Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός-Αρναούτογλου: Έρχεται νέος καύσωνας το επόμενο Σαββατοκύριακο με 46άρια -Πότε αναμένεται να δροσίσει

Επίμονος είναι ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα, καθώς θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα η μεταφορά αερίων μαζών από τη βόρεια-βορειοδυτική Αφρική.

Όπως τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, ο καύσωνας δεν λέει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα επιστρέψουν τα 40άρια, τα οποία θα πλήξουν κυρίως τις δυτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ενώ στα νησιά του Αιγαίου τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 19 Ιουλίου και προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα σημειωθεί νέα αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Η κορύφωση του νέου κύκλου έντονης ζέστης θα αφορά το διάστημα 21 με 23 Ιουλίου.

Όπως είπε ο έμπειρος μετεωρολόγος, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42, 43 έως και 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά -σε κάμπους- θα φτάσει και τους 45-46°C.Καύσωνας «Κλέων»: «Έλιωσε» η άσφαλτος! Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους το πρωί της Παρασκευής [βίντεο]
Ωστόσο, αυτό το κύμα ζέστης θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από τις 24 με 25 Ιουλίου, ενώ 26-27 Ιουλίου θα έχει υποχωρήσει στους 38°C (μέγιστη τιμή) στα ηπειρωτικά. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι… δροσερά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.Σημειώνεται ότι ο Σάκης Αρναούτογλου είχε προειδοποιήσει και μέσω ανάρτησής του στο Facebook για πολύ υψηλές θερμοκρασίες από 21 έως 23 Ιουλίου, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Όπως προκύπτει, μετά από μια πολύ μικρή «ανάπαυλα» χωρίς 40άρια, αλλά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, από την επόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ξανά στους 41 βαθμούς Κελσίου. Η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς την Παρασκευή 21 Ιουλίου η θερμοκρασία θα ανέβει στους 43°C, ενώ οι μέγιστες το Σάββατο (22/7) και την Κυριακή (23/7) θα φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου και τον πίνακα με τις μέγιστες θερμοκρασίες:Meteo: Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023
Πάντως, πριν από τον επερχόμενο νέο καύσωνα, οι πολίτες θα πρέπει να μεριμνούν για τον τρέχοντα, καθώς οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο και τις επόμενες -αρκετές- ώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή (14/7), ημέρα που τα προγνωστικά μοντέλα ανέφεραν ότι θα κορυφωθεί η επέλαση του καύσωνα «Κλέων», το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50°C στις 11:48.

Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον Θεσσαλικό κάμπο, στον νομό Λάρισας, και ήταν ίση με 58°C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, επομένως τις απογευματινές ώρες, όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα (παρουσιάζονται παρακάτω), πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

Καύσωνας «Κλέων»: Πάνω από 44°C η θερμοκρασία στη Θήβα την Παρασκευή 14/7/22
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Meteo, οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 14 Ιουλίου κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Ειδικότερα, 87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, εκ των οποίων οι 14 έδειξαν μέγιστες άνω των 42°C.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44,2 βαθμούς Κελσίου.Οι συνθήκες και το Σάββατο (15/7) δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτές της Παρασκευής. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:30.

ΕΜΥ: Η πρόβλεψη για την εξέλιξη του καύσωνα μέχρι και την Τετάρτη 19/7/23
Με τη σειρά της, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα, καθώς από την Κυριακή (16/7) έρχεται μια μικρή «ανάσα». Ωστόσο, ένα άλλο σύστημα υψηλών θερμοκρασιών κατευθύνεται προς την Ελλάδα και θα τη μετατρέψει σε καμίνι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας υπάρχει τάση νέας ανόδου του υδράργυρου, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Η πρόγνωση για το Σάββατο 15 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 Μποφόρ.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Κυριακή 16 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση στα ανατολικά, αλλά θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη 18 Ιουλίου και την Τετάρτη 18 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ, με βαθμιαία μικρή εξασθένηση την Τετάρτη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις Σέρρες το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Αθλητών με Αναπηρία

Με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλη την Ελλάδα θα διεξαχθεί στις Σέρρες, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Αθλητών με Αναπηρία (17-20 ετών).

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, το Δημοτικό Στάδιο Σερρών «Γεώργιος Τοπτσής» θα γεμίσει από αθλητές και αθλήτριες 57 σωματείων, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε αθλήματα στίβου, για να καταρρίψουν τα δικά τους, ατομικά ρεκόρ. 

Φέτος, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, αποφάσισε οι αγώνες να διεξαχθούν στις Σέρρες, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σερρών και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Μαΐου 2024, η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Κεΐσογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ κ. Στέφανος Φασιάς, ο Έφορος των Εθνικών Ομάδων κ. Κωνσταντίνος Σιάχος και η Έφορος του ΜΓΣ Πανσερραϊκός ΑμεΑ κ. Θωμαή Θεοδωρίδου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου για την αθλητική διοργάνωση. 

Η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, ανέφερε ότι ο Δήμος Σερρών στέκεται αρωγός σ’ αυτές τις διοργανώσεις. «Οφείλουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, καθώς είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αποδείξουμε ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα επίπεδο συμπερίληψης, πολιτισμού και αποδοχής όλων των συνανθρώπων μας, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες, στην καθημερινότητα και στον αθλητισμό. Ως Δήμος Σερρών είμαστε και θα είμαστε κοντά σε τέτοιες διοργανώσεις. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες. Καλή επιτυχία στους αθλητές και στις αθλήτριες» τόνισε η κ. Μητλιάγκα. 

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγώνη για αφρικανική σκόνη: Μετακινήσεις μόνο με μάσκα για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα

Επαγρύπνηση και μέτρα προστασίας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα συνέστησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης από σήμερα και για αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας. «Να μην βγουν έξω το διήμερο και εάν πρέπει να κυκλοφορήσουν να φοράνε μάσκα», είπε χαρακτηριστικά στο ΕΡΤNews.

Η σύσταση για μάσκα και στην καλύτερη περίπτωση ενισχυμένη, αφορά στις ομάδες υψηλού κινδύνου με βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λ.π.

Επιπλέον συνέστησε να αποφύγουν τους μακρυνούς περιπάτους για απόψε το βράδυ ακόμη και όσοι δεν έχουν αναπνευστικά προβλήματα. «Παραμένουμε στο σπίτι μας και γυμναζόμαστε εκεί», είπε η κα Παγώνη.

Ακόμη συνέστησε στους γονείς να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά με βρογχικό άσθμα και να μην τα πάνε σε παιδικές χαρές.

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου συνέστησε «εάν έχουν δύσπνοια να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους γιατί υπάρχει πιθανότητα να γίνει αλλαγή της δοσολογίας των φαρμάκων».

«Ο κορωνοϊός υπάρχει. Δεν τελειώσαμε»

«Ο κορωνοϊός υπάρχει, όπως και η γρίπη, όπως και οι άλλες ιώσεις», είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Είχαμε αρκετά περιστατικά και στα νοσοκομεία. Ήδη ο κόσμος δεν έχει αυτό τον πανικό, δεν έχει αυτό το φόβο που είχε η παλιά.

Ξέρει ότι είναι μια κατάσταση αντιμετωπίσιμη και αν χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο θα πάει στο νοσοκομείο και θα νοσηλευτεί και θα αντιμετωπιστεί. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και τις παραλλαγές του κορονοϊού ξέρουμε και τις έχουμε αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες ξέρουμε».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en