ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Τελευταία Νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η Τελευταία Νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η Υποταγή των Ανυπότακτων Κοσσαίων
Λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, ο Αλέξανδρος ο Μέγας κατέγραψε μία ακόμα στρατιωτική νίκη, υποτάσσοντας μια από τις πιο άγριες και ανυπότακτες φυλές της Ανατολής: τους Κοσσαίους.
Από την ηλικία των 16 ετών, ο Αλέξανδρος Γ’ της Μακεδονίας έδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες, ηγούμενος εκστρατειών σε εχθρικά θρακικά φύλα. Η πρώτη του πολεμική δράση καταγράφηκε το 340 π.Χ., όταν κατέστρεψε την πόλη Ιαμφορίνα των Μαίδων και ίδρυσε την Αλεξανδρόπολη. Ήταν μόνο η αρχή μιας ζωής αδιάλειπτης εκστρατείας.
Οι Κοσσαίοι: Ανυπόταχτοι Πολεμιστές των Ζάγκρος
Τον χειμώνα του 324 π.Χ., ο Αλέξανδρος θα έδινε την τελευταία μάχη της ζωής του. Στόχος του ήταν οι Κοσσαίοι, μια ορεσίβια και αδούλωτη φυλή που ζούσε στην οροσειρά Ζάγκρος, στο σημερινό βορειοανατολικό Ιράν. Θεωρούνται απόγονοι των αρχαίων Κασσιτών, οι οποίοι κυριάρχησαν στη Βαβυλωνία πριν εξοριστούν από τους Ασσύριους.
Οι Κοσσαίοι, ζώντας σε άγονες περιοχές, είχαν στραφεί στη ληστεία και τον πόλεμο. Πολεμούσαν σχεδόν αδιάκοπα, όπως περιγράφει ο Στράβων, και οι Πέρσες ποτέ δεν κατάφεραν να τους υποτάξουν — αντίθετα, τους έδιναν δώρα όταν διέσχιζαν τα εδάφη τους.
Η Εκστρατεία του Αλεξάνδρου στην Κοσσαία
Μετά από πορεία από τη Βαβυλώνα στα Εκβάτανα και στη σημερινή Ναχαβάντ, ο Αλέξανδρος οργάνωσε την επιχείρηση εναντίον των Κοσσαίων. Παρά τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα και το απόκρημνο έδαφος, δεν δίστασε. Όπως σημειώνει ο Αρριανός, “Καμία πολεμική επιχείρηση δεν ήταν πια ανέφικτη για τον Αλέξανδρο.”
Γνωρίζοντας τη στρατηγική των Κοσσαίων — να διασπώνται και να κρύβονται στα βουνά — ο Αλέξανδρος διέσπασε το στράτευμά του σε τέσσερα τμήματα, επιτιθέμενος από όλες τις πλευρές για να αποτρέψει κάθε διαφυγή.
Η εκστρατεία διήρκησε 40 ημέρες και κατέληξε στην πλήρη κατάληψη της περιοχής. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος θυσίασε όλους τους άνδρες Κοσσαίους από την εφηβεία και πάνω στη μνήμη του Ηφαιστίωνα, ο οποίος είχε πρόσφατα πεθάνει και είχε ανακηρυχθεί θεός. Παράλληλα, ίδρυσε οχυρωμένες πόλεις στην περιοχή, εδραιώνοντας την παρουσία του.
Η Παροδική Υποταγή και η Ανάκτηση της Ελευθερίας
Παρόλο που ο Αλέξανδρος κατάφερε να επιβληθεί στους Κοσσαίους, η ειρήνη ήταν σύντομη. Ο Αρριανός αναφέρει ότι κάποιοι Κοσσαίοι εντάχθηκαν αργότερα στον στρατό του Πευκέστα, λίγους μήνες πριν τον θάνατο του Αλέξανδρου στις 10 Ιουνίου 323 π.Χ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, έξι χρόνια μετά, όταν ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος πέρασε από την περιοχή, οι Κοσσαίοι είχαν ήδη επανέλθει στην παλιά τους ανεξαρτησία και εχθρικότητα, αποδεικνύοντας πως η υποταγή τους ήταν προσωρινή.
Η τελευταία εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν μια νίκη με έντονο συμβολισμό. Δεν είχε μόνο στρατιωτικό σκοπό, αλλά και συναισθηματικό βάρος — ήταν ένας φόρος τιμής στον αγαπημένο του Ηφαιστίωνα και ίσως μια ύστατη απόδειξη ότι ακόμα και οι πιο ανυπότακτοι μπορούσαν να νικηθούν, έστω και για λίγο.
ΚΑΒΑΛΑ
“Ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε!” | Χριστός Ανέστη από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δωματίων

Η συγκινητική αυτή Ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δωματίων δεν πέρασε απαρατήρητη και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου, με αίσθημα σεβασμού και συγκίνησης, ανέβασε στα social media στιγμιότυπα από την Τελετή της Ανάστασης, συνοδεύοντας τα πλάνα με το χωρίο:
«Ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε!» – Χριστός Ανέστη από τα Δωμάτια.
Η ανάρτησή του έλαβε θερμή ανταπόκριση από πολίτες της περιοχής, αναδεικνύοντας τη συλλογική πίστη, την παράδοση και τη σημασία του φετινού Πάσχα για την τοπική κοινωνία.
Η Ανάσταση στα Δωμάτια ήταν φέτος όχι μόνο τελετουργική αλλά και ουσιαστική: ένα μήνυμα ζωής, αγάπης και ενότητας, φωτισμένο από το Άγιο Φως και μεταδιδόμενο μέσα από κάθε καρδιά, αλλά και κάθε ψηφιακή “φωνή”.
ΚΑΒΑΛΑ
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης η τελετή της Ανάστασης στην Καβάλα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ακολουθία της Ανάστασης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καβάλα.
Το φετινό «Χριστός Ανέστη» ήχησε δυνατά σε μια κατάμεστη πόλη, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης της ζωής απέναντι στον θάνατο.
Της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος απηύθυνε έναν συγκινητικό και γεμάτο νόημα λόγο, αναφερόμενος σε όλους εκείνους που έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο διάστημα, είτε από τροχαία δυστυχήματα, είτε από τραγικά περιστατικά, είτε χτυπημένοι από σοβαρές ασθένειες.
«Το “Χριστός Ανέστη” δεν είναι μόνο μια ευχή. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά, για όλους τους αδελφούς μας – είτε βρίσκονται ανάμεσά μας, είτε όχι. Είναι το φως που δεν σβήνει, η ελπίδα που δεν πεθαίνει», ανέφερε με συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος.
Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, καθώς και αρχές του τόπου, αποτίοντας φόρο τιμής στην κορυφαία εορτή της Ορθοδοξίας. Οι πιστοί, κρατώντας αναμμένες λαμπάδες, αντάλλαξαν ευχές μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, γεμάτη πίστη, δάκρυα, αλλά και χαμόγελα ελπίδας.
Το Άγιο Φως που είχε φτάσει νωρίτερα το απόγευμα από τα Ιεροσόλυμα μεταλαμπαδεύτηκε στους πιστούς λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα, σηματοδοτώντας τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι, της αγάπης απέναντι στον θάνατο.
Η φετινή Ανάσταση στην Καβάλα υπήρξε βαθιά ανθρώπινη, ουσιαστική και ψυχωφελής, με το μήνυμα της ενότητας, της συγχώρεσης και της συμπόρευσης να αποκτά ξεχωριστή σημασία σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης

Το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης πριν από λίγο με ειδική πτήση της SKY Express από την Αθήνα.





