ΚΟΙΝΩΝΙΑ

G20 | Ο δεκάλογος Ζελένσκι για τέλος του πολέμου

Ο πόλεμος της Ρωσίας πρέπει να τελειώσει τώρα, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει», δήλωσε περιγράφοντας «την ουκρανική φόρμουλα για την ειρήνη».

«Η Ουκρανία πρωτοστατούσε πάντα στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, και ο κόσμος το έχει δει. Και αν η Ρωσία λέει ότι δήθεν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, ας το αποδείξει με πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να περιμένει, να δημιουργήσει τις δυνάμεις της και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει συμφωνία Μινσκ 3, την οποία η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία», ανέφερε.

«Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη. Ειρήνη για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει ένα σύνολο λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν για να εγγυηθούν πραγματικά την ειρήνη», είπε συνοψίζοντας  τις προτάσεις του, «λύσεις – συγκεκριμένες και ειλικρινείς»:

  1. Πυρηνική ασφάλεια.
  2. Ασφάλεια τροφίμων.

  3. Ενεργειακή ασφάλεια.

  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

  5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

  6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

  7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

  8. Αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος

  9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

  10. Καθορισμός του τέλους του πολέμου.

Βασικό ανάμεσα στα αιτήματά του ήταν η «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, και η οποία θα λήξει σύντομα, στις 19 Νοεμβρίου.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ουκρανία συνεργάζεται με άλλες χώρες για να χρηματοδοτήσει νέες αποστολές σιτηρών με αφορμή από την επέτειο του λιμού του Χολοντόμορ, της δεκαετίας του 1930, μια συμβολική κίνησε που έρχεται εν μέσω συζητήσεων για επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε όλες τις χώρες, «και ιδιαίτερα τις χώρες σας, αγαπητοί ηγέτες της G19, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μας να βοηθήσουμε τους φτωχότερους με τρόφιμα». Κατά την ομιλία του επέμενε να απευθύνεται στους ηγέτες κάνοντας λόγο για «G19», αποκλείοντας με έντονο τρόπο τη Ρωσία.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της ομιλίας του μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν αποχώρησε από την αίθουσα, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το Bloomberg. Ούτε κανείς αποχώρησε από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο Λαβρόφ, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι σκόπευαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

To προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης

Στο μεταξύ οι ηγέτες της G20 φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία για το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπήρξε συμφωνία για το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι «τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τονίζουν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, σχολιάζει.

Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ωστόσο, η διακήρυξη αποφεύγει να κάνει λόγο για πόλεμο της Ρωσίας, παρατηρεί το Bloomberg.

Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

naftemporiki.gr

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version