Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιατροί ΕΣΥ Ν. Καβάλας: «Άστοχη η επιλεκτική επιδότηση 300 ευρώ στους νεοδιόριστους γιατρούς!»

image_print

Το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ με αφορμή την επιδότηση των 300 ευρώ που παρέχει η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε νεοδιόριστους γιατρούς των Νοσοκομείων Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου έχει να δηλώσει τα εξής:

Το να συζητάμε εάν και ποιοι νεοδιόριστοι γιατροί πρέπει να πάρουν το επίδομα των 300 ευρώ και γιατί το Νοσοκομείο μας είναι εκτός των τυχερών, την περίοδο μάλιστα που στη γειτονική Βουλγαρία διπλασιάζεται με μία απόφαση ο μισθός των νεοδιόριστων γιατρών είναι τουλάχιστον άστοχο και υποτιμητικό για τον ιατρικό κόσμο. Δεν είμαστε ιθαγενείς να μας δελεάζουν με καθρεφτάκια ούτε και συμμετέχουμε σε κάποια κλήρωση στην οποία κερδίζουν την επιδότηση οι δέκα πρώτοι υπερτυχεροί γιατροί όπως αναφέρει η απόφαση της Περιφέρειας.

Εάν πραγματικά θέλουν να ενισχύσουν καθολικά όλα τα Νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τότε θα πρέπει η Περιφέρεια να διαθέσει ένα κομμάτι των μεγάλων κονδυλίων που διαχειρίζεται προς ενίσχυση όλων των νεοδιόριστων ιατρών και όχι των δέκα πρώτων υπετυχερών με μια επιδότηση ίση με τον αρχικό μισθό για χρονικό διάστημα μέχρι τη μονιμοποίησή τους σε πρώτη φάση. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να επιδοτήσει και το Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των Νοσοκομείων. Μόνο έτσι θα γεμίσουν τα Νοσοκομεία μας γιατρούς και νοσηλευτές.

Τα ψίχουλα των 300 ευρώ για λίγους μήνες είναι στη λογική των επιδομάτων σε αναξιοπαθούντες για το οποίο θα περιμένουν να πούμε και ευχαριστώ, και φυσικά δεν δελεάζουν κανέναν Υγειονομικό. Τέλος σε αυτούς που θα απαντήσουν επικαλούμενοι τη θεωρία των λεφτόδεντρων τους παραπέμπουμε στη γειτονική Βουλγαρία και Ρουμανία όπου το κράτος έχει θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα την πραγματική ενίσχυση των υγειονομικών και προς όφελος των ασθενών.

Ο Πρόεδρος                                       Η Γραμματέας

Γιώργος Τεπελόπουλος                    Αρβανιτίδου Άννα

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ψήφιμα της Ένωσης Πολιτών Νέας Καρβάλης και Καβάλας για τον ασφαλή σιδηρόδρομο

image_print

Η σιδηροδρομική γραμμή που σχεδιάζεται για να συνδέσει το Λιμάνι Φίλιππος Β’ με τους  Τοξότες είναι μια αποκλειστικά εμπορική γραμμή και ΔΕΝ εξυπηρετεί επιβατικές αμαξοστοιχίες, επομένως η προστιθέμενη αξία που δίνει συνδέεται αποκλειστικά με τη λειτουργία του λιμανιού Φίλιππος Β και δεν θα διευκολύνει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση του πληθυσμού της περιοχής.

Ο πρόχειρος και μη ολοκληρωμένος σχεδιασμός της γραμμής ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα που συνδέονται κατά προτεραιότητα με την ασφάλεια και ιδιαίτερα στο τελευταίο τμήμα της γραμμής από ανατολικά από το χωριό της Νέας Καρβάλης προς το λιμάνι Φίλιππος Β, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί περνά μέσα από παραγωγικές εκτάσεις της Νέας Καρβάλης, μέσα από το ΒΙΟΠΑ και την ιδιοκτησία της λιπασματοβιομηχανίας, δίπλα στη Μονάδα αμμωνίας και τη σφαιρική δεξαμενή αμμωνίας.

Από πρόσφατες μελέτες που έγιναν από εξειδικευμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (μετά το σχεδιασμό και τη δημοσιοποίηση της χάραξης του Έργου) έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα από το σχεδιασμό της γραμμής και ενδεικτικά:

  1. Δημιουργεί άλυτα προβλήματα που συνδέονται κυρίως με την ασφάλεια κατά την κατασκευή και λειτουργία της (όπως η διασταύρωσή της αλλά και η κατασκευή ολόκληρου του εμπορευματικού σταθμού πάνω στον αγωγό υψηλής πίεσης Φυσικού Αερίου)
  2. αποκόπτει τελείως τη δυνατότητα της λιπασματοβιομηχανίας για οδική πρόσβαση με ασφάλεια, δημιουργώντας ένα καθεστώς υψηλής επικινδυνότητας για τα επαγγελματικά οχήματα που θα εισέρχονται (φορτηγά, μηχανήματα έργου)

  3. δημιουργεί θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και της πόλης της Καβάλας θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο τους κατοίκους των περιοχών, Νέας Καρβάλης, Καβάλας, Χαλκερού, τους διερχόμενους από την Εγνατία, τους εργαζόμενους της λιπασματοβιομηχανίας κατασκευάζοντας και λειτουργώντας γραμμή και χώρο αποθήκευσης βαγονιών εμπορευματικού σταθμού σε απόσταση ανεπίτρεπτη, από τις εγκαταστάσεις αμμωνίας της λιπασματοβιομηχανίας

Επιπρόσθετα οδηγεί σε σημαντικές απαλλοτριώσεις παραγωγικών εκτάσεων στην κοινότητα της Νέα Καρβάλης ενώ απομειώνει σημαντικά τις εκτάσεις του ΒΙΟΠΑ που προβλέπονται για κατασκευή βιομηχανικών/βιοτεχνικών εγκαταστάσεων σε οργανωμένο υποδοχέα.

Ενημερώνουμε όλους τους Πολίτες της περιοχής Καβάλας-Νέας Καρβάλης για το αναγνωρισμένο πρόβλημα και θέτουμε τους φορείς της Πόλης προ των ευθυνών τους, ζητώντας

  1. να μην θυσιαστεί η ασφάλεια της περιοχής στο βωμό ενός έργου που δεν μελετήθηκε επαρκώς
  • να αιτηθούν από τους λαμβάνοντες αποφάσεις να επανασχεδιαστεί το τμήμα Νέας Καρβάλης-Φίλιππος Β με γνώμονα την ασφάλεια υποστηρίζοντας μια εναλλακτική χάραξη, που είναι απόλυτα ασφαλής για όλους, πιο οικονομική και συνάδει με τον ευρύτερο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας- Αλεξανδρούπολης.

  • Η ασφαλής χάραξη είναι η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής βόρια της Εγνατίας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, στους πρόποδες του βουνού (πεδινό τμήμα) και βόρεια από το χωριό Νέα Καρβάλη έως το ύψος του βουνού που φθάνει στο ακρωτήριο Σπάθη και παράλληλα προς τη χάραξη της μελλοντικής γραμμής Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη και με ταυτόχρονη κατασκευή flyover ώστε να φθάσει από βορά προς νότο στο λιμάνι Φίλιππος Β.

    Ενδεικτική αποτύπωση ακολουθεί (κόκκινη γραμμή η χάραξη της επιβατικής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης ενώ γαλάζια γραμμή η προτεινόμενη χάραξη στο τελευταίο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Τοξότες-Λιμάνι Φίλιππος Β, ανατολικά από το χωριό της Νέας Καρβάλης προς το λιμάνι Φίλιππος Β) :

    Continue Reading

    ΕΠΙΚΑΙΡΑ

    Η EnEarth στο πλευρό της Democritus Racing Team για έναν κόσμο με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα

    image_print

    Στο πλευρό της Democritus Racing Team (DRT), της ομάδας Formula Student του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης βρέθηκε για άλλη μια χρονιά ο όμιλος της Energean, καθώς η EnEarth, θυγατρική του ομίλου που εστιάζει στην προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών άνθρακα, υποστήριξε την δημιουργία του ηλεκτρικού μονοθέσιου οχήματος της ομάδας για το 2026, που είναι το πέμπτο που έχει δημιουργήσει η ομάδα των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία απαρτίζεται από περισσότερους από 40 φοιτητές.

    Το νέο μονοθέσιο, η ELPIDA EVO, παρουσιάστηκε από τον Βασίλη Αποστολέρο, υπεύθυνο της ομάδας για το 2025-2026, τους υπεύθυνους των υποομάδων και τους καθηγητές που υποστηρίζουν την ομάδα το Σάββατο 30 Μαϊου, σε μια λαμπρή εκδήλωση στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης. Στην εκδήλωση, την EnEarth εκπροσώπησε ο κ. Σωτήρης Χιωτάκης, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Energean για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, ο οποίος ευχαρίστησε την ομάδα για την δυνατότητα που έδωσε στην EnEarth να είναι μέρος αυτής της προσπάθεια. Τόνισε δε ότι η DRT και η EnEarth μοιράζονται το ίδιο όραμα: έναν κόσμο με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, στη δημιουργία του οποίου η ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συμβάλλει με την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για ηλεκτροκινητήρες, ενώ η EnEarth με το εμβληματικό έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

    Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η DRΤ, με μια δεκαετία εμπειρίας πλέον, έχει ήδη συμμετάσχει σε πάνω από 15 διαγωνισμούς. Πέρσι, μάλιστα, είχε συμπεριληφθεί στις δέκα καλύτερες ομάδες του διεθνούς διαγωνισμού “FS Alpe Adria” μεταξύ 27 συμμετεχόντων, και είχε αναδειχθεί ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή στην ηλεκτροκίνητη κατηγορία. Επιπλέον, η DRT έλαβε μέρος στον νεοσύστατο ελληνικό διαγωνισμό “Formula IHU”, όπου αναδείχθηκε 1η στη συνολική κατάταξη.

    H στήριξη της Democritus Racing Team εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Energean, η οποία εστιάζει στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, πιο συγκεκριμένα, του Στόχου 4 για Ποιοτική Εκπαίδευση, του Στόχου 7 για Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια, του Στόχου 9 για την Βιομηχανία, την Καινοτομία και τις Υποδομές, του Στόχου 13 για τη Δράση για το Κλίμα, καθώς και του Στόχου 17 για τη Συνεργασία για Επίτευξη των Στόχων.

    DNews Widget
    Continue Reading

    ΕΠΙΚΑΙΡΑ

    Αντιδράσεις για την πιθανότητα κατάργησης της στάσης στην Κουντουριώτου

    image_print

    Σε νέο σημείο τριβής για το κυκλοφοριακό της Καβάλας εξελίσσεται η πρόθεση κατάργησης της στάσης αστικών και υπεραστικών λεωφορείων στην οδό Κουντουριώτου, καθώς και μίας διάβασης στο ίδιο σημείο.

    Το ζήτημα συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη για τις παρεμβάσεις στην περιοχή, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, τη βελτίωση της κυκλοφορίας μετά την ανάπλαση της οδού. Ωστόσο, η πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους ανθρώπους των συγκοινωνιών, αλλά και από την αντιπολίτευση του Δήμου Καβάλας, που ζητούν να μη ληφθούν αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό διάλογο και χωρίς να εξεταστούν πρακτικές εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα, η συζήτηση αφορά τόσο τη στάση όσο και μία διάβαση στην Κουντουριώτου, ενώ έχει τεθεί και ζήτημα καλύτερου ελέγχου στο ύψος του κυκλικού κόμβου, ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

    Η στάση της Κουντουριώτου θεωρείται κομβική, καθώς εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες που κινούνται προς το κέντρο, εργαζόμενους, ηλικιωμένους, μαθητές, αλλά και επιβάτες που χρησιμοποιούν τα υπεραστικά δρομολόγια για περιοχές όπως η Χρυσούπολη, η Νέα Καρβάλη και η Ξάνθη. Για τους προέδρους του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, το πρόβλημα της κυκλοφορίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απομάκρυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς από το κέντρο, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις, έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και μικρές τεχνικές διορθώσεις στο σημείο.

    Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Στράτος Μακρογιαννίδης, εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση της στάσης. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία κεντρική στάση που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επιβατών από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Μία τέτοια πρόταση μας βρίσκει εντελώς αντίθετους», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αστική συγκοινωνία πρέπει να ενισχύεται και όχι να απομακρύνεται από την πόλη. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι διαχρονικά ο στόχος των δημοτικών αρχών ήταν να μειωθεί η χρήση των Ι.Χ. στο κέντρο, ενώ τώρα, όπως είπε, δημιουργείται η εντύπωση ότι αντί να φύγουν τα αυτοκίνητα από την πόλη, απομακρύνονται τα λεωφορεία. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Αστικό ΚΤΕΛ δεν κλήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, παρότι το θέμα το αφορά άμεσα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Κώστας Πανταζής, ο οποίος θεωρεί ότι η στάση της Κουντουριώτου δεν αποτελεί το βασικό αίτιο της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης. Όπως ανέφερε, τα λεωφορεία κάνουν χρήση της συγκεκριμένης στάσης περίπου κάθε μία ώρα και η παραμονή τους στο σημείο διαρκεί ελάχιστα. «Ενοχλεί την κίνηση και μποτιλιάρει την Καβάλα το ότι σταματάει το λεωφορείο για ένα λεπτό; Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πανταζής σημείωσε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συζήτηση με το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση.

    Μάλιστα, από την πλευρά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση: να εξεταστεί η δυνατότητα περιορισμού του πεζοδρομίου και της νησίδας κατά περίπου 50 εκατοστά, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερος χώρος εξυπηρέτησης των λεωφορείων χωρίς να καταργηθεί η στάση. Ο κ. Πανταζής έχει υπογραμμίσει ότι το ζητούμενο δεν είναι να αποκλειστούν οι πολίτες από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά να βρεθεί μία λύση που θα διευκολύνει ταυτόχρονα τους επιβάτες, τους επαγγελματίες και την κυκλοφορία.

    Με τις παραπάνω προτάσεις συντάσσεται και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στην ανάπλαση της Κουντουριώτου, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένα σημεία δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Σε δήλωσή του για το θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η κατάργηση μιας στάσης που εξυπηρετεί καθημερινά τους πολίτες. «Ο Δήμος οφείλει να ακούσει τους ανθρώπους των συγκοινωνιών. Όταν το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ λένε ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, όπως μικρές παρεμβάσεις στη νησίδα, στο πεζοδρόμιο και στον έλεγχο της στάθμευσης, αυτές πρέπει να εξεταστούν σοβαρά», αναφέρει. Παράλληλα, τονίζει ότι η πόλη χρειάζεται σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας και όχι αποσπασματικές αποφάσεις.

    Ο ίδιος προσθέτει ότι η Κουντουριώτου είναι ένας δρόμος με ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινή λειτουργία της Καβάλας. «Δεν μπορεί κάθε δυσκολία που προκύπτει μετά από μία ανάπλαση να λύνεται εις βάρος της συγκοινωνίας και των επιβατών. Αντί να καταργούμε στάσεις, πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τη ροή των οχημάτων, να ελέγξουμε την παράνομη στάση και στάθμευση και να δώσουμε προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς», σημειώνει.

    Το ζήτημα πλέον βρίσκεται στα χέρια της δημοτικής αρχής, η οποία καλείται να σταθμίσει τις ανάγκες της κυκλοφορίας, αλλά και την κοινωνική χρησιμότητα της στάσης. Οι πρόεδροι των δύο ΚΤΕΛ και η μείζων αντιπολίτευση συμφωνούν ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσα από διάλογο και τεχνική τεκμηρίωση. Γιατί, όπως επισημαίνουν, το ζητούμενο δεν είναι να μεταφερθεί το πρόβλημα αλλού, αλλά να δοθεί μια λειτουργική λύση για μια πόλη που θέλει λιγότερα Ι.Χ., περισσότερη συγκοινωνία και καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες.

    DNews Widget
    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    text about elections

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en