωση του στον άνθρωπο. Υπήρξε λόγιος. Εξέδωσε 7 βιβλία και ήταν αρθρογράφος στον τύπο της εποχής του.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Γιώργος Αυτιάς σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στην Καβάλα

Σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας δίνει το παρών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ και δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς.

Το παρών επίσης στην εκδήλωση δίνει και ο εξής υποψήφιος ευρωβουλευτής Ν.Δ και Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en