ΕΒΡΟΣ

Καιρίδης | Τα νέα είναι καλά για τον Έβρο στο μεταναστευτικό ζήτημα

Με αφορμή τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης κλήθηκε στο Ράδιο Έβρος, στην εκπομπή Εβροσκόπιο, να απαντήσει σχετικά, αλλά και να ενημερώσει τους κατοίκους του Έβρου για καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.

“Επιμένω σ’ αυτό, ότι πρακτικά έχουν μηδενιστεί οι ροές. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είχαμε το καλοκαίρι“, υποστήριξε αρχικά ο κ. Καιρίδης. “Τώρα αν περνάνε 5 ή 30 το μήνα, δεν αλλάζει την εικόνα. Δεν έχουμε τις ροές που είχαμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα“, συνέχισε, εξηγώντας όμως πως “αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με το πρόβλημα, προς Θεού, μη βαυκαλιζόμαστε και μην εφησυχάζουμε“. Ισχυρίστηκε δε πως “γενικά τα στοιχεία του Οκτωβρίου μιλάνε για μια μεγάλη μείωση, η οποία προφανώς χαλάει το αφήγημα κάποιων που θέλουν για δικούς τους λόγους και σκοπιμότητες να δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η αντιπολίτευση θέλει να κατηγορεί την κυβέρνηση. Είτε λέγεται “ακροδεξιά”, για το αφήγημα ότι εδώ έχουμε κατακλυστεί, είτε λέγεται αντιπολίτευση ευρύτερη για να χτυπάει την κυβέρνηση“.

Συμπερασματικά, ο κ. Καιρίδης τόνισε πως “μπορεί να περάσει κάποιος. Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ είπα “μηδενισμό” δεν μπορεί να περάσει κάποιος από μια συνοριογραμμή 200 χλμ.“, όμως υποστήριξε εκ νέου ότι “υπάρχει η υπερβολή από κάποιους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία, τα οποία προσπάθησαν να διαψεύσουν“. Η στροφή της Τουρκίας προς αποκλιμάκωση στον Έβρο Ενδιαφέροντα τα όσα ανέφερε επίσης ο κ. Καιρίδης για τη νέα συνεργασία που ανοίγεται με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, αν και “ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με την Τουρκία“, αναγνωρίζοντας όμως πως “τώρα για τους δικούς της λόγους έχει κάνει μια στροφή. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία προς όφελος του Ελληνικού συμφέροντος. Η αξιοπιστία όμως της Τουρκίας τεστάρεται κάθε μέρα. Αυτό είπα και στον Τούρκο υπουργό, πως κάθε μέρα κρατάμε αρχείο και βλέπουμε αν οι υποσχέσεις σας έχουν αντίκρυσμα ή είναι για το θεαθήναι. Βλέπουμε όμως πως ειδικά στον Έβρο έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση“.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η εμπλοκή της Ελλάδας

Με την ιδιότητα του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου ο κ. Καιρίδης ερωτήθηκε και έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις και για την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και για το κατά πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα. Υποστήριξε πως άμεσα δεν πρόκειται να εμπλακεί η χώρα μας, αυτό όμως που είναι πολύ επικίνδυνο είναι να εμπλακεί η Αίγυπτος, κάτι που θα φέρει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή. Σχετικά με νέες προσφυγικές ροές εξαιτίας του πολέμου, ανάφερε πως Κύπρος είναι αυτή που θα δεχτεί τα μεγαλύτερα κύματα. Κάποιες ΜΚΟ κάνουν περισσότερο πολιτική παρά έργο για τους πρόσφυγες Για τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και “τις συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις, διότι χρειάζονται χρηματοδοτήσεις και αυτές έρχονται όταν υπάρχει πρόβλημα“, μίλησε ο ακόμα ο υπουργός. Αναγνώρισε δε, ότι πολλές οργανώσεις “προσφέρουν σπουδαίο έργο και το Υπουργείο συνεργάζεται μαζί τους“, όμως κάποιοι “κάνουν περισσότερο πολιτική παρά έργο προσφοράς στους πρόσφυγες“, αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόσφατη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που καταγγέλλει κακοποίηση σωματική και ψυχολογική των αιτούντων άσυλο στα νησιά.

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους στα ΚΥΤ και τη νέα δομή στο Φυλάκιο Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε και στα αγωνιώδη ερωτήματα των συμβασιούχων στο ΚΥΤ Φυλακίου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, οι οποίοι με τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος της χρονιάς μένουν μετέωροι. Είπε αρχικά πως θα δοθεί μια τρίμηνη παράταση έως το Μάρτιο, κι εντωμεταξύ στη νέα προκήρυξη για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, η εμπειρία θα αποτελεί κριτήριο μοριοδότησης, γεγονός που θα δώσει πλεονέκτημα στους ήδη εργαζόμενους.

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμα πως “αυτή τη στιγμή το Φυλάκιο το κρατάμε σε χαμηλή δυναμικότητα“, όπως αρχικά δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Τέλος, μεταξύ άλλων ο κ. Καιρίδης γνωστοποίησε ότι έχει προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον νέο περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη στο υπουργείο, ενώ όταν έρθει και ο ίδιος στον Έβρο θα ξανασυζητήσει με το νέο δήμαρχο Ορεστιάδας το θέμα των δομών στο Φυλάκιο. “Είναι μια πολιτική απόφαση να κρατήσουμε χαμηλή τη δυναμικότητα σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία“, δήλωσε, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των προκατόχων του που συνήθως απαξίωναν τις επιθυμίες των κατοίκων. “Ήθελα να μιλήσω με τον Έβρο και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε” κατέληξε ο κ. Καιρίδης, σημειώνοντας πως, για τα καλά νέα που αφορούν στο μεταναστευτικό, εμφανώς ευδιάθετος και ικανοποιημένος από τα στοιχεία, “όταν θα έρθω στον Έβρο θα το γιορτάσουμε“.

radioevros.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version