Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εφορία στέλνει «καυτές» κλήσεις για πληρωμή φόρων και προστίμων

«Ραβασάκια» με πρόστιμα για φορο-αμαρτίες του παρελθόντος λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς «τρέχει» να προλάβει να ελέγξει εκκρεμείς υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, συγκεντρωτικών καταστάσεων, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων, που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Οι φορολογούμενοι, που έχουν ήδη λάβει τη «λυπητερή» από την Εφορία, καλούνται να εξοφλήσουν τα πρόστιμα εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Ήδη 89.494 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά, για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018, έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, με την οποία καλούνται να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών.

Με βάση τις διατάξεις περί πενταετούς παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, αν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχει αποσταλεί ραβασάκι προσδιορισμού φόρου για υποθέσεις του έτους 2017, ο φάκελος μπαίνει στο ράφι, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι οποίες μπορεί να επιμηκύνουν τον χρόνο παραγραφής κατά ένα έτος ή να ανατρέξουν ακόμα και στη δεκαετία. Οι εξαιρέσεις επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος ή στη δεκαετία για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017. Η κανονική πενταετής προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος, εάν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος, ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1.1.2019 και μετά.

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

«Ραβασάκι» λαμβάνουν οι φορολογούμενοι για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ανακριβή δήλωση ή καθόλου δήλωση αναδρομικών ποσών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 και αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.
  • Φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Μη υποβολή δήλωσης ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2017.
  • Μη υποβολή δήλωσης φορολογουμένων για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης. Ο εντοπισμός των φορολογουμένων αυτών έγινε κατόπιν διασταύρωσης των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για το έτος 2017.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

Υποτονική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους επαγγελματίες να έχουν βάλει τα γιορτινά τους και να είναι αισιόδοξοι για την περιόδο του Πάσχα, όπου αναμένεται η καταναλωτική κίνηση να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες, μέχρι και τώρα δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την διαδικασία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές ζητώντας βοήθεια και περισσότερο χρόνο απο την κυβέρνηση.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ | Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το ποσό των 4.743.066 ευρώ, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086 δικαιούχους, με το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en