Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Guardian | Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωθυπουργός με ριζικά διαφορετικό στιλ

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα περισσότερα μεγάλα διεθνή μέσα σήμερα, μετά και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησηςκάνουν αναφορά στον  πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και σχολιάζουν όχι μόνο την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, κυρίως όσον αφορά την οικονομία αλλά ακόμα και την εμφάνισή του. «Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε την εξουσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που οδήγησε την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία στη σαρωτική νίκη της Κυριακής», γράφει στον Guardian η ανταποκρίτριά του στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ. «Κατά την αλλαγή φρουράς, που ήταν διακριτική και σύντομη, ο Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την ορκωμοσία του από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα και στο ενδυματολογικό στυλ, του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν πέρασε απαρατήρητη η στιλιστική αλλαγή. Αντίθετα με τον αριστερό προκάτοχό του που δηλώνει άθεος και φοράει ανοικτά πουκάμισα, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα για να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο. Η αλλαγή δεν σηματοδοτεί μόνον την επάνοδο των συντηρητικών στην κυβέρνηση, αλλά και την έναρξης μιας νέας εποχής. Μετά την δραματική δεκαετία της βαθιάς ύφεσης, των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης και της πρωτοφανούς φτώχειας και αναταραχής, η καταχρεωμένη Ελλάδα ολοκληρώνει τον κύκλο αναδεικνύοντας την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Guardian σχολιάζει: «Σε ένα έθνος που έχει καταβληθεί από την λιτότητα που υπαγόρευσε η ΕΕ, η υπόσχεση του Μητσοτάκη να αναζωογονήσει την οικονομία είχε απήχηση. Πηγές εκ των έσω αναφέρουν ότι απώτατος στόχος του Μητσοτάκη είναι να ενώσει ένα εριστικό έθνος πίσω από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, όντας απόλυτα προετοιμασμένος για το έργο που θα αναλάβει. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα και η αρχή ίσως να είναι εκρηκτική.

Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα. Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να δώσει υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να τηρήσει, αλλά και αυτές που έδωσε είναι πιθανό να μην εγκριθούν από τους ξένους πιστωτές. Αν και η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά εκφράζει κοινωνικά συντηρητικές απόψεις, όντας ένα από τα πιο εθνικιστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη, ο Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει πολύ να την φέρει προς το Κέντρο. Κατ’ ιδίαν περιγράφει τον εαυτό του ως προοδευτικό με φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις. Η νίκη του κόμματος θεωρείται προσωπική του δικαίωση. Ως εκσυγχρονιστής κεντρώος πολιτικός, ο Μητσοτάκης προκαλούσε την καχυποψία των επιφανών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2016», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Forbes: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κεντροδεξιά, καθώς ο Μητσοτάκης νίκησε τον Τσίπρα

Ο αρθρογράφος του Forbes Στίβεν Πόουπ σχολιάζει όχι μόνο τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την ήττα της Χρυσής Αυγής.: «Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η νίκη ενός κεντροδεξιού κόμματος όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ο λαϊκισμός έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του, και ταυτόχρονα η μη εκπροσώπηση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο», γράφει και συνεχίζει με μια οικονομική ανάλυση που εστιάζει στις ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

«Ο νέος πρωθυπουργός πολύ ορθά αναγνώρισε ότι η χώρα ακόμη αγωνίζεται υπό το βάρος επώδυνων οικονομικών κριτηρίων, ενώ ταυτόχρονα το χρέος και η ανεργία παραμένουν στα ύψη και η οικονομία αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικός να μην υποπέσει στην παγίδα που έπεσε ο προκάτοχός του αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Έχει δεσμευτεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία να μειώσει τους φόρους, να προσελκύσει επενδύσεις και να βελτιώσει την αγορά εργασίας. Δεν θα πρέπει να χάσει χρόνο στο να καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική στις επιχειρήσεις, κάνοντας τις διαδικασίες πιο ανοιχτές και διαφανείς, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, επιταχύνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και μειώνοντας όπου είναι εφικτό τη φορολογία. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, ο νέος πρωθυπουργός πρέπει σπάσει το κατεστημένο και να άρει τον χρηματισμό σε όποια του μορφή. Πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τους φόρους μόνο όπου είναι εφικτό».

Ο Στίβεν Πόουπ διερωτάται στη συνέχεια «γιατί επιτράπηκε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν και βρισκόταν σε πρόγραμμα διάσωσης. Εάν τα οικονομικά της είχαν ανθίσει, γιατί κρίθηκε αναγκαίο να βοηθηθεί η χώρα επιμηκύνοντας τις ωριμάνσεις των ομολόγων με χαμηλά επιτόκια μέχρι το 2033 και επιτρέποντας να μην αποπληρώνει το χρέος της μέχρι το 2022. Ενδεχομένως, η επενδυτική κοινότητα έχει πλέον πεισθεί ότι η ΕΚΤ θα ενεργεί πάντοτε προστατευτικά για το ελληνικό χρέος. Θα είναι δε, ενδιαφέρον το πώς θα ενεργήσει επί του θέματος η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με τον Πόουπ «ένα άλλο πρόβλημα που θα καταδιώκει τη νέα κυβέρνηση είναι η επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του Γ. Βαρουφάκη. Για άλλη μια φορά πρόκειται να καταλάβει ένα δυσανάλογο μερίδιο προβολής και η διαστρεβλωμένη, σκληρά σοσιαλιστική άποψή του για την οικονομία θα σταθεί εμπόδιο στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει πραγματικά στην ευρωζώνη. Ο Κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί στο πλευρό του όλους τους διεθνείς φίλους και ας ελπίσει ότι ο θορυβώδης Βαρουφάκης δεν θα προκαλέσει μεταξύ Ελλάδας και ΕΚΤ».

Financial Times: Η νέα ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται να θέσει σε κίνηση την οικονομία

Ο θριαμβευτής Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός, έχοντας οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μια εμφατική εκλογική νίκη, γράφει η Κέριν Χόουπ στους Financial Times.

«Γιος κεντρώου πρώην πρωθυπουργού που προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα την δεκαετία του ’90, ο Μητσοτάκης έχει πολλά να αποδείξει μετά τη νίκη του της Κυριακής. Όταν ήταν απλός βουλευτής της ΝΔ, δεν προτιμήθηκε ούτε καν για την θέση υφυπουργού, αν και προέρχεται από ισχυρή πολιτική δυναστεία. Τώρα είναι πρωθυπουργός, χάρη στις δικές του δυνάμεις και αναλαμβάνει το αξίωμα μετά από κάποια χρόνια που συγκαταλέγονται στα πιο ταραχώδη της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, με την χώρα να έχει καταρρακωθεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και να ασθμαίνει κάτω από το βάρος του χρέους. Μολονότι η οικονομία εμφανίζει μέτρια ανάπτυξη, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 25% στην διάρκεια της κρίσης. Η ανεργία βρίσκεται στο 18% και είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Πάνω από 400.000 ειδικευμένοι νέοι Έλληνες εργάζονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, το ποσοστό φτώχειας υπερβαίνει το 30% του πληθυσμού. Η νίκη του Μητσοτάκη χαιρετίστηκε από την βεβαρημένη επιχειρηματική κοινότητα – και τους διεθνείς πιστωτές – σαν μια ευκαιρία να στραφεί η χώρα προς μια φιλικότερη προς τις αγορές κατεύθυνση».

«Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το αποτέλεσμα σαν μια αστική εξέγερση σε μια από τις λιγότερο ανοικτές οικονομίες της ΕΕ. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί το δυναμικό, μορφωμένο τμήμα της κοινωνίας που απορρίπτει τις εχθρικές για τις αγορές πεποιθήσεις της παραδοσιακής αριστεράς», δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτίμηση στις κρατικές επιχειρήσεις που διοικούνται από πολιτικά διορισμένα πρόσωπα και αντιστεκόταν στις πιέσεις της ΕΕ να απελευθερώσει τομείς όπως η ενέργεια. Είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά την σταθερότητα τώρα αλλά και μεσοπρόθεσμα. Όμως τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και των τραπεζών που πρέπει επειγόντως να επιλυθούν, καθώς και η παγκόσμια επιβράδυνση, αποτελούν απειλές», ανέφερε ο Αλέξης Πανταζής, συνιδρυτής online ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο κύριος Τσίπρας αποδέχτηκε τις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονταν από τα τρία προγράμματα στήριξης, όμως κατά την διάρκεια της θητείας του δεν ξεκίνησε καμία νέα, ενώ πολλές μεγάλες επενδύσεις που προτάθηκαν από ξένους ομίλους βάλτωσαν εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων που έθεσαν υπουργοί της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι να ξεμπλοκάρει την επένδυση της Eldorado στην Χαλκιδική και της Lamda Development στο Ελληνικό. Παρά τα φιλικά για τις επιχειρήσεις διαπιστευτήριά του, ο νέος πρωθυπουργός είναι σχετικά άπειρος στην διακυβέρνηση. Έχει διατελέσει μόνον υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ο κ Μητσοτάκης πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ της εκσυγχρονιστικής και της πελατειακής πτέρυγας του κόμματος, αν θέλει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις με επιτυχία.

Το κυβερνητικό σχήμα είναι μια απόπειρα για να το πετύχει, συνδυάζοντας παραδοσιακά στελέχη με τεχνοκράτες της γενιάς του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχει τρεις υφυπουργούς που ο καθένας τους εκπροσωπεί μια διαφορετική τάση του κόμματος. Η έκταση της νίκης αναμένεται να διευκολύνει τον Μητσοτάκη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει ή συνάντησαν την απροθυμία προηγούμενων κυβερνήσεων. Όμως θα πρέπει να διαβεβαιώσει τους πιστωτές ότι η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την απερχόμενη κυβέρνηση. Η κύρια επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα. Την ώρα που ορκιζόταν πάντως, φωνές από την ΕΕ αμφισβητούσαν την αλλαγή συμφωνιών που είναι διεθνείς. «Έγιναν σαφείς μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο υποθέτω ότι θα παραμείνει άθικτο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χέκστρα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πάνος Σκουρλέτης | Καμιά συναίνεση σε ένα σχέδιο που θα στείλει κόσμο στην ανεργία και θα σκορπίσει φτώχεια

Δημοσιεύτηκε

στις

«Εάν αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο, για να περιορίσουμε το βάθος και το εύρος της ύφεσης, δεν το υιοθετήσουμε τώρα, μπορεί να είναι πολύ αργά αν το κάνουμε μετά από κάποιους μήνες» τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνένευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” σημειώνοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με το “Μένουμε Όρθιοι 2”, είναι κοστολογημένη και παράλληλα παρουσιάζει τις πηγές χρηματοδότησής της … είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου».

Χαρακτηρίζει δε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία «βαθιά αντικοινωνικό που θα στείλει κόσμο στην ανεργία και θα σκορπίσει φτώχεια», στο ο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναινέσει. «Είναι πρόταση που αρνείται μια δυναμική παρέμβαση στην παρούσα φάση, διότι έχει υιοθετήσει την καταστροφική άποψη πως μιας και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, να την αξιοποιήσουμε ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς για να την ξεσκαρτάρουμε από τους πιο “αδύναμους κρίκους” της. Άρα, με βάση τη λογική της κυβέρνησης, κρατάμε «καύσιμα» για αργότερα και πιο συγκεκριμένα για όσους η ύφεση δεν τους πετάξει έξω από την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή τελικώς τους πιο λίγους. Στην πράξη αυτό σημαίνει περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία» αναφέρει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε πως «η απόφαση θα είναι του πρωθυπουργού και ή θα συνιστά έναν ακραίο τακτικισμό ή μια ομολογία αδυναμίας να διαχειριστεί την κρίση», ενώ όσον αφορά την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «φροντίζουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως «μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο, αναδύονται δυνατότητες για την αναζήτηση μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στην Αριστερά και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, αντίστοιχα», «με όρους ισοτιμίας και σεβασμού της αυτονομίας της κάθε πλευράς», επισημαίνοντας πως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει παλαιότερα –«άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλες οι διαχωριστικές γραμμές εντός της κοινωνίας» λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με επικρίσεις που έχει δεχθεί «από φίλια μέσα» απαντά: «Ο πλουραλισμός των απόψεων μέσα σε ένα κόμμα όταν δεν υπερβαίνει το κοινό στρατηγικό πλαίσιο δεν βλάπτει, αντιθέτως βοηθάει. Η ίδια η σύνθεση των απόψεων δημιουργεί όρους μιας νέας ενότητας και δυναμικής σε έναν χώρο που λειτουργεί δημοκρατικά, όπως ο δικός μας. Τώρα, όσον αφορά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα διαφόρων Μέσων, αυτή είναι μια υπόθεση που έχει κουράσει πρώτα απ’ όλα τον δικό μας κόσμο».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης| Κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κάθε πιθανότητα να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

«Απαντώ κατηγορηματικά όχι. Η κυβέρνησή μας η πολιτεία προέβλεψε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν δουλεύει το μισό χρόνο του μήνα. Αυτό είναι οριζόντιο είναι κόκκινη γραμμή και το βάλαμε και στο νόμο», ανέφερε ο κ. Βρούτσης στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο υπουργός σχολίασε ότι από την Τρίτη 240.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, συμπληρώνοντας ότι «τον Οκτώβριο -Θεού θέλοντος και να πάνε όλα καλά, θα πληρώσουμε και τις δυο καταβολές αναδρομικών. Η μια είναι του επικουρικού που αφορά 8 μήνες, καθώς τώρα 2 Ιουνίου πληρώνουμε τη νέα επικουρική και είναι από 1-10-19 έως Ιούνιο 2020. Η άλλη θα είναι 12 μηνών, τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από 1-10-19 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020»

 

End of break ads in 17s
Τέλος, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι ο καθαρός μισθός θα είναι τα 550 ευρώ και με τις ασφαλιστικές εισφορές θα φτάνει στα 650 ευρώ μεικτά. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε το το όριο είναι ο σημερινός κατώτατος μισθός. «Ο επιχειρηματίας ό,τι και σχήμα να επιλέξει ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση από την Έλενα Ράπτη για το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού στις ελληνικές επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, αναφορικά με το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η κ. Ράπτη ρωτά τον Υπουργό:

1. Ποιες ενέργειες γίνονται και ποιες δικλείδες υπάρχουν για τη χορήγηση των νέων δανείων με ύψος επιτοκίου δανεισμού ανάλογο αυτού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης;

2. Ποιο είναι το κόστος του χρήματος που θα καταβάλλουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, προκειμένου με τη σειρά τους να δανειοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Χαμηλό επιτόκιο δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

Κύριε Yπουργέ,

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαδικασία έγκρισης της δανειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, που αναμένεται με την μόχλευση να φτάσει τα 7 δις, ανησυχία προκαλεί η συζήτηση για το ύψος του επιτοκίου χορήγησης, που φημολογείται πως μπορεί να φτάσει ακόμη και το 6%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό επιτοκίου δανεισμού σε μικρές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες δεν ξεπερνά το 2%. Συνεπώς η ελληνική επιχειρηματικότητα θα κληθεί για μια ακόμη φορά να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό με 2 και 3 φορές μεγαλύτερο κόστος χρήματος.

Οι αιτιάσεις από την πλευρά των τραπεζών για πιθανές επισφάλειες (αν αυτές προκύψουν) και για το υψηλό διαχειριστικό τους κόστος δεν μπορούν να γίνουν δεκτές σε ένα πρόγραμμα δανειοδότησης, που έχει εγγύηση του δημοσίου η οποία φτάνει το 80% και που απευθύνεται σε επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά στοιχεία και άρα μειώνει δραστικά τον κίνδυνο έκθεσης των τραπεζών. Είναι συνεπώς άξιον απορίας, αφενός να μην μπορούν οι τράπεζες ως χρηματοδοτικός βραχίονας της πραγματικής οικονομίας της χώρας να αναλάβουν το 20% ενός πιθανού κινδύνου και αφετέρου, ακόμη πιο περίεργος ο τρόπος που κοστολογείται αυτός ο κίνδυνος αυξάνοντας το τελικό επιτόκιο δανεισμού.

Επειδή, είναι πολύ πιθανό μια αύξηση του επιτοκίου δανεισμού να υπονομεύσει την εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εγγυηθεί νέο χρήμα, που θα αυξήσει τη ρευστότητα της αγοράς και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Ποιες ενέργειες γίνονται και ποιες δικλείδες υπάρχουν για τη χορήγηση των νέων δανείων με ύψος επιτοκίου δανεισμού ανάλογο αυτού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης;

2. Ποιο είναι το κόστος του χρήματος που θα καταβάλλουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, προκειμένου με τη σειρά τους να δανειοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις;

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης σε εργαζόμενους: Να απορροφήσουμε τους κραδασμούς μέχρι να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους διάφορων κλάδων, με αντικείμενο τη νέα πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία στους χώρους της οικονομίας και της απασχόλησης, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, από προσωπικά βιώματα που αφηγήθηκαν οι εργαζόμενοι, τη θετική επίδραση που είχαν οι αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων που υλοποίησε η κυβέρνηση για την προστασία της απασχόλησης.

Τόνισε ότι πάγιος και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, η διατήρηση των εισοδημάτων, η στήριξη των ανέργων αλλά και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής που προτάσσει την επιδότηση της εργασίας από την παροχή βοηθημάτων ανεργίας.

«Από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μου μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους.

Πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα αυτό το οποίο μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού, του εργατικού μας δυναμικού», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας φέτος, αλλά και θεμελίωσης των προϋποθέσεων για δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις μας, να μετριάσουμε την επίπτωση της ύφεσης -αυτό προσπαθούμε να κάνουμε- και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021», είπε.

Τηλεργασία και εργαζόμενες μητέρες από το σπίτι

Η συζήτηση στράφηκε επανειλημμένα στην εμπειρία της τηλεργασίας και στη δυνατότητα αξιοποίησης της εξ αποστάσεως απασχόλησης, δίχως αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερη έμφαση, λένε οι ίδιες πηγές, δόθηκε στην εμπειρία όσων έχουν μικρά παιδιά και δούλευαν από το σπίτι, ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες, και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τηλεργασία. Επισημάνθηκε ακόμα ότι -με βάση την εμπειρία των συμμετεχόντων- η εργασία από το σπίτι δεν επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα, ειδικά αφότου αποκτηθεί οικειότητα με τα ψηφιακά εργαλεία.

«Αν πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει μόνιμα μετά τον κορονοϊό είναι ότι θα έχουμε δυνατότητα να δουλεύουμε περισσότερο από άλλους χώρους πλην γραφείου, κυρίως από το σπίτι. Αυτό καθιερώθηκε πια ως μία πρακτική η οποία δοκιμάστηκε στην πράξη, λύνει πολλά προβλήματα, διευκολύνει εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κυρίως γυναίκες οι οποίες έχουν μικρότερα παιδιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημειώθηκε παράλληλα η χρησιμότητα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, ενώ εξετάσθηκαν οι ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναβεβαιώνει ότι θα υπάρξει παρέμβαση για μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη να επικοινωνούνται ξεκάθαρα στην αγορά οι μακροπρόθεσμες φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης, ώστε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις να έχουν την ορατότητα που απαιτείται ώστε να καταρτίσουν τα σχέδιά τους. Αναφερόμενος, ως παράδειγμα, στον χώρο των μετακινήσεων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οχήματα χαμηλών εκπομπών και την προοδευτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την συζήτηση. Προέρχεστε όλοι από διαφορετικούς χώρους της εργασίας και θα ήθελα πραγματικά να μιλήσω πολύ λιγότερο και να ακούσω τις δικές σας ανησυχίες, τους δικούς σας προβληματισμούς», είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Και συνέχισε: «Όπως ξέρετε περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση με επιτυχία και αυτό το πιστωνόμαστε όλοι και αναβαθμίζει και την αξιοπιστία της χώρας μας. Αλλά ταυτόχρονα από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μου μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους. Πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα αυτό το οποίο μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού, του εργατικού μας δυναμικού».

Οι επόμενες δράσεις της κυβέρνησης

Αναφέρθηκε και στο πώς θα περάσουμε από εδώ που είμαστε σήμερα στην επόμενη φάση. «Ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή σημαντικές διατάξεις ως προς τη δυνατότητα που δίνουμε στις επιχειρήσεις να μπορούν να αξιοποιούν με μεγαλύτερη ευελιξία το εργατικό τους δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα έρχεται το κράτος και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς από την ενδεχόμενη μείωση του εισοδήματος.

Και βέβαια μας απασχολεί από τώρα ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για το πώς μπορούμε να επανέλθουμε σε μία γρήγορη τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες θα δημιουργηθούν πρωτίστως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και εκεί βέβαια έρχεται και η Ευρώπη με ένα πολύ μεγάλο πακέτο να στηρίξει για την επόμενη τριετία αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε ενώ τόνισε πως το πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να απορροφήσουμε τους κραδασμούς και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη η τραυματική περίοδος που έχουμε μπροστά μας, μέχρι να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία.

«Για αυτό και ήθελα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και να ακούσω από τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά τις δικές σας εμπειρίες, πώς βιώσατε εσείς αυτή την κρίση, τι παραπάνω θα θέλατε, τι παραπάνω θα περιμέναμε από το κράτος να κάνει. Νομίζω ότι θα είναι μία χρήσιμη συζήτηση σίγουρα και για μένα, αλλά πιστεύω και για εσάς», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η Ελίνα Βασιλοπούλου, εργαζόμενη μητέρα η οποία έλαβε άδεια ειδικού σκοπού και αξιοποιεί την τηλεργασία, η Ρένα Πιερρακάκου, μακροχρόνια άνεργη που έχει λάβει το ανάλογο επίδομα, η Μαρία Ρίζου, ιδιωτική υπάλληλος που είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας και ενισχύθηκε με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο Κωνσταντίνος Μουμούρης, στέλεχος που συνέχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως, ο Νεκτάριος Μανάτος, σύμβουλος επιχειρήσεων που έλαβε το βοήθημα για τους επιστήμονες, η Αμάντα Χούσα, αυτοαπασχολούμενη η οποία έλαβε την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και ο επιτηδευματίας Νίκος Καραπετσιάνης. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ