Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Καμίνι σήμερα η χώρα, στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Κορύφωση της ζέστης σήμερα με τον υδράργυρο να αγγίζει σε κάποιες περιοχές της χώρας ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία τους 42 βαθμούς  Κελσίου.

Στα βόρεια αρχικά αίθριος καιρός αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πρόσκαιρες καταιγίδες που κατά τόπους στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι έντονες.

Οι άνεμοι στα νότια θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.

Ειδικότερα για την Αττική, πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και η θερμοκρασία από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ και η θερμοκρασία από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κίνδυνος για φωτιές

Σύμφωνα με το meteo.gr, το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας (εν δυνάμει μη ελεγχόμενες) αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, με βάση τον πυρό-μετεωρολογικό δείκτη του Haines. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτιμά την αναμενόμενη συμπεριφορά δασικών πυρκαγιώνμε βάση το προφίλ της κατώτερης τροπόσφαιρας (0 – 3 km). Η παρουσία θερμών και πολύ ξηρών αερίων μαζών πάνω από την χώρα μας το Σάββατο 03/08/2019, αποτελεί στοιχείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισης ακραίας συμπεριφοράς πυρκαγιών. Η ανάπτυξη των δεικτών για τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών γίνεται στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος DISARM: Drought and fIre ObServatory and eArly waRning system στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr είναι συντονιστής

Επίσης, κατά τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια)

· Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός | «Έρχεται» κύμα ζέστης με αφρικανική σκόνη από την Πέμπτη – Στους 35 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Από καλοκαίρι σε φθινόπωρο και από φθινόπωρο σε προχωρημένο καλοκαίρι είναι η πορεία που ακολουθεί ο καιρός από τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετά. «Κύμα» ζέστης με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένεται προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι την προσεχή Τετάρτη(16.05.24), ενώ από την Πέμπτη ο υδράργυρος ανεβαίνει κατακόρυφα, με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 32 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά.

Όπως επισημαίνει ο γνωστός μετεωρολόγος, «τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Πέμπτη και μετά η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Αυτό διακρίνεται στο βίντεο όπου σας παρουσιάζουμε τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hpa οι οποίες μας δίνουν την τάση για μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 30°C στα δυτικά τα κεντρικά και τα νότια.

Όπως θα παρακολουθήσετε σε τοπικό επίπεδο φτάνουμε τους 31 με 32°C και ίσως  στο τέλος της εβδομάδος και λίγο παραπάνω. Όμως επειδή θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος ίσως “φρενάρει” και δεν δούμε τόσο υψηλές τιμές σε όλες τις περιοχές».

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προβλέπει ότι το ισχυρό αυτό «κύμα» ζέστης αναμένεται να διαρκέσει έως την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τους 35 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο γνωστός μετεωρολόγος επισημαίνει δε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο (18-19.05.24) στην Αττική ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» 32άρια.

Πιο αναλυτικά, η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια έχει ως εξής:

«Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ο υποτροπικός  αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη  με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας.

Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας.Το θερμό αυτό  κύμα δεν αποκλείεται  να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται  από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη  ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία,η Φθιώτιδα η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς,ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για Πέμπτη και Παρασκευή

Πέμπτη (16.05.24)

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια.

Παρασκευή (17.05.24)

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στην Κρήτη θα είναι ανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Συνεχίζονται οι βροχές | Νότες ηλιοφάνειας από το Σάββατο

Ο καιρός παραμένει άστατος με βροχές και σκόνη στην ατμόσφαιρα. Η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου μιλάει στο newsit.gr και μας δίνει τη δική της πρόβλεψη για το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου.

Την Παρασκευή η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή θα διασχίσει τα νότια τμήματα της χώρας. Ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και κάποιες σποραδικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής θα επηρεαστεί το Βόρειο κομμάτι της Κρήτης, όπου αθροιστικά περιμένουμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Προς το βράδυ θα αρχίσει να βελτιώνεται το σκηνικό του καιρού από τα δυτικά τουλάχιστον στην Ηπειρωτική χώρα. Η θερμοκρασία θα πλησιάσει κοντά τους 17-20 βαθμούς στα Ηπειρωτικά και ως 23 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές. Στην Αθήνα θα είναι άστατος με βροχές και κάποιες τοπικές καταιγίδες με τη θερμοκρασία να φτάνει μόλις τους 19 βαθμούς.

Βροχές και στη Θεσσαλονίκη με παρόμοιες θερμοκρασίες μέχρι 18-19 βαθμούς. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στο Αιγαίο στα 6-7 μποφόρ και θα είναι βοριάδες ενώ στο Ιόνιο ανατολικοί ήπιας έντασης.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος στη Δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες. Ενώ η μέρα θα ξημερώσει με αυτές τις βροχές που περιμένουμε και στη Θεσσαλία, θα υπάρξουν ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο μέτριας έντασης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός «θα ανοίξει» και την εμφάνιση τους θα κάνουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τόσο στα ανατολικά Ηπειρωτικά, όσο και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι ισχυροί άνεμοι θα παραμείνουν στο Αιγαίο στα 6 – 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κρατηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τους 20 – 22 βαθμούς.

Της Έφης Φανάρα,newsit

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός | Έρχονται λασποβροχές και αφρικανική σκόνη | Πώς θα εξελιχθούν

“Κοκτέιλ” με λασποβροχές, αφρικανική σκόνη και πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες ώρες. Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός…

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα σήμερα Πέμπτη (09/05), με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές.

Τα φαινόμενα τη νύχτα προς την Παρασκευή θα ενταθούν στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και τη βορειοανατολική Στερεά.

Αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού θα είναι η ανατολική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στη μέση τροπόσφαιρα από την κεντρική Μεσόγειο προς τη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με το Meteo.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου θα είναι οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής στα βόρεια τμήματα της Κρήτης είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές. Επίσης, η πτώση της θερμοκρασίας έως 8-9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και η μεταφορά σαχαριανής σκόνης κυρίως στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές σε πολλές περιοχές.

Ειδικότερα,σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en