ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι πρακτική η πρόταση των δικηγόρων, για το παλιό Πρωτοδικείο Καβάλας

Έχει καιρό, που ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, «έκρουσε το κουδούνι» για τη στέγαση του υποθηκοφυλακείου σε άλλο χώρο, αφού το κτίριο όπου στεγάζεται, απέναντι από το παραδοσιακό ναυπηγείο (καρνάγιο), αγοράστηκε και θα αξιοποιηθεί για τουριστικό σκοπό (αν δεν κάνουμε λάθος).

Ωστόσο, ο μόνος που ασχολείται με το ζήτημα και το διατηρεί στην επικαιρότητα, είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Τα υποθηκοφυλακεία, όπως αναφέρει το διαδίκτυο, είναι δημόσιες Υπηρεσίες και η λειτουργία τους εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος 36/2000, Οργανισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης). Δηλαδή, ο αρμόδιος φορέας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την εξασφάλιση στέγης σε μία από τις Υπηρεσίες που εποπτεύει.

Ο μοναδικός χώρος, κατά την άποψη μας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για τη λειτουργία του υποθηκοφυλακείου, είναι το παλιό Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Νικοτσάρα. Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, θα επισκεφτεί, πάλι, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), όπου ένα από τα ζητήματα που θα θέσει στη διοίκηση της εταιρείας, είναι η αξιοποίηση του ακινήτου. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να μεταφέρει το αίτημα στέγασης του υποθηκοφυλακείου στο παλιό Πρωτοδικείο.

Οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται, προκειμένου να πετύχουν στόχους για το καλό του τόπου. Αυτή τη στιγμή, προέχει να στεγαστεί το υποθηκοφυλακείο της πόλης. Η δημοτική πινακοθήκη, που προτάθηκε να στεγαστεί στο ίδιο κτίριο, μπορεί να στεγαστεί σε άλλο δημοτικό ακίνητο. Το σημερινό Δημαρχείο, για παράδειγμα, όταν οι Υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας μεταφερθούν στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Ας καταλάβει η διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ., ότι όλα τα ακίνητα του δημοσίου, δεν είναι κατάλληλα για τουριστική αξιοποίηση, προκειμένου να μπούνε χρήματα στο ταμείο του κράτους. Υπάρχουν και ανάγκες στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είναι πάνω από το οικονομικό όφελος. Θεωρούμε αδιανόητο, να ζητάει η τοπική κοινωνία, διότι ο Δήμος και ο Δικηγορικός Σύλλογος εκπροσωπούν την κοινωνία της Καβάλας, ένα ακίνητο, για να λυθεί (αμέσως) το στεγαστικό πρόβλημα μιας δημόσιας Υπηρεσίας και η ΕΤ.Α.Δ. να απαξιώνει τον Καβαλιώτικο λαό.

Είναι υπεύθυνη, επίσης, η διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ., γιατί αδιαφορεί για τη συντήρηση του ακινήτου και προτιμάει να είναι εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου. Το κτίριο συνδέθηκε με την απονομή δικαιοσύνης, ενώ παλιότερα ήταν το Διοικητήριο της πόλης. Μάλιστα, στην αριστερή πλευρά, όπως διαβάσαμε, υπήρχε το κτίριο του παλιού Ειρηνοδικείου, το οποίο κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1960. Τα υποθηκοφυλακεία λειτουργούν όπου υπάρχουν Ειρηνοδικεία. Η πρόταση των δικηγόρων είναι λογική και πρακτική, αλλά χρειάζεται η πολιτική βούληση, για να υλοποιηθεί. Η πολιτική βούληση για να «σωθούν» οι Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθη, από τον υποβιβασμό στη Super League 2, έκανε το «θαύμα» και σε λιγότερο από 48 ώρες, ψηφίστηκε νομοθετική τροπολογία στην ολομέλεια της Βουλής!

k-tipos

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version