ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γεμάτη παγίδες η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής για τη Novartis

Με ή χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Novartis είναι έτοιμη να ξεκινήσει επιτέλους ουσιαστικά τις εργασίες της καλώντας να καταθέσει σήμερα το απόγευμα ως πρώτος μάρτυρας ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής και τα όσα θα πει αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από όλα τα κόμματα αλλά και την κοινή γνώμη.

Μέχρι σήμερα έχει προσέλθει δύο φορές στο Κοινοβούλιο προκειμένου να καταθέσει αλλά δεν τον αφήνουν να μπει στην αίθουσα εάν δεν ξεπεραστούν τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορά την εξαίρεση των δύο τέως υπουργών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μέλη της Επιτροπής με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα κρίνοντες και κρινόμενοι.

Το εάν θα επιμείνουν και σήμερα να κάθονται στην αίθουσα αρνούμενοι την απόφαση της πλειοψηφίας να τους εξαιρέσει, μένει να αποδειχθεί. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να επέμβει η Φρουρά της Βουλής προκειμένου να τους οδηγήσει εκτός αιθούσης. Θα φθάσουν μέχρι εκεί τα πράγματα; Μένει να αποδειχθεί. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο συνάδελφοί του από το κόμμα θα αλλάξουν σήμερα γραμμή πλεύσης αφού δήλωσε την Παρασκευή ξεκάθαρα ότι «την Τρίτη θα εξεταστεί ως πρώτος μάρτυρας ο κ. Φρουζής», διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από το εάν θα προσέλθουν στη συνεδρίαση οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος.

«Θα θέσουμε ξανά θέμα αναίρεσης της απόφασης της Επιτροπής, αλλά αν επιμείνει θα προχωρήσει με την υπόλοιπη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα τινάξουμε στον αέρα την Επιτροπή. Εμείς θέλουμε να εξεταστεί άμεσα ο Φρουζής, τώρα».

Χωρίς αντικαταστάτες ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να αποσύρει τους δύο τέως υπουργούς του από την Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να μην θεωρηθεί υπαίτιος για το πολιτικό αδιέξοδο που θα δημιουργούνταν, αλλά δεν είναι πρόθυμος να τους αντικαταστήσει με άλλους βουλευτές του κόμματός του, για να μην φανεί ότι μειώνει τα δύο στελέχη του.

Είναι σίγουρο όμως ότι σήμερα που θα προσέλθει για τρίτη φορά στον πρώτο όροφο του Κοινοβουλίου ο κ. Φρουζής θα καταφέρει να καταθέσει κιόλας; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα και αυτό γιατί ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (για τη διερεύνηση τυχόν δικών του ευθυνών άλλωστε γίνεται η Προανακριτική) ζήτησε πριν από λίγες ώρες την εξαίρεση από μέλη της Επιτροπής βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εφόσον έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση της Novartis ή είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση ως συνήγοροι – κάτι που είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετές ημέρες το newsbeast.gr ότι θα γινόταν. 

Ποιους «φωτογραφίζει» ο Παπαγγελόπουλος

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει: «Αν ισχύουν όσα προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τη δήθεν τέλεση αξιόποινων πράξεων από εμένα, οφείλουν να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους.

Η οποιαδήποτε εμπλοκή τους με το μέγα σκάνδαλο Novartis είτε τώρα, είτε στο παρελθόν, η οποία ενδεχομένως να συνδέεται ακόμη και με ποινικές ευθύνες τους, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους στην προκαταρκτική επιτροπή.

Το ίδιο ισχύει και αν υπήρξαν συνήγοροι οποιουδήποτε εμπλεκομένου, κατηγορουμένου ή μηνυτή στην υπόθεση αυτή. Αν δεν το πράξουν άμεσα και δεν τους εξαιρέσει η προκαταρκτική επιτροπή, θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής, θα ακυρώσουν το έργο της και θα επιβεβαιώσουν για άλλη μία φορά ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για την εκδικητική πολιτική δίωξη που εξυφαίνεται σε βάρος μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα όσα αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος αφορούν επί της ουσίας πρωτίστως τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Πλεύρη και Ζωή Ράπτη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version