Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γ.Γεραπετρίτης | Αν μπει τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα απαντήσουμε

Σύμφωνα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης σε ΣΚΑΪ και ANT1, Ο θυμός του Ρ. Τ. Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην τουρκική διπλωματία δεν πηγαίνουν έτσι όπως εκείνος θα ήθελε.

Ερωτηθείς όμως για την παρουσία του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, τόνισε ότι, ανεξαρτήτως τουρκικών προθέσεων η ελληνική εθνική άμυνα είναι απολύτως διασφαλισμένη, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως τους Έλληνες πολίτες να νιώθουν απολύτως ήσυχοι και ασφαλείς.

Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και έχουν μετέλθει όλων των σεναρίων στην περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας.

Στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» είπε για το ίδιο θέμα, ότι θα υπάρξει κλιμακωτή αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με βάση τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, έχει πει ο πρωθυπουργός. Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν επιτρέπουν καμιά εθνική παραχώρηση, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας.

“Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”

Επικαλέστηκε δε (στον Αντ1) τις κοινές ναυτικές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας, στα νότια της Κρήτης, με την παρουσία, μάλιστα, του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”. Έχουμε έτοιμο -σημείωσε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας- ολόκληρο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση του χαμηλότερου από αυτά.

Η Ελλάδα εξάλλου, διαθέτει δύο μεγάλα «όπλα», παρατήρησε ακόμη: τη δυνατότητα να αντιλέξει στην Ε.Ε. οποιαδήποτε λύση είναι αντίθετη στα εθνικά της συμφέροντα, και είναι σε άμεση συναλλαγή με την προϊούσα κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. του Χαλίφα Χάφταρ), έτσι ώστε να υπάρξει οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών αγνοώντας και καταγγέλλοντας το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

“Δεν φαίνεται ακόμα να υπάρχει απτό αποτέλεσμα για την Λιβύη”

Ερωτηθείς για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, δεν φαίνεται να υπάρχει όμως -συμπλήρωσε- κάποιο άμεσο, απτό αποτέλεσμα. Ήταν, όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά, περισσότερο δήλωση βούλησης εκ μέρους των συμμετεχόντων για κάποια κρίσιμα αλλά μάλλον αυτονόητα ζητήματα: κατάπαυση του πυρός, τήρηση εμπάργκο όπλων, αποστρατιωτικοποίηση πολιτικοφυλακών, μη ανάμιξη ξένων στρατευμάτων.

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι η ελληνική διπλωματία έχει λόγο και έχει αποκτήσει ευρύτατα ερείσματα. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί τετελεσμένα, επεσήμανε εξάλλου, σύμφωνα με το skai.gr.

Και, ειδικότερα για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι στις τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουν και χώρες που δεν έλαβαν μέρος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en