Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία | Στους 23 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Χαγκίμπις

Τουλάχιστον 23 νεκρούς άφησε στο πέρασμά του από την Ιαπωνία ο τυφώνας Χαγκίμπις, με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να είναι στο πλευρό των πολιτών που επλήγησαν από έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει δει στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK υπάρχουν ακόμα 16 αγνοούμενοι, καθώς ο τυφώνας Χαγκίμπις άφησε πίσω του τεράστιες πλημμυρισμένες στην κεντρική και την ανατολική Ιαπωνία και σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Οι περιορισμοί για τις προσγειώσεις αεροσκαφών στα αεροδρόμια Ναρίτα και Χανέντα του Τόκιο ήρθησαν αλλά πάνω από 800 πτήσεις ακυρώθηκαν για σήμερα, σύμφωνα με το NHK, όπως και κάποια δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Οι αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για βροχοπτώσεις στην περιοχή Κάντο κοντά στο Τόκιο, όπου τα καταστήματα άνοιξαν και πάλι και επαναλειτούργησαν πολλές γραμμές του τρένου, ωστόσο προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος υπερχείλισης των ποταμών στην ανατολική Ιαπωνία και πρόκλησης νέων ζημιών.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών και απέστειλε στις πληγείσες περιοχές τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση καταστροφών. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για να σώσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. «Αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος και υδροδότησης καθώς και την αναστολή των υπηρεσιών μεταφοράς, σκοπεύουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση…και καλούμε τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή για κατολισθήσεις και άλλους κινδύνους», δήλωσε ο Άμπε.

Περίπου 27.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας καθώς πυροσβέστες, αστυνομικοί και στελέχη της ακτοφυλακής εστάλησαν για να διασώσουν ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή Ναγκάνο της κεντρικής Ιαπωνίας και αλλού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το NHK, το μέγεθος της καταστροφής αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται καθώς πολλές περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες. Περίπου 425.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γεγονός που αναβίωσε τους φόβους για επανάληψη των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος που προκάλεσε άλλος τυφώνας ο οποίος έπληξε τις περιοχές ανατολικά του Τόκιο τον περασμένο μήνα.

Στη Φουκουσίμα, βόρεια της πρωτεύουσας, η Tokyo Electric Power ανέφερε ότι οι αισθητήρες για τα ύδατα στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi κατέγραψαν ανώμαλες ενδείξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο τυφώνας Χαγκίμπις («ταχύτητα» στην Ταγκαλόγκ, την γλώσσα των Φιλιππίνων) έπληξε το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, το Χονσού, αργά χθες και σήμερα το πρωί κατευθυνόταν προς τη θάλασσα αφήνοντας πίσω του καθαρούς ουρανούς και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Το NHK μετέδωσε εικόνες από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές που είχαν καλυφθεί από τα νερά, ενώ τις χειρότερες καταστροφές προκάλεσε ο ποταμός Τσικούμα στην επαρχία Ναγκάνο. Σε περιοχές κοντά στον ποταμό αυτό, στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν ανθρώπους, με κάποιους εξ αυτών να κρατούν αγκαλιά τα παιδιά τους, από τις στέγες των σπιτιών τους όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν.

Οι αρχές κάποια στιγμή εξέδωσαν προειδοποίηση και εντολές εκκένωσης για πάνω από 6 εκατ. ανθρώπους σε όλη την Ιαπωνία καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα με τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και ανέμους εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με το NHK, έχουν αναφερθεί περίπου 166 τραυματισμοί.

Ο τυφώνας, κατά εκτιμήσεις ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από το 1958 στην Ιαπωνία, προκάλεσε βροχοπτώσεις-ρεκόρ κατά τόπους: στην παραθαλάσσια πόλη Χακόνε, σημειώθηκε κατακρήμνιση 939,5 χιλιοστών μέσα σε 24 ώρες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία | Απόλυτος νικητής ο Πούτιν στις εκλογές χωρίς αντίπαλο | «Η χώρα δεν θα εκφοβιστεί»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη και θα βρίσκεται για άλλα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών χωρίς αντιπολίτευση, σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας Ρωσίας που «δυναμώνει» η νίκη του και δεν θα αφεθεί να «εκφοβιστεί» από τους αντιπάλους της.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, έλαβε πάνω από το 87% των ψήφων με το 98% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους χθες βράδυ ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση», δυο χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του, προτού υποσχεθεί πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της.

«Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον», είπε ο ρώσος πρόεδρος, 71 ετών.

Η τριήμερη ψηφοφορία, από την Παρασκευή ως χθες Κυριακή, σημαδεύτηκε από ουκρανικούς βομβαρδισμούς και εισβολές μαχητών που λένε ότι είναι Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περιοχές των συνόρων, καθώς από διαμαρτυρίες σε εκλογικά τμήματα.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «μεθυσμένος από την εξουσία» και θέλει να «βασιλεύσει αιώνια», ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για εκλογές που δεν ήταν ούτε «ελεύθερες» ούτε «δίκαιες», η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε το ότι διεξήχθη ψηφοφορία σε ουκρανικές περιοχές υπό κατοχή της Μόσχας, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε γνωστό πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να «συγχαρεί» τον ένοικο του Κρεμλίνου.

«Έγραψα Ναβάλνι»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, αφιέρωσε μέρος της ομιλίες του στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» προκειμένου «να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας».

Έκρινε ακόμη πως τα ρωσικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην επίθεση αφότου κυρίευσαν την Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, αντιμέτωπα με τις ουκρανικές δυνάμεις που στερούνται προσωπικό και πυρομαχικά, έχουν «την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων» στα μέτωπα.

Οι αρχές δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή σε κανέναν πραγματικό αντίπαλο της εξουσίας. Και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι που επελέγησαν τηρούσαν τη γραμμή του Κρεμλίνου, για την Ουκρανία και για την καταστολή αποκορύφωμα της οποίας χαρακτηρίστηκε ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή στην Αρκτική τον Φεβρουάριο.

Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, η χήρα του επικριτή υπ’ αριθμόν ένα του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γιούλια Ναβάλναγια, κάλεσε τους υποστηρικτές του να εμφανιστούν μαζικά στα εκλογικά κέντρα την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Κυριακής, σε ένδειξη εναντίωσης στον ένοικο του Κρεμλίνου.

Η ίδια ψήφισε, έπειτα από ώρες αναμονής μαζί με μεγάλο πλήθος στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο.

«Έγραψα (στο ψηφοδέλτιο) το όνομα ‘Ναβάλνι’, διότι δεν είναι δυνατόν (…) έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν, ήδη φυλακισμένος, να σκοτώνεται», είπε στον Τύπο αφού ψήφισε.

Πλήγματα κι εισβολές

Σε πολλές άλλες ρωσικές πρεσβείες, πλήθη πήγαν να ψηφίσουν το μεσημέρι, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εξορίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εξαιτίας της καταστολής ή εξαιτίας του φόβου πως θα στρατολογούνταν.

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι διαβεβαίωσε πως η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει «καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

Σε κάποιες τοποθεσίες στη Μόσχα, όπως και στην Αγία Πετρούπολη, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές την ώρα που είχε ανακοινωθεί. Ωστόσο σε άλλα εκλογικά τμήματα, η προσέλευση δεν έμοιαζε ιδιαίτερα αυξημένη.

Στη μοσχοβίτικη συνοικία Μαρίνο, μπροστά στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό μερικές δεκάδες άνθρωποι.

«Μπόρεσα να συναντήσω μερικούς ανθρώπους, κι αισθάνθηκα πως έχουμε τις ίδιες απόψεις. Δεν είμαι μόνη», είπε η Όλγα, 52 ετών, προτού πάει μαζί με τον γιο της στον τάφο του αντιπολιτευόμενου, που κηδεύτηκε στη συνοικία.

Στο νεκροταφείο πήγαν επίσης μερικές δεκάδες άνθρωποι, που απέθεσαν λουλούδια στο μνήμα, καθώς και ψηφοδέλτια στα οποία είχαν προσθέσει το όνομα του Ναβάλνι.

Συνολικά, οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, όμως η ΜΚΟ OVD-Info, ειδικευμένη στην παρακολούθηση της καταστολής, έκανε λόγο για τουλάχιστον 85 συλλήψεις σε όλη τη Ρωσία εξαιτίας διαμαρτυριών για τις εκλογές που είχαν διάφορες μορφές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως οι ενέργειες της αντιπολίτευσης δεν είχαν «καμιά επίπτωση» στη διαδικασία, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων έριξαν άκυρο ή κατέστρεψαν ψηφοδέλτια, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο απρόσκλητος επισκέπτης της ψηφοφορίας.

Η εβδομάδα των εκλογών σημαδεύτηκε από φονικούς βομβαρδισμούς και απόπειρες χερσαίας εισβολής στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, ενέργειες αντιποίνων στους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις που εξαπολύει καθημερινά η Ρωσία στον γείτονά της για πάνω από δυο χρόνια.

Χθες το πρωί, έφηβη 16 ετών έχασε τη ζωή της σε βομβαρδισμό στην Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα, πόλη που γίνεται συχνά στόχος των Ουκρανών. Μετά το μεσημέρι, άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν στην ομώνυμη περιφέρεια.

Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία | Τραγωδία με μετανάστες Σκάφος βυθίστηκε στα ανοικτά | Παιδιά μεταξύ των 16 νεκρών

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι πνίγηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, όταν φουσκωτό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά της βορειοδυτικής τουρκικής επαρχίας του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια), μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιλχαμί Ακτάς δήλωσε στο Anadolu πως τέσσερις μετανάστες διασώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν δέκα σκάφη της ακτοφυλακής, 2 ελικόπτερα, η ναυτονομία, η τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) και η Εθνική Ιατρική Ομάδα Διάσωσης (UMKE).

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές πόσοι μετανάστες επέβαιναν στο φουσκωτό, δήλωσε ο κυβερνήτης στο Anadolu.

Ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός TRT μετέδωσε από την πλευρά του ότι περισυλλέχθηκαν 20 πτώματα. Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς.

πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο | Τα σχόλια του Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα δεν συνιστούν απειλή για χρήση τους, δηλώνει

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχόλια που έκανε για τα πυρηνικά όπλα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν συνιστούν απειλή για χρήση τους.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες, Τετάρτη, απευθυνόμενος στη Δύση ότι η Ρωσία “είναι έτοιμη” σε τεχνικό επίπεδο για έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι αν οι ΗΠΑ έστελναν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Μόσχα θα το εκλάμβανε αυτό ως μείζονα κλιμάκωση του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε σήμερα ότι ο Πούτιν απαντούσε απλώς σε ερωτήσεις δημοσιογράφου και επαναλάμβανε τις συνθήκες που είναι ήδη πολύ γνωστές στις οποίες η Ρωσία θα ήταν αναγκασμένη θεωρητικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την επίθεση με σφυρί που δέχθηκε συνεργάτης του εκλιπόντος αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ, στη Λιθουανία.

Ο Βολκόφ δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του στο Βίλνιους.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή ήταν προμελετημένη και σημείωσε απευθυνόμενος στον Πούτιν ότι κανένας δεν τον φοβάται στη χώρα του.

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για τη δήλωση αυτή του Ναουσέντα, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι τον Πούτιν δεν θα πρέπει να τον φοβούνται, αλλά να τον σέβονται και να τον ακούνε.

Σχολιάζοντας τέλος πληροφορίες για ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αρκτική, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι η Ρωσία θεωρεί την περιοχή αυτή μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en