ΙΣΤΟΡΙΑ

H Βλαζάκη θα «κάψει» υπαλλήλους και η Κονιόρδου ζητάει ευθύνες για το «Βατερλώ» της Αμφίπολης

Μεγαλύτερες διαστάσεις με πρωτοφανείς πολιτικές ευθύνες προσλαμβάνει το θέμα των αστοχιών του υπουργείου Πολιτισμού με τους ελλιπείς φακέλους των ΕΣΠΑ που εστάλησαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκτός από την ανασκαφή του τύμβου Καστά άλλα τρία έργα στην Πέλλα και στη Βεργίνα που και αυτά εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ χάνουν τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς κρίθηκαν «ανώριμα» λόγω σοβαρών παραλείψεων.

Ακόμη και σ αυτές τις περιπτώσεις είναι αμφίβολο το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει ώστε να επανακατατεθούν οι προτάσεις και να ενταχθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενώ είναι άγνωστο πότε και αν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Η πρόταση της Πέλλας ύψους 990.000 αφορούσε σε εργασίες στο ανάκτορο , ενώ οι άλλες δυο προτάσεις αφορούσαν στην επέκταση του μουσείου των Αιγών και στην αναστήλωση του παλατιού ύψους 1.500 .000 ευρώ .

Παράλληλα η εφορία αρχαιοτήτων Ημαθίας ζήτησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ένταξη των Οθωμανικών λουτρών στο ΕΣΠΑ κάτι όμως που απορρίφτηκε, και ίσως αυτός είναι και ο λόγος μιας γενικευμένης εμπλοκής όλων των αρχαιολογικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Μακεδονία με δεδομένη τη συμμαχία της Αγγελικής Κοτταρίδη με τη Μαρία Βλαζάκη και τη κόντρα της με την Λυδία Κονιόρδου μετά την απομάκρυνση της από το ΚΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών ήδη έτρεξε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 5.000.000 ευρώ.

«Οι μελέτες στο σύνολό τους ήταν ανώριμες, από τον προυπολογισμό, τα χρονοδιαγράμματα , το πώς θα γίνουν οι εργασίες . Όλα μπορώ να πω ότι ήταν σχεδιασμένα με τρόπο που δεν μας επέτρεπε να εντάξουμε τα έργα στο ΕΣΠΑ» δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα όσα συμβαίνουν και αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν με επιτυχία στα ΕΣΠΑ της νοτίου Ελλάδος ,μόνο ως «σαμποτάζ» μπορεί να χαρακτηριστούν.

Ο τρόπος με τον οποίο η Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη χειρίστηκε τα θέματα την φωτογραφίζουν ως την κύρια υπεύθυνη για το «Βατερλώ» των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του υπουργείου πολιτισμού.

Κατά την πρώτη εκδοχή η ηγεσία του υπουργείου δεν ασχολήθηκε όπως όφειλε με τα συγκεκριμένα ζητήματα και πιθανότατα να το έπραξε στο πλαίσιο μιας πολιτικής τακτικής ώστε να μπεί φρένο στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να εκτεθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας , ενώ κατά μια άλλη εκδοχή οι υπάλληλοι του ΕΣΠΑ ,που έκριναν τους φακέλους ως «ανώριμους» πιθανότατα μα μην είχαν την ανάλογη εμπειρία.

Όποια περίπτωση όμως και αν υιοθετήσει κανείς δεν θα πρέπει να παραλείψει το γεγονός ότι στους φακέλους διαπιστώθηκαν ελλείψεις εγγράφων και μελετών και σε καμία περίπτωση δεν ήταν «ώριμα» τα έργα.

«Οι μελέτες στο σύνολό τους ήταν ανώριμες, από τον προϋπολογισμό, τα χρονοδιαγράμματα , το πώς θα γίνουν οι εργασίες . Όλα μπορώ να πω ότι ήταν σχεδιασμένα με τρόπο που δεν μας επέτρεπε να εντάξουμε τα έργα στο ΕΣΠΑ» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Κάτι που θα πρέπει επίσης να γίνει ευρύτερα γνωστό είναι ότι με τα θέματα του ΕΣΠΑ , ασχολείται πρωτίστως η ηγεσία του υπουργείου η οποία και δίνει ιεραρχικά τις εντολές στους Διευθυντές τμημάτων κάτι όμως που δεν έκανε η κυρία Βλαζάκη. ενώ παράλληλα η νέα υπουργός Λυδία Κονιόρδου φαίνεται ότι αγνοούσε το τι συνέβαινε μέσα στο ίδιο της το «σπίτι».

Τις τελευταίες ώρες στο Υπουργείο επικρατεί ένα κλίμα αναστάτωσης και αμηχανίας ενώ η κυρία Βλαζάκη δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να ρίξει στην «πυρά» υπαλλήλους του υπουργείου προκειμένου να απαλλαχθεί από τη βροχή αιτημάτων που κατέθεσαν βουλευτές , προκειμένου να παραιτηθούν άμεσα από τα καθήκοντα τους τόσο ή ίδια όσο και η υπουργός.

Ήδη η Λυδία Κονιόρδου ζήτησε να δοθούν διευκρινήσεις αλλά και απαντήσεις για τα «πυρά» που εκσφενδονίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. ενώ σε κλειστό περιβάλλον συζητήθηκε το ενδεχόμενο αν συντρέχουν λόγοι παραίτησης η αποπομπής της κυρίας Βλαζάκη από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Λυδία Κονιόρδου μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε θα αναλάβει το πολιτικό κόστος της αποτυχίας και αναμένεται να καλύψει πλήρως την κυρία Βλαζάκη εκτός και αν προκύψει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη με εντολή του Μαξίμου.

του Γιώργου Ροδάκογλου

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version