Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ.Πιερρακάκης | Ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2026

image_print

Σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποτιμάται για τους δημοσίους υπαλλήλους το συνολικό όφελος από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ . «Το 2026, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν συνολικά το ποσό αυτό  στους λογαριασμούς τους», επεσήμανε  χθες το βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημοσιογράφο Λουκία Γκάτσου , στην εκπομπή “Kontra 24” του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel. 

Το παραπάνω όφελος θα προκύψει από:

  • Τις αυξήσεις σε Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, κόστους 240 εκ. ευρώ
  • Την αύξηση στον κατώτατο μισθό που με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση σε όλους τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κόστους 360 εκ. ευρώ
  • Την μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους δημοσίους υπαλλήλους, κόστους 400 εκ. ευρώ

«Το κόστος από την εφαρμογή του 13ου μισθού θα ήταν 1,35 δισ. ευρώ κι εμείς δίνουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.  «Όταν λέμε μειώνουμε τους άμεσους φόρους, αυτό αφορά δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, αγρότες. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας από την οποία αφαιρείς βάρη» συμπλήρωσε.

Ο κ Πιερρακάκης κατέστησε σαφές ότι «η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος». Έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων που έχει γίνει ποτέ».  «Κάναμε μια μεταρρύθμιση: αλλάξαμε τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα φορολογίας στην Ελλάδα και αυτό θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με το μοντέλο της Σουηδίας που μείωσε προσωρινά τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: « Η Σουηδία δεν παίρνει μόνιμα μέτρα, αυτό που ανακοίνωσαν είναι μέτρο προσωρινό . Τα δικά μας μέτρα, αυτά που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ, είναι μόνιμα».  «Είμαστε σε μια διαδρομή που αφαιρεί προβλήματα. Είμαστε πάνω από κάθε πρόβλημα . Κάθε σπιθαμή χώρου που δημιουργείται, προτεραιοποιείται για να πάει σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, πάντα όμως με μία λογική».

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ ,επιπλέον του 1,76 δισ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση,  ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε : «Το ΠΑΣΟΚ προτείνει συνολικά μέτρα  5,76 δισ. ευρώ που ισοδυναμούν με 2 επιπλέον φόρους ΕΝΦΙΑ».  «Δηλαδή θα πληρώναμε 3 ΕΝΦΙΑ. Η αντιπολίτευση ζει σε επαυξημένη πραγματικότητα».

Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή ίδρυση νέων κομμάτων και την επίπτωσή τους στη δυναμική της κυβέρνησης , ο Υπουργός  ήταν σαφής: « Σε μια Δημοκρατία, ο  καθένας έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το χέρι του. Αλλά καλό θα είναι να έχει κάτι να πει. Διότι καλώς ή κακώς πλέον ,το 2025, όταν σηκώνεις το χέρι σου δεν μπορείς να πεις μόνο συνθήματα. Έχουμε την ευθύνη να μιλάμε με όρους αλήθειας».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πίστα Motocross Κρηνίδων: Ολοκληρώνεται το έργο ηλεκτροδότησης

image_print

Σημαντική αναβάθμιση αποκτά η πίστα Motocross των Κρηνίδων, καθώς ολοκληρώνεται το έργο της μόνιμης ηλεκτροδότησής της, δίνοντας τέλος στη χρήση γεννητριών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Το έργο αφορά τη σύνδεση της πίστας με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση μόνιμης παροχής χαμηλής και μέσης τάσης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.500 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτονται οι ανάγκες φωτισμού της πίστας, των χώρων εξυπηρέτησης και στάθμευσης, ενώ θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού χρονομέτρησης, των ανακοινώσεων, των αποδυτηρίων, του ιατρείου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διοργάνωση βραδινών αγώνων και ειδικών εκδηλώσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της αθλητικής εγκατάστασης.

Η ηλεκτροδότηση της πίστας αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Αθλητικού Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Κρηνίδων, καθώς αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής για πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις motocross.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπεράκτια αιολικά «μαμούθ» στο Θρακικό Πέλαγος – Σχέδιο για έργα ισχύος 600 MW

image_print

Το Θρακικό Πέλαγος αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό της χώρας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα συνολικής ισχύος 2,35 GW, με τη μεγαλύτερη επιμέρους ισχύ, 600 MW, να προβλέπεται για την περιοχή της Θράκης.

Η σχετική υπουργική απόφαση καθορίζει την κατανομή της διαθέσιμης ισχύος ανά θαλάσσια ζώνη και τα ενδεικτικά σημεία σύνδεσης με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για το Θρακικό Πέλαγος, ως σημείο σύνδεσης προτείνεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Νέας Σάντας, ενώ η περιοχή προορίζεται να φιλοξενήσει και την πιλοτική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η δέσμευση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε, όταν ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα να μπορούν να συνδεθούν άμεσα στο δίκτυο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει τις ανεμολογικές, βυθομετρικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, το Θρακικό Πέλαγος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των περιοχών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τον ενεργειακό ρόλο της Θράκης και να ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστασία από τους πνιγμούς: Η πρόληψη σώζει ζωές

image_print

Με την έναρξη της θερινής περιόδου και την αυξημένη προσέλευση πολιτών στις παραλίες, οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση για αυξημένη προσοχή, καθώς οι πνιγμοί εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας ανθρώπινων ζωών στο υδάτινο περιβάλλον.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας. Η επιλογή οργανωμένων παραλιών με ναυαγοσωστική κάλυψη, η συνεχής επίβλεψη των παιδιών, η αποφυγή κολύμβησης μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή βαριού γεύματος, καθώς και η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να μένουν ποτέ χωρίς επίβλεψη κοντά στο νερό, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας καλούνται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από το κολύμπι και να αποφεύγουν την είσοδο στη θάλασσα όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες.

Οι διασώστες υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση κινδύνου δεν επιχειρούμε διάσωση χωρίς τα κατάλληλα μέσα και εκπαίδευση, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί σε κίνδυνο και ο διασώστης. Η άμεση ειδοποίηση του ναυαγοσώστη ή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Η ενημέρωση, η υπευθυνότητα και η τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας αποτελούν τα ισχυρότερα «όπλα» για την πρόληψη των πνιγμών. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ασφαλές για όλους, όταν η απόλαυση της θάλασσας συνοδεύεται από προσοχή και σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en