Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσωνας προ των πυλών: Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι

image_print

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) δημοσίευσε τον οδηγό Heat at work-Guidance for workplaces («Ζέστη στην εργασία-Καθοδήγηση για τους χώρους εργασίας»)

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, στη βάση και των σχετικών Οδηγιών της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας, εξέδωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, υπενθυμίζεται το πλαίσιο οδηγιών για

α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου,

β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα, που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό με κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες,

γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας,

δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και ε), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα:

– Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση, καθώς επίσης και τα άτομα που εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον ιατρό εργασίας της επιχείρησης ή, στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση ιατρού εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

– Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα, που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες, αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.

– Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο-15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών, που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, τη χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας, την οργάνωση υποδομής πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες και τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, μείωση ή/και παύση των εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-16:00.

Αναφορικά με την παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται και ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που παραμένει υψηλή η διακινδύνευση από την πανδημία του κορονοϊού, πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά και να τηρούνται τα ειδικότερα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, με σκοπό τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς.

Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας, όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων είναι αυξημένος και η εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από τον νόμο γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.

Επισημαίνεται περαιτέρω η ανάγκη επαγρύπνησης για την υποχρέωση εφαρμογής ειδικών νομοθετικών διατάξεων ή όρων ΣΣΕ που αφορούν στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικών ρυθμίσεων αποτελούν:

α) Οι ρυθμίσεις του κανονισμού μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών για τους εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες σε μεταλλεία και λατομεία, που ορίζουν ότι, για την αποφυγή έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία, θα πρέπει να γίνεται διακοπή ή μετάθεση του χρόνου εκτέλεσης της εργασίας, όταν από τις σχετικές μετρήσεις ή δελτία της ΕΜΥ διαπιστώνονται συνθήκες υπέρβασης των προβλεπόμενων τιμών θερμοκρασίας (ή και υγρασίας).

β) Η διάταξη της ΣΣΕ εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών κλάδων όλης της χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

γ) Η διάταξη της ΣΣΕ 2022 για εργασίες που γίνονται σε πλοία και πλωτά μέσα είτε αυτά βρίσκονται στη θάλασσα είτε στην ξηρά, βάσει της οποίας, όταν η ΕΜΥ δίνει τοπική θερμοκρασία 36ο και 37ο C, διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και, όταν δίνει θερμοκρασία 38ο C και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00.

δ) Η διάταξη της ΣΣΕ για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς-courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω). Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν τα μέσα ατομικής προστασίας, ισχύουν και για τους εργαζόμενους σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας http://www.omed.gr/syllogikes-rythmiseisκαι του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης https://ypergasias.gov.gr/syllogikes-rythmiseis-ergasias/.

Σημαντική ενημέρωση διατίθεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) στο πεδίο για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων https://www.elinyae.gr/themata-yae/thermiki-kataponisiμε παράθεση, ανάμεσα σε άλλες πληροφορίες, χρηστικών πληροφοριών για την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση καύσωνα https://www.elinyae.gr/arthro-neon/prostasia-apo-ton-kaysona-episkeftheite-tin-thematiki-enotita-thermiki-kataponisi.

Στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, πέραν των προγνωστικών πληροφοριών για τον καιρό στο σύνολο της χώρας, στις επιμέρους Περιφέρειες και πόλεις http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deltia_kairou/geniki_prognosi αναρτώνται και προγνωστικοί χάρτες με τα εύρη τιμών του δείκτη WBGT/ΘΥΜΒΑΣ (βιοκλιματικός δείκτης θερμικής καταπόνησης) για εξωτερικούς χώρους πανελλαδικά http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) δημοσίευσε τον οδηγό Heat at work-Guidance for workplaces («Ζέστη στην εργασία-Καθοδήγηση για τους χώρους εργασίας») https://osha.europa.eu/el/publications/heat-work-guidance-workplaces, που παρέχει πρακτικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων που συνδέονται με την εργασία σε συνθήκες ζέστης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κρίσιμος είναι ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας τόσο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, όσο και κυρίως της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, ως προς τη διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς, όπου, με βάση τις προγνώσεις και ανακοινώσεις της ΕΜΥ για την επικράτηση συνθηκών καύσωνα, αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, όπως στους υπαίθριους χώρους ή όταν η εργασία παρέχεται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, ταχυμεταφορές με δίκυκλο, παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικούς χώρους, αγροτικές εργασίες κ.ά.), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (π.χ. χυτήρια, χαλυβουργίες, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κεραμοποιίες, εκκοκκιστήρια, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες, πλυντήρια-στεγνωτήρια-σιδερωτήρια, ψητοπωλεία-μαγειρεία κλπ), σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κλπ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν υποχρέωση εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων, κατά τη θερινή περίοδο, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα σε εκείνους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμική άποψη, καθώς και άμεσης ανταπόκρισης στις σχετικές καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών παραβιάσεων ή μη συμμόρφωσης εργοδοτών προς τις υποδείξεις που τους γίνονται.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), οι οποίες να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ τονίζει για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας, μέσω ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη την επικράτεια, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η τακτική και ουσιαστική λειτουργία του οποίου είναι απόλυτα απαραίτητη.

«Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται έμπρακτα από το κράτος και την εργοδοσία ως τέτοιο» σημειώνει η Συνομοσπονδία και υπογραμμίζει ότι τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ, είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα υγείας και ασφάλειας, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) www.kepea.gr και το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/.

 

Πηγή: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» και ο κίνδυνος στα αυτοκίνητα

image_print

Το λεγόμενο «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» (Forgotten Baby Syndrome) βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, καθώς επιχειρεί να εξηγήσει πώς ακόμη και στοργικοί και υπεύθυνοι γονείς μπορεί, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να ξεχάσουν το παιδί τους μέσα σε αυτοκίνητο, με τραγικές συνέπειες.

Αφορμή αποτέλεσαν περιστατικά όπως ο θάνατος ενός βρέφους στη Γερμανία, αλλά και η υπόθεση του 9 μηνών Μπράις στις ΗΠΑ το 2007, ο οποίος πέθανε από θερμοπληξία όταν η μητέρα του τον ξέχασε στο αυτοκίνητο αντί να τον αφήσει στον παιδικό σταθμό.

Πώς λειτουργεί το «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού»

Ο παιδίατρος Νίμπρας Ναάμι εξηγεί ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα μέσα σε λίγα λεπτά. Με εξωτερική θερμοκρασία 30°C, η θερμοκρασία στο εσωτερικό μπορεί να ξεπεράσει τους 50°C μέσα σε μία ώρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, το σύνδρομο σχετίζεται με τη λειτουργία της προοπτικής μνήμης, δηλαδή της ικανότητας να θυμόμαστε ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουμε αργότερα.

Ο ψυχολόγος Ντέιβιντ Ντάιαμοντ, που μελετά το φαινόμενο εδώ και δεκαετίες, αναφέρει ότι παράγοντες όπως:

  • η έλλειψη ύπνου,
  • το έντονο στρες,
  • η απόσπαση προσοχής,
  • το multitasking,
  • η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας και
  • η απουσία οπτικών υπενθυμίσεων,

μπορούν να οδηγήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει στον «αυτόματο πιλότο», δημιουργώντας ακόμη και ψευδείς αναμνήσεις ότι το παιδί έχει ήδη μεταφερθεί με ασφάλεια.

Πρόθεση ή τραγικό λάθος;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε υπόθεση εξετάζεται ξεχωριστά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις αμέλειας αλλά και περιπτώσεις όπου δεν προκύπτει πρόθεση.

Οι ψυχολόγοι αξιολογούν το ιστορικό, τη συμπεριφορά και τις συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ η τελική κρίση για τυχόν ποινικές ευθύνες ανήκει στα δικαστήρια.

Μέτρα πρόληψης

Σε αρκετές χώρες εφαρμόζονται πλέον μέτρα για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών. Στην Ιταλία, από το 2019, τα παιδικά καθίσματα για παιδιά έως τεσσάρων ετών διαθέτουν υποχρεωτικά σύστημα συναγερμού που ειδοποιεί τον γονέα αν το παιδί παραμείνει στο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν απλές πρακτικές, όπως η τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου ή της τσάντας στο πίσω κάθισμα ή ενός παιδικού αντικειμένου στη θέση του συνοδηγού ως υπενθύμιση, χωρίς όμως κανένα από αυτά τα μέτρα να εγγυάται απόλυτη προστασία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Από 1η Ιουλίου η έκδοση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ

Ανακοίνωση της ΠΕ Καβάλας για έκδοση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ το 2026
image_print

Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2026 θα πραγματοποιείται στην Π.Ε. Καβάλας η έκδοση νέων δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ και η θεώρηση – ανανέωση παλαιότερων δελτίων για το έτος 2026.

Η ανακοίνωση γίνεται από την ΠΑΜΘ – Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Η διαδικασία αφορά όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας και έκπτωση 50% με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τα δικαιολογητικά για έκδοση και ανανέωση

Για την έκδοση ή ανανέωση των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ απαιτείται αίτηση – υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 του δικαιούχου, του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου, περί μόνιμης κατοικίας στον Νομό Καβάλας και μη παραλαβής δελτίου από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

Απαιτείται επίσης γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕΠΑ σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Όσοι διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας σε ισχύ με σήμανση «ΙΙ» ή «ΙΙΙ» δεν χρειάζεται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση χορήγησης επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ για όσους λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ, στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος. Για τους δικαιούχους προνοιακού επιδόματος δεν απαιτείται ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67%.

Γίνεται επίσης δεκτή απόφαση διοικητικού διευθυντή του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκουν οι δικαιούχοι, με παθολογοανατομική βλάβη άνω του 67%.

Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ γίνεται δεκτή βεβαίωση από το μηχανογραφημένο μητρώο του Οργανισμού που έχει περιέλθει στον ΕΦΚΑ, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι συνταξιούχος λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής τουλάχιστον 67% και εφ’ όρου ζωής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν γίνονται δεκτές αποφάσεις βάσει των διατάξεων του Ν. 2643/98.

Ακόμη απαιτούνται δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και φωτοαντίγραφό του, καθώς και δύο πρόσφατες φωτογραφίες, συν μία επιπλέον όταν υπάρχει κάρτα συνοδού, σε περίπτωση έκδοσης, φθοράς ή απώλειας του δελτίου.

Πότε χρειάζεται εκκαθαριστικό

Όσοι επιθυμούν εκπτωτικό κουπόνι για το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας θα πρέπει να προσκομίσουν εκκαθαριστικό τελευταίας φορολογικής δήλωσης, δηλαδή του 2026 για τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2025.

Για το 2026, το όριο του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος είναι 29.000 ευρώ και του ατομικού 23.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο με αναπηρία 67% που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο.

Όσοι δεν επιθυμούν ή δεν δικαιούνται μετακίνηση με έκπτωση στο Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, αλλά μόνο στα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ, δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν φορολογική δήλωση.

Παράλληλα, στους κατόχους Ψηφιακών Καρτών Αναπηρίας με σήμανση κλιμακίου ΙΙ και ΙΙΙ παρέχεται δικαίωμα μετακίνησης με έκπτωση 50% με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Δικαίωμα μετακίνησης με συνοδό παρέχεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει η σήμανση «Σ».

Πού γίνεται η διαδικασία

Οι κάτοχοι δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία τους για το 2026 και στα κατά τόπους ΚΕΠ του Δήμου όπου ανήκουν, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για νέους δικαιούχους θα γίνεται αποκλειστικά από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον τρίτο όροφο, στο γραφείο 367 της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

DNews Widget
Continue Reading

Ιατροί – Ιατρικά εργαστήρια – Διατροφολόγοι

Μύθοι και αλήθειες για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ενημέρωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση και την υπογονιμότητα - 2026
image_print

Οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση

Παρά τη σημαντική πρόοδο της ιατρικής, η εξωσωματική γονιμοποίηση εξακολουθεί να περιβάλλεται από μύθους, προκαταλήψεις και λανθασμένες αντιλήψεις. Ειδικοί στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επισημαίνουν ότι η σωστή ενημέρωση αποτελεί το σημαντικότερο «εργαλείο» για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Δρ. Χρήστο Παππά, περίπου ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες δυτικές χώρες θα χρειαστεί κάποια στιγμή να απευθυνθεί σε ειδικό για θέματα γονιμότητας.

Η υπογονιμότητα αφορά και τους δύο συντρόφους

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι η υπογονιμότητα αφορά αποκλειστικά τη γυναίκα. Όπως εξηγεί ο ειδικός, η δυσκολία σύλληψης είναι ζήτημα που αφορά εξίσου και τους δύο συντρόφους και η διερεύνηση πρέπει να γίνεται από κοινού.

Παράλληλα, το κοινωνικό στίγμα που εξακολουθεί να συνοδεύει την υπογονιμότητα, αλλά και θέματα όπως η δωρεά ωαρίων ή σπέρματος, παραμένει ισχυρό, γεγονός που συχνά δυσκολεύει τα ζευγάρια να αναζητήσουν έγκαιρα βοήθεια.

Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το «κλειδί»

Σύμφωνα με τον Δρ. Παππά, η επιτυχία της εξωσωματικής βασίζεται κυρίως στη σωστή εξατομίκευση της θεραπείας και στη στενή παρακολούθηση κάθε περιστατικού.

Όπως τονίζει, η ενημέρωση των υποψήφιων γονέων πρέπει να είναι πλήρης και τεκμηριωμένη, ώστε κάθε ζευγάρι να μπορεί να επιλέξει τη θεραπευτική προσέγγιση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Τι ισχύει για την κρυοσυντήρηση και τα φάρμακα

Ο ειδικός επισημαίνει ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν επηρεάζει την ποιότητά τους. Ένα ωάριο που έχει καταψυχθεί μπορεί να διατηρήσει την ίδια δυναμική ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αναφορικά με τις φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σημειώνει ότι σήμερα εφαρμόζονται σύγχρονα και ασφαλή θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε γυναίκας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι εξίσου υγιή με εκείνα που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο.

Το κόστος παραμένει σημαντική πρόκληση

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια είναι το οικονομικό κόστος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Παππάς, στην Ελλάδα η κρατική στήριξη περιορίζεται κυρίως στην κάλυψη των φαρμάκων και σε μικρή οικονομική αποζημίωση, ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται το σύνολο του κόστους για μία έως τρεις προσπάθειες εξωσωματικής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε εξατομικευμένες θεραπείες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας, βοηθώντας περισσότερα ζευγάρια να αποκτήσουν το παιδί που επιθυμούν.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en