ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ασφαλιστική αγορά και το στοίχημα της ανάπτυξης το 2017

Η αδυναμία του κράτους να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οδήγησε στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που στερούν εισόδημα από τους πολίτες

Πρόσω ολοταχώς τις μηχανές έχει βάλει η ασφαλιστική αγορά  για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης το 2017. Εθνική Ασφαλιστική, International Life, Συντάξεις, Υγεία, και Ανασφάλιστα, Ασπίς έχουν συνταχθεί στην πρώτη γραμμή. Ηδη, τα πρώτα δείγμα που έρχονται από το τέλος του περασμένου έτους προοιωνίζουν θετικές εξελίξεις. Το πρόσημο της παραγωγής ασφαλίστρων σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που έστειλε η ΕΑΕΕ γυρνά σε θετικό και για τις ασφαλίσεις ζωής (+5,1%) και κατά ζημιών (+2,3%). Ωστόσο, η σημερινή δομή του κράτους και η αδυναμία του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, οδήγησαν στην επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων σε νέες περικοπές των συντάξεων που στερούν εισόδημα από τους πολίτες. Αποτέλεσμα όλων αυτών η επιβράδυνση της ανάπτυξης για τους κλάδους της οικονομίας.

Της Ελενας Ερμείδου

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Αν και η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο ο μηχανισμός εντοπισμού των ανασφάλιστων  του υπ. Οικονομικών θα δούλευε «ρολόϊ» οι διαβεβαιώσεις πήραν παράταση για τον Οκτώβριο στην συνέχεια για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο και τώρα για τα τέλη Ιανουαρίου. Ο μηχανισμός φέρεται να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο οι αρμόδιοι του υπουργείου δεν γνωρίζουν αν οι διασταυρώσεις που έγιναν είναι έγκυρες. Ισως και να σταλούν τα ειδοποιητήρια σε κατόχους που έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Τα ανασφάλιστα υπολογίζονται από 700 χιλιάδες οχήματα μέχρι 1 εκατομμύρια και τα έσοδα που διαφεύγουν σημαντικά.

Εθνική Ασφαλιστική – International Life

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η μεταφορά του χαρτοφυλακίου υγείας της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική. Πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία μεταφοράς 11.00 συμβολαίων θα ολοκληρωθεί  άμεσα με το που η οικογένεια του Μπράβου προσκομίσει τα απαραίτητα αποδεικτικά –εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια χρονική στιγμή η Εθνική τελεί και υπό πώληση, οι βασικές διαδικασίες της οποίας φέρονται να έχουν ολοκληρωθεί. Υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είναι funds και ασφαλιστικές ενώ, το «παιχνίδι» θα παιχτεί στην σύμβαση που θα υπογραφτεί μεταξύ του νέου μετόχου και της Εθνικής Τράπεζα στο κομμάτι του bancassurance.

Συντάξεις και Επαγγελματικά Ταμεία

Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις περικοπές στις συντάξεις, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί, όσο το κράτος αδυνατεί να περάσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Σε κανένα από τα κράτη που υπέγραψαν μνημόνια οι κυβερνήσεις τους δεν προσήλθαν στα «ραντεβού» των αξιολογήσεων για να διαπραγματευτούν και να ακυρώσουν όσα υποσχέθηκαν. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση προέβη  στο εύκολο μέτρο, σε αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για να γεμίσει τα ταμεία της ενώ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Οι εισφορές αυτές θα μπορούσαν να μην ξεπερνούν στο σύνολο τους το 16% αν το κράτος είχε κάτσει να συνομιλήσει με το κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης και οι συντάξεις δεν θα κινδύνευαν τόσο αυτές που τρέχουν, αλλά και οι συντάξεις των μελλοντικών γενεών.

Η ιδιωτική ασφάλιση από το κομμάτι αυτό προσδοκά μερίδιο, προσβλέποντας ανάπτυξη.

Υγεία

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΑΕΕ, η αύξηση στις ασφαλίσεις ασθενείας σημείωσαν αύξηση πάνω από 500% στο διάστημα Ιανουαρίου 2016 – Νοεμβρίου 2016. Πρόκειται για φυσικό επακόλουθο των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το δημόσιο, οι υπηρεσίες του οποίου συνεχώς φθίνουν. Ωστόσο, οι πολίτες της χώρας πληρώνουν εις διπλούν την υγεία τους. Ητοι και το δημόσιο σύστημα υγείας και την ιδιωτική ασφάλιση. Στην περίπτωση που υπάρξει νομικό πλαίσιο το κόστος για τον κάθε πολίτη θα μειωθεί και οι υπηρεσίες θα βελτιωθούν.

Η ιδιωτική ασφάλιση μέσα από μία σωστή συνεργασία με οφέλη προς όλες τις κατευθύνσεις αναμένει ανάπτυξη, επίσης.

Ασπίς

Σε αδιέξοδο φαίνεται να καταλήγει το ζήτημα των επενδυτικών προϊόντων της ΑΣΠΙΣ. Το κράτος δεν τα αναγνωρίζει ως συμβόλαια ζωής και οι κάτοχοι των συμβολαίων αυτών βάσει της απαρχαιωμένης νομοθεσίας δεν δικαιούνται σε αποζημίωση, έχοντας ωστόσο το κράτος εισπράξει εκατομμύρια. Το νυν υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι το πρόβλημα θα επιλύονταν, ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις έχουν μείνει στα λόγια.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version