ΚΟΣΜΟΣ
Κατάληψη πλοίου Madleen – Διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ

Κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις έπειτα από την κατάληψη του πλοίου Madleen από ισραηλινές ναυτικές και καταδρομικές δυνάμεις, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, περίπου 200 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Γάζας. Το πλοίο, υπό βρετανική σημαία, είχε ναυλωθεί από την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Freedom Flotilla Coalition (FFC), με σκοπό να μεταφέρει συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Η ενέργεια των ισραηλινών αρχών έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις:
-
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 6 Γάλλων ακτιβιστών που επέβαιναν στο σκάφος.
-
Η Ισπανία κάλεσε τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρέσβη στην Μαδρίτη για εξηγήσεις.
-
Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας της να αναλάβει δράση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Οι 12 ακτιβιστές, μεταξύ αυτών πολίτες από διάφορες χώρες, καταγγέλλουν ότι κρατούνται ως όμηροι. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ζωντανά στο δίκτυο Al Jazeera, κατά τη διάρκεια της κατάληψης έγινε χρήση χημικών ουσιών, με το πλοίο να ραντίζεται με λευκή ουσία αγνώστου σύστασης.
Στο λιμάνι του Ασντότ το πλοίο – Υπό κράτηση οι ακτιβιστές
Τα κρατικά μέσα του Ισραήλ μεταδίδουν πως οι συλληφθέντες πρόκειται να απελαθούν από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, ο χρόνος απέλασης παραμένει ασαφής, ενώ το πλοίο ρυμουλκείται προς το λιμάνι του Ασντότ.
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε με ειρωνικό τόνο την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας το πλοίο «γιώτ με διεθνείς σελέμπριτι που ήρθαν για σέλφι». Υποστήριξε δε, πως η μικρή ποσότητα βοήθειας που εντοπίστηκε θα παραδοθεί στον μηχανισμό διανομής της αμερικανικής ΜΚΟ GHF που δραστηριοποιείται στη Γάζα.
Βίντεο της 7ης Οκτωβρίου στους κρατούμενους
Σε μια πρόκληση που σχολιάστηκε διεθνώς, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισράελ Κατς, ανακοίνωσε πως οι συλληφθέντες θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Όπως δήλωσε, στόχος είναι «να κατανοήσουν ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζουν».
Η απάντηση της Χαμάς
Η Χαμάς χαιρέτισε την αποστολή ως πράξη διεθνούς αλληλεγγύης, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» λόγω της κατάληψης του Madleen και της σύλληψης των ακτιβιστών.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αιτίες και η αφορμή της ολικής ρήξης στη σχέση Τραμπ και Μασκ
ΚΟΣΜΟΣ
Αστυνομικός πυροβολεί δημοσιογράφο on air στο Λος Άντζελες (βίντεο)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό καταγράφηκε ζωντανά στον αέρα στο Λος Άντζελες, όταν αστυνομικός πυροβόλησε με πλαστική σφαίρα τη δημοσιογράφο του αυστραλιανού δικτύου 9News, Lauren Tomasi, ενώ εκείνη κάλυπτε τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην πόλη. Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει νέο γύρο αντιδράσεων σχετικά με την αστυνομική βία και την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου.
Το βίντεο που προκαλεί οργή
Καθώς η Tomasi μετέδιδε ρεπορτάζ μπροστά στην κάμερα, αστυνομικός την στόχευσε και την πυροβόλησε, παρότι ήταν εμφανές ότι δεν αποτελούσε απειλή. Η δημοσιογράφος ούρλιαξε από τον τρόμο και τον πόνο, ενώ συνάδελφοί της και περαστικοί έσπευσαν να τη ρωτήσουν αν είναι καλά. Το σχετικό βίντεο κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας κατακραυγή και απαιτήσεις για λογοδοσία.
Κατάσταση εκτός ελέγχου στο Λος Άντζελες
Οι σκηνές αυτές εκτυλίσσονται σε μια πόλη που μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ, διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική και τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE), που οδηγούν ακόμη και σε συλλήψεις πολιτών με νόμιμα έγγραφα.
Η ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας –μεταξύ αυτών και της Εθνοφρουράς– έχει πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη οργή, με πολίτες να μιλούν για «στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής» και να χαρακτηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ «δικτάτορα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τραμπ: «Θα επαναφέρω την τάξη»
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μήνυμά του μέσω Truth Social, υπερασπίστηκε την απόφαση αποστολής της Εθνοφρουράς, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις «χαοτικές» και τους διαδηλωτές «βίαιες εγκληματικές ομάδες». Κατηγόρησε τις τοπικές αρχές για ανικανότητα και διαμήνυσε ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη σκληρότερα μέτρα. «Αν φτύνουν τους δικούς μας, θα απαντήσουμε με χτύπημα», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Νιου Τζέρσεϊ.
Ο Τραμπ επεσήμανε ότι δεν έχει ενεργοποιήσει –προς το παρόν– τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807, που επιτρέπει την άμεση ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων εντός των ΗΠΑ, υπονοώντας όμως ότι δεν αποκλείεται να το πράξει αν κλιμακωθεί η κρίση.
Αντιδράσεις από κυβερνήτη και διεθνείς φορείς
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, χαρακτήρισε την αποστολή στρατού «αντισυνταγματική» και κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τεχνητή κρίση με αυταρχικά μέσα. «Αυτό δεν είναι στάση προέδρου, αλλά δικτάτορα», έγραψε στο X.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Human Rights Watch, σημείωσαν ότι είναι η πρώτη φορά από το 1965 που πρόεδρος των ΗΠΑ στέλνει Εθνοφρουρά χωρίς αίτημα από τοπικό κυβερνήτη.
Η κατάσταση στους δρόμους
Η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, κρότου λάμψης και συλλήψεις για να διαλύσει τα πλήθη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για απρόκλητη βία. Διαδηλωτές έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν λεωφορεία με κρατούμενους, ενώ υπήρξαν σκηνές κατά τις οποίες ομάδα αστυνομικών εγκλωβίστηκε κάτω από γέφυρα από το πλήθος.
Η 79η Ταξιαρχία Πεζικού –η μεγαλύτερη στην Καλιφόρνια– έχει ήδη αναπτυχθεί στην πόλη, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 500 πεζοναύτες στη βάση Πέντλεντον, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Αντίσταση στις μαζικές απελάσεις
Η παρουσία της Υπηρεσίας ICE στους δρόμους και τα σχέδια για 3.000 συλλήψεις τη μέρα έχουν προκαλέσει τρόμο σε κοινότητες μεταναστών, με αρκετές μηνύσεις να κατατίθενται ήδη για παραβιάσεις δικαιωμάτων. Το Μεξικό, μέσω της προέδρου Κλαούντια Σέινμπαουμ, καταδίκασε τις επιχειρήσεις, τονίζοντας πως «η βία δεν είναι λύση».
Η επικεφαλής της οργάνωσης America’s Voice, Βανέσα Κάρντενας, σχολίασε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί εσκεμμένα κοινωνική αναταραχή, για να προβάλλει την εικόνα του ισχυρού ηγέτη.
Το περιστατικό με τη δημοσιογράφο είναι ίσως η πιο σοκαριστική εικόνα ενός Λος Άντζελες που φλέγεται. Μια πόλη-σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της δημοκρατίας, μετατρέπεται σε θέατρο αντιπαράθεσης, όπου τα δικαιώματα, η δημοσιογραφία και οι ελευθερίες δέχονται ευθείες βολές – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
ΚΟΣΜΟΣ
(Βίντεο) Η στιγμή της εφόδου των Ισραηλινών στο πλοίο της Αλληλεγγύης

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Ιουνίου, Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το ιστιοφόρο «Madleen», το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Σικελία την 1η Ιουνίου με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο, που μετέφερε 12 ακτιβιστές –ανάμεσά τους και τη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ– επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια.
Ρεσάλτο σε διεθνή ύδατα
Η επέμβαση του ισραηλινού στρατού σημειώθηκε ενώ το πλοίο βρισκόταν περίπου 31 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας. Σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησαν ακτιβιστές, οι ισραηλινοί κομάντος ακινητοποίησαν τους επιβαίνοντες, οι οποίοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προηγουμένως διακόψει κάθε τηλεπικοινωνία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Freedom Flotilla Coalition (FFC) που ναύλωσε το σκάφος, ανέφερε πως το «Madleen» καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και οι επιβάτες «απήχθησαν». Σύντομα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο με μηνύματα των ακτιβιστών, ηχογραφημένα λίγο πριν το ρεσάλτο. Σε αυτά, δηλώνουν την ταυτότητά τους και καλούν τις κυβερνήσεις τους να ενεργήσουν για την απελευθέρωσή τους.
Προβολή σκληρού υλικού υπό κράτηση
Σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ισραέλ Κατζ, στους ακτιβιστές προβλήθηκε με το ζόρι ένα 43λεπτο βίντεο με σκληρές, μη λογοκριμένες εικόνες από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, με στόχο να καταδειχθεί –κατά την ισραηλινή πλευρά– η φύση της οργάνωσης και να «αντικρούσουν» τη δράση των ακτιβιστών. Ο Κατζ κατονόμασε προσωπικά τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς την «αντισημίτρια» και κατηγορώντας την πως «υποστηρίζει τη Χαμάς».
Αντίδραση του Ισραήλ
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως το γιοτ οδηγείται «με ασφάλεια» στις ακτές του Ισραήλ και οι επιβάτες «αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους». Χαρακτήρισε την αποστολή των ακτιβιστών «μιντιακή προβοκάτσια», υποβαθμίζοντας την ανθρωπιστική αξία της ενέργειας. Παράλληλα, επικαλέστηκε ότι πάνω από 1.200 φορτηγά με βοήθεια έχουν περάσει στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μέσω επίσημων διαύλων.
«Υπάρχουν τρόποι για να παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα – δεν περιλαμβάνουν selfies στο Instagram», σχολίασε δηκτικά η ανακοίνωση.
«Δεν θα φτάσετε ποτέ στη Γάζα»
Ο υπουργός Άμυνας είχε ήδη από την Κυριακή δώσει εντολή στις IDF να εμποδίσουν την είσοδο του «Madleen» στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «δεν θα φτάσετε ποτέ». Ο Κατζ τόνισε πως οι ακτιβιστές διαδίδουν «την προπαγάνδα της Χαμάς», ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το σκάφος θα οδηγηθεί στο λιμάνι του Ασντόντ και οι επιβαίνοντες θα απελαθούν.
Διεθνής κατακραυγή και εκκλήσεις για παρέμβαση
Η σύλληψη και εξαναγκαστική μεταφορά των ακτιβιστών σε ισραηλινό έδαφος σε διεθνή ύδατα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλές φωνές να κάνουν λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η υπόθεση «Madleen» έρχεται να αναδείξει για ακόμη μια φορά τις εντάσεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας, το ρόλο της διεθνούς κοινότητας και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – με πολιτικές, ηθικές και νομικές προεκτάσεις που δύσκολα αγνοούνται.