Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο | «Ιστορική και εθνικής σημασίας μεταρρύθμιση»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», με το οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία.

Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες:

  • εκλογή Ευρωβουλευτών,
  • επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων,
  • εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων,
  • διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται ο τρόπος εκλογής των Ευρωβουλευτών και εναρμονίζεται με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις εθνικές εκλογές, εισάγεται μια καινοτόμα διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων και λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία των ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον προεκλογικό διάλογο.

Κυρίως, καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Για τους εντός επικρατείας ψηφοφόρους, συνιστά ένα μέσο διευκόλυνσης διαφόρων κατηγοριών ψηφοφόρων που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών). Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά, ενσωματώθηκε πρόβλεψη για τη μετάδοση των προεκλογικών μηνυμάτων και με υπότιτλους, κατόπιν πρότασης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Κατόπιν άλλης πρότασης, ενσωματώθηκε πρόβλεψη, η ταυτοπροσωπία για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου να πραγματοποιείται είτε μέσω gov.gr είτε με την αποστολή αποδεικτικού ταυτότητας όπως επίσης η απαγόρευση να γίνει από τρίτο πρόσωπο (εκτός από την περίπτωση ρητής εξουσιοδότησης) η αποστολή του φακέλου επιστροφής.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου συνιστά μια μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας. Μετά την άρση όλων των νομικών περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων από το εξωτερικό, τώρα καταργούμε και όλα τα πρακτικά εμπόδια για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου τόσο για εκείνους που βρίσκονται εντός όσο και εκτός επικράτειας. Στις Ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι μια κορυφαίας σημασίας μεταρρύθμιση η οποία βαθαίνει τη Δημοκρατία.».

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε: «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί μία ιστορική τομή, μία ριζοσπαστική προοδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία εξαντλεί τα θεσμικά μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στις προσεχείς Ευρωεκλογές».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» για το 2024

Το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου» για το 2024 υπεγράφη στις 20 Φεβρουαρίου στο Κάιρο της Αιγύπτου από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Chief of Strategic Planning Branch του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Brigadier General Mohamed Saad Al Bayomi και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Παναγίδη.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, το σχέδιο αποτελεί συνέχεια του Κοινού Σχεδίου Δράσης για το 2023 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεων:

  • Συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις.
  • Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Πληροφοριών, Διαχείρισης Κρίσεων, Αντιμετώπισης Καταστροφών και Κυβερνοασφάλειας.
  • Πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων με χρήση εξομοιωτών στο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων Μάχης στην Αλεξανδρούπολη.
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Αεράμυνας.
  • Προγραμματισμό του 6ου Τριμερούς Στρατιωτικού Διαλόγου.

Με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και επαυξάνεται η διαλειτουργικότητά τους, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυγενάκης από Βρυξέλλες | Ερχόμαστε μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών – Ανάγκη για τεχνικές και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ

Προσερχόμαστε στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας, όχι μόνο των ελλήνων αγροτών, των ευρωπαίων αγροτών, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου σχετικά με τις αλλαγές στην ΚΑΠ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ 23-27 ((Κοινή Αγροτική Πολιτική), αλλαγές τόσο τεχνικές, όσο και δομικές, έχει ανοίξει.

Έχει ανοίξει πολύ – πολύ νωρίτερα απ΄ ότι κάποιοι περίμεναν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικής ανάγκης. Αυτές τις ανάγκες ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, τις στηρίζουμε και τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο στις συμμαχίες που έχουμε ή που δημιουργούμε. Ερχόμαστε στις Βρυξέλλες σήμερα, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας, όχι μόνο των Ελλήνων αγροτών, των Ευρωπαίων αγροτών. Δουλεύουμε συντονισμένα, καταθέτουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ, αλλά δουλεύουμε μέσω των συμμαχιών που χτίζουμε και για δομικές αλλαγές. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα».

Νωρίς το πρωί ο Έλληνας υπουργός μετείχε στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτήν την ώρα μετέχει στο συμβούλιο υπουργών όπου θα καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές βελτιώσεις της ΚΑΠ, και στο διάλειμμα του Συμβουλίου θα συνεδριάσει με πρωτοβουλία της Ελλάδας η ομάδα των EUMED-9 (δεύτερη συνεδρίαση).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με επιστολή του στους θεσμικούς φορείς και τα κόμματα, ζητεί προτάσεις για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Πηγή: newsbeast.gr/

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για την Ερυθρά Θάλασσα αποπλέει η φρεγάτα Ύδρα | Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Να αποπλεύσει άμεσα, ακόμα και αύριο, ή μέχρι το αργότερο το τέλος της εβδομάδας, η φρεγάτα Ύδρα προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγη ώρα, μάλιστα, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στη φρέγατα βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ, βρέθηκε το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Όπως διαπιστώθηκε καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών, αλλά και εκείνων που διαμένουν στη χώρα. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή της Γαύδου, όπου αυξάνονται οι ροές από την Λιβύη.

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en