Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γεραπετρίτης στη Βουλή | Τους τελευταίους 8 μήνες είχαμε μόνο 8 τουρκικές παραβιάσεις, από 1.000 τον Ιανουάριο

«Τους τελευταίους 8 μήνες είχαμε συνολικά 8 παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας (σ.σ. από την Τουρκία) όταν μόνο τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε 1.000. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η μακρά περίοδος ησυχίας πάνω απ’ το Αιγαίο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ενόψει (και) της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να προσέλθουμε στον διάλογο καθώς είναι σημαντικό και ωφέλιμο να συζητούν δυο γειτονικές χώρες καλή τη πίστει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ’ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην υπόθεση με την ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την εμπλοκή της νήσου Ζουράφας σε τουρκική στρατιωτική άσκηση, λέγοντας πως «δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω ούτε κατά διάνοια η κυριαρχία της νήσου Ζουράφας. Η υπόθεση της νήσου Ζουράφας είναι ζήτημα κυριαρχίας. Η βραχονησίδα είναι ελληνική κυριαρχία, αποτελεί ελληνική επικράτεια».

Διευκρίνισε δε πως «καμία από τις ΝΟΤΑΜ που κατατέθηκαν από την Τουρκία δεν περιείχε τον όρο Ζουράφα και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση από την άσκηση πυρών δεν υπήρξε καμία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου που σημαίνει ότι έγινε αποδεκτή η ελληνική ΝΟΤΑΜ. Τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης καθορίστηκαν το 1950 και 1952 και είναι εγκεκριμένα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με την συμμετοχή και της Τουρκίας, κατά συνέπεια η Ζουράφα ανήκει στο FIR Αθηνών. Η NOTAM που αναφέρατε δεν είχε αναφορά στην Ζουράφα, όριζε μια περιοχή που θα γινόταν άσκηση εκτέλεσης πραγματικών πυρών, δεν είχε την Ζουράφα αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Γι αυτό και εκδόθηκε από την Ελληνική ΥΠΑ που ακύρωνε την τουρκική αγγελία για το τμήμα του ελληνικού εναέριο χώρου. Και εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά»

Ο υπουργός απάντησε και στις ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με παλαιότερη δήλωσή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Όταν ομιλούμε για κυριαρχία ομιλούμε για χωρικά ύδατα. Όταν μιλάμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα» ανέφερε.

Ερωτηθείς ποια είναι σήμερα η κυριαρχία της χώρας απάντησε πως «σήμερα είναι στα 6 μίλια. Η Ελλάδα όμως διατηρεί μονομερώς αποκλειστικά και χωρίς καμία έκπτωση την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια όταν το κρίνει η ίδια διπλωματικά και πολιτικά σκόπιμο».

Τέλος, αναφέρθηκε και για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για το μεταναστευτικό λέγοντας «η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας ρυθμίζεται με νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεν επηρεάζεται από καμιά δήλωση ξένου παράγοντα ή διπλωμάτη, χωρίς να χρειάζεται να υπεισέλθω στο τι εννοούσε ο κ. Τσούνης» και πρόσθεσε «Κατηγορηματικά λέω ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ούτε και σκέψη ώστε η Ελλάδα να δεχθεί Παλαιστίνιους. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου ούτε πρόκειται να γίνει».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μεγαλύτερες και πραγματικές ποινές, αυστηροποιείται το πλαίσιο για την αποφυλάκιση | Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Σε δυο άξονες κινείται η νέα νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αλλά και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο πρώτος αφορά στη  «δέσμευση για τον περιορισμό της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ατιμωρησίας» και ο δεύτερος «στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, ως βασικού μέρους του μεγάλου στόχου για ταχύτερη απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο για «δομική μεταβολή» σημειώνοντας «Προσπαθούμε να οργανώσουμε την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και να θέσουμε όσο γίνεται, μέσα από μια μακρά διαδικασία, ένα τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει διάχυτο στη ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια καίρια παρέμβαση που θα οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της λεγόμενης μικρομεσαίας και βαριάς εγκληματικότητας».

Ως σημείο «κλειδί» του νομοσχεδίου που μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση θεωρείται, μεταξύ άλλων,  η έκτιση των ποινών, το νέο πλέγμα μέτρων, της συντόμευσης της προδικασίας της ποινικής δίκης , η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης αλλά και η καταπολέμηση της δικομανίας.

Μάλιστα, ο υπουργος προανήγγειλε τη δημιουργία «νέου τύπου Σωφρονιστικων καταστημάτων» όπου θα εκτίουν όσοι τιμωρούνται με χαμηλές ποινές .

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης:

-Από κανόνας, γίνεται εξαίρεση η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

Έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα (η οποία επανέρχεται) για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.

Πραγματική έκτιση μέρους της ποινής έως 6 μήνες για ποινές φυλάκισης από 2 έως  3 έτη.

Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.

-Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη.

-Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).

Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης. Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.

Άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων, των κοινώς επικίνδυνων κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) και κακουργημάτων ειδικών ποινικών νόμων.

Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.

Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.

Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη).

Πρόβλεψη αξιοποίνου, με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με διατάξεις λήψης μέτρων πυροπροστασίας όταν η παράλειψη αυτή συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αύξηση του ελάχιστου ορίου ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα  δύο έτη.

Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.

Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

– Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου, μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.

Παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα θύματα μέσω ατομικής αξιολόγησης τους και διαχείρισης του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Times | Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Οι Times σχολίασαν την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου στο BBC, πως πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι thetimes.co.uk λοιπόν, υποστήριξαν το ελληνικό αίτημα και τόνισαν με νόημα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός με τις κινήσεις που κάνει, βρίσκεται ένα βήμα πριν χάσει τα λογικά του (losing his own marbles).

«H διαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της χώρας. Χθες ανέπτυξε τα επιχειρήματά του στον σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που συνδέεται περισσότερο με το έργο του Σίσυφου, και ήλπιζε να συμφωνήσει σήμερα με τον Ρίσι Σουνάκ την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Αθήνα, μέχρι που η συνάντησή τους ακυρώθηκε», έγραψαν χαρακτηριστικά.

Επίσης, σημείωσαν ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα και ο βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει καθοδήγηση από τον κλασικιστή Μπόρις Τζόνσον. Αλλά ο κ. Σουνάκ θα καταλήξει να χάσει τα λογικά του (losing his own marbles). Ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986 ο κ. Τζόνσον προσέφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την ηθοποιό που έγινε υπουργός Πολιτισμού, ένα βήμα για να πιέσει για την επιστροφή της ζωφόρου του Παρθενώνα. Μέχρι πέρυσι, είχε αλλάξει στάση. “Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από το οθωμανικό καμίνι”, δήλωσε. “Θα τους έλιωναν για να φτιάξουν τσιμέντο”».

«Το επιχείρημά του Μπόρις Τζόνσον είναι ότι ο λόρδος Έλγιν, βρετανός πρεσβευτής στην οθωμανική αυτοκρατορία, δεν ήταν αυτοκρατορικός πλιατσικολόγος. Το δεύτερο επιχείρημά ήταν ότι αν δοθούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, τι θα πρέπει να γίνει με τις θεωρητικές διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας. Τι θα έμενε από αυτό το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα», πρόσθεσαν στη συνέχεια.

Οι Times καταλήγοντας το άρθρο τους αναφέρουν πως «βέβαια τα επιχειρήματα δεν θα έπρεπε να αφορούν την ιδιοκτησία, αλλά το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα τα μάρμαρα, αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα και αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκουν μαζί ως καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα κειμήλια αυτά θα έπρεπε να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι υπερσύγχρονο και χτισμένο για το σκοπό αυτό. Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να δανείσει τα μάρμαρά του. Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνάντηση Γ.Πασχαλίδη με τον Υπουργό Eθνικής Άμυνας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφτηκε σήμερα τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Νικόλαο Δένδια. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούν την περιοχή μας, προκειμένου να δρομολογηθούν επόμενες ενέργειες.

Ο  Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό για την εποικοδομητική συζήτηση και για το ενδιαφέρον που πάντα επιδεικνύει στα ζητήματα που του θέτω. » 

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: