Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Hoverbike | Το νέο όχημα με έλικες

image_print

Μερικές φορές τα όνειρα ή πράγματα που έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα. Οι λάτρεις του «Πολέμου των Άστρων» θα αναγνωρίσουν με ευκολία το Speeder Bike από την «Επιστροφή των Τζεντάι» του 1983, στο πρωτότυπο ιπτάμενο όχημα που πρόσφατα παρουσίασαν μηχανικοί στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ερευνητική ομάδα από την εταιρία Malloy 

Aeronautics κατασκεύασε ένα hoverbike, που μπορεί να κάνει ότι και ένα ελικόπτερο, χωρίς τα μειονεκτήματα που έχουν συνήθως τα ελικόπτερα.

«Ο λόγος που προχωρήσαμε από τους δύο στους τέσσερις έλικες είναι ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο, ώστε το να ελέγχεις ένα όχημα που έχει ανεξάρτητη ώθηση μέσω των τεσσάρων κινητήρων του τετρακόπτερου είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και φθηνότερο πλέον, από τότε που ξεκίνησα τα μοντέλα με δύο έλικες» δήλωσε ο Κρις Μαλόι, διευθυντής της εταιρίας Malloy Aeronautics και σχεδιαστής του οχήματος Hoverbike.

Για να αποδείξουν του λόγου το αληθές, ο Μαλόι και η ομάδα του έφτιαξαν ένα μικρότερο σε διαστάσεις μοντέλο του ιπτάμενου οχήματος που προτείνουν. Μετά από ελέγχους, κατάλαβαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα εξελιγμένο μη επανδρωμένο όχημα. Η εταιρία αποφάσισε να λανσάρει το μοντέλο στην αγορά για να συγκεντρώσει χρήματα που θα βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του επανδρωμένου σκάφους.

«Τα πλεονεκτήματα που το hoverbike έχει σε σχέση με τα ελικόπτερα, είναι ότι πετάει ανάμεσα σε δέντρα με ασφάλεια. Η πρόσκρουση του έλικα είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στα ελικόπτερα. Στη δική μας περίπτωση έχουμε εξαφανίσει αυτόν τον κίνδυνο, προστατεύοντας τις λεπίδες του έλικα, από το έδαφος και άλλα εμπόδια που υπάρχουν στον αέρα. Το ελικόπτερο είναι στην κατασκευή του περίπλοκο, ενώ το δικό μας hoverbike είναι πολύ απλό. Από άποψη περιπλοκότητας, είναι λοιπόν ασφαλέστερο. Είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι πολύ δυνατό και να πετάει σε περιβάλλοντα που το συμβατικό ελικόπτερο έχει προβλήματα» εξήγησε ο Κρις Μαλόι.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας θεωρούν ότι η χαμηλή τιμή και το πρακτικό μέγεθος του hoverbike μπορούν να συμβάλουν πέρα από τις αγροτικές καλλιέργειες, στην αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων, στην παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά και στην τοποθέτηση εμπορευματικών φορτίων σε μικρούς χώρους.

Copyright © 2014 euronews

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Voucher για κινητά σε ΑμεΑ

image_print

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη διάθεση ειδικών κινητών τηλεφώνων σε άτομα με αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Φεβρουάριο, προβλέπει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον ένα μοντέλο smartphone με ανώτατη τιμή τα 70 ευρώ για πολίτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Οι συσκευές θα περιλαμβάνουν ειδικές λειτουργίες προσβασιμότητας, όπως αναγνώστες οθόνης, ενισχυμένο ήχο για βαρήκοους, μεγάλα πλήκτρα και δυνατότητα οπτικών ή δονητικών ειδοποιήσεων.

Παράλληλα, βοηθητικός εξοπλισμός, όπως ακουστικά, συσκευές Bluetooth και συστήματα εναλλακτικής επικοινωνίας, θα διατίθεται σε τιμή κόστους, περιορίζοντας την οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης ταχύτερη εξυπηρέτηση για τα άτομα με αναπηρία στα τηλεφωνικά κέντρα, προτεραιότητα στην αποκατάσταση τεχνικών βλαβών και δυνατότητα επικοινωνίας μέσω βιντεοκλήσεων με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Επιπλέον, οι πάροχοι θα πρέπει να υποστηρίζουν υπηρεσίες μετατροπής ομιλίας σε κείμενο, Real Time Text, καθώς και αποστολή λογαριασμών και συμβολαίων σε μορφή Braille ή ηχητικού αρχείου, εφόσον ζητηθεί.

Ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για την εξασφάλιση επικοινωνίας σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, με την εγκατάσταση συστημάτων αδιάλειπτης παροχής ενέργειας.

Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει σε δύο στάδια. Από τον Νοέμβριο του 2026 θα ενεργοποιηθούν οι βασικές διατάξεις, ενώ η πλήρης λειτουργία των υπηρεσιών μετατροπής ομιλίας σε κείμενο και η διασύνδεση με το ψηφιακό μητρώο αναμένονται τον Φεβρουάριο του 2027.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πρώτη τηλεχειρουργική στην Ελλάδα

image_print

Μια ιστορική στιγμή για την ελληνική ιατρική καταγράφηκε με την πραγματοποίηση της πρώτης ρομποτικής επέμβασης τηλεχειρουργικής σε τόσο μεγάλη απόσταση, καθώς Έλληνας χειρουργός που βρισκόταν στην Κίνα χειρούργησε ασθενή στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ευάγγελος Λιάτσικος, πραγματοποίησε με επιτυχία ριζική προστατεκτομή, χειριζόμενος εξ αποστάσεως το ρομποτικό σύστημα από την πόλη Γουχάν, περίπου 8.000 χιλιόμετρα μακριά από τον ασθενή.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην ΕΡΤ, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μέσω ειδικών μισθωμένων γραμμών οπτικών ινών που συνέδεαν την Κίνα με τη Φρανκφούρτη και στη συνέχεια με την Αθήνα, προσφέροντας ταχύτητα μετάδοσης χωρίς αισθητή καθυστέρηση.

Στο χειρουργείο βρισκόταν παράλληλα εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, έτοιμη να αναλάβει σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος ή άλλης έκτακτης ανάγκης. Ο ασθενής είχε ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία και, σύμφωνα με τον χειρουργό, αποδέχθηκε με ενθουσιασμό να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοποριακή επέμβαση.

Ο κ. Λιάτσικος υπογράμμισε ότι η τηλεϊατρική περνά πλέον από το στάδιο της διάγνωσης στη θεραπεία, εκτιμώντας ότι οι τηλεχειρουργικές επεμβάσεις θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια μέρος της καθημερινής ιατρικής πρακτικής.

Η νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να δώσει λύσεις σε ασθενείς που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ θα αξιοποιηθεί και στην εκπαίδευση νέων χειρουργών, επιτρέποντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο των ΗΠΑ στα νέα AI μοντέλα της Anthropic

image_print

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε προσωρινούς περιορισμούς πρόσβασης στα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Fable 5 και Mythos 5 της Anthropic, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας και ελέγχου εξαγωγών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η οδηγία αφορά όλους τους ξένους υπηκόους, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων της Anthropic που δεν διαθέτουν αμερικανική υπηκοότητα. Τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας Claude εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.

Πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times αναφέρουν ότι η εντολή προήλθε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Η Anthropic έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της πρόσβασης.

Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεταφέρει το επίκεντρο των αμερικανικών περιορισμών από τα προηγμένα chips και τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στα ίδια τα μοντέλα AI. Σύμφωνα με το Axios, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δύο νέα συστήματα ως τεχνολογίες με πιθανές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Το Mythos 5 είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ το Fable 5 παρουσιάστηκε ως μια πιο ελεγχόμενη έκδοση με επιπλέον μηχανισμούς ασφαλείας για ευαίσθητους τομείς, όπως η βιολογία και η κυβερνοασφάλεια.

Η Anthropic υποστηρίζει ότι η απόφαση επηρεάζει όχι μόνο κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αλλά και απλούς χρήστες, ενώ ο περιορισμός με βάση την υπηκοότητα δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης σε διεθνές επίπεδο.

Το περιστατικό αναδεικνύει τη διάθεση της Ουάσινγκτον να ασκήσει πιο άμεσο έλεγχο στα ισχυρότερα συστήματα AI, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή χρήση τους σε κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en