Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η φωτιά στο Αλιβέρι «έχει οριοθετηθεί περιμετρικά» – Τα εναέρια μέσα στη μάχη, συνελήφθη 75χρονος

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, καθιστώντας δύσκολο το έργο της κατάσβεσης

Μια εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι στο Αλιβέρι στην Εύβοια, όταν ξέσπασε φωτιά χθες το απόγευμα σε δασική έκταση με πουρνάρια και χόρτα στην περιοχή Μηλάκι. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, καθιστώντας δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Πάντως η εικόνα σήμερα το πρωί είναι καλύτερη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η φωτιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά και βρισκόμαστε σε στάδιο, ώστε να τεθεί υπό μερικό έλεγχο σύντομα. Οι επίγειες δυνάμεις έκαναν τεράστια δουλειά όλο το βράδυ».

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο και τέσσερα αεροσκάφη. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με δυνάμεις ενισχύθηκαν με άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Μακεδονία ώστε πλέον επιχειρούν συνολικά 107 πυροσβέστες, με πεζοπόρα τμήματα και 35 υδροφόρα οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το πύρινο μέτωπο έκανε κύκλο, αγκαλιάζοντας ολόκληρο το βουνό με χαμηλή βλάστηση. Αρχικά κατευθύνθηκε προς τα νταμάρια που υπάρχουν στην περιοχή για να ανακοπεί η πορεία του. Ωστόσο, βρήκε διέξοδο προς τον Προφήτη Ηλία παρά το γεγονός ότι βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να ανοίξουν ζώνες για να μπορέσουν να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες κοντά στο μέτωπο.

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ειδικότερα στο χωριό Καλέντζι με το μέτωπο της φωτιάς να κινείται με κατεύθυνση το χωριό, ωστόσο απέχει αρκετά και δεν κινδυνεύει άμεσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε επίκαιρα σημεία ώστε να αποτρέψουν τις φλόγες από το το πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές.

Συνελήφθη 75χρονος που «κάπνιζε» μελίσσια στην περιοχή

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ πως συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου 75χρονος ο οποίος εκτελούσε εργασίες καπνίσματος μελισσών στην περιοχή. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να μην προχωρούν οι πολίτες σε καμία θερμή εργασία καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες.

«Προσπαθήσαμε να ανακόψουμε την κεφαλή του ενεργού μετώπου το οποίο έχει οριοθετηθεί σε ορεινό σημείο ανατολικά από το Μηλάκι, το οποίο δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί και καίει αγριελιές και χαμηλή βλάστηση», είπε ο κ. Αρτοποιός.

Διευκρίνισε ότι ουδέποτε κινδύνευσε εργοστάσιο της ΔΕΗ οι άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε τσιμεντοβιομηχανίες αλλά η φορά του ανέμου την οδήγησε αντίθετα. Πρόσθεσε ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Στο MEGA μίλησε ο Θανάσης Μπουραντάς, δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το χωριό Καλέντζι δεν κινδυνεύει από το πύρινο μέτωπο.

«Το βράδυ που ξεκίνησε η φωτιά ήταν κοντά στο εργοστάσιο που υπάρχει εκεί. Τώρα τις πρωινές ώρες έχει φύγει από αυτή την πλευρά κι έχει πάει ανατολικότερα, στο χωριό Καλέντζι. Το χωριό δεν κινδυνεύει απ’ ότι με διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του χωριού, γιατί εκεί βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα», δήλωσε.

«Υπάρχει ακόμα φωτιά και πρέπει να έρθουν τα εναέρια μέσα να ρίξουν σε περιοχές που δεν μπορούν να πάνε τα οχήματα της Πυροσβεστικής», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου ήταν αισιόδοξος για την κατάσβεση της φωτιάς, τονίζοντας πως αυτή θα επιτευχθεί με τη χρήση των εναέριων μέσων.

Για τη φωτιά έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τη Στερεά Ελλάδα ενώ αναμένεται να φτάσουν και μονάδες από την κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Thessaly Evros Pass 2024: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Στα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα Thessaly Evros Pass 2024 για χρηματοδότηση διακοπών στη Θεσσαλία και Έβρο, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά και να τονωθεί η τουριστική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία «χτυπήθηκε» από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο 2023, αλλά και του Έβρου που επλήγη από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.

Thessaly Evros Pass 2024: Πώς γίνονται οι αιτήσεις για τα voucher

Η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων που θα θελήσουν να περάσουν τις διακοπές τους σε αυτές τις περιοχές θα γίνει μέσω του vouchers.gov.gr. στην πλατφόρμα που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα. Με το Thessaly Evros Pass θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε πολίτες να επισκεφθούν τις περιοχές αυτές, στηρίζοντας έμπρακτα την τουριστική τους δραστηριότητα, όπως έχουμε κάνει με άλλες περιοχές στο παρελθόν. Με προϋπολογισμό που θα αγγίξει τα 4,5 εκατ. ευρώ, η δράση θα λειτουργήσει τονωτικά για τις τοπικές οικονομίες του Έβρου και της Θεσσαλίας συνολικά».

Thessaly Evros Pass 2024: Πώς θα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές κάρτες οι δικαιούχοι

Thessaly Evros Pass 2024 – Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και σε αντίστοιχες προηγούμενες δράσεις (North Evia -Samos Pass), οι πολίτες για να υποβάλλουν την αίτησή τους θα χρειαστούν τους κωδικούς στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης email, ενώ δικαίωμα υποβολής για το Thessaly Evros Pass 2024 θα έχουν όσοι:

  • είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022
  • δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία στους επιλεχθέντες προορισμούς, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και
  • δεν είναι δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο:
  1. του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ή όσοι επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ανεξαρτήτως από το αν γίνει τελικά χρήση των ανωτέρω παροχών ή όχι, και
  2. συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ευρωεκλογές 2024: Η στρατηγική Μητσοτάκη την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες

Στη μεγάλη σημασία των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής αναφέρθηκε χθες (2/6) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια πολύ πιο δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία». Όπως επεσήμανε η Ελλάδα πρέπει όχι απλά να είναι παρούσα, αλλά πρέπει να είναι παρούσα με μια φωνή η οποία να ακούγεται.

Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τον πήχη του 33% με στόχο έναν καθαρό οδικό διάδρομο μέχρι το 2027, οπότε και θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Στόχος είναι – όπως επισημαίνεται από τους « γαλάζιους» – να δοθεί ισχυρή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τονίζεται  πως πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό « όχι» στον λαϊκισμό.

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από το Μαξίμου δίνουν έμφαση σε λέξεις κλειδιά, όπως «σταθερότητα» και «συνέχεια». Κεντρικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να κινητοποιηθεί ένα κοινό, που δεν θελει περιπέτειες, ώστε να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)
Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Οι επόμενες κινήσεις

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εστιάζει στο πεδίο της οικονομίας και δίνει μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων  πως στόχος είναι να υπάρξει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει  αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μία διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διευρυνθεί η  περίμετρος των ωφελούμενων και να καλυφθούν ζευγάρια που είναι από 40 έως 50 ετών.

Ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν ανάλογες κινήσεις  να πουν που θα βρουν τα λεφτά  για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο χωρίς να εκτροχιαστεί η πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης. «Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα μιλήσει  σε δύο «γαλάζιες»  συγκεντρώσεις στην Αθήνα την Παρασκευή και την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφτεί τη Λάρισα. Παράλληλα σε συνεντεύξεις αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Tik Tok) θα αναφέρεται στην κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης και στην  ανάγκη να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος

Χθες από τα Χανιά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε  χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αδιαφορία. Αυτό που υπογράμμισε είναι πως οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρήσουν πως οι εκλογές αυτές έχουν κριθεί επειδή βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα απευθύνθηκε ιδιαίτερα στην νεολαία (σημείωση: που συνήθως έχει και υψηλότερα ποσοστά αποχής), την οποία κάλεσε πριν η μετά την παραλία να πάει και στις κάλπες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)
Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Σε ποιους εξαπέλυσε πυρά ο πρωθυπουργός

Διπλά πυρά εξαπολύουν από το στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος τόσο προς κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με τον τρόπο αυτό οι «γαλάζιοι» θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ψήφου διαμαρτυρίας  και να συσπειρώσουν ένα κοινό,  που στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε  ψηφίσει την Νέα  Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε στο μέλλον να συνεργαστεί με κόμμα στα δεξιά της ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το βλέπετε και στη Βουλή,  πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει». Μάλιστα προσέθεσε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό, μόνο και μόνο για να γοητεύσουν κάποιους ψηφοφόρους οι οποίοι μπορεί να έχουν ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες. Και σίγουρα δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα τα οποία εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο, όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα το οποίο βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα συνεχίζονται τα βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη και από το κυβερνών κόμμα κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει καταθέσει τις θέσεις του για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης. Και θέτουν μια σειρά απο ερωτήματα, όπως αν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας και αν χρειαζόμαστε ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην Πειραιώς περιμένουν να δουν αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η περιουσιακή κατάσταση του κ. Κασσελάκη (όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του), καθώς για το συγκεκριμένο θέμα οι «γαλάζιοι» έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική. Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση  εστιάζουν και στο πεδίο της οικονομίας και κατηγορούν την Κουμουνδούρου  πως θέλει να αναβιώσει τα… λεφτόδεντρα.

ethnos.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στην Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα

Τραυματίστηκε ένας οδηγός δικύκλου μετά από σύγκρουση του δικύκλου με Ι.Χ όχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο οδηγός δικύκλου θέλησε να κάνει αναστροφή στο σημείο, ωστόσο το Ι.Χ όχημα ήρθε με ταχύτητα από πίσω με αποτέλεσμα να συμβεί το τροχαίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en