ΚΟΣΜΟΣ

Κ. Βελόπουλος: μηδενική συμμετοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων για ασφαλισμένους με πιστοποιημένη αναπηρία κάτω του 80%

Ερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης  Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την  ανάγκη επέκτασης του μέτρου της μηδενικής συμμετοχής στο Κόστος Συνταγογράφησης Φαρμάκων και για ασφαλιζόμενους με Πιστοποιημένη Αναπηρία και κάτω του 80%:

“Κύριοι Υπουργοί,

Σε απόγνωση και προβληματισμό βρίσκονται οι καρκινοπαθείς που βλέπουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να συρρικνώνουν συνεχώς το εισόδημά τους, καθιστώντας τις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας ανεπαρκή ακόμη και για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Η συνεχής συνταγογράφηση των φαρμάκων που λαμβάνουν για τη διατήρηση της υγείας και της ζωής τους αποτελεί ένα σημαντικό κόστος του εισοδήματός τους που τους επιβαρύνει μηνιαίως. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2315/Τβ/19-6-2018 και το ΑΠ: ΔΒ3Β/Φ4/οικ.36397, μόνο οι ασφαλισμένοι που έχουν Πιστοποιημένη Αναπηρία (για οποιαδήποτε πάθηση) 80% και άνω από ΚΕΠΑ έχουν το δικαίωμα της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα.

Οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες με Πιστοποιημένη Αναπηρία κάτω του 80% είναι υποχρεωμένες να επιβαρύνονται με συμμετοχή 25%, η οποία καθίσταται δυσβάσταχτη λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και που εκτινάσσεται πολλές φορές σε ποσοστά από 40-60%, όταν πρόκειται για λήψη πρωτότυπων φαρμάκων.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται επιβεβλημένη και θεμιτή η επέκταση και γενίκευση της διάταξης της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα και για ασφαλιζόμενους με Πιστοποιημένη Αναπηρία και κάτω του 80%. Το Κράτος Πρόνοιας και Δικαίου, όπως θέλουμε να λεγόμαστε, οφείλουμε να το αποδεικνύουμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να στηρίξετε το εισόδημα ευάλωτων ομάδων, όπως οι καρκινοπαθείς, που βάλλεται από ακρίβεια και πληθωρισμό;

 

  1. Προτίθεσθε να προβείτε στην επέκταση και γενίκευση της διάταξης της μηδενικής συμμετοχής (0%) στο Κόστος Συνταγογράφησης των Φαρμάκων και για ασφαλιζόμενους με Πιστοποιημένη Αναπηρία και κάτω του 80%, προκειμένου να ανακουφιστούν από τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις και συγκυρίες;

 

  1. Προτίθεσθε μειώσετε το όριο του 80% της πιστοποιημένης αναπηρίας, ώστε να έχουν το δικαίωμα της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα περισσότεροι ασφαλισμένοι;”

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version