Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στο gov.gr – Για έλευση μιας νέας εποχής στη δημόσια διοίκηση έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Για έλευση μιας νέας εποχής στη δημόσια διοίκηση και στο gov.gr, με την είσοδο και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός αναφέρθηκε στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τεράστια βήματα προκειμένου «να δείξουμε και να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο υπουργός εξήγησε πως οι πολίτες πλέον θα μπορούν να πληκτρολογούν ή να εκφωνούν αυτό που αναζητούν και ο ψηφιακός βοηθός θα «υποδεικνύει» τον δρόμο για να μπορέσουν να βρουν αυτό που ακριβώς ψάχνουν.

Το «μοντέλο αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται και σε 15 ημέρες το υπουργείο θα το παρουσιάσει στο ευρύ κοινό», είπε ο κ. Παπαστεργίου υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία της συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νέο Wallet καταργεί την ψηφιακή γραφειοκρατία

Για εξεύρεση λύσεων και υλοποιήσεις που «τρέχουν» ήδη αυτή τη στιγμή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι διαδικασίες του δημοσίου να ολοκληρώνονται από το ίδιο το δημόσιο, έκανε λόγο ο υπουργός, ώστε να μη διαιωνίζονται ανορθολογικές καταστάσεις.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι με το νέο Wallet δεν θα χρειάζεται «να εκδίδουμε πιστοποιητικά από το δημόσιο για το δημόσιο», αλλά ούτε καν να διακινούμε ψηφιακά τα ίδια έγγραφα.

Οπως εξήγησε, με το νέο Wallet ο πολίτης θα δίνει απλά την έγκρισή του, ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία, όπως για παράδειγμα να κάνει μια νέα σύνδεση τηλεφώνου σε κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Τόνισε δε ότι θα πρόκειται για μια απλή διαδικασία, όπως αντίστοιχα θα είναι και ο ψηφιακός βοηθός, καθώς η «τεχνολογία θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να μην αφήνει κανέναν πίσω».

Η «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»
Ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη εμπιστοσύνη έδωσε ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας για τον κρίσιμο τομέα της κυβερνοασφάλειας και αναφέρθηκε στην υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Η νέα δομή που θα δημιουργηθεί με το σχετικό νομοσχέδιο, θα αναλάβει να συντονίζει, να εφαρμόζει και να κάνει και ελέγχους, ώστε να «αρχίσουμε όλοι σε αυτό τον νέο ψηφιακό κόσμο να νιώθουμε πολύ πιο ασφαλείς», τόνισε.

Σημείωσε επίσης, ότι με την εφαρμογή της νέας οδηγίας, NIS2, από τους 70 φορείς που εποπτεύονται σήμερα, η «ομπρέλα» θα περιλαμβάνει περισσότερους από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημαντική μεταρρύθμιση ο Προσωπικός Αριθμός

Αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμός μητρώου πολιτών σύντομα θα «αντικατασταθούν» από τον Προσωπικό Αριθμό. Εναν και μοναδικό αριθμό για τον κάθε πολίτη, τον οποίο θα χρησιμοποιεί για όλες του τις συνδιαλλαγές και θα είναι και ο μόνος που θα χρειάζεται να γνωρίζει.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ και τρία επιπλέον ψηφία, από τα οποία τα δύο θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, ενώ προσέθεσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και υπολογίζεται ότι θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Νέο απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα-δήθεν επιστολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Για νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου ενημερώνει η ΕΛΑΣ εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήλωση Περιφερειάρχη σχετικά με δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

Σχετικά με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο site  aftodioikisi.gr, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο εξευτελισμός της επιστήμης της Στατιστικής στο έλεος του κιτρινισμού

Αισθάνομαι βαθύτατα απογοητευμένος από την διαπίστωση ότι ένας ηλεκτρονικός ιστότοπος όπως το aftodioikisi.gr φλερτάρει έντονα με τον λεγόμενο κιτρινισμό, δημοσιεύοντας μία «δημοσκόπηση» με μοναδικό γνώμονα την προσβολή της Διοίκησής μας και όχι την ενημέρωση του κοινού.

Αντίθετα, στην περίπτωση της έρευνας του aftodioikisi.gr ακόμη και ένα απαίδευτο μάτι μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι οι ερωτήσεις είναι ελάχιστες, γενικόλογες και διαρθρωμένες με τρόπο ώστε να εξάγεται αρνητικό αποτέλεσμα.

Ομοίως και η «ανάλυσή» τους γίνεται με τρόπο απαράδεκτο, αφού λαμβάνονται υπόψη απαντήσεις οι οποίες δεν έχουν καν σχέση με το ουσιαστικό αντικείμενο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στην περιοχή σας;» οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 20% «το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης» και σε ποσοστό 20% «τα σκουπίδια και η καθαριότητα». Ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε το κυκλοφοριακό ζήτημα των πόλεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν οι επίδοξοι αναλυτές της καταχρηστικά αποκαλούμενης «έρευνας», πριν συμπεριλάβουν τα ευρήματα στα συμπεράσματά τους.

Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω το πνεύμα της έρευνας, η οποία, επαναλαμβάνω, διακατέχεται από απόλυτη προχειρότητα και αυτός είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να σκεφτώ.

Ειλικρινά με λυπεί και με θλίβει αυτή η διολίσθηση που παρατηρώ και παρακαλώ τους αναγνώστες του aftofdioikisi.gr να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Διοίκησής και εμένα προσωπικά, δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν φοβόμαστε την κριτική, αλλά αντίθετα την επιζητούμε, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συνοδεύεται από στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία που να εξυπηρετεί έναν παραγωγικό διάλογο. Στο προκείμενο, αυτό που βλέπουμε είναι μία άκρατη λασπολογία «ντυμένη» πρόχειρα με το σχήμα μιας «έρευνας» η οποία προσβάλει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Στατιστικής»

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Σε καταστολή ο 56χρονος Συνοριοφύλακας που τον πυροβόλησαν απ’ την τουρκική πλευρά

Σε καταστολή στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου νοσηλεύεται ο 56χρονος Συνοριοφύλακας, που χθες στις 18.20′ το απόγευμα δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιά από πυροβολισμούς οι οποίοι προήλθαν απ’ την τουρκική πλευρά.

Ο έμπειρος αστυνομικός που κατάγεται από το Σουφλί και υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της πόλης, υποβλήθηκε επί δυο ώρες σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έπληξε το λεπτό έντερο και τον σπλήνα. Απέφυγε τον κίνδυνο σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες βράδυ και οι γιατροί θα επιχειρήσουν σήμερα να τον “ξυπνήσουν” προκειμένου να δουν πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του.

Στο Νοσοκομείο βρέθηκαν η σύζυγος του (είναι παντρεμένος με δυο γιους, ο ένας μάλιστα είναι αστυνομικός στην Αθήνα), θεωρείται και είναι από τους πιο έμπειρους Συνοριοφύλακες  και σίγουρα στάθηκε τυχερός γιατί η σφαίρα εκτιμάται ότι εξοστρακίστηκε και δεν είχε τόσο μεγάλη δύναμη όταν τον βρήκε κάτω από τον αφαλό στην κοιλιακή χώρα. Το Evros-news.gr χθες βράδυ ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που βρέθηκε εκεί και σας ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.,

evros-news.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en