Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απειλή Τραμπ με 1.000 πυραύλους κατά του Ιράν

image_print

Νέα δραματική κλιμάκωση στη ρητορική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Ιράν προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε την Τεχεράνη με μαζικά πυραυλικά πλήγματα σε περίπτωση που επιχειρηθεί δολοφονική ενέργεια εναντίον του.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι 1.000 πύραυλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και στοχεύουν την Ισλαμική Δημοκρατία, ενώ χιλιάδες ακόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν το Ιράν προχωρήσει σε απόπειρα δολοφονίας του.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έχουν ήδη δοθεί εντολές στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες –όπως ισχυρίστηκε– είναι έτοιμες να πλήξουν και να καταστρέψουν κρίσιμες περιοχές και εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η παρέμβασή του έρχεται μετά από δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ διαβίβασε στην Ουάσινγκτον πληροφορίες περί ιρανικού σχεδίου για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απειλήσει με αντίποινα για τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί, του ισχυρού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε με αμερικανικό πλήγμα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Τελεσίγραφο για τα Στενά του Ορμούζ

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει στείλει αυστηρό μήνυμα στην ιρανική ηγεσία, απαιτώντας να δηλώσει δημόσια ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοικτά και ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Axios, το αμερικανικό αίτημα διαβιβάστηκε τόσο απευθείας στην Τεχεράνη όσο και μέσω περιφερειακών διαμεσολαβητών.

Η Ουάσινγκτον ζητά επίσης από το Ιράν να δεσμευτεί ότι όλοι οι θαλάσσιοι διάδρομοι στα Στενά θα παραμείνουν ανοικτοί, χωρίς διόδια, τέλη ή άλλους περιορισμούς στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Συνάντηση Ιράν – Ομάν στη Μουσκάτ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί αναμένεται να συναντηθεί στη Μουσκάτ με τον ομόλογό του από το Ομάν, Σαγίντ Μπαντρ αλ-Μπουσαΐντι, με βασικό αντικείμενο την κρίση στα Στενά του Ορμούζ.

Το Ομάν είχε ήδη ανοίξει έναν νότιο θαλάσσιο διάδρομο κοντά στις ακτές του, επιτρέποντας στα εμπορικά πλοία να διέρχονται από την περιοχή χωρίς να ακολουθούν τη διαδρομή που επιδιώκει να ελέγχει το Ιράν.

Η συγκεκριμένη κίνηση φέρεται να προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, καθώς περιόρισε τη δυνατότητά της να χρησιμοποιεί τον έλεγχο των Στενών ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Πληροφορίες για εσωτερική διαμάχη στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στο εσωτερικό του ιρανικού καθεστώτος υπάρχει σύγκρουση μεταξύ όσων επιθυμούν την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και πιο σκληροπυρηνικών στελεχών που επιδιώκουν την κλιμάκωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ιρανική πλευρά ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών έπειτα από τις τελευταίες συγκρούσεις, παραδεχόμενη ότι οι επιθέσεις εναντίον πλοίων αποτέλεσαν λανθασμένη επιλογή.

Η Ουάσινγκτον αναμένει πλέον επίσημη δημόσια τοποθέτηση της Τεχεράνης μετά τη συνάντηση στο Ομάν. Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν το Ιράν αρνηθεί να εγγυηθεί την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: 600.000 εκκενώσεις λόγω του τυφώνα Μπάβι

image_print

Σε μαζικές εκκενώσεις προχώρησαν οι κινεζικές Αρχές, απομακρύνοντας περισσότερους από 600.000 κατοίκους από τις εστίες τους, καθώς ο τυφώνας Μπάβι κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές της χώρας.

Το ισχυρό καιρικό σύστημα αναμένεται να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Γουεντζόου, μιας πόλης περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα.

Νωρίτερα, ο τυφώνας πέρασε από τα νησιά Σακισίμα, στη νότια Ιαπωνία, προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, ενώ κινήθηκε πολύ κοντά και στις βόρειες ακτές της Ταϊβάν.

Παρότι ο Μπάβι παρουσιάζει σταδιακή εξασθένηση καθώς κινείται πάνω από ψυχρότερα νερά, εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μεταφέρει τεράστιες ποσότητες υγρασίας, με τη ζώνη των βροχοπτώσεων να καλύπτει έκταση αντίστοιχη με εκείνη της Γαλλίας.

Οι κινεζικές Αρχές έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες, κατολισθήσεις και σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και στις υποδομές των παράκτιων περιοχών.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Έκρηξη ανατολικά της Τεχεράνης

image_print

Αναστάτωση προκλήθηκε σε περιοχές ανατολικά της Τεχεράνης, όταν κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρή έκρηξη, χωρίς αρχικά να είναι γνωστή η αιτία ή το ακριβές σημείο του περιστατικού.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ο δυνατός θόρυβος έγινε αντιληπτός στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Τεχεράνης, ενώ παρόμοιες αναφορές προήλθαν και από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι στις περιοχές Πακντάστ και Κιγιαμντάστ δήλωσαν ότι άκουσαν την έκρηξη, γεγονός που προκάλεσε προσωρινή ανησυχία, καθώς δεν υπήρξε άμεσα επίσημη ενημέρωση για το περιστατικό.

Λίγο αργότερα, το Fars επικαλέστηκε αρμόδιο αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο οι εκρήξεις συνδέονταν με προγραμματισμένη και ελεγχόμενη επιχείρηση καταστροφής εκρηκτικών υλικών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νεκροί από νέα ρωσική επίθεση

image_print

Νέα μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 19, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στο Κίεβο τραυματίστηκαν έντεκα άνθρωποι, καθώς η πρωτεύουσα δέχθηκε συνδυασμένο πλήγμα με βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και drones. Συνεργεία διάσωσης και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναπτύχθηκαν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι πολιτικές υποδομές χτυπήθηκαν πριν ακόμη ενεργοποιηθεί ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής. Όπως υποστήριξε, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν το μεγαλύτερο μέρος των εναέριων στόχων, όχι όμως και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους της χώρας του να επισπεύσουν την αποστολή των πακέτων αντιαεροπορικής υποστήριξης και των πυρομαχικών που συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η νέα επίθεση σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Κίεβο προειδοποιεί ότι τα διαθέσιμα αποθέματα πυρομαχικών για την αεράμυνα περιορίζονται, καθιστώντας τις ουκρανικές πόλεις και κρίσιμες υποδομές περισσότερο ευάλωτες στα ρωσικά πλήγματα.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τον οικισμό Μπαχίβσκ στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, ενώ η κατάσταση στο συγκεκριμένο τμήμα του μετώπου παραμένει ρευστή.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en