ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καθαρό Προβάδισμα ΝΔ – Αναζητείται Νέος Φορέας στον Προοδευτικό Χώρο

Καθαρό αλλά όχι αδιαμφισβήτητο προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σε ένα πολιτικό τοπίο που κυριαρχείται από κατακερματισμό και χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολίτευση.
Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά με 24,8%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,1% και η Πλεύση Ελευθερίας με 9%. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν περιορισμένα ποσοστά:
-
Ελληνική Λύση: 7,8%
-
ΚΚΕ: 7,0%
-
ΣΥΡΙΖΑ: 4,6%
-
ΝΙΚΗ: 3,3%
-
Φωνή Λογικής: 3,3%
-
Κίνημα Δημοκρατίας: 3,2%
-
ΜέΡΑ25: 3,2%
-
Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες: από 1,2%
-
Άλλο: 4,5%
-
Αναποφάσιστοι: 13,8%
Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος
Όταν τα ποσοστά αναπροσαρμόζονται για την εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ ενισχύεται στο 30,1%, με το ΠΑΣΟΚ να φτάνει το 14,2% και η Πλεύση Ελευθερίας το 11%. Ακολουθούν:
-
Ελληνική Λύση: 8,8%
-
ΚΚΕ: 8,7%
-
ΣΥΡΙΖΑ: 5,3%
-
ΝΙΚΗ: 3,7%
-
ΜέΡΑ25: 3,6%
-
Φωνή Λογικής: 3,5%
-
Άλλοι: 4,8%
Δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ευρήματα σχετικά με την ικανοποίηση από την αντιπολίτευση. Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό θετικής αποδοχής με 28%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται σε μονοψήφια ή χαμηλά διψήφια ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο με μόλις 6%.
Ζήτηση για νέα κόμματα στον προοδευτικό χώρο
Η έρευνα δείχνει και ένα σημαντικό εύρημα: η ανάγκη για νέα κόμματα εντοπίζεται κυρίως στον προοδευτικό χώρο (59%), έναντι μόλις 17% στον «πατριωτικό» και 13% στον «συντηρητικό». Πρόκειται για ηχηρό σήμα ανανέωσης και αναζήτησης νέων εκφραστών της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς.
Μικρή απήχηση η πιθανή κίνηση Σαμαρά
Το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά συναντά γενική αδιαφορία ή αρνητισμό: το 73% των πολιτών το απορρίπτει, ενώ ακόμη και στους ψηφοφόρους της ΝΔ το 83% εκφράζεται αρνητικά.
Προανακριτική για Καραμανλή: Κοινωνικό αίτημα η λογοδοσία
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή κατά του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την τραγωδία στα Τέμπη βρίσκει σύμφωνο το 61% των πολιτών. Αν και μόνο το 35% την κρίνει νομικά βάσιμη, το γεγονός αποτυπώνει την ανάγκη των πολιτών για λογοδοσία, περισσότερο σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Υπό διερεύνηση δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο φως πιθανές ευθύνες πρώην υπουργών

Νέες εξελίξεις προκαλεί η υπόθεση της διαχείρισης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία που περιλαμβάνει πιθανές ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που σχετίζεται με την κατανομή των ενισχύσεων σε νέους αγρότες.
Η δικογραφία αφορά ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και εστάλη απευθείας στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την περαιτέρω αξιολόγηση όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα σε εθνικό επίπεδο συνεχίζεται για την πιθανή εμπλοκή και άλλων, μη πολιτικών προσώπων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επτά άτομα που εξετάζονται για πιθανή διπλή εμπλοκή και για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Ο κ. Βορίδης, με δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από μέρους του κατά τη θητεία του, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να περιμένει την ανάγνωση του φακέλου για να επιβεβαιώσει την αθωότητά του. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας ότι άσκησε τα καθήκοντά του με πλήρη διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Η υπόθεση προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ευρωπαϊκού της χαρακτήρα και των θεσμικών διαστάσεων που ενδέχεται να λάβει. Τα επόμενα βήματα της Βουλής αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσουν το αν και πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία διερεύνησης για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σφοδρή Αντίδραση Αθ. Τάρτη σε Φλωρίδη για Δηλώσεις στη Βουλή

Με σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε ο δικηγόρος Αθανάσιος Τάρτης στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη από το βήμα της Βουλής, σχετικά με υπόθεση τεσσάρων βιασμών, στην οποία αντίδικος της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε εκπροσωπήσει τα θύματα ως πολιτική αγωγή.
Ο κ. Τάρτης χαρακτήρισε ψευδή τα όσα ανέφερε ο υπουργός και κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη για «καρικατουρίστικη παρουσίαση» της δίκης, «ανεπίτρεπτη ονομαστική αναφορά στο θύμα» και «πολιτική στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου».
«Απαράδεκτη και ψευδής η εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός»
Ο δικηγόρος τόνισε ότι η πραγματική εικόνα της υπόθεσης αλλοιώθηκε πλήρως στη Βουλή και ότι η πρώην συνήγορος υπεράσπισης Ζωή Κωνσταντοπούλου επέδειξε σεβασμό και επαγγελματισμό. «Η κα Κωνσταντοπούλου υπήρξε άψογη ως συνήγορος και η εντολέας μου εκφράστηκε θετικά για εκείνη», σημείωσε.
«Οι αναβολές δεν οφείλονταν στην υπεράσπιση»
Ο κ. Τάρτης διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η υπεράσπιση προκάλεσε αναβολές για να καθυστερήσει τη δίκη. Όπως εξήγησε, η δίκη αναβλήθηκε κυρίως για λόγους που σχετίζονταν με την αποχή δικηγόρων, απουσία μαρτύρων και τεχνικά θέματα, ενώ μόνον μία φορά ζητήθηκε αναβολή από την κα Κωνσταντοπούλου λόγω ταυτόχρονης παρουσίας της σε άλλη δίκη, για την υπόθεση Γρηγορόπουλου.
«Στοχοποίηση για πολιτικές σκοπιμότητες»
«Η εργαλειοποίηση μιας παλιάς υπόθεσης για πολιτική στοχοποίηση συναδέλφου είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Τάρτης, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχεται τον διασυρμό δικηγόρων με πολιτικά κίνητρα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είναι ιερός – αποτελεί τον εγγυητή της υπεράσπισης των πολιτών», πρόσθεσε.
«Ανησυχητική η κυβερνητική στάση για τη δημοκρατία»
Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Αθανάσιος Τάρτης κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να αναμοχλεύει υποθέσεις με πολιτική στόχευση. «Η εικόνα μιας κυβέρνησης που ψάχνει δικηγορικές υποθέσεις μιας πολιτικής αρχηγού και τις φέρνει στη Βουλή, είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη δημοκρατία», δήλωσε.
Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις τοποθετήσεις του Γιώργου Φλωρίδη στη Βουλή, οι οποίες έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, νομικών και πολιτικών.