Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

H Δράση στηρίζει Ποτάμι

image_print

Την απόφασή του να στηρίξει το Ποτάμι στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσία και του επικεφαλής του Ποταμιού.

Την κοινή συνέντευξη άνοιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας:
“Η Δράση αποφάσισε να στηρίξει σε αυτές τις εκλογές το Ποτάμι. Αυτό ήταν μια ευχάριστη είδηση για μας. Υπάρχει ένα απόθεμα δυνάμεων στη Δράση που προστίθεται στο Ποτάμι. Είναι άλλο ένα άνοιγμα του Ποταμιού στις υγιείς δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Έχουν υπάρξει οι Μεταρρυθμιστές, η Ευρώπη – Οικολογία και τώρα Δράση, που είναι ο παλιότερος σχηματισμός από όλους μας, έχουν πει το ναι στο Ποτάμι σε αυτή την εκλογική μάχη”.

Ο Πρόεδρος της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης συνέχισε:
“Είναι μια σημαντική μέρα για μας. Αποφασίσαμε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στην διοικούσα επιτροπή της Δράσης να στηρίξουμε το Ποτάμι σε αυτές τις εκλογές, να ενθαρρύνουμε τα μέλη και τα στελέχη μας να μπουν όσο είναι εφικτό και στους συνδυασμούς του Ποταμιού. Αν εκλεγεί, που ελπίζω να εκλεγεί, κάποιος θα ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, θα ακολουθεί την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, αλλά θα παραμείνει στην Δράση, η οποία συνεχίζει την αυτόνομη λειτουργία της. Αισθανόμαστε ότι το Ποτάμι είναι ένας συγγενικός χώρος, μεταρρυθμιστικός, κάθετα απέναντι στο πελατειακό κράτος, κυρίως από πλευράς των ανθρώπων που το στελεχώνουν. Είναι ένας βαθιά φιλοευρωπαϊκός χώρος, γιατί το θέμα της συμμετοχής στην Ε.Ε. και στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο. Σε αυτές τις εκλογές είναι ανάγκη να κερδηθεί η συμμετοχή στην Ευρώπη και να συνεχιστεί η πορεία της Ελλάδας και να ηττηθεί το πελατειακό κράτος. Αυτό πιστεύω θα εξασφαλιστεί με την ψήφο στο Ποτάμι”.

Για το πώς θα συγκεράζονται στη Βουλή θέσεις που προέρχονται από την αριστερή φωνή των Μεταρρυθμιστών με τις φιλελεύθερες θέσεις του κ. Σκυλακάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:
“Κοινή εκτίμηση και του Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Σπύρου Λυκούδη είναι ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα απαιτούν λύσεις, που δεν είναι αριστερές ή δεξιές. Προφανώς, υπάρχουν πράγματα που θα διαφωνήσουμε, αλλά στα βασικά ζητήματα και στην ανάγκη να δοθούν σήμερα λύσεις στα επείγοντα προβλήματα της χώρας συμφωνούμε”.

Συμπλήρωσε: “Η Δράση έχει τη δική της δράση, προσπαθούμε να βάλουμε και κάποιες νέες αρχές στην άσκηση της πολιτικής. Δεν απορροφάμε την Δράση, δεν προσχωρεί η Δράση, δεν μοιράζουμε καρέκλες με τη Δράση. Η Δράση αποφάσισε ότι για το καλό της χώρας πρέπει να ψηφίσει Ποτάμι. Κάποιοι άνθρωποι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με το Ποτάμι. Τα πράγματα είναι λίγο πιο διάφανα από το παλιό σύστημα του παραγοντισμού και την καμαρίλας”.

Για το αν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα είναι υποψήφιος με το Ποτάμι απάντησε:
“Είναι καλό σαν μήνυμα να είσαι ενεργός πολιτικά, χωρίς να χρειάζεσαι δημόσια θέση για να δράσεις πολιτικά. Δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα δώσω τη μάχη με κάθε τρόπο, για να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε κάτι συμπαραστεκόμενος στην προσπάθεια του Σταύρου”.

Για το ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:
“Με τον Θεόδωρο είχαμε πολλές κουβέντες, εκτός προεκλογικές περιόδου, για τα κοινά προβλήματα που έχει η χωρά, πώς το βλέπει ο καθένας, δεν υπήρξαν στην αρχή ανοίγματα του τύπου “έλα να δεις τι θα σου δώσω”. Η Δράση πήρε την απόφαση ότι σε αυτή τη φάση είναι καλό να στηρίξει το Ποτάμι. Τα ανοίγματα αυτά, όπως τα εννοείτε, είναι πιο παλιά. Το Ποτάμι είναι ένα καθαρό κίνημα που θέλει να κινηθεί με ανθρώπους χωρίς κομματικό παρελθόν. Αλλά, ταυτόχρονα, για να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα, χρειάζονται μεγάλες συμμαχίες, οι συμμαχίες του καλού. Να δραστηριοποιηθούν με το Ποτάμι άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει στη θετική πλευρά της πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια και αυτή είναι η υπόθεση της Δράσης”.

Όσον αφορά τη συζήτηση που προέκυψε τις τελευταίες ώρες για τις έδρες των βουλευτών, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε:
“Αυτοί που κατεβαίνουν με το Ποτάμι είναι βουλευτές Ποταμιού. Το ότι αυτοί μπορεί να έχουν μια δραστηριότητα στη Δράση είναι κάτι διαφορετικό”.

Για το αν η έδρα είναι προσωπική ή όχι:
“Ο βουλευτής είναι βουλευτής. Εκλέγετε και με βάση το Σύνταγμα, εκφράζει προσωπική άποψη για τα πράγματα. Αυτή η άποψη που διαχέεται τις τελευταίες ώρες και μάλιστα ως προοδευτική, ότι ο βουλευτής είναι όργανο του Θεοδωράκη ή του Τσίπρα ή του Σαμαρά και ψηφίζει αυτό που του λέει ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς ή ο Θοεδωράκης, είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η πολιτική συμφωνία. Μόνο σε λατινοαμερικανικά κοινοβούλια και Σοβιετικά κοινοβούλια η έδρα ανήκει στο κόμμα. Αυτή είναι η δική μας άποψη, που είναι και η άποψη της δημοκρατικής Ευρώπης”.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε:
“Ένα κόμμα που θέλει να λεγεται ευρωπαϊκό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε συστράτευση δύο κόμματα που έχουν ως αρχή τους την κατάργηση της Ε.Ε. Θα ήθελα μια ειλικρινή απάντηση από τα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς απευθύνεται στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ευθαρσώς και θεμελιακά δεν δέχονται την ύπαρξη της ΕΕ; Διάβασα σήμερα μια σκληρή συνέντευξη του γ.γ. του ΚΚΕ που λέει το πόσο κακό είναι η Ε.Ε. Και έχουμε ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει λέγοντας ότι θα παραμείνουμε στην Ε.Ε με εταίρους τον ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι είτε πρόβλημα του διαφημιστή τους είτε προβλημα δικό τους”.

PD_1-

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τις ΗΠΑ

image_print

Η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις αεροπορικές επιχειρήσεις να εισέρχονται στην έβδομη συνεχόμενη νύχτα και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται πλέον στα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αμερικανικά πλήγματα έπληξαν στόχους στην επαρχία Ορμοζγκάν, στο νότιο Ιράν, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στη Σιρίκ και στο στρατηγικής σημασίας νησί Κεσμ, κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στην αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν και στον περιορισμό της δυνατότητάς του να εξαπολύει επιθέσεις στην περιοχή.

Ιρανικά πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις

Η Τεχεράνη απάντησε με ανακοινώσεις για επιθέσεις σε αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι έπληξαν τη βάση Σέιχ Ίσα στο Μπαχρέιν, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, καταστράφηκαν υπόστεγα αεροσκαφών και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα, ανέφεραν πλήγμα σε κέντρο δεδομένων πληροφοριών της Batelco και σε εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ακόμη ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Κουβέιτ και την Ιορδανία, μεταξύ των οποίων οι Αλί Ας Σαλέμ, Αλ Ουντίρι και Αλ Αζράκ.

Οι αρχές του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι δεύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωσης δέχθηκε επίθεση, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να τεθούν εκτός λειτουργίας ορισμένες μονάδες παραγωγής.

Το Ιράν υποστήριξε επίσης ότι κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή της Μπουσέρ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον.

Ένταση στα Στενά του Ορμούζ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι δύο δεξαμενόπλοια εξερράγησαν όταν εισήλθαν σε ναρκοθετημένη θαλάσσια διαδρομή, αποδίδοντας το περιστατικό σε λανθασμένες οδηγίες αμερικανικών υπηρεσιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο συμβάν ούτε εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων.

Παράλληλα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ακινητοποίησε τέσσερα δεξαμενόπλοια τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, επιχειρούσαν να διασχίσουν τα Στενά με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για την ταυτότητα των πλοίων ή των πληρωμάτων τους, ενώ δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των σχετικών αναφορών.

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την ανησυχία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς κάθε νέα κλιμάκωση στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και τη μεταφορά ενεργειακών φορτίων μέσω των Στενών του Ορμούζ.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en