Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ι. Σπανόπουλος: «Κανένα Κέντρο πραγματικής Αποκατάστασης στην ΑΜΘ»

Με αφορμή τα βαριά ατυχήματα στην Ξάνθη που αφήνουν πίσω τους πολυτραυματίες…

Η κάλυψη εξόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, το πρόβλημα της Ξάνθης και οι σκέψεις για την μεταφορά του ΚΙΧΝΕ σε πτέρυγα του Γ.Ν.Ξ

Με αφορμή τον πρόσφατο βαρύ τραυματισμό της 20χρονης, η οποία συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας σε κρίσιμη κατάσταση, ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις οικογένειες αντίστοιχων καταστάσεων (θυμάτων τροχαίων ή ατυχημάτων που επιζούν αλλά χρήζουν αποκατάστασης) που συνεχίζουν να βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, η «Θ» ανοίγει σήμερα τον «φάκελο» των κέντρων αποκατάστασης, ως συνέχεια αυτών των υποθέσεων, αναφορικά με την περαιτέρω πορεία των θυμάτων.

Η δημοσιότητα των περιστατικών διαρκεί 2-3 ημέρες, αλλά οι τραυματίες και οι οικείοι τους, συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά τις δικές τους «μάχες» επί πολλά χρόνια ακόμη.

Δυστυχώς, στην ερώτηση αν υπάρχει Κέντρο Αποκατάστασης στην Ξάνθη, η απάντηση είναι αρνητική. Ομοίως…αρνητική είναι όμως και η απάντηση για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς τα Κέντρα Αποκατάστασης σε Δράμα και Καβάλα, ναι μεν περιθάλπουν και θεραπεύουν περιπτώσεις ασθενών, αλλά όχι τέτοιες περιπτώσεις πολυτραυματιών, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπανόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρεται στην εισαγωγή των ασθενών αυτών σε Κέντρα Αποκατάστασης και στο αν και κατά πόσο οι ασφάλειες καλύπτουν έστω και μέρος των εξόδων που απαιτούνται για κάτι τέτοιο για την εν λόγω αποκατάσταση. Επιπλέον, εξηγεί ότι η αποκατάσταση είναι ένα δεύτερο στάδιο και σημειώνει ότι το ζήτημα στην Ξάνθη είναι συγκεκριμένο και αφορά στην πραγματική νοσηλεία. Ορμώμενος από αυτό, εκφράζει και την σκέψη του για την προσπάθεια μεταφοράς του ΚΙΧΝΕ Ξάνθης (Στρατιωτικού) σε πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

 

«ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΘ – ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Σπανόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι «σαν Ιατρικός Σύλλογος και σαν Ιατρική Κοινότητα εδώ, δεν έχουμε όλη την εικόνα. Έχουμε όμως την εικόνα σαν εμπειρία του αντικειμένου με το οποίο ασχολούμαστε. Από αυτά που μπορώ να σκεφτώ – και για τους γονείς μου για τους οποίους ενδιαφέρθηκα – υπάρχουν κάποια Κέντρα στην Δράμα και στην Καβάλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κέντρα αποκατάστασης για αυτή την κουβέντα που κάνουμε. Κέντρα Αποκατάστασης που νομίζω ότι πηγαίνουν από αρκετά μέρη της Ελλάδος, έχουν φτιαχτεί στην Λάρισα (πραγματικά κέντρα αποκατάστασης) και στην Θεσσαλονίκη (όπου και εκεί είναι περισσότερο φροντίδα ηλικιωμένων με κάποια στοιχεία με φυσικοπεραπευτές κλπ, αλλά όχι για κάποιον που θα βγει από την ΜΕΘ για την αποκατάστασή του και την ζωή του). Νομίζω ότι στην Λάρισα έχει τέτοια Κέντρα Αποκατάστασης. Από εκεί και πέρα, ο ΕΟΠΥΥ (το δημόσιο σύστημα ασφάλισης) πληρώνουν κάποια διαστήματα, περνούν από επιτροπές και βέβαια μπορεί κάποιοι να χρειαστούν ειδικές αντιμετωπίσεις. Είναι ένας «Γολγοθάς» αυτό και δεν μπορείς να πεις δυο κουβέντες για να καλύψεις το θέμα. Υπάρχουν Κέντρα Αποκατάστασης γενικά, αλλά κατά κανόνα είναι κέντρα για ηλικιωμένους, ανθρώπους με εγκεφαλικά κλπ και όχι για τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να γίνει βαριά δουλειά και να αποκατασταθεί ο νέος άνθρωπος. Και για την Λάρισα, έχω ακούει ότι υπάρχουν κάποια Κέντρα όπου γίνεται περισσότερη δουλειά, σε σχέση με αυτά που έχουμε στην περιοχή μας, που είναι κάπου στο κομμάτι της φυσικοθεραπείας και της φροντίδας.  Υπάρχει γιατρός που εφημερεύει αλλά δεν είναι νοσηλεία με την έννοια του νοσοκομείου. Αυτό που μας «καίει» σαν Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σαν Ξάνθη περισσότερο είναι η πραγματική νοσηλεία. Η αποκατάσταση, αν κάποιος καταφέρει – και τον βοηθήσει ο Θεός – και επιζήσει, έρχεται σε δεύτερο στάδιο. Ενδεχομένως κάποιος να πάει ακόμη και στο εξωτερικό ή μερικές φορές βγαίνουν και κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας που στέλνουν κάποια άτομα κλπ. Αλλά έχουμε «πολύ δρόμο» για την αποκατάσταση. Ας φροντίσουμε πανελλαδικά να έχουν τα νοσοκομεία μας να έχουν γιατρούς, νοσηλεία, τμήματα και η αποκατάσταση έρχεται μετά. Εδώ, έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Ας δούμε μετά την αποκατάσταση. Πρέπει να έχουμε την νοσηλεία, την επιβίωση του ανθρώπου και μετά να δούμε το κομμάτι της αποκατάστασης, που είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Μπορεί να είναι εξειδικευμένο και χρονοβόρο. Πάντως σίγουρα στην Περιφέρεια – εκτός από κάποια κέντρα, όπως τα περιγράψαμε παραπάνω – δεν έχει εξειδικευμένα κέντρα για αποκατάσταση περιπτώσεων που έχουν βγει από ΜΕΘ και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο».

 

«ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΩΝ ΤΟΥ, Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, Ο ΕΟΠΥΥ – ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ…ΓΟΛΓΟΘΑΣ»

Επίσης, αναφορικά με τις μεταφορές, την κάλυψη μέσω ασφάλειας αλλά και το αν – εν τέλει – υπάρχουν πιθανότητες να αποκατασταθεί η υγεία ενός πολυτραυματία, ο κ. Σπανόπουλος, υπογραμμίζει τα εξής:

«Οι μεταφορές γίνονται με το ΕΚΑΒ. Η απόφαση για την εισαγωγή σε Κέντρο Αποκατάστασης, είναι του ασθενούς και του περιβάλλοντός του. Οι θεράποντες ιατροί θα συστήσουν (και μερικές φορές κάνουν και την επαφή, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το αν υπάρχουν θέσεις) αλλά η απόφαση προφανώς είναι των οικείων και του ασθενούς. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει κάποια πράγματα και αυτό το αναφέρω από δική μου εμπειρία, ανάλογα με την γνωμάτευση των γιατρών από το νοσοκομείο (διάγνωση, φάκελος κλπ). Καλύπτει, ανάλογα, κάποιο διάστημα. Τέλος, αναφορικά με τις πιθανότητες για την αποκατάσταση ενός πολυτραυματία, πάει κατά περίπτωση. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Όταν πρόκειται για ένα νέο άτομο, ένα νέο οργανισμό, έχει περισσότερες δυνατότητες και μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά και αυτό είναι αόριστο. Σε έναν ηλικιωμένο και οι προσδοκίες μας είναι πιο χαμηλές. Σε έναν νέο άνθρωπο, που πρέπει να αποκατασταθεί για να συνεχίσει την ζωή του, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συνήθως η πλειοψηφία που φτάνουν σε αυτά τα κέντρα, είναι ηλικιωμένοι. Αν – από εκεί και μετά – είναι ένας νέος άνθρωπος και χρειάζεται ειδική φροντίδα, υπάρχουν και κέντρα στο εξωτερικό και κάποιες φορές το Υπουργείο Υγείας βγάζε κάποια κονδύλια για να καλύψει έξοδα αποκατάστασης στο εξωτερικό, σε ειδικότερες περιπτώσεις. Είναι όμως ένας Γολγοθάς. Να μην επθφυλάσσει η ζωή σε κανέναν τέτοιες καταστάσεις. Αλλά δυστυχώς, συμβαίνουν».

 

«ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΕ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ»

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι «το υπουργείο είπε για κέντρα εγκεφαλικών και τραύματος, αλλά αυτά μένει να τα δούμε. Εδώ στην Περιφέρεια, μας λείπουν βασικά πράγματα. Δεν έχουμε ούτε κέντρα εγκαυμάτων στην ΠΑΜΘ. Το θέμα μας εδώ είναι συγκεκριμένο. Να μπορέσουμε να ανακάμψει το νοσοκομείο και αυτό που γίνεται είναι ότι προσπαθούμε (προσωπικά) μήπως και καταφέρουμε να μεταφερθεί στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης σε μια πτέρυγα του Πολιτικού Νοσοκομείου (ανεξάρτητα και τα δύο βέβαια) και μήπως μπορέσει να γίνει ελκυστικό το Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο να έρθουν Στρατιωτικοί Γιατροί και να «επωφεληθεί» και η περιοχή εδώ, η τοπική κοινωνία και το Πολιτικό Νοσοκομείο σε κάποιες ειδικότητες που δεν υπάρχουν. Στο Διδυμότειχο, για παράδειγμα, το Στρατιωτικό και το Πολιτικό, συστεγάζονται ανεξάρτητα. Δεν εμπλέκεται το ένα με το άλλο, απλώς το ένα βοηθά το άλλο. Και στην Τρίπολη αν θυμάμαι καλά, είναι έτσι τα πράγματα. Επειδή στην περιοχή από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Διδυμότειχο υπάρχουν ΚΙΧΝΕ και όχι Στρατιωτικά Νοσοκομεία (αυτά υπάρχουν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον στον Στρατό Ξηράς) λέμε μήπως καταφέρουμε (και το λέω με επιφύλαξη) και υλοποιήσουμε αυτήν την σκέψη.  Ούτως ή άλλως το Στρατιωτικό είναι υποβαθμισμένο και κάποιο διάστημα – αν θυμάστε – είχε κλείσει και δεν λειτουργούσε. Μετά μετέπεσε σε ΚΙΧΝΕ αλλά δεν στέλνουν αρκετό προσωπικό. Η νοσηλεία είναι υποβαθμισμένη. Σκεφτόμαστε μήπως αναβαθμίσουμε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταφέροντάς το σε μια πτέρυγα του Πολιτικού, ώστε να συστεγαστούν».

ΠΗΓΗ | thraki.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en