Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Η ελληνική startup που μαθαίνει τα ρομπότ να «αισθάνονται» τους ανθρώπους

«O άνθρωπος πλέον έχει την τάση να συμπεριφέρεται στη μηχανή σαν να είναι άνθρωπος». Την άποψη αυτή που ανήκει στον Clifford Nass, καθηγητή στο Stanford University, ανακαλεί στη μνήμη του κατά τη συζήτησή μας για τη σταδιακή έλευση των συναισθηματικών ευφυών μηχανών ο συνιδρυτής και CTO της startup Behavioral Signals, Αλέξανδρος Ποταμιάνος.

Η τεχνητή νοημοσύνη πλέον δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία μηχανών όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί βοηθοί –τύπου Alexa της Amazon– που μπορούν να ανοίξουν έναν διάλογο με τον χρήστη τους και να «εισβάλλουν» στο σπίτι και στην καθημερινότητά του.

Ούτε περιορίζεται απλώς σε έναν εικονικό παρουσιαστή ειδήσεων –σαν και αυτόν που εμφανίστηκε πέρυσι στην Κίνα στο World Internet Conference– ο οποίος έχει την ικανότητα να εκφωνεί ειδήσεις υιοθετώντας ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Σήμερα, υπάρχουν ερευνητές που προσπαθούν να εμφυσήσουν στις μηχανές και τη λεγόμενη «ενσυναίσθηση», προσδίδοντας σε αυτές «προσωπικότητα». Ενας από αυτούς είναι ο κ. Ποταμιάνος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ.

Μαζί με την ομάδα της εταιρείας Behavioral Signals έχει αναπτύξει τεχνολογία η οποία μπορεί να αναλύσει όχι μόνο τι λέγεται, αλλά και πώς λέγεται. Δηλαδή από την ομιλία και από τον τόνο της φωνής, η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα αλλά και τη συμπεριφορά του ομιλούντος. Αυτό η εταιρεία το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας τα γνωστά πλέον τεχνολογικά «εργαλεία» της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και της μηχανικής μάθησης (machine learning). «Μέχρι σήμερα οι μηχανές αναλύουν απλώς το τι λέγεται και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που θέτει ο χρήστης. Εμείς, ωστόσο, επεκτεινόμαστε και πέρα από αυτό.

Αναλύουμε μία σειρά από συναισθήματα, από τον τόνο και τη χροιά της φωνής αλλά και τον τρόπο ομιλίας. Από αυτά τα συναισθήματα αναλύουμε και τη συμπεριφορά του ομιλούντος». Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μηχανές οι οποίες θα είναι σε θέση να κατανοούν τα συναισθήματα, τη διάθεση αλλά και τις προθέσεις του ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο, ο ανθρώπινος νους αλληλεπιδρά με τον αντίστοιχο τεχνητό και η επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να συναντήσει αλλά και να υιοθετήσει την ανθρώπινη συναισθηματική νοημοσύνη.


«Στο μέλλον θα υπάρχουν ρομπότ τα οποία θα θυμίζουν ακόμη και κοντινά μας πρόσωπα», σημειώνει ο Αλέξανδρος Ποταμιάνος, συνιδρυτής της startup Behavioral Signals. Ο αλγόριθμος που έχει αναπτύξει η εταιρεία «πλάθει» μηχανές οι οποίες μπορούν να κρατήσουν συντροφιά σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Η εταιρεία μετρά 2,5 χρόνια ζωής και έχει παρουσία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αθήνα, ενώ ήδη το 2017 έλαβε χρηματοδότηση 2,5 εκατ. δολ. από το αμερικανικό fund Kairos. «Στην Ελλάδα βρίσκεται το τεχνικό τμήμα των προγραμματιστών, ενώ το εμπορικό τμήμα βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας στο Λος Αντζελες», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.

«Πριν από ένα μήνα ολοκληρώσαμε και τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης και πλέον στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τα έσοδά μας, να τελειοποιήσουμε τον αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που έχουμε αναπτύξει, αλλά και να φέρουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τις μηχανές», επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος. «Πουλώντας» ήδη το τεχνολογικό της εύρημα, η νεοφυής επιχείρηση το εφαρμόζει πιλοτικά σε συνεργασία με εταιρείες διαφόρων κλάδων. «H Disney, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία μας σε ρομπότ που βρίσκονται στα θεματικά της πάρκα, τα οποία θα μπορούν να παρέχουν οδηγίες στους επισκέπτες και θα είναι συναισθηματικά ικανά να αντιλαμβάνονται πώς μιλάει ο καθένας και τι θέλει να πει ή να κάνει». Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί συνεργασίες με σειρά από τηλεφωνικά κέντρα στην Αμερική αλλά και με τραπεζικά ιδρύματα, που με τη σειρά τους καλούνται να μετασχηματιστούν ψηφιακά, όπως η Εθνική Τράπεζα.

Η ομάδα της Behavioral Signals εξηγεί στην «Κ» ότι ο αλγόριθμος που έχει αναπτύξει εφαρμόζεται τόσο στην ιατρική όσο και στην ψυχολογία ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ενώ «πλάθει» μηχανές οι οποίες μπορούν να κρατήσουν συντροφιά σε άτομα που το έχουν ανάγκη. «Το ρομπότ θα μπορεί ενδεχομένως να έχει πιο αντικειμενική κρίση σε σχέση με έναν άνθρωπο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να δείξει μεγαλύτερη ανοχή απέναντι σε μια αρνητική συμπεριφορά», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Ηθικά ζητήματα

Η δημιουργία μιας συναισθηματικά ευφυούς μηχανής η οποία θα φέρει ιδιότητες της ανθρώπινης φύσης εγείρει και ορισμένα ηθικά ζητήματα. Από τη στιγμή δηλαδή που η μηχανή αποκτά προσωπικότητα, εξελίσσεται σε ον το οποίο μπορεί να αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τον άνθρωπο.

«Στο μέλλον θα υπάρχουν ρομπότ τα οποία θα θυμίζουν ακόμη και κοντινά μας πρόσωπα. Για τον λόγο αυτό, εάν κάποιος κλείσει τον διακόπτη του, είναι σαν να το σκοτώνει, προκαλώντας δυσάρεστα συναισθήματα σε αυτόν που το χρησιμοποιεί». Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως ο κ. Ποταμιάνος μας εξηγεί πως η αναδυόμενη τεχνολογία της συναισθηματικής τεχνητής νοημοσύνης θα έχει ωριμάσει σε μία τετραετία από τώρα. Ατενίζοντας λοιπόν το μέλλον, προσπαθεί να διαβλέψει τη μορφή και τον ρόλο του ανθρώπου σε έναν κόσμο όπου τα ρομπότ και οι άνθρωποι θα κληθούν να συνυπάρξουν. «Εάν θα είναι βιονικός άνθρωπος ή εάν θα έχει εμφυτεύματα στον εγκέφαλό του για να ανταγωνιστεί τα ρομπότ είναι ερωτήματα τα οποία ακόμη παραμένουν αναπάντητα».

kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Χ. Δαλκίτζης για την ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα : “Πέτυχε τον στόχο της, την εξειδικευμένη πληροφόρηση”

Σε συνέντευξη στον Αναλυτή προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων Χάρης Δαλκίτζης για την Πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κύριε Δαλκίτζη. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Πώς θα περιγράφατε την πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου στην Καβάλα;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλησπέρα και από μένα. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από επαγγελματίες, φορείς και φοιτητές από την Καβάλα. Η ημερίδα είχε στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Δημοσιογράφος: Ποιοι ήταν οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σημαντικούς ομιλητές από διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, εκπρόσωποι διεθνών επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί, καθώς και στελέχη οργανισμών που ασχολούνται με την εξωστρέφεια και την διεθνή συνεργασία. Όλοι τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις.

Δημοσιογράφος: Ποια θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Από τη διεθνοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες εξαγωγών, μέχρι τις στρατηγικές συνεργασίες με ξένους επενδυτές και την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Επίσης, συζητήσαμε για την καινοτομία και την τεχνολογία ως κινητήριες δυνάμεις για την εξωστρέφεια.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην ημερίδα;

Χάρης Δαλκίτζης: Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που συζητήθηκαν και υπήρχε έντονος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ημερίδα αυτή;

Χάρης Δαλκίτζης: Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα και τις ιδέες που προέκυψαν από την ημερίδα για να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφεια της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και προωθώντας την Καβάλα ως έναν σημαντικό κόμβο διεθνών σχέσεων και συνεργασιών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκάρει μαρτυρία για την άγρια επίθεση πίτμπουλ σε 55χρονη | «Ο σύζυγός μου την είδε μέσα στα αίματα»

Σοκ έχει προκαλέσει η άγρια επίθεση που δέχτηκε 55χρονη στη Θεσσαλονίκη από πίτμπουλ. Ο σκύλος κατασπάραξε το μαλτέζ της γυναίκας ενώ τραυμάτισε την ίδια στο χέρι.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 27/5 στον Εύοσμο. Η 55χρονη είχε βγάλει βόλτα το σκυλάκι της, όταν το πίτμπουλ βγήκε από τον περιφραγμένο χώρο όπου βρισκόταν και τους επιτέθηκε.

Στην προσπάθειά της να βοηθήσει το άτυχο ζώο, η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι καθώς το πίτμπουλ τη δάγκωσε. Η 55χρονη μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ενώ το σκυλάκι της απεβίωσε.

Η Αστυνομία συνέλαβε τον 47χρονο με καταγωγή από τη Βουλγαρία, ο οποίος φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη του πίτμπουλ, καθώς ο 41χρονος ιδιοκτήτης του ζώου έλειπε στο εξωτερικό.

Ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος και των δύο ανδρών ποινική δίωξη για θανάτωση ζώου συντροφιάς κατά συναυτουργία με παράλειψη και ενδεχόμενο δόλο, όπως επίσης και για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, με παράλειψη και ενδεχόμενο δόλο.

Το πίτμπουλ έσκαψε στο χώμα και βγήκε από τη μάντρα

Σε αυτοψία του MEGA στο χώρο φαίνεται ότι το πίτμπουλ έσκαψε κάτω από τη μάντρα και έτσι βρέθηκε έξω.

Κάτοικος της περιοχής που ο σύζυγός της έσπευσε να βοηθήσει την 55χρονη μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τρίτης 28/5 και είπε: «Έφευγε για δουλειά ο άντρας μου και άκουσε τις φωνές της γυναίκας».

«Είδε την κυρία μέσα στα αίματα. Δεν έχει γίνει ξανά περιστατικό με το πίτμπουλ. Ουσιαστικά διαμέλισε το μαλτέζ» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega μέσα στο σπίτι υπάρχει και δεύτερο πίτμπουλ.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για την διεξαγωγή του Food Truck Festival στις Κρηνίδες

“FOOD TRUCK FESTIVAL”

Παρασκευή 31 Μαΐου έως  Κυριακή 2 Ιουνίου

ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑΣ

Guest : Γιώργος Αξάς Full Band – “Άνω Κάτω”

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΛΕΚΑΝΙΔΗ

ΚΡΗΝΙΔΕΣ

Ωράριο:

Παρασκευή: 17:00 – 00:00

Σάββατο: 12:00 – 00:00

Κυριακή: 12:00 – 00:00

Περισσότερα: https://www.facebook.com/100085908626005/videos/777406644478359. Διοργάνωση : Εμπορικός Σύλλογος Φιλίππων. Με την υποστήριξη: Σωματείο Street Food In Greece – Food Truck Festival. Υπό την αιγίδα :Δήμος Καβάλας , Επαγγελματικό Επιμελητήριο Καβάλας. Είσοδος: Δωρεάν.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en