Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Δύο νέες πράσινες «νησίδες»

image_print

Ο Δήμος Καβάλας προχωρά σε δύο «πράσινες» παρεμβάσεις με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα – Δείτε τι προβλέπεται να γίνει, πότε και πού

ΟΔήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον Δήμο του Uzunkopru (Τουρκία) την πρόταση «Green Urban Resilience: Green Climate Change Adaptation Solutions for Smart and Resilient Cities in BSB» (Πράσινες λύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για έξυπνες και ανθεκτικές πόλεις στην Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας), υπέβαλε ένα έργο που αξιολογήθηκε θετικά και εγκρίθηκε από την Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος NEXT Black Sea Basin τον Ιούλιο του 2024.

Το έργο με διακριτικό τίτλο «Green Urban Resilience», όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η συνεργάτιδα του Δημάρχου Καβάλας Ιώ Χατζηβαρύτη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αλέξης Γούλας και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλίας Τσαγκαλίδης, στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμων, πράσινων, κλιματικών λύσεων για την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ενσωμάτωσή τους στον στρατηγικό σχεδιασμό των τοπικών αρχών.

Μια ενσωμάτωση, όχι μόνο ως λύση πράσινης αποκατάστασης των υποδομών, αλλά και ως επιστημονική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη πάνω στις νέες αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου, της πολεοδομίας και της διαχείρισης δασικών πόρων.

Οι δηλώσεις

Αλέξης Γούλας

«»Ο πλανήτης μας ζεσταίνεται και πρέπει να βρούμε λύσεις. Υπάρχει μία ενεργειακή λύσσα σε όλο τον κόσμο και η ζήτηση αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και πρέπει η παραγωγή να αυξηθεί με κάθε τρόπο. Δυστυχώς οι χώρες που ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, απέχουν συστηματικά από λύσεις που δίνουμε για το περιβάλλον. Ευτυχώς η ΕΕ έχει αυστηροποιήσει παρά πολύ το πλαίσιο πάνω σ’ αυτό το θέμα και προσπαθεί να κρατήσει ρυθμούς που είναι σύννομοι με τη διακήρυξη του περιβάλλοντος. Έτσι, αυτό το πρόγραμμα, βοηθάει να δώσουμε μικρές ανάσες σε αστικές περιοχές».

Ιώ Χατζηβαρύτη

«Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και οι επιπτώσεις της γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται, οι πόλεις αντιμετωπίζουν συχνά και ακραία κύματα καύσωνα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη. Σίγουρα οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και ουσιαστικοί υπόχρεοι για την ανάληψης δράσης για το κλίμα».

Ηλίας Τσαγκαλίδης

«Οι περιοχές παρεμβάσεις είναι ο κόμβος της Βενιζέλου και η οδός Καψάλη στην Παναγία. Στον κόμβο της Βενιζέλου θα προχωρήσουμε σε διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, για να αποτραπεί η στάθμευση των οχημάτων, θα βελτιώσουμε την προσβασιμότητα για τα ΑμΕΑ, με δίκτυο διαδρομών για τους τυφλούς και θα φυτέψουμε δέντρα και φυτά, προκειμένου να μειώσουμε την ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα».

Τα βασικά στοιχεία του έργου

To εταιρικό σχήμα του έργου, πέραν του Δήμου Καβάλας, απαρτίζεται από τους Δήμους Uzunkopru (Τουρκία-Επικεφαλής εταίρος), Σωζόπολης (Βουλγαρία) και Batumi (Γεωργία) και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης – Cerrahpasa (Τουρκία).

Η χρονική διάρκεια του έργου είναι 26 μήνες και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.290.188,88€, ενώ για τον Δήμο Καβάλας ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι 314.194,80 €. Το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο (90% ΕΤΠΑ και 10% ΠΔΕ).

Βασικό μέρος του προϋπολογισμού αφορά την πιλοτική δράση που έχει προδιαγράψει ο Δήμος και αποσκοπεί στην δημιουργία 2 πράσινων νησίδων στο κέντρο της πόλης, με δέντρα που εκριζώνονται από άλλες αστικές γειτονιές επενδύοντας στην κυκλικότητα των πόρων.

 

www.kavalapost.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος στο ίδιο τραπέζι για τα έργα

image_print

Υπηρεσιακή συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δημάρχου Καβάλας, με αντικείμενο την πορεία σημαντικών τεχνικών έργων και ζητήματα υποδομών που αφορούν την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι εκκρεμότητες και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον Δήμο Καβάλας, ενώ συζητήθηκε η εξέλιξη έργων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή σχεδιασμού, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων παρεμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε έργα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, τις αστικές υποδομές, τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή συνεργασία για την προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην Καβάλα, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΣΕΜΜ-Θ: Συνάντηση Φιλιππίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Α. Ιωσηφίδη

Συνάντηση του προέδρου του ΣΕΜΜ-Θ Γεώργιου Φιλιππίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜΘ Αλέξανδρο Ιωσηφίδη
image_print

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την παραγωγική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2026, στην έδρα του ΣΕΜΜ-Θ στην Καβάλα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας ΑΜΘ, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας–Θράκης, Γεώργιος Κ. Φιλιππίδης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ρόλος του κλάδου του μαρμάρου ως ενός από τα πιο δυναμικά, εξωστρεφή και στρατηγικής σημασίας παραγωγικά συμπλέγματα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Το μαρμαρικό τόξο Δράμας–Καβάλας–Θάσου–Ξάνθης αποτελεί έναν ισχυρό παραγωγικό πυρήνα, με διεθνή αναγνωρισιμότητα, σημαντική εξαγωγική παρουσία και άμεση σύνδεση με την απασχόληση, τη μεταποίηση, τις μεταφορές, τις λιμενικές υποδομές και την τοπική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η ανάγκη διατήρησης ενός σταθερού, λειτουργικού και ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους παραγωγικούς κλάδους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη θεσμική συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς της παραγωγής, στον συντονισμό, στη ρεαλιστική ιεράρχηση των αναγκών και στην έγκαιρη υποστήριξη κρίσιμων υποδομών που επηρεάζουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το έργο που αφορά στον λιμένα «Βαθύ» Θάσου, το οποίο χαρακτηρίστηκε κρίσιμο για την παραγωγική δραστηριότητα, την εξωστρέφεια και τη διακίνηση προϊόντων φυσικού λίθου.

Όπως επισημάνθηκε, η συγκεκριμένη υποδομή έχει άμεση σημασία για το μαρμαρικό παραγωγικό σύμπλεγμα της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής, ενώ απαιτείται σταθερή παρακολούθηση, συντονισμός και υπεύθυνη υποστήριξη για την προώθησή της.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΜ-Θ υπογράμμισε ότι η βελτίωση και αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών της Θάσου συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την τοπική οικονομία, τις εξαγωγικές δυνατότητες του κλάδου και τη συνολική αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την κοινή βούληση για συνέχιση του θεσμικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του ΣΕΜΜ-Θ.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας–Θράκης, εκπροσωπώντας έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της περιοχής, δηλώνει σταθερά προσανατολισμένος στη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, με στόχο την ανάδειξη των πραγματικών αναγκών της επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών και τη συμβολή του κλάδου του μαρμάρου στην περιφερειακή ανάπτυξη.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στις εγκαταστάσεις του Πρίνου η Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Μηχανικών Πετρελαίου

image_print

Μια πολύ σημαντική επίσκεψη έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας, όπου λειτουργεί η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα και όπου, μέσω της EnEarth, αναπτύσσεται η μεγάλη επένδυση της αποθήκευσης άνθρακα (CO2) στον Πρίνο.

Ειδικότερα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη, καθώς και στελέχη της εταιρείας υποδέχθηκαν την κ. Jennifer Miskimins, Πρόεδρο του Διεθνούς Επιμελητηρίου Μηχανικών Πετρελαίου (Society of Petroleum Engineers– SPE), που συνοδευόταν από τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κ. Φώτιο Μάρη και τον καθηγητή του ΔΠΘ και Πρόεδρο του SPE στην Ελλάδα κ. Νικόλαο Κόκκινo, καθώς και συνεργάτες τους.

Οι εκλεκτοί επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του συγκροτήματος του Πρίνου και τις δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την πορεία της ανάπτυξης του έργου της αποθήκευσης CO 2 στον Πρίνο.

Ο Διευθυντής του Συγκροτήματος του Πρίνου και Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean κ. Βασίλης Τσέτογλου δήλωσε σχετικά:

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που υποδεχθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Πρίνου την παγκόσμια Πρόεδρο του SPE κ. Jennifer Miskimins, τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Φώτιο Μάρη, τον καθηγητή του ΔΠΘ και Πρόεδρο του SPE στην Ελλάδα κ. Νικόλαο Κόκκινο και τους εκλεκτούς τους συνεργάτες. Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια ιστορική περίοδο για τον Πρίνο, ο οποίος σταδιακά μετασχηματίζεται από την μοναδική πετρελαιοπηγή της Ελλάδας στον μοναδικό αποθηκευτικό χώρο CO 2 στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ώστε, μετά το ρόλο που έπαιξε στην ενεργειακή ασφάλεια, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς την αποανθρακοποίηση της βιομηχανίας μας και στην προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.  Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια τόσο με το SPE όσο και με το Δημοκρίτειο συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να παραχθούν με απόλυτη ασφάλεια και σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αλιεία και, γενικότερα, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Κόλπου της Καβάλας. Παράλληλα, αναπτύχθηκε μια μοναδική τεχνογνωσία, ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό αντικείμενο καθώς και μια πολύ σοβαρή πηγή απασχόλησης και ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η νέα εποχή του Πρίνου θα εξακολουθήσει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική θέση της Καβάλας και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Πλέον κατάλληλος ο Πρίνος για την αποθήκευση CO2

Η Πρόεδρος του SPE και καθηγήτρια του Colorado Schools of Mines κ. Jennifer Miskimins δήλωσε σχετικά:

«Οι εγκαταστάσεις στον Πρίνο είναι καταπληκτικές και ήταν πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία για μένα αυτή η επίσκεψη. Ως Πρόεδρος του SPE, επισκέπτομαι εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και ήταν τιμή για μένα που προσκλήθηκα να επισκεφτώ τον Πρίνο. Το δε έργο της αποθήκευσης CO 2 που έχει δρομολογηθεί στον Πρίνο αποτελεί μια πολύ συνήθη τεχνική που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών άνθρακα και στον έλεγχο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και βλέπω εδώ μια εξαιρετική ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί μια εγκατάσταση που είναι η πλέον κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό. Υπάρχει ένα αδιαπέρατο πέτρωμα στην κορυφή του αποθηκευτικού χώρου που είναι πολύ συμπαγές από γεωμηχανικής πλευράς και δεν εγείρoνται ζητήματα ασφαλείας».

Ο καθηγητής Χημείας του ΔΠΘ και Πρόεδρος του SPE στην Ελλάδα κ. Νικόλαος Κόκκινος δήλωσε σχετικά:

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να έχουμε στην πόλη μας και στο Ινστιτούτο Πετρελαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που εδρεύει στην Καβάλα, την Πρόεδρο του SPE. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου Πετρελαίου καθώς και του Διεθνούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα «Βιομηχανική Κατάλυση και Βιώσιμη Ενέργεια» με το SPE  Χρειαζόμαστε τέτοιους εταίρους, που βοηθούν τα προγράμματα διεθνοποίησης του πανεπιστημίου μας. Στην Καβάλα λειτουργεί το παράρτημα του SPE για όλη την Ελλάδα. Επίσης, το SPE παρέχει τους φοιτητές μας πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων επιστημονικού κύρους και τους δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες τις εργασίες τους που είναι εφαρμόσιμες στη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστούμε το SPE για αυτή τη σταθερή συνεργασία και για την επίσκεψη που έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, καθώς προετοιμάζεται ένα νέο, ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Μηχανική Πετρελαίου πενταετούς φοιτήσεως που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Χημείας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η συμβολή του SPE σε αυτήν την προσπάθεια είναι πολύ σημαντική.

Ευχαριστούμε θερμά την καθηγήτρια Miskimins και προσβλέπουμε σε διεύρυνση της συνεργασίας μας τόσο στην περιοχή μας όσο και σε νέες πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία που έχει δρομολογηθεί ανάμεσα στο ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Καϊρου» .

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκε με τον περίπλου στις υπεράκτιες εξέδρες του Πρίνου, όπου παράγεται πετρέλαιο εδώ και 45 χρόνια.

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en