Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Γλύκατζη-Αρβελέρ | Ξυπνήστε! Έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο θαμμένο στη Βεργίνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακόμη μία ανατρεπτική τοποθέτηση για το πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έκανε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο Magazine με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών».

Η 92χρονη ιστορικός επιμένει πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα λέγοντας, μάλιστα, πως «συμφωνεί απόλυτα με τα ευρήματα των Αμερικανών».

«Οι Αμερικανοί λένε ότι αποκλείεται να είναι ο Φίλιππος στον τάφο της Βεργίνας», λέει και αποκαλύπτει ότι στον σκελετό του λεγόμενου Φιλίππου βρέθηκαν ίχνη ενός ορυκτού, που λέγεται χουντίτις. «Κανείς δεν ήξερε τι ήταν και το έστειλαν στον Δημόκριτο και ο υπεύθυνος είπε ότι το ορυκτό είναι μόνο αιγυπτιακό και το χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο για τις μούμιες», σημειώνει.

«Από κάτι τέτοια λέω να ξυπνήσουμε. Έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά η κυρία Αρβελέρ αναφέρει στη συνέντευξή της:

«Στο νεκροκρέβατο του λεγομένου Φιλίππου (στη Βεργίνα) βλέπουμε ένα Διόνυσο και έναν σάτυρο. Όταν ο Αλέξανδρος φτάνει στην Τύρο, συναντά τέτοια αντίσταση που νομίζει ότι πρέπει να την εγκαταλείψει. Το βράδυ, βλέπει στον ύπνο του έναν σάτυρο και ως μαθητής του Αριστοτέλη καταλαβαίνει σα- τύρος, ότι η “Τύρος δική σου”. Μένει και παίρνει την Τύρο. Όταν ο Αλέξανδρος έγινε ο κατακτητής των κατακτητών έστειλε στους Έλληνες μία προσταγή: να τον κάνουν θεό.

Οι Σπαρτιάτες είπαν ότι αφού θέλει να γίνει θεός ας γίνει. Οι Αθηναίοι άρχισαν κουβέντα. Ο Δημάδης, αν θυμάμαι καλά, φίλος του Αλεξάνδρου, τους είπε να τον κάνουν 13ο Ολύμπιο. Οι Αθηναίοι θύμωσαν και έβαλαν πρόστιμο στο Δημάδη. Και αυτός τους είπε: “Όποιος κρατάει τον ουρανό, χάνει τη γη”.

Οι Αθηναίοι φοβήθηκαν ότι ο Αλέξανδρος θα έστελνε ένα άγημα και έτσι τον έκαναν Διόνυσο. Και βγήκε ο περίφημος ο Διογένης και είπε: “Αν κάνατε αυτόν Διόνυσο, εμένα να με κάνετε σέραπι”. Διόνυσος και σέραπις επάνω στο νεκροκρέβατο (στον βασιλικό τάφο στη Βεργίνα) καταλαβαίνουμε ότι θα μπορούσε να είναι μόνο του Αλεξάνδρου και όχι του Φιλίππου».

Ποια είναι η σύνδεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους Βυζαντινούς;

«Οι Βυζαντινοί είναι συνέχεια των Ρωμαίων. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Μέγα Αλέξανδρο ως το μεγαλύτερο κατακτητή, τον αήττητο στρατάρχη και στην Αλεξάνδρεια, όπου ήταν το μαυσωλείο, είχαμε επισκέψεις Ρωμαίων αυτοκρατόρων, νομίζοντας ότι είναι εκεί ο Αλέξανδρος. Είμαι πεπεισμένη ότι δεν ήταν εκεί».

Γιατί η Ελένη Αρβελέρ πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν θαμμένος στην Αλεξάνδρεια;

«Στο “χρονικό της Βεργίνας” ο Ανδρόνικος λέει: “όταν είδα τον Μεγαλέξανδρο στη ζωφόρο, στεφανηφόρο, είπα ‘Μεγαλέξανδρος’, αλλά όντας σίγουρος ότι ο Μεγαλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια τον απέκλεισα κι έτσι απέκλεισα τον Φίλιππο Γ’, γιατί αυτός ήταν απόλεμος, καθυστερημένος… οπότε δε μου έμενε παρά ο Φίλιππος Β’…”Κι έτσι έχουμε όλη τη Βεργίνα ως μνημείο του Φίλιππου Β’, γιατί όλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια. Υπάρχουν πάνω από πενήντα μνείες ότι ο Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια. Τις έπιασα μία μία.

Όλες οι μνείες για την ταφή του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια είναι τρεις αιώνες μετά. Μέσα στον τάφο του λεγομένου Φιλίππου υπάρχει το ομοίωμα του Αλεξάνδρου. Λέω στον Ανδρόνικο “Βρε Μανώλη, είναι δυνατόν βασιλεύς βασιλεύων να είναι μέσα σε τάφο, αν είναι ο Φίλιππος; Γιατί, αν ήταν ο Φίλιππος τότε ο Αλέξανδρος ήταν βασιλεύς βασιλεύων και τον βάζουν μέσα σε τάφο;”. “Έλα βρε Ελένη, ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια”, μου είπε».

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα που στηρίζουν τη θεωρία της για το πού βρίσκεται το τάφος του Αλέξανδρου είναι αυτά των Αμερικανών.

«Οι Αμερικανοί ανθρωπολόγοι, βρήκαν ένα σκελετό εκτός του τάφου, αλλά στη Βεργίνα. Ο σκελετός φέρνει ένα τραύμα στην κνήμη, ακριβώς όπως ήταν του Φιλίππου. Οπότε, ο σκελετός αυτός που είναι και μεγαλύτερος από το θώρακα που έχουν βρει στη Βεργίνα και ο οποίος θώρακας είναι ακριβώς ο ίδιος που φορούσε ο Μεγαλέξανδρος στη μάχη των Γαυγαμήλων, στο περίφημο ψηφιδωτό της Πομπηίας.

Οπότε, οι Αμερικανοί λένε ότι αποκλείεται να είναι ο Φίλιππος στον τάφο της Βεργίνας.

Επίσης, στον σκελετό του λεγόμενου Φιλίππου βρέθηκαν ίχνη ενός ορυκτού, που λέγεται χουντίτις. Κανείς δεν ήξερε τι ήταν και το έστειλαν στον Δημόκριτο και ο υπεύθυνος είπε ότι το ορυκτό είναι μόνο αιγυπτιακό και το χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο για τις μούμιες.

Από κάτι τέτοια λέω να ξυπνήσουμε. Έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα.

Άλλωστε, υπάρχει ένα ολόκληρο βιβλίο του Παπαζώη, ο οποίος από την αρχή φώναζε ότι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος. Όλοι δέχονται ότι σε έναν από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, υπάρχει ο σκελετός του μικρού Αλεξάνδρου, του γιου του δηλαδή. Αυτόν τον βρήκαν στεφανωμένο. Είναι όλοι σίγουροι ότι είναι ο μικρός.

Τι περιμένουν για να κάνουν την οστεϊκή ανάλυση του μικρού με τη Βεργίνα;

Την έχουν κάνει και είπαν ότι έχει σχέση. Βεβαίως, αν είναι ο μπαμπάς του έχει σχέση. Είπαν ότι έχει σχέση, επειδή είναι ο Φίλιππος, ο παππούς του.

Αν όμως κάνουν και την ανάλυση του «Αμερικανού» Φιλίππου θα ξέρουμε ότι αν και τα τρία συνάδουν, σίγουρα έχουμε τον Αλέξανδρο στη Βεργίνα. Αλλά δεν το κάνουν αυτό…».

Το θέμα της ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου επανέρχεται συνεχώς – Η Αρβελέρ παραθέτει τα γεγονότα με χρονική ακολουθία:

«Όταν πεθαίνει ο Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα, τον μεταφέρουν στη Δαμασκό. Αν πρόκειται να πάει να ταφεί στην Αλεξάνδρεια δεν είναι ο δρόμος από τη Βαβυλώνα στη Δαμασκό, αλλά από την άλλη μεριά.

Στη Δαμασκό, έχει πάει αντιπρόσωπος του Περδίκκα, αντιβασιλέα του Μακεδόνα, για να πάρει τον Αλέξανδρο.

Εκεί καταφθάνει ο Πτολεμαίος ο Αιγύπτιος και κλέβει τη σωρό και τη μεταφέρει στη Μέμφιδα, περιμένοντας να κάνει το μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια. Στη Μέμφιδα υπάρχουν δύο φρουροί Μακεδόνες. Το μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια γίνεται μετά από 20 χρόνια.

Η ελληνιστική εποχή είναι γεμάτη σκοτωμούς και φόνους. Είναι μία αιματηρή εποχή της ελληνικής ιστορίας.

Οι φρουροί Μακεδόνες μεταφέρουν τον Αλέξανδρο τον οποίο έχουν θάψει ελληνικό τω τρόπω, δηλαδή τον έχουν κάψει, χωρίς να καούν τα κόκκαλα και τον έχουν βάλει με τα πορφυρά μέσα, αυτά που βρήκαν στη Βεργίνα.

Οπότε φτάνει ξανά στη Δαμασκό και από εκεί η Ευρυδίκη και ο άντρας της ο Φίλιππος Γ’ τον μεταφέρουν στη Μακεδονία. Γιατί δε γίνεται ντόρος στη Μακεδονία; Γιατί η βασίλισσα Ευρυδίκη είναι αυτή που διοικεί και είναι η πρώτη εχθρός της Ολυμπιάδας.

Αν φτάσει ο Αλέξανδρος, γιος της Ολυμπιάδας στη Μακεδονία, η Ολυμπιάδα θα είναι η πρώτη των πρώτων, οπότε η Ευρυδίκη χάνει κάθε φήμη και αίγλη. Οπότε, ή κρατά στο σκελετό μυστικό ή τον θάβουν με διακριτικότητα.

Έχουμε ένα επίγραμμα του 1ου αιώνος από το Μακεδόνα ποιητή Αδαίο, που γράφει:

«Αν θέλεις να υμνήσεις τον τύμβο του Αλεξάνδρου ψάξε τον σε δύο ηπείρους”, η μία είναι η Αίγυπτος εκεί όπου όλος ο κόσμος νομίζει ότι θάφτηκε, η άλλη; Αυτά αναφέρω στο βιβλίο και κανείς δε μιλάει».

Ο Λουκιανός έχει γράψει ότι ο Αλέξανδρος θα ήθελε να ξαναζήσει για να δει όσα ιστορούνται για εκείνον.

«Λέει και κάτι άλλο πολύ σοβαρό. Ότι πολύς αγώνας θα γίνει μετά το θάνατό του μεταξύ των επιγόνων.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε σε μία εποχή που ήξερε ότι γύρω του υπάρχουν φιλοδοξίες, ματαιοδοξία και όλα τα πράγματα τα τελείως ανθρώπινα, τα οποία κάνουν αυτή τη στιγμή και οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία να μην έχουμε σίγουρη απάντηση».

Αισθάνεται ικανοποιημένη από τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία, η κυρία Αρβελέρ;

«Στην Ευρώπη διδάσκεται τέλεια. Στην Ελλάδα δεν ξέρω. Εμείς στα σχολεία στη Γαλλία, έχουμε για παράδειγμα για τη Γαλλική Επανάσταση τέσσερα – πέντε βιβλία.

Το ένα λέει ότι ήταν καλός ο Ροβεσπιέρος, το άλλο ότι ήταν εγκληματίας. Τα διδάσκουν όλα στα παιδιά. Και μαθαίνουν ότι υπάρχει αυτή η αντίθεση και ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάποια κριτική σκέψη, ούτως ώστε να υπάρχει μία άποψη, η οποία αν και δεν είναι αντικειμενική, θα είναι άποψη ανθρώπων που γνωρίζουν και το μεν και το δε.

Εδώ δε γνωρίζεις ούτε το μεν ούτε το δε. Η ιστορία δεν είναι μονόδρομος. Αυτή η αντίθεση κάνει την ιστορία ένα ζωντανό μάθημα. Όταν δεν ξέρεις ιστορία, η ιστορία εκδικείται. Δεν επαναλαμβάνεται. Εκδικείται. Είναι τελείως διαφορετική».

Ποια είναι λοιπόν, η αλήθεια της ιστορίας;

«Η αλήθεια της ιστορίας είναι να ξέρεις όλη την αντίθεση και όχι μόνο τη μία άποψη. Η μία άποψη είναι οπωσδήποτε υποκειμενική. Ο διπλανός έχει πάντα και κάποιο δίκιο. Αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά.

Ο διπλανός δεν είναι πάντα ο βάρβαρος. Δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι εχθροί ήταν βάρβαροι, ούτε είναι σίγουρο ότι όλοι οι βασιλιάδες των Βυζαντινών ήταν ευσεβείς. Αυτές οι ολότητες και οι γενικότητες είναι μία παραχάραξη της ιστορίας».

Ποια είναι η πιο σημαντική ανάμνηση για την κυρία Αρβελέρ, έχοντας διαγράψει τη δική της πορεία από τα προσφυγικά του Βύρωνα μέχρι το Παρίσι; Μας απαντά:

«Η αντίσταση εναντίον των Γερμανών. Και δε λέω πια των Γερμανών, λέω των ναζιστών. Στην αντίσταση έμαθα ακριβώς ποια είναι η εθνική αλληλεγγύη και ποια είναι η υπόσταση του ανθρώπου που θέλει να μείνει όρθιος, να πεθάνει όρθιος και να μη ζήσει γονατιστός. Αυτό είναι για εμένα το περίφημο σύνθημα. Για εμένα το μεγαλύτερο μάθημα είναι η Εθνική Αντίσταση σε οποιοδήποτε της χρώμα».

Πηγή: voria

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κρίση στο Αιγαίο | Άγρια νύχτα με το Oruc Reis – Πλέει μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Κινείται σε σχεδόν ευθεία γραμμή με κατεύθυνση νοτιοανατολικά – Συνοδεύεται από τον μισό τουρκικό στόλο και επιτηρείται από ελληνικές φρεγάτες και υποβρύχια – Εκτιμάται ότι λόγω του θορύβου δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες – Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα το μήνυμα των ελληνικών αρχών – Δείτε σε χάρτη την πορεία του σκάφους αφού άνοιξε τον πομπό του

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τς κινήσεις του Oruc Reis ενώ η πολιτική ηγεσία ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Το Oruc Reis που συνοδεύεται από σχεδόν τον μισό τουρκικό στόλο βρίσκεται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό ακρό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό σκάφος όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί κινείται με κατεύθυνση νοτιοανατολικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα (ώρα 22:45).

reis-kinisi

Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

h23-0

Την ίδια ώρα από τους ασυρμάτους των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβέρνητη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

xartis-anatoliki-mesogeios

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποιες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικο σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.

Το ερώτημα ειναι ωστόσο εάν απο εκει και πέρα είναι αν θα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ – κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά – με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκικη προπαγάνδα.

ataman-0
Το ΑΤΑΜΑΝ που συνοδεύει το ORUC-REIS
cengiz-han-0
Το CENGIZ-HAN που συνοδεύει το ORUC-REIS

Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές απο τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τυπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας ετσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Διπλωματικος πυρετός

Τα παιχνίδια της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και να τονίζει ότι πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή με τον κ. Στόλτενμπεργκ να γράφει στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Ζοζέπ Μπορέλ | «Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου, όχι μέσω μονομερών δράσεων»

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και όχι των απειλών καλεί η ΕΕ την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, πηγή της ΕΕ επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτό που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος, ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών».

Νωρίτερα, μάλιστα, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ έχει ως ακολούθως:

«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Ο Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί γιατί η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ήταν απαραίτητη

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης απαντά σε καίριες ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που σύναψε η χώρα μας με την Αίγυπτο.

Ηταν απαραίτητη η συμφωνία αυτή για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Ειναι λεόντειος συμφωνία; Πώς αυτή η συμφωνία επικαλύπτει το τουρκολυβικό μνημόνιο; Και γιατί η οριοθέτηση έγινε τμηματικά, τι συνέβη με το Καστελλόριζο;

Ήταν απαραίτητη η συμφωνία με την Αίγυπτο;
Μετά τη συμφωνία Άγκυρας-κυβέρνησης της Τρίπολης διαμορφώθηκε μία νέα πραγματικότητα στην περιοχή. Τότε κάποιοι λανθασμένα ισχυρίζονταν ότι η ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου ήταν ζήτημα χρόνου.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά, όμως, η θηλιά έσφιγγε στον λαιμό μας, ενώ η Τουρκία προετοιμαζόταν να το θέσει σε εφαρμογή, δηλαδή να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες εντός της οριοθετημένης με τη Λιβύη περιοχής -χωρίς να σημαίνει ότι τελικά δεν θα το κάνει. Η Αθήνα, ωστόσο, είχε καταφέρει -έστω και συμβολικά- να μην πρωτοκολληθεί ακόμη στον ΟΗΕ, ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα το έχει καταγγείλει. Όμως, τώρα, μετά τη συμφωνία μας με την Αίγυπτο δημιουργείται ισχυρή νομική διαφορά, καθώς η μία συμφωνία επικαλύπτει την άλλη. Αυτό μας δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.

Μεταξύ άλλων:

α) κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας, τα οποία, μάλιστα, αναγνωρίζονται από την αντικείμενη γεωγραφικά, γειτονική χώρα, έτσι ώστε να μπορούμε πλέον να τα ασκήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, αν προηγουμένως ένα τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, κατόπιν σχετικής προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού και εν συνεχεία πρόσκλησης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, εισερχόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, η «απόκρουσή» του ή πολύ περισσότερο ενδεχόμενη χρήση βίας εκ μέρους μας δεν θα είχε ισχυρή νομιμοποιητική βάση,
β) αν οι έλληνες αλιείς επιχειρούσαν να ψαρέψουν εκτός των 6 ν.μ. στις περιοχές του παράνομου αλλά σε ισχύ τουρκολιβυκού συμφώνου, πιθανότατα θα εκδιώκονταν από το τουρκικό λιμενικό. Μετά τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου οι αλιείς είναι απόλυτα ασφαλείς εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
γ) η Λιβύη βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Αιγύπτου). Η κυβέρνηση Σάρατζ δεν έχει κανένα απολύτως επιχείρημα να απορρίπτει την συζήτηση με εμάς -και ενώ η χώρα του έχει οριοθετήσει με Μάλτα και Τυνησία με προσφυγή στη Χάγη- για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο ο χάρτης των οριοθετήσεων στην περιοχή νότια της Κρήτης. Γι’ αυτό άλλωστε, σχεδόν το 90% των ακτών της Κρήτης έχει μείνει εκτός της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Για να διευκολυνθεί μελλοντική οριοθέτηση με μία κανονική και νομιμοποιημένη στο σύνολο της Λιβύης κυβέρνηση, με εξαιρετικά πιθανή -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- την τριμερή συμφωνία και με την Αίγυπτο.
δ) η ενίσχυση των δεσμών μας με το μεγαλύτερο αραβικό κράτος του κόσμου και σημαντικό περιφερειακό δρώντα, αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι όταν στο μέλλον αποκατασταθούν οι σχέσεις του με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στο κενό. Προσώρας δε, λειτουργεί εξισορροπητικά έναντι της αλαζονικής και με ηγεμονικές τάσεις Άγκυρας.

Είναι εν τέλει λεόντειος η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου;

Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Έχουν εφαρμοστεί όλες οι αρχές της οριοθέτησης που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας (όπως η αρχή της αναλογικότητας των εκατέρωθεν ακτών). Επίσης, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα και επήρεια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και όχι επιβολής (όπως στην περίπτωση της αυθαίρετης τουρκολιβυκής οριοθέτησης) και προφανώς είναι προϊόν λειτουργικού συμβιβασμού των δύο συμβαλλόμενων μερών. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει αντικανονικές συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε έκνομες ενέργειες που καταπατούν τα δικαιώματα τρίτων. Τουναντίον συμφώνησε με την Αίγυπτο για να κατοχυρώσει καταπατηθέντα από την τουρκολιβυκή οριοθετηση κυριαρχικά δικαιώματα που παράγουν τα νησιά στην Αν. Μεσόγειο. Ασφαλώς, η αεροναυτική μας ισχύς και η διπλωματικο-στρατιωτική μας αποφασιστικότητα είναι απαραίτητα συστατικά για την αποτελεσματική προάσπιση και προώθηση των εθνικών μας συμφέροντων.

Η επόμενη καθοριστική ενέργεια για την εξασφάλιση μας είναι η τάχιστη κύρωση από τα δύο κοινοβούλια. Έχοντας κατά νου την αρνητική εξέλιξη με την Αλβανία το 2009, όταν τελικά έκρινε με γνωμοδότηση του το συνταγματικό δικαστήριο της γείτονος ότι η εν λόγω συμφωνία είναι άκυρη, δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή κωλυσιεργία. Εν συνεχεία, και αφού πρωτοκολληθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ με τις ανάλογες συντεταγμένες, πρέπει να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας νοτίως της Κρήτης (πρόκειται για μονομερή ενέργεια άλλωστε) αλλά και στο Ιόνιο, προκαταλαμβάνοντας τρόπον τινά τις διαβουλεύσεις με την Αλβανία. Έτσι, θα γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα αξιοποιεί αλλά και σέβεται τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου (και της UNCLOS), διευθετώντας τις εκκρεμότητες της με τα γειτονικά κράτη, ασκώντας παράλληλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Γιατί η οριοθέτηση έγινε τμηματικά; Μήπως ξεχάσαμε το Καστελλόριζο;

Οι διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο εκκίνησαν το 2005. Δύο φορές στο παρελθόν φτάσαμε κοντά σε συμφωνία (πάλι τμηματική) αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Αντιστοίχως, όμως, το 2013 Τουρκία και Αίγυπτος βρέθηκαν μία ανάσα από τη συμφωνία, γεγονός που θα απέκοπτε οριστικά την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο. Ας αναρωτηθούμε τη θέση της χώρας μας, αν σήμερα επιβαρυνόμασταν με δύο συμφωνίες οριοθέτησης της Τουρκίας με Λιβύη και Αίγυπτο, δεδομένου ότι μια συμφωνία οριοθέτησης της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφελεί κατά κόρον την τελευταία, σε σύγκριση με αυτό που της αντιστοιχεί με όσα συμφώνησε με την Ελλάδα. Μάλιστα, μετά τη δειλή αλλά εμφανή προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Τελ-Αβίβ και ενώ στη Λιβύη όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι (με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ενισχυμένη), είχαμε χρέος να προλάβουμε τη συμφωνία της Άγκυρας με μία ενδεχομένως νέα κατάσταση στην Αίγυπτο, το καθεστώς της οποίας κλονίζεται (και) λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού (Covid-19). Σε αυτή την περίπτωση, το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο) θα απομονώνονταν, αποκόπτοντας τη νησιωτική μας συνέχεια. Είναι, επίσης, σημαντικό πως οι διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ 2016 και 2019 αφορούσαν σε τμηματική και όχι ολική οριοθέτηση, με γνώστες αυτών να αναφέρουν ότι κυμαίνονταν στη βάση όσων τελικά συμφωνήθηκαν στις 6 Αυγούστου του 2020.

Επιφανείς νομικοί με βαθιά γνώση του θέματος, όπως οι Πέτρος Λιάκουρας και Γρηγόρης Τσάλτας, την άποψη των οποίων εμπιστεύομαι, μας καθησυχάζουν ως προς την εξαίρεση μέρους της Ρόδου και της συστάδας του Καστελλόριζου. Πρώτο και κυριότερο, υπάρχει σχετική πρόνοια (άρθρο 1 παράγραφος ε) στη συμφωνία, βάσει της οποίας η όποια οριοθέτηση πέραν των ορίων της συμφωνημένης (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ή νοτιοδυτικά της Κρήτης) θα ολοκληρωθεί με διαβούλευση των δύο μερών. Λογικά, αν στο μέλλον αγνοηθεί το σχετικό άρθρο, προκύπτει διεθνής ευθύνη. Κατά δεύτερον, οι δύο θύλακες που έχουν μείνει εκτός της συμφωνίας, αφορούν σε μελλοντικές διευθετήσεις των δύο πλευρών ή έκαστης με τρίτες χώρες, εν προκειμένω τις Λιβύη, Κύπρο και Τουρκία, είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε μέσω Χάγης. Κατά τρίτον, οι εν λόγω ρυθμίσεις, αντιθέτως με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεν στρέφονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών, ώστε να είμαστε εκτεθειμένοι, όπως η Τουρκία με το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι η συμφωνία είναι τμηματική, χωρίς τα συμβαλλόμενα μέρη να παραιτούνται από μελλοντική οριοθέτηση στα ανατολικά των προσδιορισμένων ορίων.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάζοντας τον χάρτη της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια πρώτη ανάγνωση από τον ομότιμο καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστήμιου κ. Γρηγόρη Τσάλτα.

Η επίτευξη μερικής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δημιούργησε προσδοκίες, αλλά και προβληματισμούς δεδομένου ότι δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι λεπτομέρειες αυτής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη “η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες. Είναι μια εθνική επιτυχία η οποία κλείνει μία εκκρεμότητα 15 ετών».

Ωστόσο η κριτική που ασκείται είναι πως αν και φαίνεται ότι αποδυναμώνει την τουρκολιβυκή συμφωνία δεν ξεπερνά τις “κόκκινες” γραμμές της Τουρκίας, καθώς η οριοθέτηση ξεκινά από τον 28 μεσημβρινό και αφήνει εκτός το Καστελόριζο.

Στην προσπάθεια μας να διαβάσουμε το χάρτη αυτής της συμφωνίας η HuffPost Greece απευθύνθηκε στον Ομότιμο καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστήμιου κ. Γρηγόρη Τσάλτα, ο οποίος υπογραμμίζει πως «όπως και η προηγούμενη συμφωνία με τους Ιταλούς έτσι και αυτή είναι ύψιστης πολιτικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσάλτα πρόκειται για μια διμερή συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί από δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη και οπωσδήποτε διεμβολίζει το καθ΄όλα παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όπως εξηγεί αυτό που προέχει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα στη βάση των επιταγών του Δικαίου της Θάλασσας, είναι το εξής:

«Σε πρώτη φάση αναγνωρίζεται η επήρεια των νησιών σε όλες τις ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας, στην προκειμένη περίπτωση στην υφαλοκρηπίδα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που φαίνεται να περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία».

Ο κ. Τσάλτας επισημαίνει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης συμφωνίας που υπεγράφη με την Ιταλία. Είναι σημαντικό ότι οι απέναντι χώρες δυτικά και ανατολικά από την Ελλάδα αναγνωρίζουν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου την επήρεια των νησιών σε όλες τις ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας.

«Εάν προχωρήσουμε και παρακάτω έχουμε και την Κύπρο, ένα νησιωτικό κράτος που επίσης δικαιούται και της έχει αναγνωριστεί από την Αίγυπτο και το Ισραήλ με τις αντίστοιχες συμφωνίες. Επομένως σε μια περιοχή που είναι η μισή Μεσόγειος, γιατί η άλλη μισή δεν έχει πρόβλημα αναγνώρισης της επήρειας των νησιωτικών εδαφών στις ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας, βλέπουμε ότι η άποψη όλων των χωρών είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Ο μόνος αντιρρησίας στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τουρκία, η οποία προέβη σε εκείνη την καθ΄όλα παράνομη ενέργεια του περασμένου Νοεμβρίου με τη Λιβύη».

Ποια πιστεύετε πως μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα ή οι αντιδράσεις της Τουρκίας;

«Πρώτα απ΄όλα αυτή η συμφωνία πρέπει άμεσα να επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια, Ελλάδας και Αιγύπτου. Εμείς δεν θα πρέπει να καθυστερήσουμε, παρόλο που έχουμε καθυστερήσει λίγο με την αντίστοιχη συμφωνία με τους Ιταλούς. Ενδεχομένως να καθυστερήσουν λίγο οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι έχουν εσωτερικά προβλήματα (εκλογές κτλ.), οπότε ενδεχομένως να καθυστερήσει ένα – δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν εμείς ξεκινήσουμε την επικύρωση δείχνουμε προς τα έξω, αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους, τόσο με αυτούς που έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες, αλλά και γενικότερα, ότι η βούληση του ελληνικού κράτους είναι αυτή και επομένως είναι πάντοτε στη σωστή κατεύθυνση. Αρα η επικύρωση πρέπει να είναι άμεση και σύντομη, τουλάχιστον από τη δική μας την πλευρά, ώστε να πιέσουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο».

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί, αφού επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια πρέπει να στείλουμε τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ, ώστε να πρωτοκολληθεί και να συνεχιστεί η εκεί διαδικασία της κατάθεσης.

Τι καταλαβαίνετε από τον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο και πώς ακριβώς ακυρώνει το τουρκο-λυβικό μνημόνιο; Ποια νησιά μένουν έξω από τη συμφωνία και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

«Σε πρώτη φάση έξω από τον χάρτη μένει η συστάδα του Καστελόριζου. Άρα πρόκειται προς το παρόν για μερική οριοθέτηση απέναντι από τους Αιγύπτιους, όπου η Ελλάδα είναι το απέναντι κράτος και με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας δικαιούται οριοθέτηση όλων των ζωνών με τα απέναντι κράτη. Αυτό δεν ισχύει με την Τουρκία και την Λιβύη καθώς η Τουρκία δεν είναι απέναντι κράτος με την τελευταία και επομένως είναι καθόλα παράνομο αυτό το οποίο έχει κάνει.»

Όπως εξηγεί είναι σαν να πάει η Ελλάδα, που δεν είναι απέναντι κράτος και να οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα με το Μαρόκο – κάτι που δεν γίνεται.

Αρα σε πρώτη φάση φαίνεται πως έχει μείνει εκτός η συστάδα του Καστελόριζου. Οπότε μιλάμε για μερική οριοθέτηση;

«Πράγματι, όμως όπως και να έχει αυτή η μερική οριοθέτηση δεν ακυρώνει τη συνέχεια της συμφωνίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή εκτός της ήδη συμφωνίας με τους Αιγύπτιους παρεμβάλλονται και άλλα κράτη, δηλαδή είναι και η Κύπρος και η Αίγυπτος και ασφαλώς εάν το θελήσει και η Τουρκία, η οποία έχει ακτές από πάνω. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται επίσης ότι έχουν αφεθεί δύο θύλακες οι οποίοι δεν έχουν ενσωματωθεί και απ΄ότι φαίνεται δικαίως δεν έχουν ενσωματωθεί, μιλάω για νοτίως της Κρήτης. Σε πρώτη φάση, ένα μικρό μέρος το οποίο τέμνει ουσιαστικά την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, της Λιβύης και της Αιγύπτου, εκεί δηλαδή όπου πρέπει να γίνει κάποια οριοθετική ρύθμιση, έτσι αυτό αφήνεται για αργότερα σε περίπτωση που η Λιβύη προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα και ασφαλώς και με την Αίγυπτο. Επίσης, εκτός φαίνεται ότι μένει το βόρειο μέρος της Ρόδου, όπου ακριβώς απέναντι είναι η περίπτωση της Τουρκίας και χρειάζεται και εκεί συγκεκριμένη οριοθετική ρύθμιση».

Η μη συμπερίληψη αυτών των περιοχών σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές που εικάζεται ότι θα γίνουν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Χάγη, όπως είπε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών;

«Ασφαλώς, η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει με την Ελλάδα σε όλα αυτά τα σημεία για να μπορέσει να προχωρήσει,και όχι μόνο για εκείνο που την ενδιαφέρει περισσότερο και είναι η περίπτωση του Αιγαίου. Ξέρετε όταν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες αλλά υπάρχουν και εμπλεκόμενα τρίτα κράτη, οι διμερείς συμφωνίες πάντοτε δεν ξεπερνούν το όριο που θα μπορούσε να θίξει τα τρίτα κράτη και αυτό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι θεμιτό. Δηλαδή η όποια συμφωνία δεν μπορεί να είναι σε βάρος τρίτου. Επομένως αυτές οι οριοθετικές ρυθμίσεις είναι τεχνικού χαρακτήρα και είναι θεμιτές».

Δηλαδή το γεγονός ότι αυτές οι περιοχές δεν συμπεριελήφθησαν είναι σαν μια αποδοχή γκρίζων ζωνών;

«Όχι, επ΄ουδενί, απεναντίας δείχνουν τη βούληση των ενδιαφερομένων κρατών, στην προκειμένη περίπτωση Αιγύπτου και Ελλάδας να συνεχιστεί η όποια συμφωνία με τα γειτονικά κράτη. Δηλαδή δεν θα μπορούσαν αυτά τα δύο μέρη να αποφασίσουν μονομερώς και να πάρουν ένα κομμάτι χωρίς να έχει συμφωνήσει και κάποιος τρίτος ο οποίος έχει συμφέρον».

Για ποια κράτη μιλάμε;

«Η Τουρκία επάνω και η Λιβύη κάτω».

Αρα η Αίγυπτος μπορεί να προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας αφού πιέστηκε από τις εξελίξεις στον εμφύλιο της Λιβύης και την εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτόν, αλλά παράλληλα ήθελε να κρατήσει ισορροπίες…

«Κοιτάξτε, αυτό το θέμα με τα τρίτα μέρη ισχύει και από τις διερευνητικές που είχαμε με τους Αιγύπτιους πριν μερικά χρόνια. Εάν παρακολουθούσε κανείς τα κοινά ανακοινωθέντα φαίνεται ξεκάθαρα, και με πίεση μάλιστα της Αιγύπτου, ότι η οποιαδήποτε συμφωνία οριοθέτησης στην περιοχή δεν θα πρέπει να θίγει τα συμφέροντα τρίτων κρατών».

Αρα αφήνουμε ανοιχτό ένα “παράθυρο” για διάλογο με την Τουρκία;

«Βεβαίως!»

Δεν θα ήταν ακόμη μια επιτυχία της ελληνικής μας εξωτερικής πολιτικής και ενίσχυση της θέσης μας η οριοθέτηση με την Κύπρο; Γιατί η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει;

«Δεν θα μπορούσα να το πω εγώ αυτό γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της συστάδας του Καστελόριζου σε συνδυασμό με την αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της νησιωτικής ανατολικής υπόλοιπης Ελλάδας, που είναι Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, ανατολική Κρήτη, με μέτωπο προς την Κύπρο, δικαιολογεί οπωσδήποτε την έναρξη κάποιων διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση ανάμεσα στα δύο κράτη, την Ελλάδα και την Κύπρο. Από εκεί και πέρα οι τουρκικές θέσεις είναι ξεκάθαρες. Η Τουρκία δεν φαίνεται να θέλει να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί το κυριότερο απ΄όλα είναι ότι κατοχυρώνεται πλέον πλήρως ο Eastmed ο οποίος ουσιαστικά είναι Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα. Και το κομμάτι εκείνο είναι ακριβώς αυτό πάνω στο οποίο θα ακουμπήσει ο υποθαλάσσιος αγωγός.

Συμπερασματικά θα πρέπει να πω ότι διαδοχικά αυτές οι δύο συμφωνίες Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου των τελευταίων μηνών είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι σε μια Τουρκία η οποία αυθαιρετεί και παρανομεί σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο διαρκώς. Επίσης φαίνεται και η βούληση και των γειτόνων μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄όλα. Δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Δεν το εννοώ με την έννοια ότι φραστικά με κάποιες δηλώσεις κάποιος σύμμαχος ή γείτονας προσπαθεί να μας υποστηρίξει. Πλέον έχουμε έμπρακτα παραδείγματα. Η υπογραφή τέτοιου είδους συμφωνιών είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 22

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ