Quantcast
Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

“Ήττα” του Κράτους ο τελικός κυπέλλου

Ομολογία ήττας και προσωπική αποτυχία του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη αποτελεί η απόφαση για την διεξαγωγή του τελικού κυπέλου χωρίς θεατές στο ΟΑΚΑ.

Παρά τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις, τις συναλλαγές μεταξύ Κράτους και αθλητικών παραγόντων και τις ατέρμονες ενδοσυνεννοήσεις, τελικά η Πολιτεία σήκωσε τα χέρια ψηλά και ομολογεί την πλήρη αδυναμία της.

Μπροστά στον φόβο επεισοδίων ο αρμόδιος Υφυπουργός ομολογεί πώς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί έναν ασφαλή αγώνα και επιλέγει την διεξαγωγή του τελικού με άδειες κερκίδες.

Πρόκειται για την επιτομή της κατάντιας αλλά και  απόδειξη παταγώδους  αποτυχίας.

Η βία στα γήπεδα νίκησε και το Κράτος υποχωρεί αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση. Προφανώς δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας. Το κράτος παραδίδει άνευ όρων το ποδόσφαιρο σε όλους εκείνους που το έχουν διαβρώσει μέχρι το κόκκαλο και παραδέχεται την ήττα του.

Είναι ενδεικτικό πώς η απόφαση αυτή έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά τον νέο ξυλοδαρμό διαιτητή. Η απόφαση του Γιώργου Βασιλειάδη μάλιστα δημοσιοποιείται ενώ δεν έχουν ακόμη συλληφθεί όλοι όσοι ενεπλάκησαν στον ξυλοδαρμό του διαιτητή Τζήλου.

Το  δημόσιο αυτό θέαμα είναι λυπηρό. Λυπηρότερη είναι η διαπίστωση  ωστόσο πώς η κρατική εξουσία παραχωρεί αμαχητί χώρο στον θεσμικό υπόκοσμο που κινεί στο σκοτάδι τα νήματα πίσω από την βιτρίνα. Προφανώς θα πρέπει να αναμένουμε στο μέλλον τα χειρότερα.

Το ιστορικό της απόφασης

Έπρεπε να φτάσουμε 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του για να γίνει γνωστό το αν θα διεξαχθεί με κόσμο ή όχι ο τελικός.

Βέβαια από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού για τον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης.

Ενώ οι δύο φιναλίστ, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ εξέφρασαν πολλάκις την επιθυμία τους η αναμέτρηση να διεξαχθεί με κόσμο στις εξέδρες είχε διαρρεύσει εδώ και τρεις ημέρες ότι το παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί χωρίς φιλάθλους.

Εν τέλει σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι ο τελικός θα διεξαχθεί μονο με προσκλήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα τον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης θα παρακολουθήσουν περίπου 1.000 άτομα που θα λάβουν σχετικές προσκλήσεις (σ.σ. υπολογίζονται από 350 για κάθε σύλλογο και 300 για την ΕΠΟ).

Η απόφαση να διεξαχθεί το ματς κεκλεισμένων των θυρών ελήφθη για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία γίνεται αναφορά στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οπαδών των δύο «δικεφάλων» και τα επεισόδια στους τελικούς του 2017 και 2018.

Μάλιστα στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου σημειώνεται ότι υπήρχαν πληροφορίες των Αρχών σύμφωνα με τις οποίες είχαν προγραμματιστεί νέα σκηνικά έντασης τόσο μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, όσο και από «πυρήνες οπαδών τρίτων ομάδων». 

Υπενθυμίζεται ότι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο για δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία, αφού κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πάλι το 2016.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΔΕΑΒ αλλά και μετά από διαβούλευση με την ΕΛ.ΑΣ. την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οδηγήθηκε στην απόφαση να μην εκδοθούν εισιτήρια για τον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 11 Μαΐου στο ΟΑΚΑ.

Τα δεδομένα που έλαβε υπόψη του ο Γιώργος Βασιλειάδης για να καταλήξει σε αυτή την απόφαση, ήταν αφενός το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων μετά τα επεισοδιακά γεγονότα στους τελευταίους δύο τελικούς Κυπέλλου που διεξήχθησαν στον Βόλο το 2017 και το ΟΑΚΑ το 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο τους υγιείς φιλάθλους.

Αφετέρου τα ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα και άλλα που απετράπησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, γεγονότα τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, γίνεται λόγος για προγραμματισμό και νέων σκηνικών έντασης τόσο από σκληροπυρηνικούς οπαδούς των δύο φιναλίστ, όσο και από πυρήνες οπαδών τρίτων ομάδων.

Σε αντίθεση με τις προσπάθειες κάποιων υποβάθμισης του ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια γίνεται μεθοδική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης του με μια σειρά από παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έναρξη εφαρμογής του VAR η οποία θα χρησιμοποιηθεί στον τελικό Κυπέλλου και από τη νέα σεζόν εισάγεται στο ελληνικό πρωτάθλημα καθώς και η αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε από την ΕΠΟ και ψηφίζεται.

Ως εκ τούτου, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αποφάσισε ο τελικός Κυπέλλου να διεξαχθεί με την παρουσία μικρού αριθμού θεατών οι οποίοι θα προσέλθουν στο ΟΑΚΑ με προσκλήσεις που θα διανείμουν οι δύο ΠΑΕ και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ.».

Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες του Υφυπουργού

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και κυρίως για να νομιμοποιήσει την αδυναμία του κράτους να επιβληθεί στους παράγοντες του ποδοσφαίρου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης προέβη σε δηλώσεις στον Real FM κάνοντας λόγο για «ανικανότητα των ΠΑΕ να ελέγξουν πού δίνονται τα εισιτήρια».

Παράλληλα μίλησε για κίνδυνο προβοκάτσιας, επισημαίνοντας ότι πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας είναι η προστασία των θεατών.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται και πρόβλημα. Δηλαδή ότι η πολιτεία δια στόματος Βασιλειάδη παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγχει ΠΑΕ και παράγοντες.

Ερωτάται λοιπόν ο υφυπουργός αθλητισμού:

-Πως είναι δυνατόν σε όλες της Ευρώπης που αντιμετώπισαν και αντιμετώπισαν προβλήματα βίας στο ποδόσφαιρο να έχουν ληφθεί μετρά τα οποία λειτουργούν αποτελεσματικά τουλάχιστον σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό;

-Ποιο είναι το στοιχείο κύριε Βασιλειάδη που δεν επιτρέπει στην ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα και να επιδιώξει μια αντίστοιχη αποτελεσματικότητα;

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού:

Για την απόφαση που πάρθηκε για τον τελικό του Κυπέλλου: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες άσχημων γεγονότων στους τελικούς. Τα τελευταία δύο χρόνια η επανάληψη του συγκεκριμένου ζευγαριού έχει φέρει εντάσεις. Και στον Βόλο, και πέρυσι στο ΟΑΚΑ. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η ασφάλεια των θεατών και η προστασία του προϊόντος. Έτσι, με αυτή την πολύ δύσκολη απόφαση, βάζουμε στη ζυγαριά αυτά που διακυβεύονται. Είναι πολλά που έχουν συσσωρευτεί τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει ένας μίσος αδιανόητο μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Η αστυνομία απέτρεψε ραντεβού θανάτου την τελευταία στιγμή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναγίνει αυτό. Και οι ίδιες οι ΠΑΕ μπορεί να θέλουνε τους οπαδούς τους, αλλά είναι ανίκανες να ελέγξουν που θα δώσουν τα εισιτήρια».

Για το αν αποτελεί παραδοχή ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να ελέγξει τα πράγματα: «Εμείς δεν θέλαμε να ρισκάρουμε. Ιδίως σε μια περίοδο που έχουμε το VAR. Το ΟΑΚΑ πήρε την πιστοποίηση και του χρόνου και η Super League 1 και η Super League 2 θα έχουν VAR. Σε μια χρονιά καμπής με την αναδιάρθρωση, σε μια σεζόν που τελειώνει και η ελληνική φίλαθλη γνώμη έχει αγκαλιάσει το πρωτάθλημα, σε μια περίοδο που έρχεται το νέο πλαίσιο για τους στημένους αγώνες και τα νέα μέτρα ασφαλείας που δίνουν απόλυτα την ευθύνη στις ΠΑΕ για ό,τι συμβαίνει».

Για τον περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων που θα πάρουν οι ομάδες: «Θα πρέπει να διαβουλευθούν Ομοσπονδία και ομάδες σε ένα αριθμό ο οποίος θα είναι ελέγξιμος για να ικανοποιήσει χορηγούς και κατόχους ακριβών διαρκείας. Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 άτομα. Δεν μπορώ να εμπλακώ βέβαια σε αυτό, εκτός κι αν ακούσω αριθμό τρελό».

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Γαβριήλ Αραμπατζής από την Ελευθερούπολη έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Οαθλητής από την Ελευθερούπολη, Γαβριήλ Αραμπατζής έπιασε στους αγώνες στο Σχηματάρι το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της κατηγορίας Τ20 που θα γίνει στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αλλά και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Μπράβο Γαβριήλ!

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συζήτησε για τις παρεμβάσεις στο “Ανθή Καραγιάννη” ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση είχε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο ΑΜ-Θ για θέματα αθλητισμού , Στέλιο Ιγνατιάδη.

Συζητήθηκαν εκκρεμή ζητήματα αθλητικών υποδομών της περιοχής μας, ειδικότερα οι παρεμβάσεις που επείγουν στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» και η χρηματοδότηση του κλειστού γυμναστηρίου Νέας Περαμου Δήμου Παγγαίου .

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κατάρ:<<Ντου>>από σειχη σε αγώνα ποδοσφαίρου

Ο Αλ Θάνι είναι πρόεδρος της Αλ Γουάκρα κι η παράβαση που έδωσε ο διαιτητής στο 65ο λεπτό δεν του άρεσε καθόλου!

Ο Αμπτουλραχμάν Αλ Τζασίμ έδειξε πέναλτι για χέρι κι αφού πρώτα εξέτασε τη φάση στο VAR.Η απόφαση του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με το μέλος της βασιλικής οικογένειας να κάνει <<ντου>>στον αγωνιστικό χώρο .

Ο πρόεδρος της Αλ Γουακρά ήταν σε έξαλλη κατάσταση , με τους ανθρώπους της προσωπικής φρουράς του, αλλά και ποδοσφαιριστές να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν.

Ο Ακράμ Αφίφ έστειλε την μπάλα άουτ στην εκτέλεση , με την Αλ Γουάκρα να αντέχει ως το τέλος , μολονότι έμεινε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του τερματοφύλακα της, Σαούντ Αλ Κατέρ στο  76’. Μετά το 0-0 στο ντέρμπι κορυφής ,η πρωτοπόρος Αλ Σαντ διατήρησε το +4 από τους Αλ Γουακρά .

Γιάννης Γ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en