Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γιάννης Εριφυλλίδης: Τα 5 σημαντικά έργα που θα φέρουν τη μεγάλη Αλλαγή για την Καβάλα και τους Φιλίππους

Δέσμευση δεύτερη: Διάσωση της Οικίας Κραντονέλλη – η αρχή για την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων της Καβάλας, συμπεριλαμβανομένων των καπναποθηκών

Η οικία Κραντονέλλη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα (αν όχι το πιο όμορφο) κτίρια της πόλης μας. Αντιπροσωπευτικό και ταυτόχρονα πολύ σπάνιο για τη χώρα μας δείγμα γαλλικού ροκοκό, με πληθώρα υπέροχων αρχιτεκτονικών και γλυπτικών στοιχείων, ένα κτίριο το οποίο έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο, αντί να αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας, καταρρέει μπροστά στα μάτια μας λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη διάσωσή του.

Χτισμένο στην οδό Βενιζέλου, δίπλα στο σημερινό Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, ένα κτίριο με πλούσια ιστορία, στο οποίο μεταξύ άλλων διέμεινε και η Μελίνα Μερκούρη στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Τοπ Καπί στην πόλη μας, κυριολεκτικά ρημάζει γιατί καμία από τις πρόσφατες Δημοτικές Αρχές δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα το ενδεχόμενο να αποκτήσει το κτίριο ο Δήμος Καβάλας, να το ανακαινίσει πλήρως και η χρήση του να αποδοθεί στους συνδημότες μας.

Άμεση προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα της Διοίκησής μας αποτελεί η διάσωση της Οικίας Κραντονέλλη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και επιβεβαιώνουμε ότι βούληση και των δύο πλευρών είναι να περάσει η Οικία Κραντονέλλη στα χέρια του Δήμου Καβάλας για να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού και τέχνης.

Όπως φαίνεται και στη φωτορεαλιστική αποτύπωση, η ανακαίνιση του κτιρίου, η οποία θα γίνει μέσα από διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα, με απόλυτο σεβασμό στη μοναδικότητα και την ιστορία του κτιρίου, φροντίζοντας παράλληλα για την πλήρη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και με την πρόβλεψη της λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και πωλητηρίου που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για τον Δήμο Καβάλας. Η χρηματοδότηση του έργου θα επιτευχθεί με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στα πρότυπα άλλων Δήμων της χώρας (με πολύ πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Δήμου Ελευσίνας).

Η διάσωση της Οικίας Κραντονέλλη θα είναι μόνο η αρχή για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της πόλης μας. Θα ακολουθήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιώτες επενδυτές, μια μεθοδική προσπάθεια για τη διάσωση και αξιοποίηση των καπναποθηκών και όλων των διατηρητέων κτιρίων εντός των ορίων του Δήμου Καβάλας.

Από την Καβάλα και τους Φιλίππους λείπουν τα τελευταία χρόνια το Όραμα και ο Σχεδιασμός, λείπει η πραγματική Διοίκηση, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο μεγάλων έργων. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Η Καβάλα Μπροστά» έχει και το Όραμα και τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν. Στον αγώνα αυτόν για την υλοποίηση του Οράματός μας δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε όλους τους δημότες της Καβάλας και των Φιλίππων να πιστέψουν στο νέο μοντέλο διοίκησης το οποίο προτείνουμε και να φέρουν μαζί με εμάς τη μεγάλη Αλλαγή.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Η περιφορά του Επιταφίου στα κοιμητήρια της πόλης απο ψηλά

Στον χώρο των Δημοτικών Κοιμητηρίων της Καβάλας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023 η πρώτη περιφορά Επιταφίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δημος Παγγαίου | Στολισμός του Επιταφίου σε Ακροπόταμο -Καριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Κάριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ακροπόταμος

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αυλής

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Ποταμιά Θάσου | Ιερός Ναός ” Εισόδια της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους “

Με κατάνυξη ,ο  στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό ” Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους ” στην Ποταμιά της Θάσου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en