ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάηκαν σπίτια κυρίως σε Διαλεκτό και Αβραμηλιά

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας αρκετά κοντά στο χωριό Διαλεκτό του Δήμου Νέστου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μόλις αντιμετώπισαν με επιτυχία άλλο περιστατικό στο Μυρτόφυτο. Έσπευσαν στο σημείο κοντά στο Διαλεκτό

Ζέστη και ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι μετέφεραν το περιστατικό μέσα στο χωριό. Τότε άρχισε, μαζί με τη γενικότερη κινητοποίηση, η καταστροφή. Στο Διαλεκτό κάηκαν σπίτια. Το χωριό εκκενώθηκε. Κάποιοι κάτοικοι βρήκαν τρόπο, επέστρεψαν κι άρχισαν με νερό να προστατεύουν τα σπίτια τους.

 Το πρώτο αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής εγκλωβίστηκε στις φλόγες. Με πυροσβέστες το αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Το αυτοκίνητο κάηκε. Εντός του χωριού καίγονταν τα πάντα. Ακόμη και πεύκα. Η φωτιά είχε ορμή και δεν έκανε εξαιρέσεις. 

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κινητοποίηση ενώθηκε αλλά οι δυνάμεις δεν ήταν σημαντική. Πυροσβέστες απουσίαζαν στις φωτιές του Έβρου. Από αέρα βοήθεια έδινε ένα Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο. Όσο συνεχίζονταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες τόσο η φωτιά «έτρεχε».

 Επακολούθησαν μηνύματα του 112 για εκκένωση και άλλων χωριών. Εθελοντές βοηθούσαν τους Πυροσβέστες. Ο Δήμος Νέστου με τις υδροφόρες του. Σημειώνουμε ότι το προσωπικό του ήταν όλη τη Δευτέρα σε «πράσινο σημείο» κοντά στο Αγίασμα.

 Σε άλλη φωτιά που είχε σβήσει αλλά φυλάσσονταν. Η φωτιά αυτή σε κλαδιά και χόρτα (σε χώρο περιφραγμένο) οφείλεται σε εμπρησμό. Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Νέστου. Η πυροσβεστική ισχυρίστηκε ότι η φωτιά έφθασε εκεί από καλαμιές. Από το περιστατικό στην ίδια περιοχή το προηγούμενο βράδυ. Ότι κι αν έγινε, έχει σημασία ότι για αυτή τη φωτιά δεσμεύονταν προσωπικό και εξοπλισμός.

 Απαραίτητος στη μεγάλη φωτιά σε Διαλεκτό και Αβραμηλιά. Η φωτιά το μεσημέρι της Δευτέρας έκαψε σπίτια και στην Αβραμηλιά. Προκάλεσε ζημιές και στον οικισμό Δαμασκηνιά. Ένα σπίτι κάηκε, σύμφωνα με μάρτυρες, και στο Λιθοχώρι.

 Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας. Ζητούνταν με επιπλέον ενέρια μέσα. Αλλά αυτή δεν έφθασε ποτέ. Λέγεται χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ότι η φωτιά κοντά στο Διαλεκτό ξεκίνησε από ανθρώπινη αμέλεια. Θα ερευνηθεί. 

Εν τω μεταξύ αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας η φωτιά απέκτησε δύο μέτωπα. Ένας προς τα βόρεια και ορεινά. Σε δύσβατη περιοχή. Δεν δόθηκε προτεραιότητα, για πολλούς λόγους. Αντίθετα το βράδυ (και προς την Τρίτη τα ξημερώματα) αντιμετώπισαν επιτυχώς εστίες και αναζωπυρώσεις στα πεδινά. 

Προστατεύτηκε αρχικά ο Γέροντας. Βασικά ο Ξεριάς. Γενικά το βράδυ Δευτέρα προς Τρίτη και λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων το έργο των πυροσβεστών έγινε πιο εύκολο. Δούλεψαν πολύ, μαζί με τους εθελοντές. Ξημερώματα Τρίτης η φωτιά δεν υπήρχε στα πεδινά. Αντίθετα στα ορεινά εξελίσσονταν.

 Εξ αυτού του λόγου ζητήθηκε βοήθεια από τον αέρα. Ζητούνταν Κάναντερ. Αλλά ως το μεσημέρι χθες δεν είχαν εμφανιστεί. Σε όλο αυτό το διάστημα της κινητοποίησης έγινε μεγάλη προσπάθεια η φωτιά να μην περάσει την Εγνατία.

 Οι πυροσβεστικές δυνάμεις το κατάφεραν. Όμως κάποιες στιγμές και στο ύψος των περιοχών που προαναφέραμε η οδός είχε προσωρινά κλείσει. (Πηγή φωτογραφίες ΕΡΤ, η διασταύρωση προς Διαλεκτό κλειστό) Ζητούνταν Κάναντερ. 

Αλλά ως το μεσημέρι χθες δεν είχαν εμφανιστεί. Σε όλο αυτό το διάστημα της κινητοποίησης έγινε μεγάλη προσπάθεια η φωτιά να μην περάσει την Εγνατία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις το κατάφεραν. Όμως κάποιες στιγμές και στο ύψος των περιοχών που προαναφέραμε η οδός είχε προσωρινά κλείσει. (Πηγή φωτογραφίες ΕΡΤ, η διασταύρωση προς Διαλεκτό κλειστό) Ζητούνταν Κάναντερ. Αλλά ως το μεσημέρι χθες δεν είχαν εμφανιστεί. 

Σε όλο αυτό το διάστημα της κινητοποίησης έγινε μεγάλη προσπάθεια η φωτιά να μην περάσει την Εγνατία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις το κατάφεραν. Όμως κάποιες στιγμές και στο ύψος των περιοχών που προαναφέραμε η οδός είχε προσωρινά κλείσει. (Πηγή φωτογραφίες ΕΡΤ, η διασταύρωση προς Διαλεκτό κλειστό)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version