Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό | Τελευταία ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να έρθουν με προτάσεις

Στο μεταναστευτικό εστίασε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνοντας πως ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Μηταράκης δεν έχει πάρει τίποτα πίσω και ότι είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα στη διαχείρισης του ζητήματος, ενώ παράλληλα εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας, όπως η εγκληματικότητα και το θέμα το ναρκωτικών.

«Για τα περιστατικά που αφορούν το κέντρο της Αθήνας είναι προφανές ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ο οποίος θα έχει δύο επίπεδα. Θα είναι ένας συντονισμός ρυθμιστικός δηλαδή να εισαχθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις είτε πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες είτε πρόκειται για κανονιστικές πράξεις διοίκησης. Και θα υπάρξει και επιχειρησιακός συντονισμός δηλαδή των σωμάτων ασφαλείας που είναι αναγκαία για να  λειτουργήσει επιχειρησιακά το θέμα», τόνισε μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε:

«Περισσότερες λεπτομέρειες θα τις έχετε προσεχώς διότι όπως αντιλαμβάνεστε αυτά δεν δημοσιοποιούνται. Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Τον επόμενο μήνα έχει τεθεί το ζήτημα της απόδοσης των Εξαρχείων πλήρως στους κατοίκους και τις γειτονίες οπότε γενικά υπάρχει πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα και πως θα υπάρχουν οι αναγκαίες συνέργειες ώστε να υπάρχουν ωφέλημα αποτελέσματα».

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό και στον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κ. Μηταράκης δεν έχει πάρει τίποτα πίσω, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού υπό την έννοια αυτή δίδεται μία νέα τελευταία ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να έρθουν με δημιουργικές προτάσεις οι οποίες θα έχουν κατά βάση ως αποτέλεσμα το να προταθούν συγκεκριμένες τοποθεσίες για να γίνουν οι νέες δομές. Βεβαίως να παρατηρήσω ότι ήδη έχει υπάρξει εκτενής διαβούλευση τους τελευταίους μήνες για τα θέματα αυτά και δεν έχει προκύψει κάτι. Στο μέτρο που αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο έως ότου εκκινήσουν οι διαδικασίες δίδουμε αυτή τη νέα δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επανέλθουν με προτάσεις».

Αναφερόμενος στην ανησυχία των νησιωτών πως στα κέντρα φιλοξενίας θα καταλήξουν να διαμένουν περισσότερα άτομα απ’ ότι υπάρχει στις σχετικές προβλέψεις ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε: «Πρώτον, να επισημάνω το γεγονός ότι η ανησυχία αυτή την αντιλαμβάνομαι από εκεί και πέρα θα ήθελα να επισημάνω ότι εμφανίζεται σήμερα διότι εκείνο το οποίο πρωτίστως έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα ιδίως του Περιφερειάχη Βορείου Αιγαίου είναι ότι εμείς δεν επιθυμούμε καμία δομή στα νησιά, αυτή η επιφύλαξη που υπάρχει ερίζεται σε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς του κυβερνώντες. Πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Όταν λέμε κάτι το εννοούμε. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μία σοβαρή σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Έχουμε την βαθύτατη πεποίθηση ότι θα λειτουργήσουν πρωτίστως τα μέτρα ανάσχεσης των ροών από τον θαλάσσιο χώρο, αναμένουμε μία έξαρση του φαινομένου από τον Μάρτιο».

Σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είπε: «Το βήμα έχει γίνει ήδη δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες όπως αυτές εκφράζονται αντιπροσωπευτικά να έρθουν με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις δεσμευόμαστε ότι θα αξιολογηθούν όπως πρέπει και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις τότε σας διαβεβαιώ ότι θα υιοθετηθούν. Από εκεί και πέρα η ΠΝΠ όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι δεν μπορεί να ανακληθεί και δεν μπορεί να ανακληθεί διότι θέτει το πλαίσιο. Εάν δεν υπάρξουν προτάσεις ή εάν δεν υπάρξουν προτάσεις που δεν  πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση».

Εστιάζοντας στη χωρητικότητα των προσφυγικών δομών είπε πως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα πληρωθεί καν η χωρητικότητα αυτή. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και με την επιτάχυνση των επιστροφών, θέλω να πιστεύω ότι θα μειωθεί σημαντικά η κατοίκηση».

Τέλος αναφέρθηκε στα ζητήματα των δομών στην ενδοχώρα ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε: «Θα υπάρξει εντός του Μαρτίου η οριστική χωροθέτηση των τοποθεσιών που θα υπάρξει τοποθέτηση με βάση τα κριτήρια που έχουν τοποθετηθεί. Έχει ήδη υπάρξει εκτενής διεργασία και διαβούλευση για τα ζητήματα αυτά. Οι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Μαρτίου και αυτό γιατί είναι ανάγκη να προτεραιοποιηθούν τα ζητήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Χ. Δαλκίτζης για την ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα : “Πέτυχε τον στόχο της, την εξειδικευμένη πληροφόρηση”

Σε συνέντευξη στον Αναλυτή προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων Χάρης Δαλκίτζης για την Πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κύριε Δαλκίτζη. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Πώς θα περιγράφατε την πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου στην Καβάλα;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλησπέρα και από μένα. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από επαγγελματίες, φορείς και φοιτητές από την Καβάλα. Η ημερίδα είχε στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Δημοσιογράφος: Ποιοι ήταν οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σημαντικούς ομιλητές από διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, εκπρόσωποι διεθνών επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί, καθώς και στελέχη οργανισμών που ασχολούνται με την εξωστρέφεια και την διεθνή συνεργασία. Όλοι τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις.

Δημοσιογράφος: Ποια θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Από τη διεθνοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες εξαγωγών, μέχρι τις στρατηγικές συνεργασίες με ξένους επενδυτές και την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Επίσης, συζητήσαμε για την καινοτομία και την τεχνολογία ως κινητήριες δυνάμεις για την εξωστρέφεια.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην ημερίδα;

Χάρης Δαλκίτζης: Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που συζητήθηκαν και υπήρχε έντονος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ημερίδα αυτή;

Χάρης Δαλκίτζης: Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα και τις ιδέες που προέκυψαν από την ημερίδα για να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφεια της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και προωθώντας την Καβάλα ως έναν σημαντικό κόμβο διεθνών σχέσεων και συνεργασιών.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ στην καβάλα

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα στην αίθουσα Νικόλαος Μάρτης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για πρώτη φορά η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Καβάλα

Το παρών δίνουν σύσσωμοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα στη συνεδρίαση το παρών δίνουν και οι βουλευτές Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

Το προσεχή Σάββατο 1η Ιουνίου, στην Καβάλα πρόκειται να βρεθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Η επίσκεψη του κ. Ανδρουλάκη εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του ανά την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας του κόμματος με τους πολίτες και την προώθηση του προγράμματός του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Καβάλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να ακούσει τα προβλήματά τους και να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για την ανάπτυξη και την επίλυση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και έτσι δεν είναι σίγουρο το αν ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en