ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρένο” στην έξαρση πυρκαγιών στη Λίμνη Βιστωνίδα

Φρένο στην έξαρση πυρκαγιών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη Λίμνη Βιστωνίδα και στις περιοχές περιμετρικά αυτής, επιχειρεί να θέσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής ζητώντας και τη βοήθεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, ώστε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Μετά την επικύρωση της συνθήκης Ραμσάρ έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Νατούρα 2000 που αφορά οικότοπους και υγροβιότοπους με τα ήδη της πανίδας και χλωρίδας αυτών και η Λίμνη Βιστωνίδα. 

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έξαρση των πυρκαγιών στην περίμετρο της λίμνης Βιστωνίδας και ειδικότερα στο σημείο Διαλαμπής – Κοπτερού, με αποτέλεσμα να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις, καθώς η λίμνη περιβάλλεται από καλαμιόνες, έχει ζώνες αρμυρικίων, παραποτάμια δάση και λίμνες με γλυκό νερό και υγρά λιβάδια.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής καλεί όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς (ΑΤ Κομοτηνής, Ιάσμου, Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας, ΟΠΕΚΕΠΕ, Δήμο Κομοτηνής και Ιάσμου, Περιφέρεια ΑΜΘ, Φορείς Διαχειριστικής Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου, Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής, Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγους, Θηροφυλακή Ροδόπης), να γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες ώστε να μειωθούν και να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές. 

Εκτός των άλλων οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν στη λίμνη εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης και μερικοί από αυτούς έχουν μειωθεί αρκετά λόγω της αυτοφυούς βλάστησης στο πρανές της οδού, των αποστραγγιστικών καλαμιών και στη κύστη και άλλοι έχουν συγχωνευτεί με αγροτεμάχια. 

Το αποτέλεσμα είναι να δυσχεραίνεται το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Κρίνεται απαραίτητο στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές στη συγκεκριμένη περιοχή, να γίνει ενημέρωση των πολιτών μέσω εκτύπωσης και διανομής φυλλαδίων, καθώς και να γίνονται περιπολίες από όλες τις υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως (Αστυνομία, Λιμενικό, Θηροφυλακή και Δήμο).

Επιπλέον, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης γίνεται έρευνα για τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση των αγροτικών δρόμων και που είναι απαραίτητο να προβούν σε άμεσες ενέργειες προς αποκατάσταση των αιτημάτων που προαναφερθήκαν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version