Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης | Το 2020 ο μειωμένος λογαριασμός για όλους τους φορολογούμενους

«Οι φορολογούμενοι θα δουν την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020» ξεκαθαρίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση αυτή, να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος. Δηλαδή να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019.

Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και όλα θα εξαρτηθούν από δημοσιονομικό χώρο. Στην περίπτωση για παράδειγμα που η κυβέρνηση εξοικονομήσει 250 εκατ. ευρώ το 2020, δεν αποκλείεται να διατεθούν προκειμένου να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά 10% στα εισοδήματα του 2019 και 10% στα εισοδήματα του 2020.

To οικονομικό επιτελείο θα επαναπροσδιορίσει το «λογαριασμό» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τον ερχόμενο Μάιο, μετά την ετυμηγορία της Eurostat αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, τις πρώτες ενδείξεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μια πρώτη εικόνα για τα τυχόν νέα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών:

Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ, η μείωση της εισφοράς θα μοιρασθεί ισόποσα στα εισοδήματα του 2019 και του 2020.
Στην περίπτωση που εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί για τα εισοδήματα του 2019 κατά 10% (κόστος 120 εκατ. ευρώ) και για τα εισοδήματα του 2020 κατά 20% (κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ)
Εάν ο δημοσιονομικός χώρος δεν υπερβεί τα 120 εκατ. ευρώ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα του δεύτερου εξαμήνου 2020. Οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986/2011. Αρχικά προβλεπόταν να ισχύσει μέχρι το φορολογικό έτος 2014, ωστόσο με τον νόμο 4305/2014 επεκτάθηκε και στο φορολογικό έτος 2015 για να συνεχίσει να επιβάλλεται μέχρι σήμερα κλιμακωτά σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με συντελεστές από 2,2% έως 10%

Η κατάργηση του υποτίθεται έκτακτου φόρου ο οποίος αναμένεται να αποφέρει έσοδα 1,163 δις. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση για την κυβέρνηση η οποία έχει δηλώσει ότι θα την υλοποιήσει μέχρι το τέλος της 4ετίας.

Με δεδομένη και την κριτική ότι οι μισθωτοί με αποδοχές των 1.000 – 2.000 ευρώ μηνιαίως δεν έχουν δει κάποιο ουσιαστικό όφελος μέχρι τώρα –πέραν της μείωσης του φετινού ΕΝΦΙΑ – η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο πρώτο βήμα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μεγάλη “πληγή” για την κτηνοτροφία η ευλογιά των αιγοπροβάτων

“Καλπάζει” ο ιός της ευλογιάς στη Ροδόπη. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα οδηγηθούν στη σφαγή 30 κοπάδια, ενώ σε επίπεδο περιφέρειας έχουν σφαγιαστεί 32.000 αιγοπρόβατα.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος επιμένει στην αλλαγή της συμπεριφοράς των κτηνοτρόφων που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες απολύμανσης (αλλαγή ρούχων και παπουτσιών) και δυστυχώς έχει προκαλέσει την ραγδαία εξάπλωση στον νομό.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για το “Εξοικονομώ 2025”

Mε ποσοστά κρατικής επιδότησης που κυμαίνονται από 50% έως και 100% αλλά και δυνατότητα εκταμίευσης άτοκου δανείου από την τράπεζα, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «εξοικονομώ 2025».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακίνητα | Ποιοι μπορούν να λάβουν άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους

Προς το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να «τρέξει » το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθούν άτοκα δάνεια ύψους 5.000 ευρώ με 25.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες ακινήτων, κύριας ή δευτερεύουσας για να κάνουν οποιαδήποτε ενεργειακή αναβάθμιση στο σπίτι τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο δικαιούχος του προγράμματος μπορεί να λάβει άτοκο δάνειο προκειμένου να εγκαταστήσει αντλία θερμότητας στο οίκημα του και να το αποπληρώσει σε βάθος 7 ετίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Ο προϋπολογισμός

Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε περίπου 20.000 πολίτες και εκτιμάται πως θα «τρέξει »μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι του προγράμματος.

2) Οι δικαιούχοι

Το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»  δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια αλλά ούτε και ηλικιακά όρια. Μάλιστα σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν κατά κόρον οι ιδιοκτήτες δευτερευουσών κατοικιών που δεν μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα Εξοικονομώ και κυρίως όσοι έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο στο πρόγραμμα αυτό δεν αναμένεται να ενταχθούν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Τειρεσία και έχουν κάποια οφειλή.

3)Οι επιλέξιμες δαπάνες

Στις  επιλέξιμες δαπάνες  συμπεριλαμβάνονται:

  • ο ηλιακός θερμοσίφωνας,
  • η θερμομόνωση,
  • η πράσινη στέγη,
  • τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης,
  • η αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών/μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ, αλλά και ευρύτερες εργασίες τοποθέτησης.

Οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες από μια από τις  παραπάνω επιλέξιμες δαπάνες.

4) Το δάνειο

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δάνειο από 5.000 ευρώ έως και 25.000 ευρώ και να το αποπληρώσουν μέσα 3 χρόνια με 7 χρόνια. Επίσης επισημαίνεται πως το 100% φτάνει η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους. Δηλαδή το δάνειο θα είναι άτοκο.

5 ) Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά

Μόλις ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό θα πρέπει να επισκεφτούν την τράπεζα και να υποβάλλουν αίτηση για το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Κάποια από αυτά που ενδέχεται να τους ζητηθούν είναι μεταξύ άλλων: τίτλο ιδιοκτησίας,  Ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ)φορολογικές δηλώσεις (Ε1, Ε2) , Άδεια οικοδομής κλπ.

6 ) Τα οφέλη

 Οι συμμετέχοντες του προγράμματος αναμένεται να έχουν κάποια οφέλη όπως:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης
  • Αύξηση της εμπορικής αξίας ακινήτου τους
  • Πιο καλή μόνωση και θέρμανση/ψύξη.Αυτό θα βελτιώσει την άνεση και την υγιεινή των εσωτερικών χώρων.

Της Κατερίνας Φεσσά,enikonomia

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en