ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι αρχές ερευνούν και δεύτερο θάνατο – Oι υποσχέσεις του Μακρόν για την επόμενη ημέρα

Οι αρχές στη Γαλλία ξεκίνησαν έρευνα για τον θάνατο ενός 27χρονου άνδρα που χτυπήθηκε από βλήμα την ώρα των ταραχών του Σαββάτου (1/7), ανακοίνωσε η εισαγγελία της Μασσαλίας.

Γάλλοι εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για τον θάνατο ενός 27χρονου άνδρα που χτυπήθηκε από βλήμα την ώρα των ταραχών του Σαββάτου (1/7). Ο νεαρός άνδρας κατέληξε, ενώ η Μασσαλία βυθιζόταν σε ταραχές και λεηλασίες, αλλά οι εισαγγελείς είπαν ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πού βρισκόταν ο άνδρας όταν πυροβολήθηκε ή αν το θύμα είχε λάβει μέρος στις ταραχές.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η πιθανή αιτία του θανάτου στη Μασσαλία ήταν ένα βίαιο σοκ στο στήθος από ένα βλήμα «flash-ball» που χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία, αλλά δεν διευκρίνισαν ποιος πυροβόλησε ή κατείχε το όπλο. Η πρόσκρουση οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο.

Οι γενικευμένες ταραχές που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα σε όλη τη Γαλλία πυροδοτήθηκαν από τον πυροβολισμό ενός εφήβου βορειοαφρικανικής καταγωγής κατά τη διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας σε προάστιο του Παρισιού. Το μεγαλύτερο σημείο ανάφλεξης το Σάββατο ήταν η Μασσαλία, όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και προχώρησε σε οδομαχίες με νεαρούς γύρω από το κέντρο της πόλης αργά το βράδυ.

Τα βλήματα τύπου flash-ball έχουν σχεδιαστεί για να είναι μη θανατηφόρα, αλλά η χρήση τους από την αστυνομία στη Γαλλία αμφισβητείται καθώς έχουν οδηγήσει συχνά σε απώλεια ματιών, τραύματα στο κεφάλι και αλλού.

Η συνάντηση του Μακρόν με τους δημάρχους

Καθώς η αναταραχή φαίνεται να εκτονώνεται, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε περισσότερους από 300 δημάρχους των οποίων οι δήμοι επλήγησαν από τη βία για να διερευνήσουν τους «βαθύτερους λόγους». «Είναι μια μόνιμη επιστροφή στην ηρεμία; Θα είμαι προσεκτικός, αλλά η κορύφωση που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες έχει περάσει», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αραχές και λεηλασίες από τότε που ένας αξιωματικός σκότωσε τον 17χρονο Nαέλ Μ. κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας στις 27 Ιουνίου, αναζωπυρώνοντας μακροχρόνιες κατηγορίες για συστημικό ρατσισμό μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας. Όμως το βράδυ της Δευτέρας (3/7) η βία στις γαλλικές πόλεις μειώθηκε στο μισό μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με 72 άτομα να συλλαμβάνονται σε όλη τη χώρα.

Στη συγκέντρωση των δημάρχων, ο Μακρόν ήλπιζε να «ξεκινήσει την επίπονη, μακροπρόθεσμη δουλειά που απαιτείται για να κατανοηθούν οι βαθύτεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα», δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου. Αλλά με τους δεξιούς και αριστερούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον και κάθε πλευρά να επιμένει στις δικές της λύσεις, ο κεντρώος πρόεδρος είπε στο τέλος της συνάντησης ότι δεν κατάφεραν να βρουν «ομοφωνία».

Η κυβέρνησή του θα «φθάσει σε πολύ πραγματικές λύσεις» το καλοκαίρι, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «πρέπει να χτυπήσουμε όσο το σίδερο είναι ζεστό». Σχεδόν 4.000 συλλήψεις έχουν γίνει από την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 1.200 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Μακρόν πρότεινε την επιβολή προστίμου στους γονείς των παιδιών που εμπλέκονται.

«Με το πρώτο έγκλημα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιβάλλουμε κυρώσεις στις οικογένειες οικονομικά και εύκολα», είπε, σύμφωνα με σχόλια που αναφέρει η εφημερίδα Parisien. Κατά τη συνάντηση με τους δημάρχους, ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης να επισπεύσει έναν νέο νόμο που επιτρέπει την ταχεία βοήθεια για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κτηρίων, δημόσιων χώρων και βανδαλισμένων υποδομών.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις κάλεσαν την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης «για όσους έχασαν τα πάντα». Εν τω μεταξύ, η αστυνομία είπε ότι ένας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Nαέλ Μ. ο οποίος παραδόθηκε, ανακρίθηκε για να προσδιοριστούν οι ακριβείς συνθήκες του πυροβολισμού. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Γαλλοαλγερινό έφηβο παρέμεινε υπό κράτηση την Τρίτη, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.

Μια διαδικτυακή συγκέντρωση χρημάτων για την οικογένεια του 38χρονου αξιωματικού, που ξεκίνησε από τον ακροδεξιό στέλεχος Jean Messiha, συγκέντρωσε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας οργή ιδιαίτερα στην αριστερά.

Ο Messiha είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τερμάτισε την πρωτοβουλία την Τρίτη τα μεσάνυχτα, ενώ η οικογένεια του Nahel M είπε ότι είχε υποβάλει νομική καταγγελία για την κίνηση συγκέντρωσης κεφαλαίων. Ένα ταμείο για τη στήριξη της οικογένειας του Nαέλ συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από 346.000 ευρώ.

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version