Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Τραμπ τονίζει πως θέλει διαπραγματεύσεις με το Ιράν

image_print

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν αμφισβήτησε σήμερα την ειλικρίνεια των ΗΠΑ όσον αφορά την επιδίωξή τους για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, από τη στιγμή που την ίδια ώρα επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην ιρανική πρωτεύουσα με αφορμή τον εορτασμό της 46ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα την πολιτική του άσκησης “μέγιστης πίεσης” στο Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και επέβαλε νέες κυρώσεις στη χώρα.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με το Ιράν και εξέφρασε προθυμία να μιλήσει με τον Πεζεσκιάν.

“Αν οι ΗΠΑ ήταν ειλικρινείς για τις διαπραγματεύσεις γιατί μας επέβαλαν κυρώσεις;”, διερωτήθηκε ο Ιρανός πρόεδρος ενώπιον του πλήθους, που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζαντί (Ελευθερία) της Τεχεράνης, και σημείωσε ότι το Ισραήλ, κι όχι το Ιράν, αποσταθεροποιεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε εξάλλου τον Αμερικανό ομόλογό του ότι θέλει να κάνει την Ισλαμική Δημοκρατία “να γονατίσει”.

“Ο Τραμπ λέει ‘θέλουμε να μιλήσουμε’ (με το Ιράν), και (…) υπογράφει σε μνημόνιο όλες τις συνωμοσίες για να κάνει την Επανάστασή μας να γονατίσει”, σημείωσε ο Πεζεσκιάν, σε αναφορά του στο κείμενο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη, το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων, κυρίως κατά του πετρελαϊκού τομέα του Ιράν.

“Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο (…) αλλά δεν θα υποκύψουμε στις εξωτερικές πιέσεις”, τόνισε.

Οι Ιρανοί τιμούν σήμερα την 46η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης, με την οποία ανατράπηκε ο σάχης Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, πραγματοποιώντας πορείες στους δρόμους της Τεχεράνης και σε όλη τη χώρα.

“Η Αμερική πιστεύει ότι μπορεί να κάνει το Ιράν να γονατίσει προκαλώντας τον διχασμό” ανάμεσα στις συνιστώσες του ιρανικού έθνους, πρόσθεσε εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος κατά την ομιλία του.

“Αν κρατηθούμε χέρι-χέρι, θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα της χώρας”, υπογράμμισε.

Από το πρωί, η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει απευθείας πλάνα από τον κόσμο που έχει κατέβει στους δρόμους πόλεων και χωριών για να τιμήσει την Ισλαμική Επανάσταση, φωνάζοντας συνθήματα, όπως “Θάνατος στην Αμερική” και “Θάνατος στο Ισραήλ”.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί αξιωματούχοι είχαν καλέσει το έθνος σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή, σε μια ένδειξη της ενότητας στο Ιράν εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι κάτοικοι της Τεχεράνης άρχισαν από το πρωί να κατευθύνονται προς το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, στην πλατεία Αζαντί, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, στους δρόμους της οποίας εκτίθενται αντίγραφα πυραύλων ιρανικής κατασκευής και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

 

Πηγή:protothema.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της AfD

image_print

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Ερφούρτη της ανατολικής Γερμανίας, επιχειρώντας να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος AfD, λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές σε δύο ανατολικά κρατίδια.

Περίπου 15.000 διαδηλωτές, προερχόμενοι από συνδικάτα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και αριστερούς πολιτικούς χώρους, απέκλεισαν δρόμους που οδηγούν στο συνεδριακό κέντρο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την AfD ότι ενισχύει ακραίες και αντιδημοκρατικές ιδέες, δηλώνοντας πως στόχος τους είναι να στείλουν μήνυμα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία.

Παρά τις αντιδράσεις, το συνέδριο πραγματοποιείται κανονικά, με την Αλίς Βάιντελ και τον Τίνο Χρουπάλα να αναμένεται να επανεκλεγούν στην ηγεσία του κόμματος.

Η συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την AfD να προηγείται στα κρατίδια της Σαξονίας-Άνχαλτ και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, όπου σύντομα θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές.

Το κόμμα έχει ενισχύσει σημαντικά τη δυναμική του μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς. Παράλληλα, τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα εξακολουθούν να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του, διατηρώντας το λεγόμενο «τείχος προστασίας» απέναντι στην AfD.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η AfD συγκεντρώνει ποσοστά που αγγίζουν το 29% σε εθνικό επίπεδο, ενώ σε ορισμένα ανατολικά κρατίδια η υποστήριξη προς το κόμμα ξεπερνά ακόμη και το 40%, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή ενίσχυση της επιρροής του.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Άγκυρα σε ρυθμούς Συνόδου του ΝΑΤΟ

image_print

Η Άγκυρα βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα φιλοξενηθεί από την Τρίτη, με τη συμμετοχή ηγετών και αντιπροσωπειών από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κεντρικούς δρόμους της τουρκικής πρωτεύουσας συνεργεία του δήμου πραγματοποιούν εκτεταμένες εργασίες καλλωπισμού, φυτεύοντας λουλούδια, ανακαινίζοντας υποδομές και τοποθετώντας μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες που καλύπτουν παλαιά κτίρια και υποβαθμισμένες συνοικίες. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι παρεμβάσεις γίνονται αποκλειστικά για τη δημιουργία μιας καλύτερης εικόνας προς τους ξένους ηγέτες.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, με βασικές οδικές αρτηρίες να κλείνουν κατά τη διάρκεια της συνόδου, ενώ από τις 28 Ιουνίου έως και τις 8 Ιουλίου απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην πόλη.

Οι περιορισμοί προκαλούν έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και απώλεια εισοδήματος. Πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να παραμείνουν κλειστές, καθώς η πρόσβαση των πελατών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση, που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και αναβαθμίσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οδικά δίκτυα, ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για επενδύσεις που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την πόλη.

Παράλληλα, οι οδηγοί ταξί συμμετέχουν σε ειδική εκστρατεία φιλοξενίας, προσφέροντας στους επισκέπτες νερό, λουκούμια και κολόνια, ενώ για πρώτη φορά θα περιπολούν στους δρόμους της Άγκυρας και έφιπποι αστυνομικοί.

Οι εκτεταμένες παρεμβάσεις και τα μέτρα ασφαλείας έχουν προκαλέσει πληθώρα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς χρήστες να σατιρίζουν την εικόνα της πόλης, ενώ αρκετοί κάτοικοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν προσωρινά την Άγκυρα μέχρι την ολοκλήρωση της Συνόδου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διαψεύδει την κατάληψη της Κοστιαντινίφκα

image_print

Η Ουκρανία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί κατάληψης της Κοστιαντινίφκα, μίας από τις σημαντικότερες αμυντικές θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Αξιωματούχος του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου χαρακτήρισε τους ρωσικούς ισχυρισμούς «ψευδείς», διαψεύδοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την εξέλιξη από τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση μεταφέρθηκε και βαθιά στο ρωσικό έδαφος, καθώς η Αγία Πετρούπολη και η περιφέρεια Λένινγκραντ δέχθηκαν εκτεταμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντερ Μπεγκλόφ, έκανε λόγο για επίθεση «μεγάλης κλίμακας», χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι στόχοι. Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της πόλης.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λένινγκραντ, Αλεξάντερ Ντροζντένκο, γνωστοποίησε ότι ουκρανικά drones έπληξαν το λιμάνι Βισότσκ, στον Κόλπο της Φινλανδίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό κόμβο για τις εξαγωγές πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου, άνθρακα και σιτηρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν συνολικά 72 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιφέρεια Λένινγκραντ, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να αξιολογούν τις ζημιές που προκάλεσε η επίθεση.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en