Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιούλιο θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

image_print

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο σχεδιάζει ηΑνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τρέξει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει όχι μόνο την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου αλλά και την  τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου όπως προβλέπει ο νόμος. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε η πληρωμή του να ξεκινήσει από τον Αύγουστο και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο φόρος ακινήτων,  σύμφωνα με πληροφορίες θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα με τις οποίες υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και όχι αυτές που θα προκύψουν μετά την νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Από τη στιγμή που ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές ζώνης η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι η μείωση του φόρου έως και κατά 60-100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Στο μεταξύ κυβέρνηση και θεσμοί με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις επιχειρούν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που υπάρχουν για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να έχει υλοποιηθεί το σχετικό προαπαιτούμενο και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Όμως πριν το Eurogroup της Δευτέρας και με τον αέρα της διπλής αναβάθμισης από την αμερικανική  Moody’s η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την νέα έξοδος στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας να προχωρήσει σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Τα σχέδια έκδοσης δεκαετούς ομολόγου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εκτός απρόοπτου, Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών με στόχο άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δις ευρώ με απόδοση έστω και οριακά κάτω από το φράγμα του 4%.

Τις τελευταίες ημέρες στη δευτερογενή αγορά τίτλων η απόδοση του δεκαετούς κυμαίνεται στη ζώνη του 3,6%-3,7% δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου. Στο βαθμό όπου δεν προκύψουν ανατροπές, πιθανότερο θεωρείται αυτή η έκδοση να είναι η τελευταία πριν τις κάλπες.

Μετά την έκδοση δεκαετούς κρίνεται αδύνατο ο ΟΔΔΗΧ να  προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, αφενός επειδή οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να μην κατέχουν επενδυτική βαθμίδα και αφετέρου εξαιτίας των μεσομακροπρόθεσμων ερωτηματικών βιωσιμότητας του χρέους.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει στη διάρκεια των επομένων μηνών επανεκδόσεις πενταετών και επταετών τίτλων και ενδεχομένως μια νέα έκδοση τριετούς ομολόγου στο τέλος του 2019, προκειμένου να περιοριστεί το εύρος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρουαζιέρα στην Καβάλα: Νέα δυναμική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία

image_print

Η Καβάλα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στον χάρτη της κρουαζιέρας, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια και χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Το λιμάνι της πόλης εξελίσσεται σε σημαντικό σταθμό για εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου δίνει ζωή στο ιστορικό κέντρο της Καβάλας, όπου οι επιβάτες περιηγούνται στα γραφικά σοκάκια της Παναγίας, επισκέπτονται το Κάστρο, το Ιμαρέτ και το Υδραγωγείο (Καμάρες), ενώ πολλοί επιλέγουν οργανωμένες εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και σε άλλους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα ενισχύει σημαντικά την τοπική αγορά, με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και επιχειρήσεις τουριστικών υπηρεσιών να καταγράφουν αυξημένη κίνηση κατά τις ημέρες των προσεγγίσεων. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία, τα παραδοσιακά προϊόντα και τη φιλοξενία των κατοίκων.

Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας για νέους, αυθεντικούς προορισμούς αυξάνεται. Η στρατηγική θέση της Καβάλας, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτιστικό της χαρακτήρα και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την τουριστική προβολή της πόλης.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευαγγελία Λαούντου: «Οι Λειψοί είναι ένα διαμάντι του Αιγαίου»

Η Δήμαρχος Λειψών Ευαγγελία Λαούντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Τη Δήμαρχο Λειψών, Ευαγγελία Λαούντου, φιλοξένησε η εκπομπή «Olga On Air», σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην ομορφιά, την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του ακριτικού νησιού.
Η κ. Λαούντου μίλησε για τη μοναδική αρχιτεκτονική των Λειψών, τα γραφικά σοκάκια που διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία εκτείνεται σε βάθος αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Όπως τόνισε, οι Λειψοί συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της φιλοξενίας των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο που προσφέρει ηρεμία, αυθεντικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι Λειψοί, αν και ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό, με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό κάλλος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου, που αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και η παράδοση αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Κώτσογλου: «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, στην Όλγα Σμαγάδου και την εκπομπή «Olga On Air», αναλύοντας τη δυναμική του τουρισμού στο νησί, τις προοπτικές ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κώτσογλου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει η Κρήτη στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη», γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική ελκυστικότητα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, τονίζοντας ότι το νησί διαθέτει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Από τα εξωτικά νερά του Ελαφονησίου και του Μπάλου έως τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες, η Κρήτη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Τα τοπικά προϊόντα, η αυθεντική κρητική κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων συνθέτουν ένα ισχυρό τουριστικό «brand», που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en