Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί μόνο ο ορθόδοξος πατριάρχης βγάζει το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο;

Η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός ή Φως της Αναστάσεως, που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την λειτουργία της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο, στη χριστιανική συνοικία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Ο ιερότερος τόπος του Χριστιανισμού, ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος από τον 4ο αιώνα και μετά, αποτελεί έδρα του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα, λοιπόν, τα βλέμματα των απανταχού Χριστιανών –όσων τουλάχιστον δεν τον έχουν επισκεφτεί από κοντά– είναι στραμμένα στον Πανάγιο Τάφο οι οποίοι αδημονούν για την ώρα του «θαύματος», που δεν είναι άλλο από την έλευση του Αγίου Φωτός.

Γιατί στον Πανάγιο Τάφο εισέρχεται μόνο Ορθόδοξος Πατριάρχης;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιο λόγο στον Πανάγιο Τάφο, κατά την τελετή της Ανάστασης και την έλευση του Αγίου Φωτός, εισέρχεται μόνο Ορθόδοξος Πατριάρχης.

Για να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει να γυρίσουμε αρκετούς αιώνες πίσω και να παρακολουθήσουμε την ιστορία του «θαύματος». Οι πρώτες αναφορές για την συγκεκριμένη τελετή τοποθετούνται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και κάνουν λόγο για μια συμβολική αναπαράσταση. Αργότερα, ωστόσο, με την εμφάνιση Φράγκων παπάδων τα πράγματα άλλαξαν και η απλή αναπαράσταση μετατράπηκε σε θαύμα.

Οι Άραβες του χαλίφη Χαρούν Αλ Ρασίντ παραδίδουν το προσκύνημα των Αγίων Τόπων και τα σχετικά προνόμια στους παπικούς καλόγηρους, επί του Καρλομάνγκου, ενώ με το θάνατο του χαλίφη αυτά τα προνόμια των καλόγηρων καταργήθηκαν.

Επί δυναστείας του πρώτου σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας, Σαλαντίν, το 1.118 μ.Χ. τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων παραχωρούνται, τελικά, στους ορθόδοξους μοναχούς, με τον σουλτάνο να ορίζει ότι «ο πατριάρχης των Ελλήνων θα είναι ο κύριος του Καμαρέ (ναού του Παναγίου Τάφου) και αυτός θα παίρνει από τον τάφο του Ικάς το Άγιον Φως για να το μοιράζει στους ναζωραίους (χριστιανούς)».

Έτσι, οι Έλληνες ήταν εκείνοι, πια, που είχαν δικαιοδοσία επί του Αγίου Φωτός, καθώς και του ελέγχου που προηγείται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, πριν την Αναστάσιμη τελετή. Δικαιώματα που σφραγίστηκαν τόσο με σουλτανικά διατάγματα, όσο και από μετέπειτα διεθνείς συμφωνίες.

Η διαδικασία του ελέγχου του Παναγίου Τάφου και η έλευση του Αγίου Φωτός

Πριν από την τέλεση της ακολουθίας του Αγίου Φωτός, πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος από την ισραηλινή αστυνομία καθώς και από εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών δογμάτων που έχουν δικαιώματα στο Ναό της Αναστάσεως, όπως Αρμένιοι και Κόπτες, για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα μέσα, με την είσοδο να σφραγίζεται με αγνό κερί και όλους τους εκπροσώπους των δογμάτων να τοποθετούν την επίσημη σφραγίδα τους πάνω στο κερί.

Ο Έλληνας Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων παίρνει την θέση του στο Ιερό Βήμα του Καθολικού του Ναού λίγη ώρα αργότερα για να ξεκινήσει στις 12.30 η Ιερή Λιτανεία. Δεξιά του προσέρχονται και οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Κοπτών και των Αράβων, ζητώντας την άδεια από τον Πατριάρχη να λάβουν το Άγιος Φως από εκείνον.

Όπως αναφέρει το Πατριαρχείο, μόλις ολοκληρωθεί η λιτανεία ο πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο, όπου όλα είναι σβηστά. Εκεί διαβάζει μία ευχή, σε ανάμνηση της θυσίας και της Ανάστασης του Χριστού και περιμένει την έλευση του Αγίου Φωτός.

Έντονο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι όταν το 1549 μ.Χ. Αρμένιοι μπήκαν και κλειδώθηκαν στον Πανάγιο Τάφο προκειμένου να βγάλουν εκείνοι το Άγιο Φως στους πιστούς, μια κολόνα εξωτερικά του ναού σκίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως στο σημείο που είχε γονατίσει γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης ανάβοντας τις λαμπάδες του.

Το γεγονός αποδεικνύεται και επιστημονικά, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι μια τέτοια ρωγμή μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα ηλεκτρικής εκκένωσης, μια ορολογία άγνωστη για τους ανθρώπους του 16ου αιώνα.

Τελετή συμβολικού χαρακτήρα η έλευση του Αγίου Φωτός;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη παραπάνω προσευχή που διαβάζει ο Πατριάρχης αποτελεί μυστική δέηση, που μόνο εκείνος γνωρίζει. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει καθώς για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε το 1933 από τον αρχιμανδρίτη Κάλλιστο Μηλιαρά και, έπειτα, αναδημοσιεύτηκε το 1967 στο περιοδικό «Νέα Σιών», επίσημο περιοδικό δημοσιευμάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, στην προσευχή αναφέρεται ότι η έλευση του Αγίου Φωτός είναι μία τελετή συμβολικού χαρακτήρα και ότι το Άγιο Φως που εμφανίζεται ως «εκ θαύματος» το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου μέσα στον Πανάγιο Τάφο έχει φυσική προέλευση, ενώ ο χαρακτηρισμός του ως «άγιο» αποδίδεται στο γεγονός ότι βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο.

Μάλιστα, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο βιβλίο του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του Αγίου Φωτός» αναφέρει, σύμφωνα με την ευχή που διαβάζει ο πατριάρχης, ότι «πουθενά δεν γίνεται λόγος περί “άνωθεν κατερχόμενου αΰλου Φωτός” κατά τη στιγμή εκείνη, αλλά νοείται μόνο φως φυσικό, που ανάβεται στην ανάμνηση του Αναστάντος Χριστού», ενώ συμπληρώνει ότι το Άγιο Φως είναι απλώς «το ιερό σύμβολο του “ανεσπέρου Φωτός” Χριστού, το Άγιο Φως, το νέο Φως της Αναστάσεως».

Αρκετοί είναι και εκείνοι που θεωρούν απάτη την θαυματουργική φλόγα, αποδίδοντάς τη σε τεχνάσματα των κληρικών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους πιστούς.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον 19ο αιώνα ο Αδαμάντιος Κοραής, και χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ στα Ιεροσόλυμα, απέρριπτε την απόδοση του Αγίου Φωτός σε θαύμα (το ίδιο έκανε, βέβαια, και με πολλές πρακτικές και παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας), υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μηχανορραφία και απάτη με σκοπό οικονομικά οφέλη, από την πλευρά της εκκλησίας.

Οι θεωρίες περί θαυματουργής προέλευσης του Άγιου Φωτός

Από τις πρώτες αναφορές που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το Άγιο Φως έχει θαυματουργική προέλευση, παρουσιάζονται στο «Οδοιπορικό της Αιθερίας» που αφορά στην περιήγηση μια μοναχής στου Αγίους Τόπους κατά τον 4ο ή 6ο αιώνα. Παρόλο που πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για θαύμα το «Άγιο Φως που ανανεώνεται ετησίως την εποχή του Πάσχα» θεωρείτο διάσημο θαύμα ήδη από τις μέρες της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία του Γάλου Καθολικού μοναχού Βερνάρδου, μεταξύ 865 και 870 μ.Χ., ο οποίος πραγματοποιούσε προσκυνηματικό ταξίδι στην Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, ότι άγγελος μετέδωσε το φως στον Πατριάρχη.

Για το θέμα, ένας από τους πιο αξιόλογους μάρτυρες της ιστορίας της εποχής, ο Foucher de Chartres, κατέγραψε συγκεκριμένα ότι «…το πολυαναμενόμενο φως εμφανίστηκε σε μία από τις κανδήλες του Αγίου Τάφου, και όσοι βρίσκονταν πιο κοντά  μπορούσαν να δουν το κοκκινωπό χρώμα του…».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου τελείται και η τελετής της αφής, μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει σαφή και επίσημη θέση αναφορικά με την θαυματουργή προέλευση ή μη του Αγίου Φωτός, καθώς στην σχετική ετήσια ανακοίνωσή του πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για θαυματουργή αφή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρβοϊός: Τα συμπτώματα, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και οι έγκυες

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αλλά και τα παιδιά από 5 με 15 ετών. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα παγκοσμίως. Γι’ αυτό είναι σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ, μετά τον θάνατο του κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε βρεφονηπιακό σταθμό παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε. Από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ενδείξεις λοίμωξης με Parvovirus B19 ενώ από αυτά τα περισσότερα είχα ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.

Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου. Μία από τις κοινές εκδηλώσεις λοίμωξης από παρβοϊό Β19 είναι η πέμπτη νόσος (ή το λοιμώδες ερύθημα). Τυπικά αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η πέμπτη νόσος πήρε το όνομά της επειδή ήταν πέμπτη σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων κοινών δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά. Μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19 καταγράφονται περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια.

Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται

Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:

  • Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
  • Αίμα ή προϊόντα αίματος
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)
  • Ένα άτομο είναι πιο μεταδοτικό στην αρχή της μόλυνσης, όταν τυπικά θα έχει απλώς πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικό αφού εμφανίσει αργότερα συμπτώματα όπως εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις, επομένως είναι συνήθως ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τα άτομα με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι ο παρβοϊός Β19 μολύνει μόνο ανθρώπους, ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από σκύλο ή γάτα. Επίσης, οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να κολλήσουν τον παρβοϊό Β19 από ένα μολυσμένο άτομο. Τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν με άλλους παρβοϊούς που δεν μολύνουν τους ανθρώπους.

Παρβοϊός: Τα συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Εξανθήματα
  • Πόνος στις αρθρώσεις

Παρβοϊός: Οι επιπλοκές

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που επηρεάζουν τα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το σύστημα αίματος. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρή αναιμία σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο από λοίμωξη από παρβοϊό Β19, σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εγκυμοσύνη
  • Διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως: λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου, μεταμόσχευση οργάνου, HIV λοίμωξη

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τροχαίο στην Τουρκία: Θρήνος για την 67χρονη Νικολέτα Διαμαντάκου

Τραγικό θάνατο βρήκε στην Τουρκία η υπεύθυνη επικοινωνίας του κόμματος Κοινωνία Αξιών, Νικολέτα Διαμαντάκου. Πρόκειται για τη γυναίκα που βρήκε τραγικό θάνατο στην Τουρκία όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, βγήκε εκτός δρόμου και έπεσε σε χαντάκι έξω από την πόλη Ουσάκ στα δυτικά της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης η άτυχη 67χρονη πέθανε στο σημείο αφού εκτοξεύτηκε από το όχημα το οποίο οδηγούσε ένας 59χρονος Έλληνας. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και άλλη μια 63χρονη γυναίκα η οποία τραυματίστηκε.

Δύο ημέρες πριν το τροχαίο δυστύχημα η Νικολέτα Διαμαντάκου είχε αναρτήσει μια φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό της Νικολέτας Διαμαντάκου, υπεύθυνης επικοινωνίας του κόμματος Κοινωνία Αξιών. Πέρυσι, τέτοια ακριβώς εποχή, κάναμε από κοινού προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές. Η Νικολέτα ήταν μια αφοσιωμένη μαχήτρια της πολιτικής και της τέχνης. Είναι απολύτως σοκαριστικό, αυτό που συνέβη», έγραψε στο Facebook η δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, για την άτυχη 67χρονη.

Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη μιλώντας στο patris.gr είπε για την Νικολέτα Διαμαντάκου ότι «ήταν η ψυχή του κόμματος Κοινωνία Αξιών και η οργάνωση πίσω από την ετήσια γιορτή για το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών “. Ήταν μαχητική και “κρατούσε” τα κλειδιά της λειτουργίας της Κοινωνίας Αξιών, στα χέρια της.
Πέθανε όπως έζησε, ταξιδεύοντας και αναζητώντας την τέχνη, την ιστορία και την ελευθερία».

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έγκλημα στο Μενίδι: Κυνικός και αποφασισμένος ο δολοφόνος

Η Ενκελεϊντα η άτυχη μάνα που δολοφονήθηκε από τα χέρια του συζύγου της είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να γλιτώσει από εκείνον κι εκείνος με τη σειρά του προσπαθούσε με κάθε τρόπο να της καταστρέψει τη ζωή όταν η γυναίκα αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς εκείνον και του ζήτησε να χωρίσουν.

Ο δράστης πίστευε ότι θα τον συγχωρέσει για άλλη μια φορά όπως έκανε το θύμα στο παρελθόν και θα επιστρέψει στο σπίτι όμως η 40χρονη ήταν αποφασισμένη να προστατέψει τα παιδιά της από τον κακοποιητικό τους πατέρα. Ήταν αποφασισμένη να σταθεί στα πόδια της και να μην του επιτρέψει ποτέ ξανά να τραυματίσει το σώμα και την ψυχή της.

Ο καθ ομολογίαν δράστης την είχε απειλήσει ότι θα την σκοτώσει, την παρακολουθούσε και έβρισκε συνεχώς ευκαιρίες να προκαλεί επεισόδια με τελευταίο εκείνο στις 7 Μαΐου. Την απειλούσε και τη χτύπησε μπροστά στην κόρη τους για ακόμη μια φορά. Η Ενκελεϊντα τον κατήγγειλε όπως και η κόρη του με τη μητέρα να ζητά από τους αστυνομικούς να βάλουν στο κινητό της το panic button όμως δεν πρόλαβε να το πατήσει.

Ο δράστης όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς στις 5:30 η ώρα έφυγε από το σπίτι της οδού Πάγκαλου, έστησε καρτέρι στην πρώην σύζυγο του και 22 λεπτά μετά την κατακρεούργησε με περισσότερες από 10 μαχαιριές, κάρφωσε το μαχαίρι στην κοιλιά της και έτρεξε να κρυφτεί σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο στο Καματερού. Τα όσα είπε στους αστυνομικούς προκαλούν οργή. Υποστήριξε ότι η πρώην σύζυγος του είχε παράλληλες σχέσεις όσο ήταν μαζί και πως δεν άντεχε να βλέπει έναν άλλο άντρα να οδηγεί το αυτοκίνητο. Ούτε λεπτό δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος για την πράξη του. «Δεν είχα πιει όταν τη σκότωσα» φέρεται να είπε. Ήταν κυνικός και αμετανόητος.

Στους άνδρες του Ανθρωποκτονιών κατέθεσε και η κόρη της οικογένειας. Το 22χρονο κορίτσι το οποίο ήταν στήριγμα για τη μητέρα της, πάντα δίπλα της σε όλα. Το κορίτσι με λυγμούς περιέγραψε στους αστυνομικούς τον σταυρό που κουβαλούσε η μητέρα της και περιέγραψε τον εμμονικό πατέρα της ο οποίος μάλιστα έβριζε και απειλούσε και την ίδια. Η νεαρή σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωινό του φονικού δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την εργασία της μητέρας της. Την ενημέρωναν ότι δεν είχε πάει στη δουλειά ρωτώντας το παιδί αν είναι όλα καλά. Αμέσως το μυαλό της πήγε στο κακό. Είχε διαβάσει για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι όμως μέχρι τότε δεν ήξερε ότι πρόκειται για τη μητέρα της. Κατευθύνθηκε προς το σημείο της τραγωδίας και δείχνοντας την φωτογραφία της ατυχής γυναίκας ρωτούσε τους αστυνομικούς αν η γυναίκα που ήταν στο έδαφος ήταν η μητέρα της.

Η Ενκελεϊντα μιλούσε για όσα βίωνε. Πρώην συνάδελφοι της, την είχαν δει στην δουλειά με μελάνια στο πρόσωπο ενώ σε συνάδελφο της είχε δείξει φωτογραφίες με τα τραύματα στο σώμα της. Τους έλεγε πως ο σύζυγος της όταν πίνει τη χτυπά και πως δεν αντέχει άλλο δίπλα του. Όπως λένε οι ίδιοι στο newsbomb για περίπου 4 χρόνια ο δράστης είχε φύγει από τη χώρα και ζούσε στην Αλβανία όμως όταν επέστρεψε ξεκίνησε να την παραλαλάει να είναι μαζί και της υποσχόταν μια ήρεμη ζωή. Οι συνάδελφοι της την συμβούλευαν να μείνει μακριά του όμως εκείνος ήταν χειριστικός και κατάφερνε να την πείσει.

Ο δολοφόνος σήμερα θα δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη για το φόνο της πρώην συζύγου του.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en