ΕΒΡΟΣ
Για τα έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου θα ενημερώσει τη Βουλή ο πρωθυπουργός

Με αίτημα που διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου.
Η σχετική ενημέρωση θα γίνει από τον πρόεδρο της κυβέρνησης σε ειδική συνεδρίαση, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 142Α του Κανονισμού του κοινοβουλίου «Aνακοινώσεις και δηλώσεις της Kυβέρνησης ενώπιον της Bουλής» και αναμένεται να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση τα έργα που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό τόσο στην πολύπαθη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα όσο και για το δάσος της Δαδιάς, ένα σημαντικό μέρος του οποίου κάηκε τον περασμένο Αύγουστο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης

Το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης πριν από λίγο με ειδική πτήση της SKY Express από την Αθήνα.






ΕΒΡΟΣ
Έργα 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του φράγματος Θεραπειού στον Έβρο

Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν σημαντικές εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στο φράγμα Θεραπειού, στην περιοχή του πρώην Δήμου Κυπρίνου, με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου που υλοποιεί η Κυβέρνηση και αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην άρδευση των αγροτικών εκτάσεων του βορείου Έβρου, αλλά και στη διαχείριση των διακρατικών υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του ποταμού Άρδα.
Έργο υψηλής σημασίας για την αγροτική παραγωγή και την υδροδοτική ασφάλεια
Το φράγμα Θεραπειού είναι κομβικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής και η συντήρησή του ήταν εκκρεμότητα πολλών ετών. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Κώστας Βενετίδης, πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική και συνολική παρέμβαση εδώ και δεκαετίες:
«Το φράγμα έχει να συντηρηθεί πάρα πολλά χρόνια και το έργο που θα γίνει τώρα, δεν έχει προηγούμενο. Οι παρεμβάσεις που προηγήθηκαν ήταν αποσπασματικές, μόνο όταν υπήρχε πρόβλημα. Τώρα χρειάζεται ένα γενικό “λίφτινγκ”».
Τι περιλαμβάνει το έργο:
-
Αλλαγή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
-
Κατασκευή νέου θυροφράγματος
-
Εκσυγχρονισμός με χρήση νέων τεχνολογιών
-
Αποκατάσταση αντικαταθλιπτικών αγωγών
Το έργο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Η εκτέλεση θα γίνει εκτός αρδευτικών περιόδων, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος άρδευσης.
Νέα δεδομένα στον Άρδα και το “αγκάθι” της ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας
Το φράγμα Θεραπειού παίζει και ρόλο στη διαχείριση των νερών του ποταμού Άρδα, τα οποία η Ελλάδα λαμβάνει από τη Βουλγαρία. Η λήξη της σχετικής συμφωνίας παραμένει ανοικτό ζήτημα, και η αναβάθμιση των υποδομών καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη.
Τι συμβαίνει με το φράγμα «Καλύβας – Κομάρων»
Ο κ. Βενετίδης αναφέρθηκε και στο φράγμα Καλύβας – Κομάρων, το οποίο δεν παραλήφθηκε ποτέ, παρουσιάζοντας κατασκευαστικές αστοχίες και διαρροές από την αρχή:
«Το έργο δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά οι ανάγκες έχουν αλλάξει και τώρα πρέπει να το επανεξετάσουμε. Θα αναζητηθεί συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία για να εντοπιστούν τα προβλήματα και να προταθούν παρεμβάσεις».
Επόμενα βήματα και μελλοντικές κινήσεις
Παράλληλα, η Περιφέρεια αναζητά τεχνικές λύσεις για την εκβάθυνση της λεκάνης του φράγματος Θεραπειού, με εξασφαλισμένα κονδύλια. Η παρέμβαση αυτή θα ενισχύσει τη χωρητικότητα και την αποδοτικότητα του φράγματος, ιδιαίτερα σε περίοδο κλιματικής αστάθειας και έντονων καιρικών φαινομένων.
Με στοχευμένες και αναγκαίες παρεμβάσεις, η Πολιτεία επιχειρεί να θωρακίσει το υδάτινο μέλλον του βορείου Έβρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα και την τοπική ανάπτυξη.
ΕΒΡΟΣ
Π.Ε. Έβρου: Απαγόρευση αλιείας από 15 Απριλίου έως 30 Μαΐου για την προστασία των υδρόβιων οργανισμών

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου 2025, η ετήσια περίοδος απαγόρευσης της αλιείας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου 2025. Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, απαγορεύεται πλήρως η αλιεία ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών σε ποτάμια, λίμνες, ρέματα, φράγματα και άλλα υδάτινα σώματα της περιοχής, με οποιοδήποτε μέσο ή εργαλείο.
Η απαγόρευση ισχύει για τους παρακάτω υδάτινους σχηματισμούς:
-
Ποταμός Έβρος και παραπόταμοι Άρδας και Ερυθροπόταμος
-
Δέλτα Έβρου
-
Υδροταμιευτήρας Αλεξανδρούπολης
-
Φράγμα Καβησσού
-
Χείμαρροι Ειρήνης (Μαΐστρου), Λουτρού, Αρδανίου, Προβατώνα, Μαυρόρεμα, Διαβολόρεμα
-
Λίμνη φράγματος Κομάρων
-
Φράγματα Θεραπειού και Πετρωτών
-
Τάφροι Πυθίου και Τ16 Ορεστιάδας
-
Μικροφράγματα Αλεποχωρίου, Ασβεστάδων, Βρυσικών, Δόξας, Μεταξάδων, Παλιουρίου
-
Γουρουνόρεμα Ασημένιου
-
Γενικά σε κάθε κανάλι ή άλλον υδάτινο σχηματισμό της περιοχής
Η απόφαση αυτή έχει ως κύριο στόχο την προστασία της αναπαραγωγικής περιόδου των ψαριών και των άλλων υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω οικοσυστήματα, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η απαγόρευση αφορά τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες ψαράδες. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες, μεταξύ των οποίων:
-
Επιβολή διοικητικών προστίμων
-
Αφαίρεση της άδειας αλιείας
-
Κατάσχεση των αλιευμάτων
-
Κατάσχεση των αλιευτικών εργαλείων και μέσων
Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους κατοίκους και επισκέπτες να σεβαστούν την απόφαση, συμβάλλοντας με τη συμμόρφωσή τους στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής.