ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ιστορική επίσκεψη στη Χάλκη – Τσίπρας | Μήνυμα αδελφοσύνης η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.Ο πρωθυπουργός έφτασε στην  Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Λίγο μετά τις 11 ο κ. Τσίπρας αφίχθη στη Χάλκη, όπου ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή (είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται) και συναντάται  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του κ. Βαρθολομαίου. Μπαίνοντας στο ναό, άναψε ένα κερί και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προχώρησε σε συμβολική δεντροφύτευση.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία θεωρείται ιστορική. Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την είχε επισκεφτεί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Σεπτέμβριο του 1933, αλλά τότε ήταν πρώην πρωθυπουργός. 

Το μήνυμα Τσίπρα από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία». «Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που τον ξενάγησε στους τόπους εκείνους που από μικρό παιδί, 15 ετών έφηβος, ήρθε από την Ίμβρο για να σπουδάσει. Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε δυστυχώς από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στον απίστευτο αυτό πλούτο που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης».

Πέραν της ιστορικότητας αυτής της επίσκεψης, που συμπίπτει με μία σημαντική γιορτή για τη Χάλκη και τη Θεολογική Σχολή και την ελληνορθόδοξη μειονότητα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι είχε τη χαρά να ανακαλύψει πως η παρουσία όλων ημών εδώ, δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας, αλλά υπήρξε αντικείμενο ελπίδας, χαράς. Αντικείμενο θετικής ανταπόκρισης «από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, τους Τούρκους πολίτες που έσπευσαν στην αποβάθρα μόλις έφτασαν τα πλοία μας, κατά δεκάδες, εκατοντάδες, για να μας χαιρετίσουν, να μας σφίξουν το χέρι, να μας εκφράσουν την αγάπη τους, αγάπη που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω βαθύτατα ότι οι θρησκείες, η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες μας -μονοθεϊστικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και άρα την αγάπη προς τον άνθρωπο και στον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως του πού και σε ποιον πιστεύει- τόσο οι θρησκείες όσο όμως και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαμάχης και εντάσεων, αλλά γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας», είπε.

«Το λέω αυτό διότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας».

«Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλον, έχουμε να αποδείξουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ελπίζω την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ αυτό το μέρος να μην έρθω μόνος μου αλλά μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν και με εσάς Παναγιώτατε, για να κηρύξουμε μαζί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» είπε στο τέλος του χαιρετισμού του.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγιά Σοφιά – «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση»

Λίγο πριν τις 09:00 ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αγία Σοφία όπου ξεναγήθηκε, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Σε ανάρτησή του στο twitter, o κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας»

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας.

304

127 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
Dr. Rahmi İncekara@rahmi_incekara

Son dakika! Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu’nda http://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-cipras-heybeliada-ruhban-okulunda-41107465 

Son dakika! Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu’nda

Yunanistan Başbakanı Çipras, Heybeliada Ruhban …

hurriyet.com.tr

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Dr. Rahmi İncekara

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκανε «μία σπάνια» για Έλληνα ηγέτη επίσκεψη στην βασιλική της Αγίας Σοφίας, «εμβληματικό και διαφιλονικούμενο μνημείο» της Κωνσταντινούπολης, όπου η πρόσφατη πραγματοποίηση εκδηλώσεων συνδεδεμένων με το Ισλάμ προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν στο εσωτερικό του μνημείου από τον Ιμπραΐμ Καλίν, κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο του 6ου αιώνα, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο υπό το καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και προκαλεί συστηματικά έριδες ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του AFP.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002, οι υπερασπιστές της λαϊκότητας ανησυχούν για ενδεχόμενη μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Οι συνδεόμενες με το Ισλάμ εκδηλώσεις έχουν πληθύνει στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τα τελευταία χρόνια, με αναγνώσεις στίχων του Κορανίου ή ομαδικές προσευχές στον περίβολο του μνημείου, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τον Σεπτέμβριο αίτημα συλλόγου που επεδίωκε άδεια για την οργάνωση ομαδικών προσευχών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του AFP.

Η Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί στενά την τύχη των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς στην Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για τις πρωτοβουλίες με στόχο την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, σημειώνει το AFP.

Στην αναφορά στην επίσκεψη στην Χάλκη, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην ομώνυμη Θεολογική Σχολή που έκλεισε από τις τουρκικές αρχές το 1971.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην «συμβολική επίσκεψη» του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην επίσκεψη στην θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Η άρνηση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της αποτελεί ακόμη ένα μήλο της έριδας», εξηγεί το Reuters.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στην δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι περιμένει «περισσότερη συνεργασία» στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που τελούν υπό καθεστώς ασύλου και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την συμφωνία περί αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης.

  Cumhuriyet: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αντάλλαγμα για τους μουφτήδες

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version