Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γιατί ανακοινώθηκε τώρα η επιστολική ψήφος | Όλο το παρασκήνιο

Σε μια θεσμική μεταρρύθμιση, που διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές, προχωρά ο πρωθυπουργός, καθώς δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, σε απόδημους, ετεροδημότες αλλά και καθολικά σε αυτούς που διαμένουν εντός της Επικράτειας.

Παράλληλα, για την ανάδειξη των 21 αντιπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο θα απαιτείται σταυρός προτίμησης, ενώ η χώρα θα είναι μία ενιαία περιφέρεια.

Έξι μήνες πριν την ευρωκάλπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει έτσι το πλαίσιο ανάδειξης των ευρωβουλευτών προκειμένου τα κόμματα να έχουν χρόνο για το σχεδιασμό τους και να χαράξουν τη στρατηγική τους. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η 15η ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει την επιστολική ψήφο και μια από τις περίπου 50 παγκοσμίως, που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες αυτή τη μορφή συμμετοχής στις εκλογές.

Οι λόγοι της απόφασης

Επί ένα περίπου μήνα υπό άκρα μυστικότητα ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μελετούσαν το μοντέλο υλοποίησης της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας, καθώς δεδομένου ότι θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά απαιτείται ενδελεχής προετοιμασία. Έτσι το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να ψηφιστεί στις αρχές του 2024.

Το ζητούμενο είναι η ευρεία πολιτική συναίνεση, δεδομένου ότι η επιστολή ψήφος αποτελούσε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο του δημοκρατικού τόξου, παρότι για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτείται απλή πλειοψηφία. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει μια ακόμη γενναία ψηφίδα στο μεταρρυθμιστικό του προφίλ.

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές 2024 που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παράλληλα, η επιστολική ψήφος λειτουργεί ως αντίδοτο στην αποχή. Είναι ξεκάθαρο ότι, μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, το εκλογικό σώμα έχει υποστεί κόπωση και εκτιμήθηκε ότι αυτό θα αποτυπωνόταν με ηχηρό τρόπο και στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεδομένου ότι ένα μεγάλο δείγμα αποχής καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου. Έτσι, το να μπορείς να ψηφίζεις χωρίς ταλαιπωρία από όπου κι αν βρίσκεσαι -και μάλιστα με μια εύκολη διαδικασία- σίγουρα λειτουργεί προτρεπτικά για τους ψηφοφόρους.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος, που βάρυνε στις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου, είναι οι απόδημοι, καθώς παρά τις διευκολύνσεις που είχαν στις εθνικές εκλογές, τελικά ο αριθμός συμμετοχής τους δεν ήταν μεγάλος. Πλέον στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική, γεγονός που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει εκατοντάδες Έλληνες ομογενείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τέλος, με διακηρυγμένο γαλάζιο στόχο τη διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και στις ευρωεκλογές και δεδομένου ότι μπορεί να καταγραφεί πολιτική φθορά μέχρι τον Ιούνιο, με την επιστολική ψήφο και τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος εκτιμάται από τους γαλάζιους επιτελείς ότι μπορεί να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά της, ενώ στόχος είναι να υπάρχει μεγάλη απόσταση και από τον δεύτερο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ

Στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση των αδειών διαμονής των νόμιμων μεταναστών, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η έναρξη της λειτουργίας των κέντρων βιομετρικών δεδομένων που απλουστεύουν και επιταχύνουν την όλη διαδικασία, η ψηφιοποίηση του αρχείου αδειών διαμονής και η διοικητική υποστήριξη των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης» με προσλήψεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε επίσης, ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε “άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ” για τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στη χώρα.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, που αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών που νομίμως βρίσκονται στη χώρα.

«Υπάρχουν αγροτικές περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή. Εκεί συμβαίνει το φαινόμενο, να έχει εκδοθεί άδεια διαμονής, αλλά να μην έχει δοθεί άδεια εργασίας ή να μην έχει δοθεί το ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτεθειμένοι», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε αυτές τις δύο φάσεις. Η άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως έκδοση ΑΜΚΑ και η έκδοση ΑΜΚΑ, όπως καταλαβαίνετε, ανοίγει και την πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και κατοχυρώνει κάποια από αυτά τα δικαιώματα για τα οποία κάνατε λόγο. Διαφορετικά, ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης, θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα σώματα ελέγχου και θα παρατηρείται το παράδοξο, εργαζόμενοι που έχουν ήδη την άδεια διαμονής, να πιάνονται ως ανασφάλιστοι στους ελέγχους και να έχουν συνέπειες, τόσο αυτοί, όσο και οι εργοδότες. Ζητήματα σαν αυτά θα πρέπει να θεραπευτούν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για την έκδοση αδειών διαμονής. «Πολλοί είναι αυτοί, που για διάφορους λόγους θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στη χώρα, να σταδιοδρομήσουν στη χώρα και να μετακινηθούν κατά τις ανάγκες τους», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής, είτε σε ισχύ, είτε σε εκκρεμότητα που διαχειρίζονται οι «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» ανέρχεται σε περίπου 750.000. Από αυτές, μόνο οι 45.000 είναι αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Μετανάστευσης, οι υπόλοιπες που είναι σε εκκρεμότητα είναι αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και «άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις». Με τα δεδομένα αυτά συνεπώς, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα είναι να ενδυναμωθούν με προσωπικό οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη χώρα.

Παράλληλα επισήμανε, ότι στο πλαίσιο του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα, έχει προβλεφθεί η ομαδοποίηση και απλοποίηση των τύπων αδειών διαμονής σε δώδεκα κατηγορίες, η ενιαία τριετής διάρκεια ισχύος για την πλειονότητα των τύπων των αδειών διαμονής και η κοινή διαδικασία έκδοσης για συναφείς άδειες διαμονής. Επίσης προβλέφθηκε διαδικασία έγκρισης απασχόλησης από τις υπηρεσίες μιας στάσης, για όλες τις κατηγορίες εισδοχής και εργασίας, άρση της απαγόρευσης αλλαγής σκοπού κατηγορίας άδειας διαμονής, έμφαση στην 5ετή άδεια διαμονής για την εποχική εργασία. «’Αρα έχουμε ένα άρτιο πλαίσιο. Πάντα τα προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή του πλαισίου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος – και πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί οι περισσότερες των αναγκαίων αποφάσεων σε εφαρμογή του Μεταναστευτικού Κώδικα.

makthes.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Απαράδεκτη η πολιτική βία

Την καταδίκη του για την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τη συμπάθειά του για τα θύματα του τραγικού περιστατικού στην Πενσιλβάνια εκφράζει με ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Συγκεκριμένα, έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι ο ίδιος αισθάνεται «αποτροπιασμό από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο Τραμπ».Οπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση».

Προσθέτει ακόμη ότι «εκφράζουμε τα εγκάρδιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των παρισταμένων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση». Αντίστοιχη καταδίκη εξέφρασε σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και πολλοί ακόμη ξένοι ηγέτες.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση κατά Τραμπ: Ποιος ήταν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας

ο FBI κατονόμασε τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα, τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Σάββατο στην Πενσιλβάνια.

Επίθεση κατά Τραμπ: Ποιος ήταν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας-1

Ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός, σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία (Secret Service), η οποία πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι ένας παριστάμενος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Κρουκς φέρεται να ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας.

Μπάιντεν για την επίθεση κατά Τραμπ: Να τερματιστεί η πολιτική βία

Το περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας, ανακοίνωσε το FBI στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το Γραφείο Ομοσπονδιακών Ερευνών των ΗΠΑ έχει αναλάβει την έρευνα για το περιστατικό, εξήγησε στέλεχός του, ενώ πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας Ρόνι Τζάκσον δήλωσε στο Fox News ότι ο ανιψιός του τραυματίστηκε στην επίθεση στο Μπάτλερ.

Μαρτυρίες

Ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε.

«Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Ακουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε. Επεσήμανε ότι μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργήσει η Μυστική Υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en