ΚΑΒΑΛΑ

Η ζήτηση στέγης, θα δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα στην Καβάλα τα ερχόμενα έτη

Πριν αρκετά έτη, επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή, ο Δήμος Καβάλας παραχώρησε στο τότε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας μία έκταση δίπλα στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, με σκοπό την ανέγερση καινούργιας στέγης για τους σπουδαστές. Η καινούργια Εστία δεν κατασκευάστηκε, ενώ η υπάρχουσα αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται συντήρηση.

Επίσης, λόγω της κατακόρυφης πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα και την εντυπωσιακή άνοδο του φαινομένου της βραχύβιας εκμίσθωσης ακινήτων, δημιουργήθηκε έλλειψη στα διαμερίσματα που νοικιάζονται στους φοιτητές. Η κάλυψη της ανάγκης αυτής, όπως και σε τουριστικές κλίνες, κατά την άποψη μας, θα λυθεί με την αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της πόλης. Μεγάλα κτίρια, όπως οι παλιές καπναποθήκες και το παλιό νοσοκομείο, μπορούν να αποκτήσουν νέα χρήση στεγάζοντας φοιτητές και τουρίστες.

Έτσι, θα «ελευθερωθούν» διαμερίσματα, για να προσφερθούν στις οικογένειες που αναζητούν εναγωνίως κι αυτές στέγη στην πόλη. Ευελπιστούμε ότι δεν θα αργήσει η ανέγερση καινούργιων κατοικιών στο Περιγιάλι, που είναι η μόνη οικιστική διέξοδος για την Καβάλα. Στο μεταξύ, η λύση είναι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο και στις γειτονικές. Συμπολίτης κτηματομεσίτης είπε, ότι τα τελευταία έτη γίνονται μικρές και μεγαλύτερες επενδύσεις από τις ιδιοκτήτες ακινήτων, που αφορούν στη βραχύβια εκμίσθωση (airbnb) με οφέλη στην τοπική αγορά. Ο τουρισμός αποτελεί ευκαιρία, για να ανακαινιστούν διαμερίσματα και παλιά σπίτια, που πιθανόν να μην αξιοποιούνταν για άλλο σκοπό.

Είναι βέβαιο πως η ζήτηση, θα επιταχύνει τη δραστηριότητα στην αγορά των ακινήτων τα ερχόμενα έτη. Κι όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση, θα πληθαίνουν οι επενδύσεις. Θεωρούμε την περίοδο κρίσιμη, γιατί πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, που έκαναν την Καβάλα μία τσιμεντούπολη με άναρχη δόμηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δοθεί μεγάλη προσοχή στις ανακαινίσεις, αλλά και στην κατασκευή καινούργιας στέγης.

Είναι εξίσου σημαντικό να διασωθούν όσα περισσότερα κτίρια θυμίζουν το αρχιτεκτονικό, ιστορικό και κοινωνικό παρελθόν της πόλης. Κι αυτά τα κτίρια, να γίνουν «οδηγός», για το μέλλον της οικοδόμησης με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και τη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος.

Για να επανέλθουμε στη στέγαση των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), πλέον, εάν η διοίκηση του ιδρύματος δεν θέλει, ή δεν μπορεί, να αξιοποιήσει το οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας, αφού ζητήσει να ανακαινιστούν οι Εστίες που λειτουργούν στη συνοικία του Αγίου Λουκά, πρέπει να στραφεί στη λύση των αναξιοποίητων μεγάλων κτιρίων μέσα στην πόλη.

Η πρόταση συμπολίτισσας αρχιτέκτονα, για τη δημιουργία φοιτητικής στέγης στις καπναποθήκες της πλατείας Μακέδου είναι ενδιαφέρουσα. Εάν γίνει η αρχή εκεί, πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί η ευρύτερη περιοχή, αφού η κίνηση των φοιτητών θα δώσει ζωντάνια, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλη που έχει πανεπιστημιακά ιδρύματα.

k-tipos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version