Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Η Τουρκία μπορεί να αμφισβητήσει ευθέως την ελληνική κυριαρχία»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών και θέτει ταυτόχρονα ένα ακόμη πρόσκομμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μία πρόκληση για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς υπήρξε άμεση και έντονη, με αποκορύφωμα το τελεσίγραφο που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης της Αθήνας, προκειμένου να παραδώσει στην κυβέρνηση το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης της χώρας του με την Τουρκία, και την απειλή απέλασης προς τον αξιωματούχο της χώρας της βόρειας Αφρικής.

Τις πραγματικές διαστάσεις της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και τους κινδύνους που ενέχει για την Ελλάδα, ζητήσαμε να μας εξηγήσει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος ανέλυσε με την εμπειρία του το κρίσιμο αυτό βήμα της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου της θάλασσας η συμφωνία»

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στο τι σημαίνει το μνημόνιο για τα ελληνικά νησιά και στο ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

«Το τι περιλαμβάνει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν το ξέρουμε γιατί δεν έχουμε δει το περιεχόμενο. Αυτό το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί είναι ότι αποτελεί ένα συμφωνητικό για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο πλευρών. Οι οποίες αυτές οι θαλάσσιες ζώνες κόντρα σε κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας, δεν αναγνωρίζουν την ελάχιστη επήρεια σε Ρόδο και κυρίως Κρήτη. Και ουσιαστικά έρχεται αυτή η συμφωνία να δημιουργήσει μία κοινή ζώνη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας με βάση τις ηπειρωτικές αρχές της κάθε χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε, επικαλούμενη αυτή τη συμφωνία και επικαλούμενη την πρόσκληση της κυβέρνησης της Λιβύης, να επιχειρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα κάποια σεισμική έρευνα, κάποια ερευνητική γεώτρηση, κάποια ενέργεια στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, που θα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία».

Είναι όμως η κίνηση της Άγκυρας μία κλιμάκωση μετά τις προηγούμενες ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ; Ο κ. Φίλης μας απαντά:

«Ναι ναι σαφώς. Μιλάμε για μία ουσιαστική και ποιοτική κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, όχι μη αναμενόμενη, αλλά οπωσδήποτε μία ενέργεια η οποία θέτει τις βάσεις για να δούμε από την Τουρκία μία προβολή ισχύος ή μία απόπειρα προβολής ισχύος εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα;

«Θα πρέπει να κινηθούμε διπλωματικά, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, για να αποτρέψουμε τη συμφωνία αυτή από το να υλοποιηθεί, να εφαρμοστεί και να το κάνουμε αυτό με όλα μας τα κανάλια. Θα πρέπει επίσης να κινηθούμε διπλωματικά για να δούμε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα εμείς να οριοθετήσουμε τις δικές μας θαλάσσιες ζώνες με όμορες χώρες, όπως είναι η Αλβανία, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Και θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα πολύ σαφές και ισχυρό, με όλα τα κανάλια, προς την Τουρκία, το οποίο θα λέει ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνει σε περιοχή συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, θα απαντηθεί άμεσα και με τον δέοντα τρόπο».

Ο κ. Φίλης μίλησε και για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να είχε αποτραπεί γιατί έχουμε μία κυβέρνηση στη Λιβύη, μία από τις δύο μάλλον κυβερνήσεις, η οποία είναι κοντά στο Ισλάμ, άρα έχει η Τουρκία μεγαλύτερες δυνατότητες επιρροής, μία κυβέρνηση που είναι εξαιρετικά ασταθής και σε αυτό η Τουρκία επενδύει και της προσφέρει μία πολυδιάστατη στήριξη. Είναι μία κυβέρνηση η οποία λειτουργεί σε μία χώρα και μερικές φορές μπορεί να βρίσκεται μέσα σε καράβι (η κυβέρνηση) και όχι στη στεριά».

Ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις;

«Η Ελλάδα προσπάθησε να πιάσει το νήμα των σχέσεων με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Δεν τα κατάφερε. Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει να κάνει – γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το από εδώ και πέρα – είναι αφ’ ενός να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, που νομίζω όμως ότι είναι πλέον περιορισμένα, απέναντι στην κατάσταση της Λιβύης, για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Πιστεύω ότι αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί, λόγω της εξάρτησης που έχουν από την Τουρκία.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να πάμε σε ένα παιχνίδι πιο ισχυρό. Να δούμε την περίπτωση του Χάφταρ, που είναι η εναλλακτική σε αυτή την κυβέρνηση, και ο οποίος ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Λιβύης, τις πετρελαιοπηγές, και είναι αρκετά ισχυρός. Να επενδύσουμε λοιπόν σε αυτή την επιλογή, προφανώς με σχέδιο, ώστε αν και εφόσον υπάρξει αλλαγή δεδομένων, να πιστεύουμε ότι αυτή η διάδοχη κατάσταση θα ανατρέψει αυτή τη συμφωνία».

Σημειώνεται ότι η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη και τα οποία βρίσκονται σε ένοπλη αντιπαράθεση. Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη.

Ενέχει κινδύνους αυτή η επιλογή για την Ελλάδα;

«Ξέρουμε ότι ο Χάφταρ αυτή τη στιγμή έχει εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία. Στηρίζεται από την Αίγυπτο, στηρίζεται από τη Γαλλία, στηρίζεται από τη Ρωσία. Είναι μία περίπτωση, όσο μπορούμε να ξέρουμε, που έχει πιθανότητες. Δεν είναι δηλαδή ότι θα ποντάραμε σε ένα κουτσό άλογο.

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί με τους οποίους υπέγραψε η Τουρκία, είναι αναγνωρισμένοι και από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κρίσιμος είναι ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα και η Αθήνα προσμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των άλλων «παικτών» στην περιοχή. Ο κ. Φίλης μίλησε και για τα αντανακλαστικά των ξένων.

«Για να σχολιάσουμε την αντίδραση του ξένου παράγοντα, θα έπρεπε να υπάρξει. Την αντίδραση την περιμένουμε. Μακάρι να υπάρξει. Η ΕΕ θα μπορούσε να έχει βγάλει μια καταδικαστική ανακοίνωση και να πει ότι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε καμία τέτοια συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους μας, όπως είναι η Ελλάδα».

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Κάλτσα,NEWSBEAST

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξέσπασμα Τσιόδρα | Έλεγα πάντα την αλήθεια – «Αντίο» με ποίημα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά του δεν δίστασε να «εκθέσει» δημόσια ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μετά από 72 ημέρες, που είχε αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του εκπροσώπου για τον κορωνοϊό.

Ο κύριος Τσιόδρας απάντησε με το γάντι σε όσους το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τόσο τον ίδιο όσο και την επιτροπή των ειδικών, χάρη στις οδηγίες που έγκαιρα έδωσαν, η Ελλάδα δεν θρηνεί χιλιάδες ανθρώπους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ο επιστήμονας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, που έχει συγκινήσει πολλές φορές στο διάστημα των ενημερώσεων -όταν για παράδειγμα αναφερόταν στις μανάδες και τους πατεράδες μας που έπρεπε να προστατευθούν- επιστρέφει στους «αγαπημένους του ασθενείς και τους φοιτητές του, στα καθήκοντά του» και «θα συνεχίσει να βοηθά».

Ο κύριος Τσιόδρας, όμως, έστειλε και ένα υπέροχο μήνυμα σε όλους μας, επιλέγοντας να πει «αντίο» με το ποίημα «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

Σ. Τσιόδρας 26/5

Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκλεισε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.

«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον»

Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές  άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει.  Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ. Τσιόδρας, που κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα που έχει αποδοθεί στον Οδυσσέα  Ελύτη -κάτι, ωστόσο, που φαίνεται πως δεν ισχύει. Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με στίχους από το ποίημα, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».

Σε άλλο σημείο της τελικής του εισήγησης, ο κ. Τσιόδρας είπε: Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω με επιστημονικό τρόπο τα δεδομένα και με τη βοήθεια μίας επιτροπής 6 εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχω υπό τον γενικό γραμματέα κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τους υπουργούς κ. Κικίλια και κ. Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την πολιτική προστασία και τον κ. Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μία κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι η μόνη βεβαιότητα στην επιστήμη η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς «δεν γνωρίζω». Όλο αυτόν τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, και αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μία παρηγοριά στο μυστικό πόλεμο με το άγνωστο, με τον ίδιο το χειρότερο εχθρό μας που τον αγκαλιάσαμε με ένα παράξενο τρόπο, που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω, δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι’ αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά.

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια και το ΚΚΕ με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Νωρίτερα, θετικοί εμφανίστηκαν στο σύνολο τους οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, που είχαν κληθεί στην Επιτροπή και κατέθεσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο.

Οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς, έκαναν λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ παρατηρήσεις και προτάσεις εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της μεσαίας αλιείας για τη λειτουργία των γρι-γρι, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνολικής ρύθμισης για την αλιεία.

Επιφυλάξεις επίσης εκφράστηκαν στο θέμα της αποπληρωμής των προστίμων και των καταλογισμών από δάνεια που κρίθηκαν από την Ε.Ε. ότι επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Κουρτς για οικονομία και τουρισμό εν μέσω κορονοϊού

Δημοσιεύτηκε

στις

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας στον αγώνα κατά του κορονοϊού, ο τουρισμός και η διεθνής συνεργασία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει αύριο, Τετάρτη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον Κυριάκο Μητσπτάκη και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων χωρών οι οποίες αντιμετωπίζουν με επιτυχία την πανδημία.

Ο καγκελάριος είχε ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία συνεργασίας στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας, με μία πρώτη τηλεδιάσκεψη πριν από ένα μήνα, στην οποία συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Δανίας, του Ισραήλ, της Τσεχίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι θα μετέχουν και στην αυριανή τηλεδιάσκεψη,, στην οποία θα πάρει επίσης μέρος, για πρώτη φορά, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη είχε συμφωνηθεί ένας διάλογος σε επίπεδο ειδικών ως προς τη δυνατότητα από κοινού έρευνας για εμβόλια και φάρμακα, με τον στόχο της συνεργασίας να βρίσκεται και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Όπως αναφέρει σημερινό σχετικό τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ), με αγωνία αναμένεται κατά πόσο θα υπάρξει αναφορά στην χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών πριν την έναρξη της περιόδου των διακοπών.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ μεταδίδει πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ -μετά από τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας – είχε δηλώσει πως με τις χώρες αυτές θα μπορούσε να υπάρξει «πολύ σύντομα» μία συμφωνία σε επίπεδο των αρχηγών των κυβερνήσεων τους για άνοιγμα των συνόρων.

Σύμφωνα με το ΑΡΑ, η Ελλάδα, από την πλευρά της, θέλει να άρει την υποχρεωτική καραντίνα για Αυστριακούς παραθεριστές. Μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη, τέλη Απριλίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανιζόταν ακόμη “πολύ επιφυλακτικός”, κατά πόσο οι Αυστριακοί μπορούν ήδη εφέτος να έχουν ελπίδες για διακοπές στο Αιγαίο.

Μετά την αυριανή τηλεδιάσκεψη, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις, όπως ανακοίνωση η Καγκελαρία στη Βιέννη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης | Από τις 15 Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις 15 Ιουνίου, και όχι την 1η Ιουλίου, θα αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό κατ εξαίρεση μόνο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, για να δοθεί ώθηση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Μητσοτάκης έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του Απόστολου Τζιτζικώστα, και δήλωσε πως η 85η Διεθνής Έκθεση θα γίνει τροποποιημένη, λόγω του κορονοϊού, και ο ίδιος προτίθεται να την εγκαινιάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με την κατ εξαίρεση επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από το εξωτερικό προς τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα και θα χρειαστεί και η βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και με τον ΕΟΔΥ, να γίνουν όλα τα τεστ είτε γενικά είτε δειγματοληπτικά τα οποία απαιτούνται.

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή τηρούνται στο ακέραιο και η παράδοση τους θα γίνει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις.

Στη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης των έργων και αμέσως μετά τις συσκέψεις που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με εκπροσώπους τοπικών φορέων έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά:

Μετρό: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί ολόκληρο τον Απρίλιο του 2023 είπε και κάλεσε τους «απολύτως δικαιολογημένους» Θεσσαλονικείς που έχουν «καχυποψία» σχετικά με το σταθμό Βενιζέλου να δουν τις μακέτες που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για να διαπιστώσουν ότι θα συνυπάρχει ο σταθμός με τα επισκέψιμα αρχαία και θα είναι ένας από τους ωραιότερους σταθμούς αν όχι τον ωραιότερο σταθμό Μετρό στον κόσμο, καθώς θα συνδυάζει έναν υπερσύγχρονο σταθμό με ένα εντυπωσιακό επισκέψιμο μουσείο. Σημείωσε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, με βάση την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

ΟΑΣΘ: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ που πρόσθεσε 125 λεωφορεία και δημιούργησε σχεδόν 400 νέες θέσεις εργασίας, τη νομοθέτηση της δυνατότητας μίσθωσης 180 λεωφορείων για τρία χρόνια και τη σύμβαση παραχώρησης 50 αστικών λεωφορείων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε μια «άκρως προβληματική» κατάσταση στον ΟΑΣΘ, καθώς κυκλοφορούσαν μόνο 212 αστικά στην πόλη.

Οδικό δίκτυο: Σε ένα έργο «φάντασμα» μέχρι τώρα, τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ αναδείχθηκε πριν λίγες μέρες προσωρινός ανάδοχος. Δημοπρατήθηκαν ο δρόμος Θέρμη-Γαλάτιστα και το «ορφανό χιλιόμετρο» στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Αναβαθμίζεται η ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης και το έργο θα περάσει από διυπουργική επιτροπή τον επόμενο μήνα .

Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, με χώρους πρασίνου και υπάρχουν ήδη οι υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου. «Ενδεχομένως, γιατί όχι, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα να εξασφαλίσουμε ότι το έργο αυτό θα είναι και μακροπρόθεσμα βιώσιμο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συντήρηση αυτού του πολύ όμορφου χώρου πρασίνου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανάπλαση ΔΕΘ: Γίνονται βήματα για την ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ.

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Έχουν γίνει γρήγορα βήματα προκειμένου να μεταβιβαστεί το οικόπεδο 760 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», πρώτα από το Υπερταμείο στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά στην ΑΖΚ. Προχωράει η σύσταση της εταιρίας ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου.

Υγεια: Το Σύστημα Υγείας στην Κ. Μακεδονία έχει ήδη ενισχυθεί με 1.963 στελέχη, 78 γιατρούς, 885 νοσηλευτές, εξοπλίστηκε με 46 νέες κλίνες ΜΕΘ και μέχρι το Φθινόπωρο θα προστεθούν ακόμα 34 νέες κλίνες ΜΕΘ και 15 κλίνες ΜΑΦ.

Εστίαση: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ γρήγορα η εστίαση θα ξαναβρεί το ρυθμό της, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη Θεσσαλονίκη.

Τουρισμός: Η 15η Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι των τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα φτάνουν οδικώς από τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα επισκεφθεί ξανά τη Θεσσαλονίκη μέχρι την 85η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και τόνισε πως αυτό που μετράει για την κυβέρνηση είναι η παραγωγή έργου μετρήσιμου και ορατού από όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συσκέψεις με τις διοικήσεις της ΔΕΘ-Helexpo, της Αττικό Μετρό, της Εγνατίας Οδού, του ΟΑΣΘ, της ΑΖΚ και τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Πριν από τις συσκέψεις ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄και Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ